Презентація "ЗВІТ про участь учнів Рівнопільської ЗОШ І – ІІІ ступенів у Всеукраїнській акції “Годівничка”"

Про матеріал
Урбанізація та руйнівні катаклізми значно зменшили чисельність пташиного населення, хоча сучасна людина, як і раніше, потребує товариства пернатих друзів. Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Охороняти треба не тільки рідкісних і зникаючих птахів, а й навіть так званих «шкідливих», яких у минулому винищували. У природі немає так званих безумовно шкідливих птахів. Пристосовуючись до умов існування, птахи можуть вступати в тимчасові суперечності з потребами людини. Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі форми взаємовідносин між ними і людьми для того, щоб в умовах сучасного науково-технічного прогресу знайти можливість зберегти світ пернатих не тільки для нинішнього, а для майбутніх поколінь. І саме тому головною метою Всеукраїнської акції “Годівничка” є виховання ціннісного ставлення до різноманіття видів птахів, проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження орнітофауни рідного краю зокрема і всієї України вцілому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВІТпро участь учнів Рівнопільської ЗОШ І – ІІІ ступенів у Всеукраїнській акції “Годівничка”Звіт підготувала : Вчитель біології Рівнопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів Волноваського р-ну Донецької обл. Мерінова Вікторія Євгеніївна

Номер слайду 2

На вулицях панує чарівниця-зима, падає блискучий сніжок, одягаючи все навкруги у білі шати. Люди вдягаються у теплі речі та взуття. Тварини лягають спати або ж рятуються приготованими восени запасами. Деякі птахи відлітають у теплі краї, а от доля зимуючих птахів багато в чому залежить від доброти та милосердя людей.

Номер слайду 3

Урбанізація та руйнівні катаклізми значно зменшили чисельність пташиного населення, хоча сучасна людина, як і раніше, потребує товариства пернатих друзів. Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Охороняти треба не тільки рідкісних і зникаючих птахів, а й навіть так званих «шкідливих», яких у минулому винищували. У природі немає так званих безумовно шкідливих птахів. Пристосовуючись до умов існування, птахи можуть вступати втимчасові суперечності з потребами людини. Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі формивзаємовідносин між ними і людьми для того,щоб в умовах сучасного науково-технічного прогресу знайти можливість зберегти світпернатих не тільки для нинішнього, а для майбутніх поколінь.

Номер слайду 4

І саме тому головною метою Всеукраїнської акції “Годівничка” є виховання ціннісного ставлення до різноманіття видів птахів, проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження орнітофауни рідного краю зокрема і всієї України вцілому. Головними завданнями акції є:• ознайомлення з видовим різноманіттям зимуючих птахів своєї місцевості;• надання учням знань з біології птахів, аспектів їх підгодівлі;• оволодіння методиками визначення, спостереження та обліку зимуючих птахів;• розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація до їх охорони.

Номер слайду 5

Учні нашої школи активно долучилися до участі у цій акції,адже поставлена мета вимагала і значних зусиль у її досягненні та реалізації Метою шкільної акції було :• усвідомлення учнями необхідності збереження різних видів зимуючих птахів;• ознайомлення із видовим різноманіттям зимуючих птахів нашої місцевості;• розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація їх охорони ;• виховання у дітей поваги та бережливогоставлення до природи та бажання допомогтизимуючим птахам вижити у скрутні зимові місяці.

Номер слайду 6

Етапи проведення акції

Номер слайду 7

План реалізації І етапу

Номер слайду 8

Каталог птахів, що зимують у селі Рівнопіль Волноваського району Донецької області

Номер слайду 9

Горобе́ць (Passer)  Широко поширений птах родини горобцевих, близький родич мешканця міст хатнього горобця. Зустічається на околицях покинутих селищ, і поблизу від посівів зернових культур, садів, виноградників. У дикій природі поширений у світлих лісах, чагарниках і степу. Зграйний птах, веде осілий або мандрівний спосіб життя. Харчується рослинною і тваринною їжею. Гніздиться у дуплах дерев, старих норах ссавців. А спостерігаючи за горобцями на території села Рівнопіль, ми виявили, що вони можуть оселятися і під дахами будинків. У годівничці охоче клювали сухі крихти хліба та перебиті зерна пшениці.

Номер слайду 10

Синиця (Parus)  Синиця звичайна досить примітна пташка, адже має зеленкувату спину, жовтий низ із широкою (у самців) смугою посередині. Крила і хвіст блакитно-сірі, на голові має «чорну шапочку» і білі «щоки». Поширена по всій Україні. Гніздиться в дуплах або шпаківнях, іноді в старих гніздах великих птахів та щілинах будівель. Живиться комахами, павуками, взимку – насінням. Восени і взимку збирається в зграї і мандрує разом з іншими видами синиць.

Номер слайду 11

Ворона(Corvus corone) Ворони славляться своєю спритністю і вмінням пристосовуватися до різних умов. Вони віддають перевагу відкритим просторам, вважають себе господарями полів. У яскравому світлі на оперенні чорної ворони з’являється фіолетовий металевий блиск. Чорні ворони – птахи середнього розміру, які мають міцне тіло, велику голову на короткій шиї і міцний дзьоб. Раціон чорної ворони багатий і різноманітний, адже харчується вона не лише рослинною їжею, а й здатна своїм дзьобом вбити дрібних тварин. До годівничок ворони майже не прилітали, але спостереження показали, що вони залюбки смакують вареною картоплею, приготованою для домашньої птиці і свиней.

Номер слайду 12

Галка має оперення від чорного до сріблястого. Особливістю є те, що райдужна оболонка ока майже біла. Широко поширена в західній половині Євразії, в Україні – осілий птах на всій території. Галки часто збираються великими зграями. Живляться переважно комахами. Можуть поїдати яйця інших птахів. Також основним джерелом їжі є харчові відходи, тому часто галок можна зустріти біля сміттєвих контейнерів, де вони збираються у пошуках поживи, особливо взимку. Галка (Corvus monedula) 

Номер слайду 13

Грак (Corvus frugilegus) Грак – широко поширений у Європі птах роду круків. Довжина тулуба – 45 – 47 см. Пір’я чорне з фіолетовим блиском, чорні ноги, довгий дзьоб. Живуть граки до 20 років. Живляться граки тваринною та рослинною їжею, проте головним чином здобувають хробаків та личинок комах. Їх граки знаходять на землі або виколупують дзьобом. Саме тому граки часто зустрічаються на зораних полях. Грак є корисним птахом для сільського господарства, бо знищує безліч комах-шкідників та іноді мишоподібних гризунів. Взимку граків можна підгодовувати харчовими відходами.

Номер слайду 14

Дятел (Dendrocopos major)  Дятел звичайний – птах досить великого розміру, один із найвідоміших представників родини дятлових. У забарвленні переважають чорні й білі тони, які в поєднанні з яскраво-червоним (у окремих підвидів — рожевим) підхвістям надають птахові строкатого вигляду. Часто оселяється в межах населених пунктів – у старих садках, парках, на кладовищах. Як правило – веде осілий спосіб життя. Дятел відіграє важливу роль в екосистемах лісу, забезпечує дуплами дрібних птахів, у великій кількості поїдає лісових шкідників і комах, які живляться деревиною. Восени і взимку птах переходить на рослинну їжу – насіння сосни і ялини, горіхи, плоди кісточкових дерев.

Номер слайду 15

План реалізації ІІ етапу

Номер слайду 16

Розвішування годівничок та підгодовування птахів

Номер слайду 17

Розвішування годівничок та підгодовування птахів

Номер слайду 18

Конкурс на кращий малюнок, листівку про птахів

Номер слайду 19

Виставка книжок про птахів “Пташиний базар”

Номер слайду 20

План реалізації ІІІ етапу

Номер слайду 21

Долучаючись до природоохоронної роботи, ми: навчилися бути небайдужими господарями власної оселі, шкільного подвір’я, рідного села; оволоділи навичками виготовлення годівничок, а старші учні додатково навичками передачі власного досвіду;проектна діяльність активізувала учнівське самоврядування;

Номер слайду 22

Акція “Годівничка” допомогла нам: Стати більш відповідальними;Бути уважними та чуйними до братів наших менших;Дала зрозуміти, що кожен з нас може творити справжні моральні вчинки, потрібно тільки постійно самовдосконалюватись.

Номер слайду 23

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
13 березня 2019
Переглядів
2429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку