Презентація "Зовнішня політика незалежної України"

Про матеріал
. Характеристика зовнішньої політики незалежної України. Міжнародне визнання незалежності України. Співробітництво України з провідними організаціями та країнами світу. Відносини із сусідніми державами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна у міжнародних відносинах11 клас

Номер слайду 2

План1. Міжнародне визнання незалежності України.2. Співробітництво України з провідними організаціями та країнами світу.3. Відносини із сусідніми країнами

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ввизнання України у світі — розпочався після референдуму. Міністерство закордонних справ почало відкривати посольства і консульства України в різних країнах світу. 2 липня 1993 року Верховна Рада України схвалила «Основні напрями зовнішньої політики України». Цей документ визначив національні інтереси України і завдання її зовнішньої політики, зокрема розвиток двосторонніх міжнародних відносин, участь у європейському співробітництві і співробітництві в рамках Співдружності Незалежних Держав, ООН та міжнародних організаціях..

Номер слайду 5

Міжнародне визнання незалежності України2 грудня 1991 р. – Польща та Канада30 січня 1992 р. Україна стала членом Наради з безпеки та співпраці в Європі (з 1995 ОБСЄ) і подписала підсумковий Гельсінський акт

Номер слайду 6

б грудня 1991 р. Договір про основи добросусідства і співробітництва між Україною та Угорською Республікою. Нині Україна підтримує активні дипломатичні відносини із 70 країнами світу, має своїх постійних представників у таких міжнародних організаціях, як ООН, ЮНЕСКО, МАГАТЕ. Україна є членом ОБСЄ (із 1992 р.; до 1995 р. — НБСЄ), Ради Європи (із 1995 р.) співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями — МВФ та Світовим банком (із 1992 р.)

Номер слайду 7

9 листопада 1995 р. відбулась урочиста церемонія вступу України до РЄ

Номер слайду 8

У січні 1994 р. у Москві було підписано угоду між Україною, Росією та США, згідно з якою Україна зобов’язувалася протягом семи років вивезти до Росії для розкомплектування всі ядерні боєзаряди 5 ГРУДНЯ 1994 РОКУ в Будапешті лідери України, Росії, США та Великої Британії підписали Меморандум про гарантії безпеки України. Як компенсацію за ліквідацію ядерної зброї нашій країні було виплачено 375 млн дол. Борис Єльцин, Білл Клінтон, Леонід Кучма та Джон Мейджор підписують Будапештський меморандум

Номер слайду 9

Білл Клінтон, Борис Єльцин та Леонід Кравчук на тристоронній зустрічі

Номер слайду 10

«Поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України (стаття 1); утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН (стаття 2); утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги (стаття 3)». Витяг із Будапештського меморандуму

Номер слайду 11

Правові засади та пріоритети зовнішньої політики. 

Номер слайду 12

2 липня 1993 р. «Основні напрями зовнішньої політики України» Україна здійснює свою зовнішню політику на основі взаємної поваги щодо інших держав і народів, взаєморозуміння, партнерства, довіри, політичних та економічних інтересів, дотримання міжнародних правових актів, зафіксованих у міжнародних договорах та конвенціях, невтручання у внутрішні справи інших держав, визнання недоторканності й непорушності їхніх кордонів, поваги до честі й гідності народів, громадян країн світового співтовариства.

Номер слайду 13

Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства та загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права. Стаття 18 Конституції України

Номер слайду 14

Президент Українипредставляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України;приймає рішення про визнання іноземних держав;призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях; приймає вірчі і відкличні грамоти дипломатичних представників інших держав.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Співробітництво України з провідними організаціями та країнами світу.

Номер слайду 17

2001 р. – перший за всю історію візит до України Папи Римського Іоана Павла ІІ.

Номер слайду 18

Україна є членом таких організацій: Україна є однією з країн-засновниць ООН у 1945 р. Пригадайте особистість?!!!Міністр закордонних справ УРСР (1944—1952).

Номер слайду 19

2000 - 2001 рр. і 2015-2016 рр. – Україна непостійний член Ради Безпеки ООН.

Номер слайду 20

Україна є членом таких організацій: Рада Європи. Україна стала 37 членом Ради Європи ЗНО 9 листопада 1995 р..

Номер слайду 21

Україна є членом таких організацій: Організація з безпеки і співробітництва в ЄвропіУкраїна приєдналася до ОБСЄ30 січня 1992 р. Метою участі України в ОБСЄ є зміцнення європейської оборони та співробітництво з країнами Європи в економічній, гуманітарній та інших сферах.

Номер слайду 22

Україна є членом таких організацій: Світова організація торгівліУкраїна вступила до СОТ5 лютого 2008 р.

Номер слайду 23

Україна є членом таких організацій: Співдружність Незалежних Держав. Україна є однією з країн-засновниць. СНД 8 грудня 1991 р.

Номер слайду 24

Україна в СНД19 березня 2014 р. - рішення Ради національної безпеки і оборони України про початок процедури виходу з СНД.27 листопада 2014 р. у Верховній Раді зареєстрували проект постанови про вихід України з СНД.

Номер слайду 25

Україна є членом таких організацій: Організація Чорноморського економічного співробітництва. Україна входить до ОЧЕСз 1998 р.

Номер слайду 26

Україна є членом таких організацій: Неформальне регіональне об'єднання Грузії, України, Азербайджану, Молдови. Україна входить до ГУАМз моменту створення у1997 р..

Номер слайду 27

Україна є членом таких організацій: Європейський Союз. З 1998 р. набрала чинності Угода про партнерство і співробітництво між Україною та Євросоюзом.

Номер слайду 28

1994 р. – підписана, а в 1998 р. набула чинності закону «Угода про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС»2003 р. – статус «Країна-сусід ЄС»- спрощення візового режиму.2014 –УКЛАДАННЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС

Номер слайду 29

УКРАЇНА І ЄСЄвроінтеграція – цивілізаційний вибір України, одна з ключових вимог Революції Гідності. У системі зовнішньополітичних пріоритетів України вона посідає особливе місце. підписання Угоди про асоціацію. Вступ до ЄС відбувається в кілька етапів: включення в офіційну програму розширення ЄС подача заявки на вступ вступ до ЄС отримання статусу кандидата в члени ЄС

Номер слайду 30

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувалося в два етапи.21 березня 2014 року у Брюсселі було підписано політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС за участі українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.27 червня 2014 року — Президент України Петро Порошенко підписав другу (економічну) частину Угоди про асоціацію з ЄС.

Номер слайду 31

З червня 2017 року почав діяти безвіз. можна відвідати будь-яку країну ЄС. Виняток – Великобританія та Ірландія. Безвізовий режим — статус, що дозволяє громадянам України вільно перетинати міждержавні кордони країн Європейського Союзу без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу, починаючи з 11 червня 2017 року.

Номер слайду 32

Відносини з НАТО1994-Україна приєдналася до програми НАТО «Партнерство заради миру»1997-в Мадриді підписано ХАРТІЮ ПРО ОСОБЛИВЕ ПАРТНЕРСТВО МІЖ УКРАЇНОЮ І НАТО2006-2008-НАТО оголошує політику відкритих дверей2010-Янукович ліквідував національний центр з питань Євроатлантичної інтеграції. Оголошено про позаблоковий статус України. 2014 грудень-скасовано позаблоковий статус4 лютого 2016 р. ВРУ ратифікувала Угоду між Урядом України про статус Представництва НАТО в Україні10 липня 2017 р. відбулось його офіційне відкриття в рамках візиту делегації ПАР НАТО в Україну. 9 липня 2017 р. Закон, який закріплює членство в НАТО в якості пріоритетного зовнішньополітичного курсу України. 21 червня 2018 р. Верховною Радою України прийнято Закон «Про національну безпеку України», який набрав чинності 8 липня 2018 р. У лютому 2019 році набули чинності зміни до Конституції України щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, згідно з якими Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. Україна є єдиною країною-партнером НАТО, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її проводом.

Номер слайду 33

Відносини із РФ1997-Договір про дружбу, співпрацю і партнерство (Кучма-Єльцин2009-російсько-українська газова війна через ціну на поставку газу21.04 2010 -Харківські угоди-продовження базування російського флоту в Севастополі на 25 років до 204219 травня 2018 р. Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про остаточне припинення участі України в статутних органах СНД. Гібридна війна — дії однієї держави проти іншої з метою зробити її внутрішньо вразливою для здійснення агресії.

Номер слайду 34

Спірні питання у відносинах Україна - РФПриналежність Кримського півострова:травень 1992 р. - заява РФ про те, що акти про передачу Криму Україні не мають юридичної сили з моменту їх ухваленнялипень 1993 р. - постанова і заява РФ про відторгнення Севастополя від України та надання йому статусу міста Російської Федераціївизнання юридичної безпідставності рішення російського парламенту президентом Росії Б. Єльциним. Проблему вирішили, коли Росія погодилася на те, щоб Крим залишився у складі України, зберігаючи при цьому автономний статус.

Номер слайду 35

Проблема навколо острова Тузла29 вересня 2003 р. влада Краснодарського краю за вказівкою з Москви почала будівництво греблі від станиці Тамань Темрюцького району в напрямку українського острова Тузла. Україна посіла жорстку позицію щодо цього будівництва, розуміючи його справжню мету На острові було посилено охорону державного кордону України. Країни опинилися на межі збройного конфлікту.23 жовтня 2003 р. Росія припинила будівництво за 102 м від українських територіальних вод і за 900 м від Тузли.Із метою врегулювання конфлікту відбулася зустріч президентів України Л. Кучми і Росії В. Путіна було укладено договір, що розмежовував територію Керченської протоки й визначав статус Азовського моря. Україна відстояла своє право на острів Тузла, Азовське море було визнано внутрішніми водами двох держав, і кордон визначили тільки по дну моря.

Номер слайду 36

УКРАЇНА І США1992р.- Візит Кравчука до США1994р.-візит Клінтона до України1997р.--Політ Л. Каденюка на кораблі «КОЛУМБІЯ».2017р.- зустріч президентів Трампа та Порошенка у Вашингтоні 

Номер слайду 37

Відносини із сусідніми державами. Україна має спільний кордон із Росією, Білоруссю, Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Молдовою

Номер слайду 38

Україна і Угорщина. Угорщина була однією з перших держав, із якими були врегульовані відносини за всіма статтями. Зростав обсяг українсько-угорської торгівлі

Номер слайду 39

Відносини із Польщею2 грудня 1991 р. Республіка Польща першою визнала Україну як незалежну державу. 18 травня 1992 р. Договір про добросусідство, дружні відносини і співробітництво. Україна й Польща стратегічні партнери. У 1997 рукраїнсько-польська угода. У 2008 р. Польща, Литва та Україна домовилися про створення спільної військової бригади,алевтілити в життя цей проект вдалося лише у 2014 р.

Номер слайду 40

Відносини із Румунією. Певний час зі значними труднощами тривав переговорний процес між Україною та Румунією, яка також прагнула стати членом ЄС і НАТО. Окремі політичні сили в Румунії намагалися висунути до України територіальні претензії (Північна Буковина, Південна Бессарабія, острів Зміїний). 2 червня 1997 р. у румунському місті Констанца був підписаний Договір про відносини добросусідства і співробітництва між Україною та Румунією 2009 р. в міжнародному суді нарешті було розв’язано питання про поділ шельфу між двома державами в районі острова Зміїний.

Номер слайду 41

У 2015 році відбулося суттєве пожвавлення відносин між Україною та Румунією.

Номер слайду 42

Відносини із Молдовою. У цей період задовільним був стан Невирішеними залишалися питання завершення делімітації державного кордону та врегулювання ситуації в Придністров’ї Україна передала Молдові частину своєї території для створення порту на Дунаї. У 2001 р. між Молдовою та Україною було підписано договір про кордони.12.01.2021р.візит президента Молдови Маї Санду в Україну

Номер слайду 43

Україна впевнено заявила про себе на міжнародній арені. Головні принципи зовнішньої політики : демократизм миролюбність ядерне роззброєння розширення економічного співробітництва. Україна реалізовує стратегію багатовекторності зовнішньої політики. Добрі економічні та політичні зв'язки склалися між Україною і більшістю держав європейського континенту

Номер слайду 44

ДЯКУЮ ЗА УВАГУДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Опрацювати §24 підручник Історія України 11 клас В. Власова С. Кульчицького

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Korol Marina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
3 березня 2021
Переглядів
16677
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку