Презентація " Зупинимо туберкульоз разом!. Час обирати здоров'я"

Про матеріал
Матеріал можно використати на уроці з теми " Профілактика інфекційних захворювань".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Час обирати здоров’я. Л. Кужель, вчитель основ здоров’я Олешнянського НВК

Номер слайду 2

Туберкульоз (від лат. tuberculum — горбок), також Сухоти — інфекційна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу і характеризується утворенням специфічних гранульом в різноманітних органах та тканинах (найчастіше у легенях) і поліморфною клінічною картиною. Туберкульоз (від лат. tuberculum — горбок), також Сухоти — інфекційна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу і характеризується утворенням специфічних гранульом в різноманітних органах та тканинах іполіморфною клінічною картиною. Трапляється як серед людей, так і серед тварин. Його спричинюють різні види мікобактерій, частіше за все Mycobacterium tuberculosis. Найчастіше патологічний процес локалізується в легенях (легеневий туберкульоз), також може уражати інші органи тіла (позалегеневий туберкульоз) — мозкові оболони, нирки, печінка, кістки, шкіра тощо. 

Номер слайду 3

Мікобактерії туберкульозу… відносяться до сімейства променистих грибів, широко розповсюджених у природі; мають вигляд тонких, трохи вигнутих, паличок довжиною 0,8-5 мкм, товщиною 0,3-0,5 мкм; не утворюють спор і капсул; аероби, для їхнього нормального розвитку необхідний кисень; найважливішою їхньою особливістю є кислото-, спирто- і лугостійкість.

Номер слайду 4

Актуальність2134561993 рік Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила туберкульоз «глобальною загрозою для здоров'я» 2006 рік Товариство подолання туберкульозу розробило Глобальний план подолання туберкульозу2014 рік на Генеральній Асамблеї ВООЗ прийнята «Стратегія подолання туберкульозу» (WHO End TB Strategy)Абсолютне число захворювань на туберкульоз зростає з 2005 року2007 рік Свазіленд став країною з найвищим припустимим рівнем захворюваності на туберкульоз: там було зареєстровано 1200 випадків захворювання на 100 000 осіб. Розпорядження КМУ від 27 листопада 2019 р. № 1415-р «Про схвалення Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року»7 Наказ МОЗ України від 25.02.2020 № 530 «Про затвердження стандартів охорони здоров’я при туберкульозі»

Номер слайду 5

Актуальність108926 вересня 2018 р. у Нью-Йорку відбулася перша в історії Нарада високого рівня Генасамблеї ООН під назвою «Об’єднані для викорінення туберкульозу: заходи реагування на глобальну епідемію». Нарада продовжила роботу, розпочату на Міністерській конференції з ліквідації ТБ, що відбулася у Москві 16–17 листопада 2017 р. і завершилася прийняттям міністрами та іншими лідерами зі 120 країн зобов’язань високого рівня щодо прискорення прогресу у сфері ліквідації ТБ. У травні 2014 р. Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила Глобальну стратегію «Покласти край ТБ» на період 2016–2035 рр. Головним завданням Стратегії є звільнення світу від туберкульозу із досягненням нульового рівня захворюваності й смертності, а жодна із постраждалих сімей не повинна мати катастрофічних витрат, пов’язаних із ТБ

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Історія24 березня 1882 року Роберт Кох на засіданні Берлінського фізіологічного суспільства доповів про збудника туберкульозу – мікобактерію туберкульозу (Mycobacterіum tuberculosіs)Німецький лікар, лауреат Нобелевської премії. Довів існування збудника туберкульозу.

Номер слайду 8

Історія боротьби{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}1895 ріквідкриття В. К. Рентгеном в Х-променів, що дало можливість проводити об'єктивну діагностику туберкульозу легенів, внутрішніх органів, костей і суглобів.1919 рік. Кальметт та Герен вивели ослаблений штам мікобактерії для вакцинації (вакцина БЦЖ). 1944 ріквідкриття стрептоміцину українським бактеріологом, уродженцем Вінницької обл., Соломоном Ваксманом. з 1954 рокув широку практику ввійшли ПАСК, ізоніазід, тибон.з 1967 рокупочато застосування найефективнішого протитуберкульозного препарату – ріфампіціну.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 9

Симптомикашель більше 2 тижнів;підвищена температура тіла більше 7 днів;поганий апетит;постійна слабкість;безпідставна втрата ваги;підвищена пітливість, особливо вночі;Задишка;біль в грудній клітині;крововідхаркування.

Номер слайду 10

Діагностика туберкульозу – це клінічні заходи з встановлення або спростування діагнозу туберкульозу у відібраних осіб. Виявлення туберкульозу – це комплекс організаційних та епідеміологічних захолодів з відбору людей, у яких можливий туберкульоз.

Номер слайду 11

Діагностування туберкульозу Рентгенографія органів грудної клітки та аналіз харкотиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу. Комп’ютерна томографію органів грудної клітки, черевної порожнини, голови, урографія. Біопсія ураженого органу

Номер слайду 12

Захворюваність на туберкульоз в Україні

Номер слайду 13

2 квартал 2020р.

Номер слайду 14

Внаслідок першої зустрічі з M. tuberculosіs формується первинний туберкульоз. Первинні вогнища та первинний ТБrrrrr

Номер слайду 15

Вторинний туберкульоз. Розвивається на тлі придбаного імунітету після перенесеної первинної інфекції. Реінфекція – повторне зараження людини, що раніше вже перенесла первинну інфекцію. Ознаки вторинного ТБ: велике ураження легенів, утворення каверн;наявність мікобактерії туберкульозу в мокротинні; ураження верхніх часток легенів; звичайна відсутність збільшення внутрішньо грудних лімфатичних вузлів.

Номер слайду 16

Форми та стадії туберкульюзу

Номер слайду 17

Хто може захворіти на туберкульоз?На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі мають більший ризик виникнення захворювання, а саме: Фільм. Туберкульоз Знай. Стережись. Не бійся

Номер слайду 18

контактний (через ушкоджену шкіру або слизові оболонки). Основне джерело інфекції – хворі легеневою формою туберкульозу, у мокротинні яких виявляють МБТ.аерогенний шлях - більше 95%: - повітряно-краплинний - повітряно-пиловий. Шляхи передачі туберкульозу:аліментарний (при вживанні не пастеризованого молока від хворих корів).

Номер слайду 19

МБТ чутливі до сонячного проміння;УФ опромінення;впливу високих температур ;розчинів, що містять хлор.

Номер слайду 20

Лікування хворих на туберкульоз Вчасно почате та правильно проведене лікування хворого дозволяє:попередити інвалідність, можливі ускладнення, летальний результат.знизити масштаби поширення захворювання. Мета протитуберкульозної хіміотерапії: - лікування випадків туберкульозу та запобігання розвитку медикаментозної резистентності (стійкості) МБТ. БЦЖ (бацила Кальметта-Герена) - жива вакцина, призначена для захисту немовлят і дітей молодшого віку проти найбільш важких форм ТБ

Номер слайду 21

В 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 24 березня «Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом»

Номер слайду 22

r

pptx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
955
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку