Екосистеми пустель. Пустеля як середовище існування живих організмів.

Про матеріал
Презентація розроблена для предмету Довкілля 5 класс . Розділ "Я в пустелі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екосистеми пустель. Пустеля як середовище існування живих організмів.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Пустелі мають бідну рослинність. До рослин пустель належать САКСАУЛ — чагарник абоневелике дерево з дуже довгим коренем (близько 10 м)

Номер слайду 4

ВЕРБЛЮЖА КОЛЮЧКАЗростає в пустелях, на пісках, в пустельних степах, зустрічається по берегах річок. Верблюжу колючку їдять тільки верблюди. Інші тварини не вживають рослину в їжу через гострі колючки, завдовжки 2-3см. Одна доросла рослина випаровує за день до 2,5 літрів рідини. Якщо на кущ верблюжої колючки одягти поліетиленовий пакет, можна зібрати цю рідину: за смаком вона буде нагадувати міцний зелений.

Номер слайду 5

Сукуленти — рослини, які запасають воду в органах свого тіла. Такими організмами є ОПУНЦІЯ, ЮКА, АЛОЕ та різні кактуси.

Номер слайду 6

У пустелі Наміб росте дивовижне дерево — ВЕЛЬВІЧІЯ ДИВНА. Її тіло складається з підземного кореня, що є одночасно стовбуром, та двох листків. Намібія. Пустеля Наміб

Номер слайду 7

Тваринний світ пустель. Жук-чорнотілка. Скорпіон. Тарантул. Намібійський пустельний жук. Сахарська срібна мураха

Номер слайду 8

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТВАРИН ПУСТЕЛІТварини пустелі мають певні засоби адаптації до пустельного середовища:довгі вії, густі брови та волохаті вуха, що забезпечують захист від піску та сонця; великі вуха для розсіювання тепла тіла; густе світле хутро, що дозволяє зігріватися холодними ночами та захищає шкіру від пекучого сонця вдень; широко розташовані та/або волохаті ноги, пристосовані до риття нори та ходьби по гарячому піску.

Номер слайду 9

Кіт барханний – наймиліша хижа тварина пустеліКіт барханний – єдиний представник родини Котові, що пристосований до життя в пустелі. Він менший за домашнього кота та доволі милий на вигляд. Вуха в нього дуже великі, загострені та низько посаджені. Таким чином барханний кіт добре захищений від нанесеного вітром піску та може легко знаходити здобич під землею. Вкриті густою шерстю лапи дозволяють цим пустельним ссавцям без перешкод переміщуватися як по гарячому, так й по холодному піску. Також барханний кіт здатний переносити температуру від –5 до +52°С.

Номер слайду 10

Жаба-водоніс крапчаста. Ця тварина пустелі являє собою рідкісний вид жаби, звуть її африканською жабою-биком. У стані сплячки ці тварини пустелі можуть перебувати доволі тривалий час – інколи навіть довше року. Коли настає дощ, ці жаби повертаються на поверхню. В цей час вони шукають їжу та розмножуються. Жаба-водоніс крапчаста може харчуватися будь-чим доволі маленьким, що може поміститися в її роті: пташенятами, гризунами та навіть іншими жабами.

Номер слайду 11

Їжак ефіопський. Цей вид є одним із найменших їжаків, що існують в світі. Довжина тіла в нього становить лише 12-22 см. Ці тварини пустелі переживають денну спеку, ховаючись в норах, та виходять на полювання лише вночі. Харчуються вони всім: від комах і безхребетних до пташиних яєць, змій та скорпіонів. Ці пустельні їжаки можуть тривалий час обходитися без води. Всю необхідну вологу вони отримують зі своєї здобичі.

pptx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
2504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку