Вода - найважливіший фактор життя на Землі. Вона входить до складу всіх живих організмів, беручи участь практично у всіх процесах, пов'язаних з розвитком рослин. Вода відіграє величезну роль у формуванні та розвитку грунтового покриву. В грунтоутворенні, особливо у формуванні грунтової родючості, вода відноситься до найбільш істотних біофізичних реагентів, значимість яких порівняна, за визначенням Г. М. Висоцького, лише з кров'ю живого організму.
Водний режим ґрунту — це сукупність явищ надходження води в ґрунт, її переміщення, змін фізичного стану, втрати з ґрунту. Для водного режиму характерне переважання висхідних потоків вологи у ґрунтах за рахунок підживлення з рівня ґрунтових вод капілярами. Капілярні явища грають істотну роль у водопостачанні рослин, пересуванні вологи в грунтах та інших пористих середовищах. По капілярах грунту піднімається вода з глибинних в поверхневі шари грунту. Стінки грунтових капілярів змочуються водою; утворюється увігнутий меніск, в силу чого відбувається переміщення води в численних, спрямованих в різні боки капілярах.
Між частинками, що складають рихлі гірські породи і грунти, є дуже велика кількість проміжків. Пори грунту, величиною від 0,1 до 0,003 мм, утворюють густу розгалужену систему капілярів. Чим менший розмір часток, тим тонші капіляри в грунті. Капіляри здатні піднімати і утримувати вологу. Чим тонші капіляри, тим повільніше і вище піднімається в них волога. Якщо капіляри заповнити вологою зверху, то надлишок її стече, а решта буде утримуватися в них. В піщаних відкладах капіляри дуже великі і вода повністю не заповнює проміжки між частинками, утворюється лише так звана стикова вода, що заповнює вузькі проміжки стиків між піщаними частками. У структурних суглинних грунтах капілярна вода знаходиться всередині грудочок і на їх стиках. У глинистих, мулових грунтах капіляри дуже тонкі (менше 0,003), вода через них не проходить, тому що стінки капілярів зайняті гігроскопічної вологою. Капілярна волога рухається і є основною формою вологи, доступної для рослин. Як утворюються капіляри в грунті?
У суху погоду грунт зсихається, і в ній утворюються тріщини - капіляри. За ним вода піднімається з-під землі вгору і випаровується. Поверхня землі через це висихає ще більше. Для збереження вологи всередині землі верхній шар грунту розпушують. При цьому капіляри руйнуються і вода залишається в грунті.
Джерелом води на поверхні суші найчастіше є атмосферні рідкі (дощі, зливи) і тверді (сніг, паморозь, іній) опади, а також грунтові води, що залягають в пронизаній коренями зоні грунту за умов близько розташованого рівня грунтових вод.Ґрунто́ві во́ди — підземні води , що залягають на першому водонепроникному шарі земної кори і утворюються головним чином шляхом просочування атмосферних опадів і вод річок, озер, водосховищ, зрошувальних каналів та шахтових водовідвідних канав.
Дефіцит вологи – один з головних факторів у сільськогосподарському виробництві, прояв якого призводить до недобору врожаю і негативних змін якості продукції. Як показує практика останніх років, дедалі більше зростають ризики виникнення посушливих умов. Тому сучасні технології вимагають як від науковців, так і від аграріїв суттєвого їх удосконалення. Один із заходів -ірига́ція або зро́шування . Це підведення води на поля, що відчувають нестачу вологи, і збільшення її запасів у шарі ґрунту, де знаходяться коріння рослин, з метою збільшення родючості ґрунту. Іригація є одним з видів меліорації. Зрошування покращує постачання корінню рослин вологи і живильних речовин, знижує температуру приземного шару повітря і збільшує його вологість
Особливість обробітку ґрунту на зрошуваних землях полягає у виконанні спеціальних заходів щодо підготовки його до поливу, післяполивного розпушування міжрядь у посівах просапних культур, внесення добрив і гербіцидів з поливною водою. Одне з головних завдань механічного обробітку — регулювання водопроникності ґрунту , оскільки під час зрошення ґрунт ущільнюється, а на його поверхні може утворитися кірка. За певних умов після багаторічного зрошення в підорному шарі утворюється ущільнений прошарок, який час від часу слід розпушувати культиваціею .