Презентація. "Зоряні мандрівки".

Про матеріал

Ця презентація має на меті розширити знання учнів про сузір'я, познайомити з новими сузір'ями, з скількох зірок вони складаються, на що схожі ці групи зірок, виховувати спостережливість, інтерес до того, що оточує нас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Марченко Н.П.

Номер слайду 2

Що таке сузір’я? Зірок на небі багато і запам’ятати їх важко. Тому люди розділили зірки на групи і з’єднали їх між собою лініями. Так з’явилися сузір’я, що схожі на людей, звірів, птахів, казкових страховиськ. На небі є 88 сузір’їв.

Номер слайду 3

Сузір’я Овна, як і Тельця, дуже шанували в давнину. Це сузір’я названо в честь чудесного барана з золотим руном (вовною), яке здобув у небезпечній подорожі грецький герой Ясон.

Номер слайду 4

У давніх людей новий рік починався навесні. Саме в цей час Сонце було в сузір’ї Тельця. Тому це сузір’я вважалось головним. Взагалі багато народів шанували цю тварину як священну.

Номер слайду 5

Колись на землі жили два брати – близнюки, сини великого Зевса. Один був хорошим борцем, а інший – чудовим візничим. Любили вони полювати. Один раз вони не поділилися здобиччю зі своїми двоюрідними братами. Сталася запекла бійка і одного близнюка було вбито. Інший близнюк не захотів кидати брата. Так вони разом опинилися на небі разом.

Номер слайду 6

Це малопомітне сузір’я. Історія його дуже цікава. Понад двох тисяч років тому на сузір’я Рака припадав найдовший день року. Сонце від цього починало наче “задкувати”. День потроху зменшувався.

Номер слайду 7

Колись вірили, що Сонце, проходячи сузір’я Лева, бере його силу і теплоту. Тоді наставала найспекотніша пора року. Тому Лев став символом вогню. Його ще називали “великий вогонь”.

Номер слайду 8

Діва розташована на небі поряд з Левом. Тому іноді Діву уявляли казковою істотою: з тілом лева і головою жінки. А ще говорять, що Діва – це богиня справедливості, символ чистоти. Вона сама пішла з Землі на небо, через злодіяння дітей.

Номер слайду 9

Понад двох тисяч років тому саме на сузір’я Терезів випадав осінній день, коли ніч тривала стільки, скільки й день – наступало рівнодення. За легендою на небі були розміщені терези богині справедливості Астреї, аби нагадувати брехунам та злодіям, що на них чекає суд за їхні вчинки.

Номер слайду 10

Сонце наближається до Скорпіона пізньої осені, коли вся природа засинає. В давнину вважали, що Сонце неначе хтось ”жалить” якоюсь отрутою, від того воно “хворіє” всю зиму, виглядає слабким і блідим. Навесні Сонце приходило в іншу частину неба, щоб відродитися.

Номер слайду 11

Колись давно – давно жив мудрий кентавр з тілом коня та головою людини. Вважали, що він “будував” небосхил і залишив місце на небі і для себе. Але те місце підступно зайняв злий кентавр. Це і був Стрілець з великим луком та стрілами. Тепер йому доводиться стерегти Скорпіона. Для мудрого кентавра на небі знайшлося місце, ще краще за попереднє.

Номер слайду 12

Козеріг – міфічна істота, напівкозел – напівриба. За легендою бог, заступник пастухів, був схожим на цапа. Якось він так налякався стоголового страховиська Тифона, що кинувся у воду. Щоб він міг швидко плавати, в нього виріс риб’ячий хвіст.

Номер слайду 13

Колись давно на Землі був великий потоп. Все залило водою, тварини і рослини загинули. Врятувалося тільки живих істот. Серед них і двоє людей: чоловік та жінка. Відтоді той чоловік ллє воду з глечика на небі.

Номер слайду 14

На небі є дві риби, зв’язаних між собою стрічкою або мотузкою. На цих риб перетворилася богиня краси Афродіта з сином. Вони кинулися в річку, коли злякалися злого Тифона. Коли Сонце заходило у це сузір’я, на Землі добре ловилася риба.

Номер слайду 15

Знаходиться біля сузір’я Ліри. Його легко знайти, бо зірки у ньому розташовані хрестом. Схоже, ніби Лебідь, розкривши крила, летить уздовж Чумацького Шляху (це світла, розмита смуга на небі з великої кількості зірок). Наші предки вважали Чумацький Шлях Божою дорогою та дорогою, що веде до раю.

Номер слайду 16

Одне з найкрасивіших сузір’їв на небі. Оріон – це син бога моря. Він був чудовим мисливцем, і не було звіра, якого він би не зміг перемогти. За його хвалькуватість боги наслали на нього Скорпіона. Тому вдалося вкусити Оріона і він загинув. Але на небі Зевс розмістив Оріона так, щоб Скорпіон його не бачив. На небі ці сузір’я побачити не можна.

Номер слайду 17

За Полярною зіркою, навпроти Великої Ведмедиці, знаходиться яскраве сузір’я Кассіопеї. П’ять її зірок більше нагадують літеру “М”, ніж красуню – царицю, на честь якої греки назвали це сузір’я.

Номер слайду 18

Перед самим носом у Великої Ведмедиці – сузір’я Волопаса – пастуха. Давні греки зображували його з великою головою, короткими ніжками та трубкою в роті. У сузір’ї Волопаса є дуже яскрава зірка – Арктур, яку можна побачити в бінокль навіть удень.

Номер слайду 19

За легендою Малий і Великий Пес полюють разом з Оріоном на небесних рівнинах. Сузір’я має яскраву зірку Проціон. Пряма лінія від неї через яскраву зірку Кастор у сузір’ї Близнюків вкаже на Полярну Зірку.

Номер слайду 20

За легендою Великий і Малий Пес полюють разом з великим мисливцем Оріоном на небесних рівнинах. Сузір’я Великого Пса має дуже яскраву зірку Сиріус. В Стародавньому Римі вона називалась Каникула або Собача зірка. ЇЇ назвали так тому, що в цей час починалася велика спека, і всі закінчували роботу і відправлялися на відпочинок.

Номер слайду 21

Жила колись чарівна дівчина Калісто, і закохався в неї наймогутніший бог Зевс. Та ревнива дружина Зевса перетворила красуню в ведмедицю. Якось син Калісто вийшов на полювання, ще мить – і він поцілив би у свою матір, але Зевс врятував кохану. Він перетворив сина Калісто на ведмедя та переніс їх обох на небо, перетворивши на сузір’я.

Номер слайду 22

Геркулес. За спиною Волопаса розмахує палицею здоровань Геркулес. Його іменем названо сузір’я аж зі 140 зірок. Ліра. Колись один юнак так чудово грав на лірі – музичному інструменті – що навіть птахи завмирали в повітрі, зачаровані музикою. Ліра допомагала юнакові в усьому: була і зброєю, і гаманцем. Але не змогла врятувати кохану юнака від загибелі. З розпачу він закинув ліру аж на небо.

Номер слайду 23

Назустріч Лебедю летить Орел. Зірки цього сузір’я нагадують хрест з гачком. За давньогрецькою легендою Орел багато років шматував прикутого до скелі Прометея, який приніс людям світло і знання, але за те був покараний злими богами.

Номер слайду 24

ppt
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
1349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку