Презентаія "Країни Близького та Середнього Сходу в другій пол. ХХ на поч. ХХІ ст."

Про матеріал
Охарактеризувати історичні передумови та процес утворення Держави Ізраїль.Причини й результати арабо-ізраїльських воєн Наслідки ісламської революції в Ірані.Арабську весну та конфлікт у Сирії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни Близького та Середнього Сходу в другій пол. ХХ на поч. ХХІ ст.

Номер слайду 2

Країни Близького Сходу

Номер слайду 3

Як у міжвоєнний період вирішувалося «єврейське питання»? Яким був зміст «Декларації Бальфура»?Якою була доля євреїв за нацистського режиму в Німеччині й окупованій Австрії в другій половині 1930-х років?Пригадайте:

Номер слайду 4

Близькосхідна проблема. Утворення Ізраїлю. У 1947 р. Генеральна Асамблея ООН проголосувала за створення в Палестині двох держав: палестинської та єврейської Обидва народи вважали своєю столицею Єрусалим. За умовами розділення Палестини євреї, які становили 34 % населення, отримали 55 % території Ісламські країни проголосували проти поділу Палестини 14 травня 1948 р., лідер єврейської громади в Палестині Давид Бен Гуріон оголосив про створення незалежної Держави Ізраїль.

Номер слайду 5

План ООН з поділу Палестини не був реалізований: єврейська держава була створена, а арабська — ні. Між Ізраїлем і Єгиптом, Йорданією, Ліваном і Сирією — з іншого, було підписано перемир'я, унаслідок чого Ізраїль подвоїв територію, яку йому відвели за планом ООН.

Номер слайду 6

  Арабо - ізраїльські війни На Ізраїль напали шість ісламських держав — Єгипет, Ірак, Йорданія, Ліван,Саудівська Аравія,Сирія  Єгипет узяв під контроль Сектор Гази, а Йорданія анексувала Західний берег р. Йордан    1967 р. Єгипет атакував Ізраїль, щоб блокувати йому вихід до Червоного моря. Шестиденна війна закінчилася перемогою Ізраїлю. Після війни на виснаження 1969-1970 рр, єгипетський президент Анвар Садат, запропонував арабським країнам атакувати Ізраїль 6 жовтня 1973 р. — у день іудейського свята Йом-Кіпур (Судний день). Ізраїльтяни були захоплені зненацька й арабські війська завоювали територію, втрачену в 1967 р.

Номер слайду 7

  Арабо - ізраїльські війни Палестинська держава, не була утворена. 1978р. Ізраїль вивів війська із Синайського півострова. У 1980-х роках відбулося вторгнення Ізраїлю до Лівану, Організація визволення Палестини (ОВП очолював Ясір Арафат. У 1987 р. палестинці розпочали «інтифаду» — збройну боротьбу з Ізраїлем. У 1993 р. Ізраїль та ОВП підписали угоду, палестинці отримали автономію. Після смерті Я. Арафата (2004) між радикальними палестинськими угрупованнями посилилася міжусобна боротьба. Мур між Ізраїлем і Палестинською автономією.

Номер слайду 8

 Ісламська революція в Ірані (1978-1979) 1953 р. в Ірані прийшов до влади Мохаммед Пехлеві. У 60-70-х роках ХХ ст ”біла революція”Опозиційний лідер — священик Рухолла Хомейні  хотів повалення прозахідного шахського уряду й перебудови Ірану на засадах ісламу. 1977 р. Загинув син Хомейні, у країні розпочалися заворушення. 1978 р розстріл у Тегерані демонстрації проти введення воєнного стану – “чорна п'ятниця”, став початком ісламської революції

Номер слайду 9

Ісламська революція  події в Ірані в січні 1978 р. — лютому 1979 р., які призвели до повалення монархії та встановлення ісламської республіки на чолі з аятолою Хомейні. На початку 1979 р. шах разом з дружиною втік до США, згодом він перебрався до Єгипту, Маніфестація в Тегерані.

Номер слайду 10

В Ірані встановився теократичний режим, заснований на ісламському фундаменталізмі Ісламський фундаменталізм — радикальна релігійно-політична течія в ісламі, що сповідує «повернення до основ», проголошує «чистоту» ісламу Президент Іраку Саддам Хусейн, висунув територіальні претензії і в 1980-1988 рр. між Іраном та Іраком тривала війна 1997 р. президент Ірану Мохаммед Хатамі, узяв курс на відмову від радикалізму та зближення із Заходом,а новий президент Махмуд Ахмадінежад вернувся до політики конфронтації. У 2013 р. президентом Ірану був обраний Хассан Рухані.

Номер слайду 11

  Арабська весна. У 2010 -2011рр. в Тунісі, інших країнах Північної Африки та Близького Сходу відбулись антиурядові протести й повстання, відомі як «арабська весна» «Арабська весна» — хвиля демонстрацій, протестів, повстань і революцій в арабських країнах наприкінці 2010 р. — на початку 2011 р. У деяких країнах протести тривають донині.

Номер слайду 12

Причини арабської весни. Зростання кількості населення. Масове невдоволення населенняІдеологічне й моральне банкрутство більшості арабських диктатур : президент Єгипту Хосні (30 років) президент Тунісу Бен Алі —(25років) Муаммар Каддафі керував Лівією (42 роки)Корупція на всіх рівнях влади зростання національної самосвідомості

Номер слайду 13

Арабська весна та її наслідкиЄгипет 2011 р. відставки президента Єгипту Хосні Мубарака Туніс «арабська весна» переросла в революцію, яка надихнула всю Північну Африку та Близький Схід У 2011 р. протести охопили Єгипет, Бахрейн, Лівію, Сирію, Ємен, Алжир, Марокко, Йорданію, Саудівську Аравію У 2012 р. у Єгипті став президентом представник ісламістського руху «Брати-мусульмани» Мухаммед Мурсі У 2013 р. в Єгипті військові здійснили державний переворот, заарештували М. Мурсі Найбільим здобутком є розвінчання міфу про політичну пасивність арабів і непереможність зарозумілих правлячих еліт.

Номер слайду 14

Сирійський вузол. Демонстрації в Сирії, переросли у 2012 р. в тривалу й руйнівну громадянську війну за участю іноземних держав. Затягування «сирійського вузла» пов'язане з боротьбою проти Ісламської держави Іраку та Леванту (ІДІЛ). Улітку 2014 р., захопивши території на півночі Сирії та на сході Іраку, терористи ІДІЛ оголосили про створення там власної квазідержави («халіфату»). Конфлікт поширився на Туреччину, Ірак, Йорданію, Ліван та інші арабські країни. Під приводом боротьби проти ІДІЛ війська Б. Асада застосували проти загонів опозиції хімічну зброю. На початку осені 2014 р. проти ІДІЛ сформувалася міжнародна коаліція з майже 50 країн. Майже відразу авіація США й союзників почала здійснювати авіаудари по позиціях ІДІЛ у Сирії. Від уведення сухопутних військ коаліція втрималася.

Номер слайду 15

Наслідки російського бомбардування в сирійській провінції Ідліб. Листопад 2015 р. Сирійський вузол. Підтримку режиму Б. Асада надає Росія 2015 р. Росія завдавала авіаційні удари по позиціях антиасадівської опозиції, а не проти Ісламської держави. У лютому 2018 р. американська артилерія й вертольоти розгромили колону російських військ, які намагалися захопити нафтопереробний завод поблизу м. Хашшама

Номер слайду 16

Ісламська держава Іраку та Леванту (ІДІЛ)  міжнародна ісламістська терористична організація створена у 2006 р. Основна мета встановлення на території Іраку та Сирії «нового порядку»; захоплення Близького Сходу, Північної Африки, частини Південної Азії та Європи; очищення регіону від інших релігійних груп. Послідовники Ісламської держави вважають усіх мусульман, які до них не приєдналися, віровідступниками, а послідовників інших релігій — невірними. Потік біженців до США та країн ЄС спричинив міграційну кризу в Європі.

Номер слайду 17

Пригадайте: Поясніть історичні поняття: «арабська весна», «ісламська революція», «ісламський фундаменталізм”Чому Близький Схід тривалий час є джерелом конфліктів?Охарактеризуйте історичні передумови та процес утворення Держави Ізраїль. Чи вважаєте ви рішення ООН щодо поділу Палестини правильним і своєчасним? Аргументуйте. Причини й результати арабо-ізраїльських воєн?Наслідки ісламської революції в Ірані. Як Ви оцінюєте результати й наслідки «арабської весни»? Як Ви вважаєте, чи існує зв'язок між збройними конфліктами на Сході та міграційною кризою в Європі?

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Вивчити § 16підручник Всесвітня історія Полянський

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Войтович Ірина Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сизова Анна
    Дякую за Вашу працю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Полянський П.Б.)
Додано
5 березня 2021
Переглядів
12666
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку