Презентація "Зовнішні процеси Землі" 6 клас НУШ

Про матеріал
Презентація для учнів 6 класу з географії на тему "Зовнішні процеси Землі". Детально розглянуто різні види ерозії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як зовнішні процеси на Землі формують рельєф

Номер слайду 2

Рельєф — сукупність нерівностей поверхні суходолу, дна океанів і морів, різноманітних за обрисами, розмірами, походженням, будовою, віком та історією розвитку. Сукупність форм земної поверхні, які перебувають на різних стадіях розвитку, у складному поєднанні одна з одною й у взаємозв'язку з довкіллям.

Номер слайду 3

Основні зовнішні сили — це вивітрювання, робота текучих вод, вітру, льодовиків, моря. Значною зовнішньою силою стала і господарська діяльність людини.

Номер слайду 4

Вивітрювання — процес механічного руйнування та хімічної зміни гірських порід і мінералів земної поверхні та приповерхневих шарів літосфери під впливом різноманітних атмосферних агентів, ґрунтових та поверхневих вод, життєдіяльності організмів та продуктів їхнього розкладання.

Номер слайду 5

Розрізняють вивітрювання фізичне, хімічне та біологічне. Процеси вивітрювання спричиняють утворення різних осадових гірських порід та кори вивітрювання.

Номер слайду 6

Поверхні вирівнювання – загальна назва рівнинних поверхонь, які виникають у результаті вирівнювання первинно розчленованого рельєфу під впливом різних процесів, інтенсивність яких протягом тривалого часу перевищувала інтенсивність тектонічних рухів. Поверхні вирівнювання характерні як для платформних, так і для складчастих областей.

Номер слайду 7

Решітка вивітрювання – форма вибіркового вивітрювання пісковиків та деяких інших гірських порід, яка спостерігається в умовах сухого клімату. Має вигляд крутих скелястих стін, посічених невеликими (від декількох до 20 см у діаметрі) напівсферичними заглибленнями у вигляді бджолиних сот. Синонім – кам’яна решітка.

Номер слайду 8

Ерозія — один з головних зовнішніх (екзогенних) чинників формування рельєфу земної поверхні. Це процес руйнування ґрунту або гірських порід водним потоком (водна ерозія), вітром (вітрова ерозія), льодом.

Номер слайду 9

Розрізняють схилову й руслову водну ерозію. У результаті водної ерозії утворюються яри, балки, річкові долини тощо. Крім Землі, явища ерозії спостерігаються й на інших планетах Сонячної системи, зокрема на Марсі.

Номер слайду 10

Водна ерозія — це один із численних факторів, які знижують продуктивність сільського господарства. Зрештою, земля може стати абсолютно непридатною для вирощування культур. Залежно від причин виникнення та стадій розвитку виділяють кілька видів водної ерозії. Для запобігання негативним наслідкам фермеру потрібно знати особливості кожного з них, щоб ефективно обробляти ґрунт при появі ознак проблеми.

Номер слайду 11

Карта еродованості ґрунтів детально покаже ситуацію в Україні щодо поширення ерозії. Ця тема сьогодні дуже актуальна. В Україні майже 16 млн га земель еродовані й ерозія продовжує поширюватися на кожний п'ятий гектар з тих, які поки що не зазнали її. Втрати гумусу на цих землях уже досягли 30-70%.

Номер слайду 12

Яри — флювіальні форми рельєфу; глибокі, широкі й достатньо протяжні крутосхилі долини V-подібної форми, які виникають внаслідок ерозії пухких гірських порід тимчасовими лінійними водотоками під час потужних опадів, танення снігу, льоду чи льодовиків. Залежно від місць формування, яри бувають донними (вкладеними, вторинними) чи бічними (первинними, вихідними).

Номер слайду 13

Балка — суха або з тимчасовим водотоком долина із задернованими схилами. У степових районах балки утворено висохлими руслами річок. Балки мають полого-увігнуте дно, часто без вираженого русла, схили опуклі, плавно переходять у вододільні простори. Чітко виражена вершина зазвичай відсутня, улоговина плавно переходить в балку.

Номер слайду 14

Дрібні форми рельєфу утворюються зовнішніми (екзогенними) процесами до них відноситья і робота вітру – вітрова ерозія – це руйнування, перенесення частинок гірських порід та створення нових форм рельєфу: Бархани – піщані горбисерпоподібної форми заввишки 200 – 500 м (у пустелях). Дюни – піщані горби, вали та пасма нанесені вітром, заввишки 100 м (на піщаних берегах морів, озер, річок). Скелі та каміння незвичайної форми. Ніші в горах.

Номер слайду 15

Льодовики в процесі свого руху здійснюють певну геологічну роботу: руйнують гірські породи, переміщують уламки і відкладають їх у місця розтавання льоду. Необхідними умовами для утворення льодовиків є холодний клімат і тверді атмосферні опади.

Номер слайду 16

Зсув — сповзання і відрив мас гірських порід вниз схилом під дією сили тяжіння. Відрив і зсув униз по схилу під дією сили тяжіння ділянок зазвичай пухких корінних порід. В районах розвитку формується своєрідний рельєф — горбистий в нижній частині схилу і з наявністю відірваних і зсунутих блоків і площин зриву у верхній.

Номер слайду 17

Закріплення матеріалу. Вивітрювання - це процес руйнування чи розкладання гірських порід або ґрунтів під впливом атмосферних факторів, таких як дощ, вітер, температурні зміни тощо. Вивітрювання може відбуватися механічно (механічні сили, такі як замерзання-танення води) або хімічно (хімічні процеси розкладання мінералів). Ерозія — один з головних зовнішніх (екзогенних) чинників формування рельєфу земної поверхні. Це процес руйнування ґрунту або гірських порід водним потоком (водна ерозія), вітром (вітрова ерозія), льодом. Зсув ґрунтів - це рух маси ґрунту вниз по нахилу під впливом гравітації. Зсув ґрунтів може бути спричинений різними факторами, такими як насичення водою, землетруси, або інші процеси, що змінюють структуру і стабільність ґрунту. Ці процеси можуть бути взаємопов'язані і призводити до змін в ландшафті та природному середовищі.

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
1244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку