Презентація: Посібник з інформації І Як захистити себе в Інтернеті.

Про матеріал

Обсяг цифрової інформації у світі подвоюється кожні два роки. Здебільшого це особисті дані користувачів.

Ми користуємось смартфонами, комп'ютерами, планшетами, IoT-пристроями – всі вони збирають інформацію про використання. Ми оплачуємо покупки в онлайн-банках, бронюємо квитки та спілкуємося з друзями онлайн. Наші діти роблять домашнє завдання онлайн. В інтернеті ми працюємо, спілкуємось і навіть шукаємо другу половинку.

Інтернет-простір змінюється з шаленою швидкістю, а проблеми з приватністю даних посилюються. І для цього існує 1"2 простих способів захистити себе в Інтернеті", які допоможуть змінити своє соціальне життя у кращій бік.

Перегляд файлу
12 простих способів захистити себе в Інтернеті
КОРОТКИЙ ПОСІБНИК З ІНФОРМАЦІЇ
Погляд на важливість технології
у соціумі
Автор: Викладач Інформатики. Рокитненського ліцею. Неборак М. В.
Як захистити себе в Інтернеті?Всесвітня павутина розважає нас, навчає, знайомить і допомагає нам заробляти. Однак без знання правил цифрової гігієни легко стати жертвою шахраїв або простих шкідників. Розповідаємо, як убезпечити себе в інтернеті і не пропустити персональні дані.
• Шахрайство. Коли користувач оплачує покупки або послуги банківською карткою на шкідливому сайті, творці ресурсу можуть отримати доступ до даних користувача.
• Злом облікових записів. Випадок, коли зловмисники отримують логіни і паролі від пошти, онлайн-банкінгу або соціальної мережі.
• Витік даних. Збір персональних даних особи для передачі третім особам. Facebook потрапив у такий скандал. Соціальна мережа дозволила масову передачу даних 50 мільйонам користувачів, яким потім показувалася політична таргетована реклама.
• Проникнення. Забезпечення віддаленого доступу шахраїв до персонального комп'ютера через шкідливе ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.
• Фішинг. Фейкові сайти для популярних сервісів: соціальні мережі, платіжні ресурси, онлайн-банки. Розсилки, які маскуються під розсилки з авторитетних сайтів (Google, Mail.ru, Facebook, VK). Вони призначені для неуважності людини і намагаються отримати доступ до конфіденційних даних - логінів і паролів.
• Обман. Пропозиція в соціальних мережах, інтернет-магазинах, дошках оголошень, де продавець готовий віддати товар за низькою ціною. Оплата приймається онлайн або переказом на картку. Після того, як нападник зникає і не виходить на зв'язок.
Що допомагаЄ захистити себе в інтернеті?
Щоб убезпечити себе в інтернеті, не потрібно вибудовувати захист від кожного виду проникнення - досить дотримуватися комплексних заходів безпеки і використовувати здоровий глузд. Це зменшить ймовірність витоку особистої інформації та запобігатиме запуску зловмисного програмного забезпечення.
1. Антивірус. Це основне програмне забезпечення, яке забезпечує безпеку. До завдань антивірусного програмного забезпечення входить виявлення шпигунських програм, вірусів, фішингових ресурсів, небезпечних серверів і підозрілого трафіку. Популярні антивіруси справляються з більшістю загроз, які надходять на комп'ютер з мережі або знімних носіїв. Правда, вони не захищають від дій користувачів на сайтах. Тобто, якщо ресурс не викликав підозр у програми і не відкрився, натискання на посилання або дії з елементами більше не буде захищено.
2. VPNVPN - це безпечна мережа, яка приховує IP-адресу та місцезнаходження. Він надійно зашифрує весь трафік і дані, що передаються з пристрою. Якщо вам потрібно обійти блокування сайту, отримати анонімність в мережі або підключитися до Wi-Fi в громадському місці, використовуйте VPN.
Сама технологія працює так:
1. Інформація шифрується на пристрої.2. Передається на сервер vpn-провайдера.3. Розшифровується на сервері.4. Він передається в пункт призначення (на сервер сайту).
Тут список VPN-послуг, які можна використовувати безкоштовно.
3. Тимчасова анонімна пошта
Тимчасова пошта - це коробка з випадковою адресою і обмеженою тривалістю життя. Зручно, коли потрібен доступ до сервісу з реєстрацією, і Ви не плануєте користуватися ним тривалий час. Крім того, самі «тимчасові» зазвичай не просять авторизуватися або вказувати особисту інформацію. Просто зайдіть на сайт і подайте заявку.
Існує безліч тимчасових поштових сервісів і знайти зручний варіант нескладно. Варто звернути увагу на ці: Temp Mail і Email. On. Deck. Така пошта не захищає від наслідків після натискання на підозрілі посилання і не перешкоджає «зливу» даних на фішинговому ресурсі. Але це допомагає звести до мінімуму вхідний спам, який часто приховує такі небезпеки.
4. Завжди зашифровані
Щоб підвищити рівень захисту, зашифруйте якомога більше інтернет-трафіку за допомогою розширення HTTPS Everywhere. Він автоматично змушує веб-сайти використовувати протокол HTTPS замість HTTP. Його можна безкоштовно встановити в браузерах Google Chrome, Mozilla Firefox і Opera, в тому числі на мобільних пристроях.
Інформація в хмарному сховищі також не заважає додаванню захисту. Встановіть програму для шифрування даних у хмарі, наприклад, Boxcryptor. Щоб результатом дій на сайті не став витік персональних даних або спам-атака на пошту, використовуйте ресурси, мережева адреса яких починається з HTTPS. Це означає, що зв'язок між вами і сервером зашифрований – інформація не буде перехоплена.
Сучасні браузери нагадують вам про ризик незашифрованого з'єднання. Якщо дані не збігаються під час перевірки сертифіката, на екрані з'являється попередження. Правда, його можна ігнорувати, натиснувши «Я приймаю ризик, ідіть у будь-якому випадку».
5. Складні паролі
Таким чином, 17041991 - поганий пароль. Маша17041991 або 1704masha1991 теж. І Vy0@$e 6 #Omx6 є надійним паролем. Зібрати його на основі даних про людину неможливо, а знайти занадто багато технічно складно.
Не використовуйте ті самі паролі. В ідеалі для кожного випадку повинна бути комбінація. Небезпечно використовувати один і той же код для всіх поштових рахунків, соціальних мереж і банківських послуг.
Складність паролів безпосередньо визначає їх міцність, тому рекомендується використовувати довгі випадкові комбінації символів. По-перше, їх майже неможливо зламати занадто багато. По-друге, вони не мають прив'язки до особистості користувача.
Пароль у вигляді імені чоловіка або дитини, дати народження, імен собак, імен улюбленого колективу безпосередньо пов'язаний з вами. Це та інформація, яку зловмисники зможуть забрати, якщо отримають доступ до соціальної мережі, пошти або комп'ютера. Буде важко все запам'ятати. Таким чином, встановити менеджер паролів для зберігання:• Kee. Pass• Last. Pass• Robo. Form• Protect (Додаток Яндекс. Браузер)
6. Двофакторна аутентифікація Щоб убезпечити себе в інтернеті, використовуйте двофакторну аутентифікацію. Це означає, що при спробі увійти в сервіс потрібно буде вказати два секретних параметри-доказ. При стандартному вході є тільки один такий параметр - пароль. У разі двофакторної аутентифікації потрібно буде ввести іншу. Найчастіше це випадковий згенерований код, який відправляється в СМС на телефон. Якщо зловмисник заволодів паролем, він не зможе ввійти у ваш обліковий запис.
Зараз двофакторною аутентифікацією користуються більшість великих сервісів: Microsoft, Google, Facebook, Яндекс, Dropbox, ВКонтакте, Instagram. Для підтвердження використовують SMS, мобільні додатки, жетони (рідко), резервні ключі.
7. Обережність з поштою
Будьте обережні з файлами, вкладеними в електронні листи. Ніколи не відкривайте і не запускайте їх, якщо джерело невідоме. В іншому випадку переконайтеся, що він дійсно надіслав вам важливий документ. Не забудьте також відсканувати файл за допомогою антивіруса - раптом відправник поширює погрози, але сам про це не підозрює.
Item 120%Item 220%Item 320%Item 420%Item 520%8. Своєчасне оновлення програмного забезпечення
Злочинці вдосконалюють свої інструменти, а розробники з «легкої» сторони зміцнюють оборону. Обидва опоненти вивчають методи один одного і намагаються своєчасно реагувати на зміни. Нові варіанти злому та спостереження щодня потрапляють в мережу, тому для мінімізації ризиків потрібно регулярно оновлювати програмне забезпечення. Він включає в себе антивірус, операційну систему і браузер.
 
9. Екологічна безпека
Загроза може проникнути в комп'ютер не тільки безпосередньо з мережі або файлу, отриманого поштою. Джерелом може служити локальна мережа на роботі, заражений пристрій одного з членів сім'ї, вразлива точка Wi-Fi в громадському місці.
Постарайтеся перевірити ступінь безпеки всіх пристроїв і мереж, до яких ви підключаєтеся. А в громадських місцях краще взагалі не використовувати відкриті мережі для онлайн-оплати або авторизації у веб-сервісах (якщо немає VPN).
10. Секретна пошукова система Використовуйте Duck. Duck. Go. Це система, яка не збирає дані про своїх відвідувачів, не зберігає IP-адреси і файли cookie. Оголошень немає, а результати пошуку об'єктивні (Google і Яндекс створюють персоналізовану стрічку результатів, яка може не включати деякі корисні посилання). Duck. Duck. Go – допоможе захистити себе в інтернеті і забезпечити конфіденційність при пошуку інформації в мережі.
11. Секретний браузер
Tor - сенсаційний браузер, який, всупереч филистимлянській думці, користується популярністю не тільки серед наркоторговців і терористів. Tor дозволяє підключатися до сервера призначення через декількох посередників і таким чином приховує дані про користувача і його пристрій. Ніхто не буде знати, що таке ваша IP-адреса, які сайти ви відвідуєте, і які файли ви надсилаєте. Програма перешкоджає роботі всіх елементів, які потенційно можуть бути використані для отримання інформації про користувачів.
12. Телефон і планшет
Будь-який пристрій, який легко загубитися, повинен бути додатково захищений, тобто встановити графічний або цифровий код для розблокування. Цього достатньо, щоб запобігти більшості небезпек. Просто не вибирайте блокувати дати або найпростіші комбінації.
Для повного шифрування пристроїв використовуйте вбудований функціонал системи. На Android погляньте на безпеки", на i. OS в "Налаштуваннях -> пароль". " title="12. Телефон і планшет Будь-який пристрій, який легко загубитися, повинен бути додатково захищений, тобто встановити графічний або цифровий код для розблокування. Цього достатньо, щоб запобігти більшості небезпек. Просто не вибирайте блокувати дати або найпростіші комбінації. Для повного шифрування пристроїв використовуйте вбудований функціонал системи. На Android погляньте на "Налаштування -> безпеки", на i. OS в "Налаштуваннях -> пароль". ">
Зміст слайдів
Номер слайду 1

12 простих способів захистити себе в Інтернеті КОРОТКИЙ ПОСІБНИК З ІНФОРМАЦІЇ Погляд на важливість технології у соціумі Автор: Викладач Інформатики. Рокитненського ліцею. Неборак М. В.

Номер слайду 2

Як захистити себе в Інтернеті?Всесвітня павутина розважає нас, навчає, знайомить і допомагає нам заробляти. Однак без знання правил цифрової гігієни легко стати жертвою шахраїв або простих шкідників. Розповідаємо, як убезпечити себе в інтернеті і не пропустити персональні дані.

Номер слайду 3

• Шахрайство. Коли користувач оплачує покупки або послуги банківською карткою на шкідливому сайті, творці ресурсу можуть отримати доступ до даних користувача. • Злом облікових записів. Випадок, коли зловмисники отримують логіни і паролі від пошти, онлайн-банкінгу або соціальної мережі. • Витік даних. Збір персональних даних особи для передачі третім особам. Facebook потрапив у такий скандал. Соціальна мережа дозволила масову передачу даних 50 мільйонам користувачів, яким потім показувалася політична таргетована реклама.

Номер слайду 4

• Проникнення. Забезпечення віддаленого доступу шахраїв до персонального комп'ютера через шкідливе ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. • Фішинг. Фейкові сайти для популярних сервісів: соціальні мережі, платіжні ресурси, онлайн-банки. Розсилки, які маскуються під розсилки з авторитетних сайтів (Google, Mail.ru, Facebook, VK). Вони призначені для неуважності людини і намагаються отримати доступ до конфіденційних даних - логінів і паролів. • Обман. Пропозиція в соціальних мережах, інтернет-магазинах, дошках оголошень, де продавець готовий віддати товар за низькою ціною. Оплата приймається онлайн або переказом на картку. Після того, як нападник зникає і не виходить на зв'язок.

Номер слайду 5

Що допомагаЄ захистити себе в інтернеті? Щоб убезпечити себе в інтернеті, не потрібно вибудовувати захист від кожного виду проникнення - досить дотримуватися комплексних заходів безпеки і використовувати здоровий глузд. Це зменшить ймовірність витоку особистої інформації та запобігатиме запуску зловмисного програмного забезпечення.

Номер слайду 6

1. Антивірус. Це основне програмне забезпечення, яке забезпечує безпеку. До завдань антивірусного програмного забезпечення входить виявлення шпигунських програм, вірусів, фішингових ресурсів, небезпечних серверів і підозрілого трафіку. Популярні антивіруси справляються з більшістю загроз, які надходять на комп'ютер з мережі або знімних носіїв. Правда, вони не захищають від дій користувачів на сайтах. Тобто, якщо ресурс не викликав підозр у програми і не відкрився, натискання на посилання або дії з елементами більше не буде захищено.

Номер слайду 7

2. VPNVPN - це безпечна мережа, яка приховує IP-адресу та місцезнаходження. Він надійно зашифрує весь трафік і дані, що передаються з пристрою. Якщо вам потрібно обійти блокування сайту, отримати анонімність в мережі або підключитися до Wi-Fi в громадському місці, використовуйте VPN. Сама технологія працює так: 1. Інформація шифрується на пристрої.2. Передається на сервер vpn-провайдера.3. Розшифровується на сервері.4. Він передається в пункт призначення (на сервер сайту). Тут список VPN-послуг, які можна використовувати безкоштовно.

Номер слайду 8

3. Тимчасова анонімна пошта Тимчасова пошта - це коробка з випадковою адресою і обмеженою тривалістю життя. Зручно, коли потрібен доступ до сервісу з реєстрацією, і Ви не плануєте користуватися ним тривалий час. Крім того, самі «тимчасові» зазвичай не просять авторизуватися або вказувати особисту інформацію. Просто зайдіть на сайт і подайте заявку. Існує безліч тимчасових поштових сервісів і знайти зручний варіант нескладно. Варто звернути увагу на ці: Temp Mail і Email. On. Deck. Така пошта не захищає від наслідків після натискання на підозрілі посилання і не перешкоджає «зливу» даних на фішинговому ресурсі. Але це допомагає звести до мінімуму вхідний спам, який часто приховує такі небезпеки.

Номер слайду 9

4. Завжди зашифровані Щоб підвищити рівень захисту, зашифруйте якомога більше інтернет-трафіку за допомогою розширення HTTPS Everywhere. Він автоматично змушує веб-сайти використовувати протокол HTTPS замість HTTP. Його можна безкоштовно встановити в браузерах Google Chrome, Mozilla Firefox і Opera, в тому числі на мобільних пристроях. Інформація в хмарному сховищі також не заважає додаванню захисту. Встановіть програму для шифрування даних у хмарі, наприклад, Boxcryptor. Щоб результатом дій на сайті не став витік персональних даних або спам-атака на пошту, використовуйте ресурси, мережева адреса яких починається з HTTPS. Це означає, що зв'язок між вами і сервером зашифрований – інформація не буде перехоплена. Сучасні браузери нагадують вам про ризик незашифрованого з'єднання. Якщо дані не збігаються під час перевірки сертифіката, на екрані з'являється попередження. Правда, його можна ігнорувати, натиснувши «Я приймаю ризик, ідіть у будь-якому випадку».

Номер слайду 10

5. Складні паролі Таким чином, 17041991 - поганий пароль. Маша17041991 або 1704masha1991 теж. І Vy0@$e 6 #Omx6 є надійним паролем. Зібрати його на основі даних про людину неможливо, а знайти занадто багато технічно складно. Не використовуйте ті самі паролі. В ідеалі для кожного випадку повинна бути комбінація. Небезпечно використовувати один і той же код для всіх поштових рахунків, соціальних мереж і банківських послуг. Складність паролів безпосередньо визначає їх міцність, тому рекомендується використовувати довгі випадкові комбінації символів. По-перше, їх майже неможливо зламати занадто багато. По-друге, вони не мають прив'язки до особистості користувача. Пароль у вигляді імені чоловіка або дитини, дати народження, імен собак, імен улюбленого колективу безпосередньо пов'язаний з вами. Це та інформація, яку зловмисники зможуть забрати, якщо отримають доступ до соціальної мережі, пошти або комп'ютера. Буде важко все запам'ятати. Таким чином, встановити менеджер паролів для зберігання:• Kee. Pass• Last. Pass• Robo. Form• Protect (Додаток Яндекс. Браузер)

Номер слайду 11

6. Двофакторна аутентифікація Щоб убезпечити себе в інтернеті, використовуйте двофакторну аутентифікацію. Це означає, що при спробі увійти в сервіс потрібно буде вказати два секретних параметри-доказ. При стандартному вході є тільки один такий параметр - пароль. У разі двофакторної аутентифікації потрібно буде ввести іншу. Найчастіше це випадковий згенерований код, який відправляється в СМС на телефон. Якщо зловмисник заволодів паролем, він не зможе ввійти у ваш обліковий запис. Зараз двофакторною аутентифікацією користуються більшість великих сервісів: Microsoft, Google, Facebook, Яндекс, Dropbox, ВКонтакте, Instagram. Для підтвердження використовують SMS, мобільні додатки, жетони (рідко), резервні ключі.

Номер слайду 12

7. Обережність з поштою Будьте обережні з файлами, вкладеними в електронні листи. Ніколи не відкривайте і не запускайте їх, якщо джерело невідоме. В іншому випадку переконайтеся, що він дійсно надіслав вам важливий документ. Не забудьте також відсканувати файл за допомогою антивіруса - раптом відправник поширює погрози, але сам про це не підозрює.

Номер слайду 13

Item 120%Item 220%Item 320%Item 420%Item 520%8. Своєчасне оновлення програмного забезпечення Злочинці вдосконалюють свої інструменти, а розробники з «легкої» сторони зміцнюють оборону. Обидва опоненти вивчають методи один одного і намагаються своєчасно реагувати на зміни. Нові варіанти злому та спостереження щодня потрапляють в мережу, тому для мінімізації ризиків потрібно регулярно оновлювати програмне забезпечення. Він включає в себе антивірус, операційну систему і браузер.  

Номер слайду 14

9. Екологічна безпека Загроза може проникнути в комп'ютер не тільки безпосередньо з мережі або файлу, отриманого поштою. Джерелом може служити локальна мережа на роботі, заражений пристрій одного з членів сім'ї, вразлива точка Wi-Fi в громадському місці. Постарайтеся перевірити ступінь безпеки всіх пристроїв і мереж, до яких ви підключаєтеся. А в громадських місцях краще взагалі не використовувати відкриті мережі для онлайн-оплати або авторизації у веб-сервісах (якщо немає VPN).

Номер слайду 15

10. Секретна пошукова система Використовуйте Duck. Duck. Go. Це система, яка не збирає дані про своїх відвідувачів, не зберігає IP-адреси і файли cookie. Оголошень немає, а результати пошуку об'єктивні (Google і Яндекс створюють персоналізовану стрічку результатів, яка може не включати деякі корисні посилання). Duck. Duck. Go – допоможе захистити себе в інтернеті і забезпечити конфіденційність при пошуку інформації в мережі.

Номер слайду 16

11. Секретний браузер Tor - сенсаційний браузер, який, всупереч филистимлянській думці, користується популярністю не тільки серед наркоторговців і терористів. Tor дозволяє підключатися до сервера призначення через декількох посередників і таким чином приховує дані про користувача і його пристрій. Ніхто не буде знати, що таке ваша IP-адреса, які сайти ви відвідуєте, і які файли ви надсилаєте. Програма перешкоджає роботі всіх елементів, які потенційно можуть бути використані для отримання інформації про користувачів.

Номер слайду 17

12. Телефон і планшет Будь-який пристрій, який легко загубитися, повинен бути додатково захищений, тобто встановити графічний або цифровий код для розблокування. Цього достатньо, щоб запобігти більшості небезпек. Просто не вибирайте блокувати дати або найпростіші комбінації. Для повного шифрування пристроїв використовуйте вбудований функціонал системи. На Android погляньте на "Налаштування -> безпеки", на i. OS в "Налаштуваннях -> пароль".

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Інші матеріали
Додано
15 березня 2022
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку