Розробка урокуТема: Редактор презентацій. Виконання ілюстрації до українського мультфільму «Як козаки…», або « Жив був пес»

Про матеріал
Розробка уроку для 5 класу .Тема: "Редактор презентацій. Виконання ілюстрації до мультфільму «Як козаки…», або « Жив був пес»
Перегляд файлу

Нижник Л.М.

вчитель образотворчого мистецтва,

Уманської ЗОШ  I-III ст. № 14

 

Тема: Редактор презентацій. Виконання ілюстрації до українського мультфільму «Як козаки…»,  або « Жив був пес»

Мета: навчити створювати презентації на задані теми, виконувати ілюстрації, формувати в учнів уміння відкривати файл, що містить презентацію, аналізувати твори мистецтва, здійснювати пегрегляд презентації та впорядковувати , виділяти слайди та виконувати над ними прості операції: відкривати контекстне меню, переміщати, вилучати; ознайомитись з ролю художника в  мультиплікаційному кіно виділяти головне, виявляти характер образів, розвивати творчу уяву, мислення, відчуття форми, об’єму, пропорцій, спостережливість, візуальне сприйняття, виховувати ціннісне ставлення до мистецтва і його творів.

Тип уроку: інтегрований

Техніка виконання: аплікація, колаж, комп’ютерна графіка

Методи навчання: інформаційно-рецептативний, частково-пошуковий, дослідницький, репродуктивний, евристичний

Форма організації: урок, бесіда, презентація, розповідь, демонстрація наочності, організація сприймання, стимулювання творчої діяльності учнів, порівняльний аналіз.

Поняття та терміни: презентація, мультиплікація, анімація, кіноіндустрія, ілюстрація

Обладнання: для вчителя: комп’ютерні презентації, художні листівки із зображеннями мультиплікаційних героїв, дитячі малюнки, роздатковий матеріал; для дітей: папір, фарби, пензлі, клей, олівець, гумка.

Музичний ряд: музика з мультфільмів

Хід уроку

I Організаційний момент

 Перевірка готовності учнів до уроку

Створення емоційного настрою.

Працюватимем старанно

Щоб почути у кінці,

Що у нашім 5 класі

Діти – просто молодці.

Вправа: « Я гарно вмію…» метод «Мікрофон».

II Актуалізація опорних знань учнів

1. Вправа «Снігова куля» (Слово - речення – питання – відповідь. Перший учень називає слово, що стосується вивченої теми, другий – складає речення з цим словом, третій – складає питання, четвертий – відповідає на нього. 

2. Вправа « Знайди відповідність» ( електронний варіант вправи)

III Мотивація навчальної діяльності учнів

Вправа « Асоціації»

Звучить музика з мультиплікаційних фільмів  

-  Що за музичне оформлення ви прослухали, чи знайоме воно вам?

- Що вам уявляється при слові мультфільм?

 ( казкові герої, радість, задоволення…) 

Отже, для того, щоб ви отримали насолоду від перегляду красивого цікавого мультфільму над його створенням працює дуже багато людей, як і над створенням кіно.І ми сьогодні з вами відкриємо велику таємницю під назвою мультфільм.

IV Повідомлення теми та мети уроку

Вчитель образотворчого мистецтва: Людина малювала у всі часи. За всю історію з'явилася величезна кількість інструментів і матеріалів для цього заняття. Ми з вами знайомі з таким видом образотворчого мистецтва, як графіка. Графіка - це вид мистецтва, у якому зображення створюється за допомогою лінійного малюнка. Які ви знаєте основні виражальні засоби графіки?

Можливо ви мені назвете види графіки?

(так, прикладна, промислова, комп’ютерна…)

А що таке комп’ютерна графіка?

Вчитель інформатики: У століття інформаційних технологій одним з таких інструментів є комп'ютер, для якого було створено величезну безліч платних і безкоштовних програм для роботи. Для зручності роботи в середовищі редактора презентацій передбачені різні режими роботи. Це дає можливість виконувати різні операції над слайдами: відкривати контекстне меню, переміщати, видаляти; здійснювати перегляд презентації тощо.

V. Робота над темою

 Вчитель інформатики:  
1. Відкрити програму PowerPoint 2007 можна виконавши послідовність дій: Пуск → Усі програми  →  Microsoft Office → Microsoft Office → PowerPoint 2007.

1. Рядок заголовка вікна.

2. Головне меню.

3. Стрічка (панель інструментів).

4. Вкладки «Слайди» і «Структура».

5. Панель швидкого доступу.

6. Робоче поле.

7. Область нотаток до слайду.

8. Рядок стану.

9. Кнопки перемикання режимів перегляду.

Показ слайдів відображує презентацію на весь екран саме так, як вона демонструватиметься аудиторії. Дозволяє переглянути малюнки, анімовані елементи й ефекти переходу, а також оцінити часові інтервали  зміни слайдів та появи об'єктів на них.

 Додавання нового слайда. Додавати нові слайди до презентації кожна кількома способами:

• клацанням на кнопці Створити слайд на панелі Форматування;

• за допомогою команди меню Вставка — Створити слайд;

• за допомогою комбінації клавіш Сtrl + М;

• за допомогою контекстного меню:

(1)  Клацніть правою клавішею миші ескіз, слідом за яким буде додано новий слайд,

а потім ...

(2)  ...виберіть у контекстному меню команду

Створити слайд.

Послідовність створених слайдів можна легко змінювати перетягуванням їх за допомогою миші.

Видалення слайда

1. В області Структура або Слайди  в звичайному режимі види, які потрібно видалити. Якщо ці слайди розташовані послідовно, клацніть їх, утримуючи клавішу Shift. Для довільного виділення слайдів утримуйте клавішу Сtrl. 

 2. Вкладка Головна → група Слайди → Видалити слайд

3. Виділити потрібний слайд, натиснути праву кнопку миші та вибрати в контекстному меню Видалити слайд

4. Виділити потрібний слайд та натиснути клавішу Delete

Робота з комп’ютером  

1) Завантажити редактор презентацій Microsoft Office PowerPoint.

2) Відкрити презентацію

2. Вчитель образотворчого мистецтва : Сьогодні ми будемо виконувати ілюстрацію.А саме ілюструватимемо мультфільм.

 - Що таке ілюстрація?

У книгах, журналах, газетах поруч із текстом ми нерідко бачимо малюнки художників чи фотографії. Такі зображення звуться ілюстрації. Слово це походить від латинського «illustratio» – висвітлення, наочне зображення.( запис на дошці). Їх призначення – допомогти усвідомити те, про що йдеться у тексті, висвітлити його зміст, зробити ясним, наочним.

Ілюстрація – вид книжкової графіки, її основа.Уявіть, що вам потрібно меншому братику чи сестричці розповісти  зміст побачених мультфільмів, а для того, щоб ваша розповідь була цікавішою, ви щей малюєте те про що розповідаєте.

 Демонстрація ілюстрацій

 Щоб зробити один простий мультфільм нерідко потрібна злагоджена робота цілої команди професіоналів своєї справи. Тут також потрібні режисери, сценаристи, композитори та інші люди, які є невід’ємними членами команди. У цьому є певна схожість з кінематографом, бо там також потрібна аналогічна команда. Зараз над процесом створення мультиплікаційного фільму часто працюють цілі команди і величезні студії. Це цілий напрям в сучасній кіноіндустрії, зі своїми нагородами і особливостями.

3. Довідка:

 Мультипліка́ція  лат. multiplicatio — розмноження, збільшення, зростання) або аніма́ція  лат. anima — душа і похідного фр. animation — оживлення) — вид кіномистецтва, твори якого створюються шляхом зйомки послідовних фаз руху намальованих (графічна мультиплікація) або об'ємних (об'ємна мультиплікація) об'єктів. Ці твори називають анімаційними, мультиплікаційними фільмами (мультфільмами).

Представлення колажу « В світі мультиплікації»

4. Подорож до країни Мультляндії

Випереджальне завдання учнів

Подорожуючи наші діти відвідали фестиваль мультгероїв. Кого ви там бачили? Учні представляють колаж із зображеннями героїв різних мультфільмів та розповідають свою історію.

5. « Історія розвитку української мультиплікації»

Перегляд презентації.

Українська мультиплікація нараховує 85 років, у 1927 р. були зняті перші мультфільми

А хто з вас знає, як створюється мультфільм?

6. Технологічна майстерня  Розповідь учня

Розповідь учня на тему: «Як створити мультфільм»

Найпростіша технологія – це метод малювання. Кожен кадр малюється на окремому аркуші, після чого їх складають докупи. Виходить мультфільм. Це можна порівняти з малюванням чоловічків на полях зошита, при швидкому гортанні він починає рухатися. Саме на цьому ефекті була побудована рання мультиплікація. Втім, протрималася вона досить довго. Зараз же використовуються більш сучасні методи і високі технології. Художників, які працюють у галузі мультиплікаційного кіно, називають художниками-мультиплікаторами, адже вони створюють безліч малюнків, або художниками-аніматорами, тому що вони «оживлюють» намальовані зображення або персонажів ляльок

Існують різноманітні комп’ютерні програми, які допомагають малювати мультфільми. Процес нічим не відрізняється від того, який був описаний з зошитом. Тільки тепер кожен кадр створюється на комп’ютері. Це полегшує роботу, тому що малювання стає легше, до того ж, можна створити більш опрацьованих героїв. Процес цей дуже довгий, адже для однієї секунди потрібно намалювати мінімум 24 кадри, а просто скопіювати їх не можна, інакше вийде занадто груба анімація. Мультиплікатори не тільки вигадують виразні візуальні образи героїв фільму, а і придумують для них  характерні рухи, діалоги та дії. Також розробляються спецефекти: природні явища : дощ, сніг,вітер, грім, шум води чи інші звуки. Кадр — одне з багатьох зображень у кінофільмі (в мультфільмі — один із малюнків).

 Зараз технології дозволяють добиватися дуже якісного результату, але коли ми дивимося 10-хвилинний мультик, ми спостерігаємо за підсумком багатомісячної роботи.

7. У майстерні художника-мультиплікатора.

Перегляд уривків мультфільмів

«Козаки» — (Едуард Кіріч художник) серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українській студії «Київнаукфільм». Автор сценарію і режисер —Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин. Головними героями мультсеріалу є троє запорозьких козаків: Бурмило, Коротун і Силач (за сценарієм, мають імена Грай, Око і Тур відповідно, але в самому серіалі завжди безіменні). Грай — хитрий і розсудливий козак. Око — бадьорий і войовничий козак (він тягає з собою величезну гармату-мортиру). Тур — сором'язливий та сентиментальний козак, який соромився всього.

Перегляд демонстраційного матеріалу

Кадр из мульсериала «Казаки»Кадр из мульсериала «Казаки»

 

Мультфільм про трьох бравих козаків Запорізької Січі, подорожуючих по всій Європі крізь століття, мав феноменальний успіх. Як і будь-яка класика, серія не старіє досі. У яких тільки ситуаціях козаки не виявлялися! Вони билися з кримськими татарами-работоргівцями («Як козаки куліш варили», 1967 р.), з цілими європейськими арміями («Як козаки у футбол грали», 1970 р.), з піратами («Як козаки наречених визволяли», 1973 р .), з панщиною («Як козаки сіль купували», 1975 р.), з самими богами Олімпу («Як козаки олімпійцями стали», 1978 р.), з підступним кардиналом Рішельє («Як козаки мушкетерам допомагали», 1979 г. ), і навіть з самою нечистою силою («Як козаки весілля гуляли», 1984 р.). Останніми мультфільмами з цієї серії стали «Як козаки інопланетян зустрічали» (1987 р.) і «Як козаки у хокей грали» (1995 р)

У сюжетах мультфільму герої потрапляють в неймовірні пригоди, зустрічаючись з людьми з різних країн і епох, навіть з богами і інопланетянами. У мультфільмах відсутні діалоги і будь-який текст, за винятком вступного або заключного тексту «від автора» — дія відбувається у вигляді інтуїтивно зрозумілих сцен.

Всього створено дев'ять мультфільмів про козаків. Всі ці мультфільми короткометражні, їх тривалість не перевищує 20 хвилин. Окремі серії отримували нагороди та премії на державних і міжнародних фестивалях. Едуард Кіріч розповідає: «Якось редактор нам приніс листа, якого надіслав до студії «Київ­­наукфільм» якийсь, як він ка­­зав, запорізький дядько. На зошитовому аркуші у клітинку було щось на кшталт сценарію: «Як козаки куліш варили», «Як козаки за сіллю ходили»… Були там перекази народні за типом кобзарських дум, притчі такі коротенькі. Прізвище автора було Братенші — мабуть, грек він був. Ось він і є наш козацький Дюма, наш Софокл разом з Еврипідом.  Звісно, ніхто й гадки не мав, що з цього вийде цілий серіал. До речі, в мене зараз лежать сценарії, яких вистачить ще на десять козацьких серій.»

Студія "Укранімафільм" взялася за продовження легендарного мультиплікаційного серіалу про козаків.Як розповіли на студії, в готовому вигляді є 13 сценаріїв - частину з них встиг підготувати ще сам режисер Володимир Дахно у 2005 році - за рік до смерті. Про що вони, аніматори говорити не хотіли, але потім все ж розкрили сюжет одного з сценаріїв: "Козаки (Грай - худий і розумний, Тур - найсильніший і Око - маленький і вусатий. - ред.) відправляться на пошуки легендарної Атлантиди. "У них буде маса пригод і знайомств - наприклад, з русалками", - розповіли аніматори. Журналісти знайшли і перший кадр оновлених козаків. На перший погляд, вони нічим не відрізняються від своїх попередників. Але якщо придивитися, Тур став ширшим в плечах, Око - більш рум'яним, а у Грая у вусі з'явилася сережка. Час очікуваного виходу - весна 2014-го.

Інтерактивна вправа «Засідання круглого столу»

Проблемні питання:

- А вам подобається ця серія мультфільмів? Попередньо ви мали подивитися мультфільм, що вас вразило?

 - Що прославляється в ньому, чи сміливі герої?

-  Охарактеризуйте козаків?

Жив-був пес" - мультиплікаційний фільм режисера Едуарда Назарова, створений за мотивами української народної казки « Сірко». Настав час, коли літній сторожовий Пес стає нікому не потрібний, і господарі вирішують його прогнати зі двору. Останньою краплею, що переповнила чашу їхнього терпіння, стало те, що Пес не підняв тривогу під час крадіжки в будинку, під час якої цей "охоронець" спокійно спав. На допомогу Псові, втік в ліс після того, як його вигнали з дому, і вже готовому звести рахунки з життям, приходить колишній його недруг Вовк.

Перегляд демонстраційногоматеріалу

 

 Лісовий хижак допомагає Псові продемонструвати колишнім господарям свою потрібність: він інсценує викрадення хазяйського немовляти, а Пес зображує, що перемагає Вовка і рятує малюка. У нагороду за порятунок немовляти, Пса з почестями повертають на хутір, де він з тих пір займає положення почесного жителя. Відчуваючи себе в боргу перед Вовком, він знаходить спосіб відплатити товаришеві за добро. Взимку господарі Пса влаштовують весілля дочки. Він допомагає Вовкові пробратися в будинок і годує його викраденими з господарського столу стравами, поїть напоями. Розімлілий від рясного пригощання Вовк, до жаху Пса, хоче співати, вимовляючи козирну фразу фільму: "Щас спою". Як раз в цей час хтось з гостей заводить козацьку пісню, і Вовк починає голосно підвивати, ніж видає себе. Присутні в будинку люди, зрозумівши, що під столом якимсь чином виявився вовк, збираються розправитися з ним, але Пес "виганяє" Вовка з дому, і таким чином лісовий мешканець виявляється врятований. Вовк дякує Пса за частування, і кращі друзі прощаються, після чого неабияк погладшав після трапези Вовк, ідучи від будинку до лісу, животом зносить по шляху частина хазяйської огорожі, вимовляючи при цьому іншу козирну фразу: "Ти, заходь, якщо що ... " Падає сніг, і Пес ще довго дивиться в бік пішов Вовка ... Які характерні риси проявив Пес? А які риси характеру притаманні Вовкові?

Фізкультхвилинка

« Україно, ми твоя надія» (відео), на екрані ляльки виконують певні танцювальні рухи, діти повторюють.

VI Практична робота

Сьогодні ви будете виконувати ілюстрації до обговорених мультфільмів та створюватимете свої сюжети мультиплікаційних фільмів.

Вчитель акцентує увагу дітей на композиційному розміщенні, сюжетному задумі, яскравості образів.

Для виконання роботи  вам потрібно об’єднатись в групи.

1  група - виконує ілюстрацію до мультфільму « Як козаки…»,

 2 група –  виконує  ілюстрацію « Жив-був пес».

 3 група  створює ілюстрації на комп’ютері за власним сюжетом та задумом .

Повторення правил техніки безпеки.

VII Підсумок уроку

Метод- прес

Я вважаю, що…

На мою думку…

Я знаю, коли…

- Діти, вам сподобалось сьогодні на уроці?

 - Які види мультфільмів ви знаєте?

 - Чим вони відрізняються?

Тож давайте подивимось, які ілюстрації у вас вийшли. Виставка робіт, оцінювання закінчених композицій.

 

doc
Додано
7 жовтня 2021
Переглядів
1215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку