Презентація "Звіт про участь у Всеукраїнській акції «Годівничка-2024»

Про матеріал
 Орнітофауна України нараховує за різними даними 425-432 види птахів. Серед них 267—270 гніздові, з яких 132—138 зимуючі; 17 з'являються лише на зимівлі, 129 спостерігаються лише у період сезонних міграцій або мають статус залітних. Урбанізація та руйнівні катаклізми значно зменшили чисельність пташиного населення, хоча сучасна людина, як і раніше, потребує товариства пернатих друзів.  Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Воєнна  зима  2023-2024 року була  важка для всіх українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДДІЛ ОСВІТИ ЛИМАНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИЯРІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙЗвіт про участь у Всеукраїнській акції «Годівничка-2024»Виконала вчитель біології: Рожкова Галина Іванівна

Номер слайду 2

АКТУАЛЬНІСТЬ        Орнітофауна України нараховує за різними даними 425-432 види птахів. Серед них 267—270 гніздові, з яких 132—138 зимуючі; 17 з'являються лише на зимівлі, 129 спостерігаються лише у період сезонних міграцій або мають статус залітних. Урбанізація та руйнівні катаклізми значно зменшили чисельність пташиного населення, хоча сучасна людина, як і раніше, потребує товариства пернатих друзів.  Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Воєнна  зима  2023-2024 року була  важка для всіх українців. Прийшли  морози  зі снігом. Та ми знаємо, що складно було не лише нам. Пташкам, які взимку і так мають небагато їжі, вижити було особливо важко. Сьогодні дуже важкі часи для всіх , війна вбиває все живе. Пернаті, подібно як і люди, гинуть внаслідок бойових дій, покидають свої родинні гніздечка та мігрують, втрачають потомство.  Зараз перед нами гостро стоїть питання, як птахи виживають в умовах війни, чи потребують нашої допомоги та якщо так, то що ми маємо зробити для їхнього збереження? В ці тривожні часи треба триматися разом, бути сильними і не забувати про наших братів менших- крилатих створінь природи,ще більше допомагати їм. Птахи, як і люди, живі істоти, в них також є своє житло, сім’я та Батьківщина. Вони теж відчувають руйнівний вплив війни.

Номер слайду 3

    Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі форми взаємовідносин між ними і людьми, для того, щоб в умовах сучасного науково-технічного розвитку та під час воєнних конфліктів знайти можливість зберегти світ пернатих не тільки для нинішнього,а й для майбутніх поколінь. Перша й основна умова для дійової охорони птахів – збереження в порівняно сталому стані їхніх місць гніздування. Друга, не менш важлива умова збереження птахів – підгодівля пернатих у несприятливий час, оскільки для птахів голод – одна з основних причин загибелі взимку. Саме тому, для того,щоб розвивати гуманне ставлення до птахів, дійсно допомогти пернатим взимку, в нашій школі була оголошена акція «На допомогу зимуючим птахам!»

Номер слайду 4

Мета: Показати цінність пернатого світу нашої країни, привернути загальну увагу до проблем охорони птахів; ознайомити учнів з різноманітністю видового складу зимуючих птахів своєї місцевості; надати учням знання з аспектів підгодівлі птахів; активізувати бажання учнів допомагати птахам у несприятливу пору року; навчити виготовляти годівнички з доступного матеріалу; розвивати гуманне ставлення до птахів ;мотивувати поведінку учнів до охорони пернатих. Об’єкт дослідження: птахи, які зимують в нашому краї. Методи дослідження: аналіз, спостереження, збір інформації з книг, енциклопедій, інтернету. Очікувані результати: діти стануть більш гуманно ставитися до зимуючих птахів, до природи рідного краю. Більшість дітей зробить годівнички, які розвісять вдома на подвір’ї та дворі школи. Школярі будуть допомагати птахам у скрутну зимову пору. Учні будуть знати, чому більшість птахів від нас завжди відлітають, а деякі птахи залишаються зимувати. Від цієї роботи я очікую, що у учнів підвищиться діагностика екологічної культури і результат моніторингу буде вище, ніж раніше. Попередня робота. Вивчення матеріалу, загадок про птахів, бесіди про зимуючих птахів.

Номер слайду 5

 ФОРМУВАННЯ ГРУП ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ роботи в рамках природоохоронної акції «На допомогу зимуючим птахам!»У цій акції брали участь учні 1 – 11 х класів. Школярі об’єднувались у групи: I     група — « Юні орнітологи». Учні з’ясовували видовий склад зимуючих птахів нашої місцевості; спостерігали за птахами взимку,складали зимовий облік птахів свого регіону, створили каталог зимуючих птахів. II    група — «Птахолюби». Діти вивчали, що полюбляють їсти птахи та заготовляли корм для птахів. Створювали пам'ятку «Як підгодовувати птахів?», а також шукали цікаві моделі годівничок та виготовляли їх. ІІІ група - «Масові витівники» ,приймали участь в організації та проведенні масових заходів. А ось зимовий облік птахів нашої місцевості,який склали учні Ярівського ліцею.сойки, сороки,синиця велика, блакитна, чубата,повзики звичайні,горобці – хатній і польовий,голуби,снігурі,дятли, сови , ворона сіра,ворона чорна.

Номер слайду 6

Синиця (Parus) — рід птахів родини Синицеві (Paridae). У синички жовта сорочка, чорний галстук, зеленувата спинка, яскраво білі щічки, чорна шапочка. Синиця зовсім не відмовляє собі в їжі. Вона харчується постійно. Синичка – велика трудівниця. Готуватись до зимового голоду вона починає ще весною або влітку. І до зими ця маленька пташечка може назбирати і сховати до 15 кг насіння і зернят. Проте взимку не завжди їй вдається знайти схованку.. Саме приємне, що синиці ніколи не відганяють інших пташок від годівниць. Горобці з ними спокійно можуть об’єднуватися у зграйки і шукати їжу спільно з ними. ЦІКАВО! Перший закон про охорону птахів був прийнятий на початку 13 століття, а в грамоті Людовика Баварського (1328 р.) говорилося, що: «Тяжкий штраф чекає того, хто зловить синицю — старанного ловця комах». Взимку синиці їдять у садах яйця та зимуючих гусениць золотогуски, деяких шовкопрядів. Таким чином, можна підкреслити, що синички —це одні з найбільш корисних пташок. Бережіть ці чудові створіння природи!  КАТАЛОГ ЗИМУЮЧИХ ПТАХІВ,яких можна зустріти в нашому селі Ярова

Номер слайду 7

ДЯТЕЛ (Dendrocopos major) — птах досить великого розміру; один із найвідоміших представників родини Дятлових. Зверху його тіло чорне, з двома великими білими плямами на крилах. На крилах і крайніх перах хвоста — поперечні білі смужки. Живляться дятли не тільки комахами, але і ягодами, а ще насінням рослин. Це унікальні пташки, що постійно відчувають голод. Пов'язано це з величезними енерговитратами, через які вони і хочуть постійно їсти. Під час добування їжі з-під кори дерев, дятли здатні наносити удари по стовбуру зі швидкістю до 25 разів у секунду. Чи болить голова у дятла? (Ні. У цих птахів між дзьобом і кістками черепа є спеціальна хрящова тканина, яка зменшує силу ударів, що впливають на головний мозок)Цікаво У дятлів дуже довгий язик,але ж він не базіка. Язик йому потрібен для витягування комах, які наносять шкоди деревам. Тому його називають лікарем лісу. Ось які птахи живуть поряд з нами!

Номер слайду 8

ГОРОБЕЦЬ Вид Passer montanus,Родина – Горобцеві,Ряд – Горобцеподібні. В Україні найчастіше поширені 2 види : горобець хатній та горобець польовий. Вони живуть усюди: від великих міст до маленьких високогірних селищ, щоправда за однієї умови – лише там, де є людське житло. Про них ходять легенди. Одна з легенд розповідає, що горобець своїм цвірінчанням виказав Ісуса Христа переслідувачам. За це горобиний рід ніби проклято, і він більше ніколи не літає у вирій. Важливо. В Україні зникають горобці. Причини зникнення горобців: "видозміна" смітників, які були кормовою базою пташок: сміття тепер викидають у щільних поліетиленових пакетах, а пакують його у закриті пластикові контейнери. Горобцям важко дістатися до харчових відходів; зменшилася кількість домашніх господарств, де тримають свійську птицю. Українське товариство охорони птахів оголосило 2024 рік - роком горобця хатнього. Чому саме цей вид? Горобець хатній іще доволі поширений у містах, але їх чисельність з кожним роком невпинно скорочується

Номер слайду 9

Цікавинки про горобчика. За період годування  одного виводка горобці знищують понад 30 000 комах. Для нашого жителя горобці звичні і ніхто їх не шанує. Але дарма . Якось у дзьобі загиблого горобця було знайдено 280 насінин бур’янів. Зробивши розрахунки, вчені дійшли висновку, що зграя з тисячі горобців восени за місяць винищила до 7,5 мільйонів насіння бур'яну. Перший пам’ятник горобцю за його боротьбу з комахами-шкідниками був зведений в США, в Бостоні, в XIX столітті. У світі є 28 видів горобців. Під час спостереження ми побачили,. щоколи з’являється незнайоме джерело харчування, то спочатку його повинен спробувати один горобець, і, коли всі розуміють його придатність до вживання в їжу, тільки тоді починають їсти. А ще ми замітили,як горобці купалися в снігу- так вони чистять свої крила.. Горобці - це дуже цікаві птахи, у яких можна багато чому повчитися. Вони вміють пристосовуватися, захищають і підтримують членів своєї зграї. Тому спостерігаймо за ними, поки маємо ще таку можливість, бо в деяких країнах вони вже стали рідкісними птахами.

Номер слайду 10

  Омелюх (Bombycilla) — рід горобцеподібних птахів родини омелюхових Bombycillidae). В Україні зимує на всій території, проте трапляється нещороку. На голові у омелюхів є чубчик сірувато-червонуватого забарвлення, основний тон оперення цих птахів бурувато-сірий. Хвіст короткий та закінчується широкою жовтою смужкою. Живляться омелюхи переважно різними ягодами і насінням дерев. Дуже люблять калину, горобину і, особливо, ягоди паразитичної рослини омели, за що й дістали свою українську назву — омелюхи. Поїдаючи білі ягоди омели, які, як відомо,мають дуже клейкий сік (вісцин) ,омелюхи сприяють поширенню цієї паразитичної рослини. Отже,таким чином вони розповсюджують омелу. А в усьому іншому омелюхи не шкідливі, а навпаки, зграйки їх дуже прикрашають ландшафт. А ще, що ми знаємо? Поділимося з вами секретом Якщо ясного зимового дня почуєте над головою посвистування, а на землі помітите барвистий пташиний послід, це значить до вас в гості завітали омелюхи. Цікаво! Іноді ці птахи поїдають ягоди,які вже перебродили і впадають у стан алкогольного сп’яніння.

Номер слайду 11

Снігур–  (Pyrrhula pyrrhula) — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових. В Україні осілий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в Карпатах та Поліссі; мігрує і зимує на всій території України. Ім’я своє снігур дістав від слова „сніг”. Адже ці  пташки, за народним повір’ям – перші вісники зими і снігу. Дивно якось виходить: снігурі прилітають до нас на зимівлю, в той час як багато птахів, навпаки, відлітають в теплі краї. Виявляється, наші краї для снігурів-- теплі краї: літом вони майже всі відлітають на далеку Північ, де зима дуже холодна. Там снігурі звивають гнізда і виводять пташенят. А восени всім сімейством вони прилітають до нас. Снігурі – птахи не тільки красиві, а й солідні: ніколи не поспішають, не метушаться. . Як тільки зграйка снігурів перелітає на нове місце сідає на верхів’я дерев чи кущі, вони одразу починають перегукуватись – аби легше було зібратися докупи.. Чи знаєте ви, що снігурів можна досить легко приручити?ЦІКАВО. Коли снігурі їдять ягоди, то вони витягують з ягід насіння та з’їдають його , а м’якоть залишають. Дуже полюбляють насіння клена і ягоди калини. Крім насіння, ягід в раціон снігурів входять павуки.  Снігур звичайний – дуже спокійний птах, який ніколи не виявляє агресії по відношенню до своїх родичів чи будь-яких інших птахів.

Номер слайду 12

Сойка звичайна. Ряд: Горобцеподібні(Passeriformes), родина: Воронові(Corvidae), рід: Сойка (Garrulus). Цей птах-давній мешканець землі,живе вже понад 20 млн років. В результаті цього-велика пристосованість до змін довкілля. Оперення сойки пухнасте і м’яке. Крила, хвіст і "вуса", що йдуть від піддзьобка - чорні. Надхвістя і пляма на крилі - білі, на плечах велика блакитна з вузькими чорними смужками пляма. Харчуються переважно комахами, дрібними тваринами, а також жолудями і горішками бука . Запасаючи жолуді і букові горішки про запас, сойки створюють свої комори. Птахи ховають їх під опале листя, в мох, під відсталу кору дерев, при цьому нерідко забувають про свої схованки. У результаті жолуді благополучно проростають, даючи початок новим дубовим гаям. Розвинений мозок сойок дозволяє їм відшукувати різні способи, які роблять життя птахів легше. Подібним прикладом є відвідування ними мурашників.. Ще однією ілюстрацією кмітливості птахів є їх звичай групуватися під гілками хвойних дерев в зимовий період, що допомагає зберігати тепло. Сойка належить до найбільш обдарованих пересмішників. Альфред Брем так описує здібності сойки: "Іноді птах кричить, як кішка: "мяу ", а нерідко глухим черевомовним голосом, але абсолютно ясно вимовляє слово" маргольф "... вона відтворює всі звуки і шуми, які чує у своїй окрузі.

Номер слайду 13

СОРОКА(Picapica) птах родини воронових. В Україні звичайний осілий птах на всій території. Її тіло вкрите чорним оперенням. Воно яскраво виблискує на сонці. Тільки грудка білого кольору. Контрастний колір дуже пасує пташці. Справедливо її ще називають народною назвою сорока-білобока. Цю гарну на вигляд пташку часто можна побачити біля людських осель.  Учні помітили,що сороки дуже люблять блискучі предмети. Птахи прикрашають цими дрібничками свої гнізда, щоб доставити собі радість і привернути потенційного партнера . Сороку вважають дуже розумним птахом. Уявіть собі, сорока – єдина птаха, яка здатна впізнати себе в дзеркалі. Сороки можуть впізнавати конкретну людину не за запахом або голосом, а за обличчям. Цікаво те, що у неї дуже мінлива інтонація: то вона підсвистує, то тріскотить. Розібратися у цих голосах неможливо, зате всім здається, що на дереві кілька різних птахів, які ведуть свою“розмову”. Ось така вона цікава!

Номер слайду 14

. Наші практичні дії у рамках природоохоронної акції «На допомогу зимуючим птахам» Орнітологічні спостереження Спостереження за птахами взимку дозволили помітити цікаву особливість. Крихітна синиця ніколи не їсть насіння цілком. Притискаючи її лапкою до гілки, вона прокльовує оболонку і тільки тоді приступає до трапези. Політ синиці – окрема тема, на прикладі якої можна помітити здатність птиці економно витрачати сили. Літають птахи дуже швидко. Спостерігаючи за польотом, ми помітити, як крихітки пірнають вниз, виробляючи у повітрі запаморочливі трюки.   Нам було дуже цікаво,коли ми спостерігали за горобцями . Ми помітити, що зграйка горобців, яка раптово налетіла на сухі гілки , мала коричнево-бурий верх голови, плями на щоках, сірувато-чорні вуздечку й горло. Це горобці польові. Польовий визначник «Птахи фауни України» пише, що в Україні зустрічається 5 видів горобців—хатній, польовий, чорногрудий і в'юрок сніговий, а також горобець скельний . А які ще цікавинки про цих пернатих? Ми замітили, що по землі горобці пересуваються короткими стрибками, так як їх короткі лапки не пристосовані для ходьби. А також ми побачили, що коли їм холодно, вони притискаються один до одного.

Номер слайду 15

Здається, що тільки жваву сороку не лякає прихід зими. Наповнюючи простір дзвінким тріском, з особливим азартом вона стрибала по гілках дерев. Найголовніше, що ще ми побачили? Уявіть собі на білосніжному снігу - розсипи ягід горобини, які залучили снігуря. Червоногрудий, зимовий гість є справжнім символом пухнастого снігу і Нового року. Це для нас було справжнім дивом! . Всі спостереження записували у зошит. Обов’язково зафіксовували дату і час спостереження, погодні умови, кількість особин кожного виду, яку їжу вони споживають, якусь незвичайну або цікаву поведінку. Спостереження за птахами взимку доставляє величезне задоволення . . Мандрівка у цікавий світ птахів продовжується

Номер слайду 16

      Проводячи спостереження, учні вивчили зимову орнітофауну своєї місцевості, склали каталог птахів, визначили місце, де птахів можна зустріти найчастіше. На основі спостережень встановлено:найчастіше птахи зустрічаються біля годівничок, житлових будинків, де на подвір’ї їдять домашні птахи, у безвітряних місцях. Найкраще птахи їдять зерно, насіння, крихти хліба, шматочки несолоного сала. Учні нашої школи склали зимовий  облік птахів нашої місцевості: Під час спостережень було визначено 11 видів зимуючих птахів. Найчастіше серед них зустрічаються горобці хатній та польовий, граки, голуб сизий. Часто можна побачити великого строкатого дятла, синицю велику, сорок, галок, сойку. Рідше зустрічаються синиці блакитні, повзики. Залучення дітей до спостереження за птахами тренує уміння знаходити подібність та відмінність природних об’єктів, розвиває зорову та слухову пам’ять, зміцнює фізичне та психологічне здоров’я в напружених умовах сучасного життя. Спостереження за птахами-це своєрідна терапія,адже ми спостерігаємо за життям-це вже позитивно, а зараз це дуже важливо. Найактивнішими спостерігачами були учні: Ричкова Марія,Ричкова Вікторія,Ричкова Олександра,Сивирчуков Максим,Гордієнко Андрій. Результати та значення орнітологічних спостережень

Номер слайду 17

Правила годівнички:чим можна і не можна годувати птахів взимку. ПАМ’ЯТАЙТЕ! Не можна підгодовувати птахів смаженим насінням, солоними продуктами (салом або м’ясом) та чорним хлібом. Наводимо таблицю оцінки за «5» бальною шкалою зимових кормів для птахів. Де "0” – не їдять, "5” – їдять найкраще.

Номер слайду 18

Заходи,проведені в рамках природоохоронної акції «Допоможемо птахам взимку»Конкурс малюнків У конкурсі на кращий малюнок взяли участь 12 учнів. Найкращими визнані роботи: Ричкова Марія,Ричкова Олександра,(9 клас) Гордієнко Андрій – учень 7 класу. Робота Ричкової МаріїРобота Гордієнко Андрія. Робота Ричкової Олександри

Номер слайду 19

  Врятуй пташку-створи годівничку!Конкурс на кращу годівничку На конкурс було представлено  5 робіт. При виготовленні годівничок діти піклувалися про те, щоб корм був захищеним від вітру та снігу. Багато годівничок мали пристрій для кріплення. Найкращими визнані годівнички  учениці 2 класу: Матійчук Яніни, та Безкровної Аліси. (7 клас). Робота Матійчук Яніни. Робота Безкровної Аліси. Так ми піклуємось про птахів

Номер слайду 20

Конкурс виготовлених поробок”Мій улюблений птах”(найкращі роботи) Робота. Вікторії Ричкової,учениця 9 класу. Робота Марченко Карини, 11 клас. Роботи Гордієнко Андрія,7 клас

Номер слайду 21

Заходи,проведені в рамках природоохоронної акції «Допоможемо птахам взимку»( Ярівський ОКП) Інтелектуальна гра“Найрозумніший орнітолог” Учні оволоділи методиками визначення зимуючих птахів свого краю. Школяри не лише отримали теоретичні відомості про зимуючих птахів, а й стали учасниками цікавих віртуальних орнітологічних вікторин, впізнавали пташині голоси ,відгадували загадки,кросворди про птахів. Показали себе найрозумнішими знавцями птахів.https://www.youtube.com/watch?v=Qd3d. M41x29 Ihttps://www.youtube.com/watch?v=xa1 G5 H4 Aou. I

Номер слайду 22

Інтелектуальна гра «Найрозумніший орнітолог» Які птахи не бояться морозів? Які птахи влаштовують по кілька гнізд на одному дереві? Шкідливі чи корисні для людей синиці взимку, коли всі комахи впадають в сплячку?Коли температура горобця нижча:взимку чи влітку?Який птах опирається на хвіст, коли сидить на дереві? У яких птахів самці червоні, а самиці зелені?Які птахи навіть у лютий мороз знищують комах? Якщо температура повітря знижується, пера птаха настовбурчуються,що відбувається при цьому стані?Хто на годівниці позує:синичок гоняє,але горобців боїться?В Ярівському ОКП

Номер слайду 23

Виконуючи інтерактивні завдання , відповідаючи на питання відео-вікторини, відправившись у віртуальну екскурсію”Птахи України”,учні: пригадали назви птахів;систематизували знання про зимуючих та перелітних птахів;пригадали якою їжею треба здійснювати підгодівлю птахів;згадали птахів в народній творчості,зробили висновки , що треба дбати про наших пернатих друзів. СВЯТО «НАШІ ПЕРНАТІ ДРУЗІ»https://www.youtube.com/watch?v=E2 N6g57 WNlwhttps://learningapps.org/watch?v=pz82wfi1k23 У Ярівському ліцеї дуже цікаво пройшло свято “Наші пернаті друзі”. При проведенні заходу,використовувались такі інноваційні методи: відео-вікторина”Птахи”, віртуальна екскурсія ”Птахи України”.Інтерактивні завдання: 1.”Знайди птаха”. 2. “Пташиний пазл”. 3. “Пташине меню”. 4. Гра”Птахи в народній творчості”.https://learningapps.org/watch?v=pz1pa83ra23https://www.youtube.com/watch?v=xa1 G5 H4 Aou. I

Номер слайду 24

https://learningapps.org/watch?v=pgdsivho323https://learningapps.org/watch?v=pwzjo99dk23https://learningapps.org/watch?v=pgdsivho323https://learningapps.org/watch?v=pz82wfi1k23

Номер слайду 25

Війна принесла свої обмеження в наше життя та в нашу дослідницьку діяльність. Тому навчаємось дистанційно. Однак це не заважає нашим допитливим і активним вихованцям вивчати, досліджувати та допомагати птахам взимку. Ми провели цікавий онлайн-захід: гру «Відгадай меню птаха». Гра « Відгадай меню птаха» . 1. Горіхами можна підгодовувати…( повзиків,горобців, чижів,синиць,дятлів,соєк). 2. Насіння клена ,берези взимку полюбляють (снігурі). 3. Червоними ягодами калини та гронами горобини можна підкармлювати… (дроздів,омелюхів,снігурів).   4. Несолоним салом харчуються…(поповзні,синиці,дятли). 5. Зерна пшениці полюбляють (горобці,чижі). 6. Несмаженим насінням гарбуза ,дині, кавуна,кабачків можна годувати…(синиць). 7. Шишки,жолуді служать основою зимового раціону яких птахів?(шишкарів,дятлів)Поради: не викидайте насіння гарбузів,кавунів,динь ,вони дуже подобаються нашим пернатим друзям. Їх легко зберігати, це будуть ласощі для пернатих. Учні повторили правила годівнички:чим можна і не можна годувати птахів взимку

Номер слайду 26

Онлайн-захід «Цікавинки про зимуючих птахів»(презентація та захист проектів учнів) Мета заходу:ознайомити учнів з різноманітністю видового складу зимуючих птахів своєї місцевості; активізувати бажання учнів допомагати птахам у несприятливу пору року; розвивати гуманне ставлення до птахів ;мотивувати поведінку учнів до охорони пернатих. Розвивати творчі та креативні здібності учнів. Результати: Учні дізнались цікавинки про зимуючих птахів свого краю, їхню поведінку,спосіб життя , їх роль і місце у природі,зрозуміли, як важко пернатим у несприятливу пору року; усвідомили, що особливої допомоги птахи потребують взимку.

Номер слайду 27

ВИСНОВКИ: За період проходження акції в нашій школі учасники:      збирали усю необхідну інформацію про зимівлю птахів, про їх видовий склад;  учні майстрували та розміщували на території школи та своїх дворів годівниці;     провели дослідження зимуючих видів птахів;      для підготовки звіту учасники акції проводили фотографування; активно брали участь у зимовому обліку птахів нашої місцевості; склали каталог зимуючих птахів .  Були проведені конкурси: конкурс малюнків, конкурс на кращу годівничку; конкурс на кращу виготовлену поробку за темою «Мій улюблений птах». В Ярівському ОКП провели інтелектуальну гру « Найрозумніший орнітолог». І на останнє, відбулося свято «Птахи-наші пернаті друзі». Після завершення акції, були підведені підсумки , визначили та нагородили переможців , результати та звіт оформили у вигляді проекту. Тож, якщо ви досі не почали підгодовувати  птахів, саме час згадати про ГОДІВНИЧКУ! Всіх нас, людей, хвилює питання: «А що ж далі? Яке майбутнє чекає птахів? Скільки б не було у вас важливих справ,не забувайте про зимуючих пернатих друзів! Допоможіть птахам! Протягом проведення акції , у учнів розвивалось гуманне ставлення до пташок; усвідомлення власної причетності до благородної справи-захисту тварин. А це дуже важливо. Хочеться сподіватися, що учні нашої школи будуть справжніми друзями цих крилатих створінь природи.

Номер слайду 28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛЗображення з мережі інтернет. Вірші Н. Красоткіної, В. Скомаровського, Л. Бутріма, Лесі Українки. Електронний ресурс: https://youtu.be/1 Kxhpa7meew 30 цікавих фактів про птахів. Електронний ресурс: https://черемоський.укр/news/542 https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B8

Номер слайду 29

Дякую за увагу!Дякую за увагу!ЗМАЙСТРУВАЛИ ГОДІВНИЧКУ Змайстрували годівничку, На дно всипали пшеничку. Крихти хліба, трішки сала, Щоб синичка прилітала. Бо зима, мороз надворі, А в мороз пташині горе. Треба їй допомагати, В люту зиму виживати.

pptx
Додав(-ла)
Рожкова Галина
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
24 липня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку