Презентація " Звуки в тваринному світі" 10клас

Про матеріал

Презентація з фізики ,для учнів 10 класу . Тема: " Звуки в тваринному світі"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звук у тваринному світі Александрова Поліна 10 бх

Номер слайду 2

План: Звук. Ультра- та інфразвук. Дія звуку. Потужність звукового потоку Звук в житті тварин

Номер слайду 3

Звук –такі механічні коливання зовнішнього середовища, що сприймаються слуховим апаратом живої істоти

Номер слайду 4

Ультра- та Інфразвук: Коливання більшої частоти називаються ультразвуком, меншою інфразвуком.Інфразвуки видають море, гірські породи, що працюють, працюють гальма, деякі молюски, риби; інфразвуки виникають під час польоту птахів. Ультразвуки виникають за вітру, морського прибою, в лабораторних умовах, їх видають метелики, цикади, дельфіни

Номер слайду 5

Дія звуку. В основі дії звуку на організм лежить поглинання ним енергії звукової хвилі. Якщо при поглинанні енергії звукової хвилі в організмі за рахунок цієї енергії відбуваються зміни, ми говоримо про енергетичну дію звуку. Якщо ж поглинена звукова енергія дуже мала порівняно з енергією та характером дії живого об’єкта у відповідь, ми говоримо про інформаційну дію звуку. Наприклад, шарудіння від пробігає миші, досягнувши вуха кішки, викличе з її боку цілий ряд реакцій у відповідь: вона насторожується, потягується, підкрадається і т. Д.

Номер слайду 6

Потужність звукового потоку Залежно від потужності звукового потоку, частоти коливань, тривалості впливу, природи та стану організму воно може бути стимулюючим, гальмуючим, смертельним. Так, при дії ультразвуку інтенсивністю 5-6 Вт/см2, частотою 380 к. Гц протягом 2 хв у воді з відстійного басейну гинули майже всі рослини і тварини – циклопи, дафнії, діатомові водорості, коловратки, дрібні п’явки, великі водорості. При цьому раковини були продірявленими, вміст клітин роздробленим, а самі клітини розірваними.

Номер слайду 7

Звук в житті тварин Відомо, що бджоли передають інформацію про плідні місця біля вуликів за допомогою своєрідного танцю, що погойдується. Однак, коли над місцем годівлі насувається небезпека, бджоли змінюють свою стратегію і починають стикатися і гудіти.

Номер слайду 8

Звук в житті тварин. Змія не має вух, і вони не можуть сприймати звуки через повітря. Але вони уловлюють низькі звуки, слухаючи землю. А риби чують усім своїм тілом. Кіти та дельфіни використовують принцип ехолокації, відшукуючи свій шлях у морі. Сприймаючи луну звуків, вони дізнаються, які предмети та істоти знаходяться навколо них.

Номер слайду 9

Звук в житті тварин. Багато тварин здатні вловлювати інфразвук. Так, наприклад, за 15 годин до шторму тварини встигають сховатися в морі: дельфіни спливають за скелі, кити йдуть у відкрите море, пінгвіни лягають на сніг. Нерідко бували випадки, коли собаки попереджали своїх господарів про наближення землетрусу. Американські вчені виявили, що тигри використовують для комунікації один з одним не тільки рев, гарчання та муркотіння, але також і інфразвук. На думку вчених, інфразвук дозволяє тваринам підтримувати зв’язок на відстані до 8 км, оскільки поширення інфразвукових сигналів майже не чутливе до перешкод, спричинених рельєфом місцевості, і мало залежить від погодних та кліматичних факторів.

Номер слайду 10

Звук в житті тварин. Кажани здатні відшукувати свою видобуток у нічній темряві, літати ночами, не натикаючись на різні предмети. Полюючи в темряві за комахами, кажани визначають висоту звучання луни. Коли комаха пролітає повз мишу, висота луни змінюється. Це явище називається ефект Доплера. Кажани можуть розрізняти найвищі в усьому тваринному світі звукові коливання – до Гц. Дельфіни теж випромінюють і приймають ультразвук. Дельфіни можуть лікувати. Ультразвуки, які вони видають, як просвічують організм людини, якщо всередині є осередок запалення, то ультразвук впливає на нього. Ультразвук, обробляючи розчини, знищує в них мікроби (вони гинуть від вібрації), тому можна дезінфікувати воду без хлору.

Номер слайду 11

Звук в житті тварин. Комаха під час польоту так швидко вдаряє крилами, що виробляє послідовність невеликих пульсацій повітря і ці пульсації поєднуються в музичний тон. У коника на кінці одного з надкрилом є шорсткий зазубрений край, на іншому його кінці знаходиться гостре реберце. Коли це реберце ковзає по зубцю і потрапляє в найближче поглиблення, всьому крилу повідомляється невеликий струс, який переходить у повітря у вигляді пульсації. На крилі знаходиться маленький і дуже гарний бубон, призначений для того, щоб краще передавати повітрі пульсації. Так, коники чують лапками, роблячи ними швидкі коливання, вони дізнаються, звідки виходить звук.

Номер слайду 12

Звук в житті тварин Щоправда, треба враховувати, що у різних місцях птахи розмовляють різними мовами та діалектами. Відомий випадок, коли на плівку записали сигнали тривоги французьких ворон і дали послухати американським. Проте ті не зрозуміли криків своїх заокеанських родичів та не відгукнулися на них. Особливість птахів реагувати на звуки використовують при охороні аеродромів. Адже пернаті стали справжнім лихом для них. Птахи часто потрапляють у повітрозабірники двигунів реактивних літаків, ударяються у лобове скло та викликають аварії. Тому їх намагаються вигнати з аеродромів у будь-який спосіб. А найпростіше це зробити, увімкнувши тривожні сигнали самих птахів, записані на магнітофонну плівку.

Номер слайду 13

Звук в житті тварин. Щури чудово знаходять точне розташування звуку, через близьке розташування вушних раковин. Тварини, які можуть бути альбіносами, історично мають проблеми зі слухом, зокрема кішки та люди. Проте щури, схоже, зберігають слух і не страждають від будь-якого типу втрати слуху, що може виникнути в інших тварин. Слуховий діапазон щурів потрапляє у категорію ультразвуку, це звуки, які надто високі для сприйняття людиною. Ви коли-небудь бачили всіх коней у череді, які лежали одночасно? Стадо коней завжди матиме принаймні одного «дозорця», який у разі небезпеки попередить всіх інших. Слух у коней має значення для захисту стада. Основні функції слуху коней – це виявити звук, визначити, звідки він надходить, щоб знати, чи потрібно піднімати стадо чи ні.

Номер слайду 14

Джерелаhttps://medacustika.com.ua/blog/poleznaya-informacziya/top-10-bratev-nashix-menshix-iz-super-sluxomhttp://www.myshared.ru/slide/1352243/https://elementy.ru/images/kartinka_dnya/picture_of_the_day_radula_borings_2_703.jphttps://naurok.com.ua/zvukovi-hvili-infrazvuk-i-ultrazvuk-10079.htmlhttps://creazilla-store.fra1.digitaloceanspaces.com/cliparts/5961/bat-clipart-md.png

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Інші матеріали
Додано
19 січня 2022
Переглядів
3270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку