Презентанція "Обвал будівлі: як допомогти і що робити постраждалим"

Про матеріал
Щодня згодом терористичних дій військових росії руйнуються будинки в багатьох населених пунктах нашої країни, а під завалами опиняються звичайні мирні жителі.І навіть у мирний час трапляються подібні надзвичайні ситуації внаслідок стихійних лих, порушення будівельних нормативів під час зведення, неправильної експлуатації та старості споруд. Щоб зберегти своє життя, поки ви знаходитесь під уламками будівлі, потрібно дотримуватися чіткої інструкції. Порадами як врятуватися і допомогти постраждалим під завалами будівлі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обвал будівлі: як допомогти і що робити постраждалим

Номер слайду 2

Зміст1. ЯК ДОПОМОГТИ ЛЮДЯМ, ЯКІ ОПИНИЛИСЯ ПІД ЗАВАЛАМИ? 2. ЩО РОБИТИ У РАЗІ ЗАГРОЗИ ОБВАЛУ БУДІВЛІ? 3. ЯК ВИЖИТИ ПІД ЗАВАЛОМ?

Номер слайду 3

"Основна рекомендація така: якщо ви почули сильний вибух і перебуваєте у будівлі або відчули, що будівля втрачає стійкість, деформується – тікайте якомога швидше", – наголошує МОЗ. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що робити при загрозі обвалу будівлі або тоді, коли завал у зруйнованому будинку вже трапився.

Номер слайду 4

Як допомогти людям, які опинилися під завалами?112 — Єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги (диспетчер викличе бригаду потрібної служби)101 — Пожежна служба 103 – Швидка медична допомога. Важливо! Зазвичай рятувальники прибувають на місце події протягом 15-30 хвилин.

Номер слайду 5

- коли побачите або почуєте постраждалих, насамперед оцініть ситуацію. Якщо є можливість витягнути потерпілого з-під завалів, не зачепивши уламки зруйнованого будинку, спробуйте це зробити.- не зсувайте уламки убік. Їх можна лише піднімати вгору та переносити на стійкі поверхні. Ваші дії до приїзду рятувальників:- до приїзду служби порятунку по можливості спробуйте надати першу допомогу. - на безпечній відстані проведіть розвідку: огляньтеся та прислухайтеся. "Немає необхідності бігти в епіцентр завалів, не маючи належної підготовки" - наголошує МОЗ

Номер слайду 6

Після того, як дістали з-під завалу людину, перетягніть її в безпечне місце і надайте першу медичну допомогу: 1. Очистіть рот і ніс потерпілого від землі, піску та пилу. 2. При необхідності проведіть штучне дихання та масаж серця. 3. Коли потерпілий нормально дихатиме, дайте йому ковток теплої води чи іншої рідини. 4. Накладіть тугу пов'язку на кінцівки, що були придавлені уламками. Можна використовувати ремінь та одяг. Після приїзду рятувальників та швидкої розкажіть лікареві про всі проведені маніпуляції. Увага! Надаючи першу медичну допомогу, будьте обережні, щоб не заподіяти додаткову травму постраждалому.

Номер слайду 7

Залишайся з постраждалим до приїзду служби порятунку, розмовляй та заспокоюй їх. НЕМАЄ ДОСТУПУ ДО ПОТЕРПІЛОГО: Не варто самостійно пробиратися до нього та розбирати завали, адже існує ризик спровокувати повторний обвал. Запам'ятай місце, де виявили людей, щоб повідомити про них рятувальників.

Номер слайду 8

1. Тікайте. Якмога швидше залиште будівлю. Візьміть із собою тривожну валізу.2. Не користуйтеся ліфтом, спускайтесь сходами3. Повідомте інших людей, які перебувають у будівлі про загрозу обвалу. 4. Не штовхайтеся, не панікуйте, не створюйте натовпу. 5. На вулиці відійдіть на безпечну відстань від будівлі. Зупиняйте тих, хто збирається стрибнути з балконів і вікон вище першого поверху. Що робити у разі загрози обвалу будівлі?

Номер слайду 9

Як вижити під завалом? Якщо стався раптовий обвал будівель та споруд, ви опинилися під уламками, намагайтеся заспокоїтися і нормалізувати дихання. Це особливо важливо, коли потрапив під завал, куди не надходить повітря. Чим спокійніше ви дихатимете, тим довше вистачить кисню і більше шансів, що вас встигнуть врятувати.

Номер слайду 10

Якщо вас ніхто не чує: Спробуйте звільнитися з-під завалів самостійно (не зрушуйте великі камені, на яких тримаються дрібніші уламки. Інакше може статися повторний обвал); Якщо ви травмовані і не можете вибратися з-під завалів, не втрачайте терпіння, уникайте переохолодженню та чекайте: ДОПОМОГА ГАРАНТОВАНО ПРИЙДЕ. Покличте на допомогу (мобільний зв'язок, стук по уламкам/трубах, крик, свіст) Отримавши відповідь, спокійно чекайте, доки вас звільнять з-під завалів; Огляньте себе. Якщо необхідно, надайте собі ПМД: зупиніть кровотечу, зафіксуйте зламану кінцівку; Рухайтеся обережно, щоб не спровокувати повторний обвал. Прислухайтеся, чи немає інших постраждалих. Якщо є, розмовляйте із ними до приїзду рятувальників. Алгоритм дій як вижити під завалом будинка. Пам'ятайте, людина може залишатися без їжі та води досить тривалий час.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!ВИСНОВОК: ПРИ ОБВАЛІ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД БАГАТО ХТО ТРАВМУЄТЬСЯ І ГИНЕ ЧЕРЕЗ ВЛАСНУ ПАНІКУ, НЕПРАВИЛЬНО НАДАНУ ПЕРШУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ПЕРЕХОЖИМИ ТА СВІДКАМИ ПОДІЇ. ПАМ’ЯТАЙ: СПОКІЙ ТА ЗЛАГОДЖЕНІ ЗНИЖУЮТЬ РИЗИКИ ТРАВМ ТА РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ!

pptx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку