Презетація з теми "Загальна характеристика Великої Британії"

Про матеріал

Загальна характеристика Великої Британії, включаючи в себе 8 розділів.

("Державний устрій Великої Британії", "Особливості сучасного розвитку Великої Британії", "Природні умови і ресурси", "Населення Великої Британії", "Найбільші міста", "Ресурси Великої Британії", "Міжнародні зв'язки", "Пам'ятки Великої Британії")

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ 

Номер слайду 2

Герб та прапор Великої Британії

Номер слайду 3

ВІЗИТНА КАРТКА Офіційна назва - Об'єднане Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Площа - 242,5 тис. км². Населення - 65,8 млн осіб. Столиця - Лондон. Офіційна мова - Англійська. Грошова одиниця - Фунт стерлінгів. Країна "Великої Сімки" Державний лад - Конституційна монархія. Унітарна держава з автономними утвореннями.

Номер слайду 4

Географічне положення Велика Британія - острівна держава, розташована на північному заході Європи. Її територія охоплює о. Велика Британія, північно - східну частину о. Ірландія та групу дрібних островів.  Практично вся берегова лінія Острови Великобританія сильно порізана, утворюючи природні гавані для суден. На півночі і заході Великобританію омиває Атлантичний океан, на сході – Північне море, на заході – Ірландське море, а на півдні – протокою Ла-Манш.

Номер слайду 5

Адміністративний поділ. Англія (39 графств, 6 метрополітенських графств та Великий Лондон), адміністративний центр — Лондон;Уельс (22 унітарні утворення: 9 графств, 3 міста й 10 міст-графств), адміністративний центр - Кардіфф   Шотландія (12 областей: 9 округів і 3 загальні території), адміністративний центр — Единбург;Північна Ірландія (26 округів), адміністративний центр — Белфаст. Сполучене Королівство складається з 4 головних адміністративно-політичних частин (історичні країни):

Номер слайду 6

Державний устрій Великої Британії

Номер слайду 7

Конституція. У формі єдиного документа конституції не існує. Конституційне значення мають традиції, законодавчі акти Парламенту та судові прецеденти.

Номер слайду 8

Інститут ПрезидентаІнститут президентства відсутній. Глава держави – монарх (королева). Королева Єлизавета ІІ (на троні з 6 лютого 1952 р.) Її спадкоємець – Принц Чарльз (старший син).  Королева вважається верховним носієм виконавчої влади, главою судової системи,  має формально-конституційне право скликати Парламент, розпускати Палату Громад, санкціонувати законопроекти, схвалені Парламентом. Поза цим, всі основні прерогативи державної влади здійснюються Парламентом та Урядом.

Номер слайду 9

Законодавча влада. Парламент є незалежним законотворчим органом. Складається з двох палат. Депутати Палати Громад обираються на 5 років за мажоритарною системою, відносною більшістю прямим і таємним голосуванням на основі загального виборчого права особами, яким виповнилося 18 років.

Номер слайду 10

Виконавча влада. Уряд країни, як правило, очолюється лідером партії, яка перемогла на виборах і має найбільшу кількість місць y Палаті Громад, складається з членів Кабінету, міністрів, що не входять до складу Кабінету, і молодших міністрів. Прем'єр-міністр одноосібно формує склад Уряду та визначає, хто з міністрів входить до складу Кабінету. З 13 липня 2016 року прем'єр міністром стала Тереза Мей.

Номер слайду 11

Судова влада. Судова колегія Палати Лордів (найвища апеляційна інстанція у цивільних справах по всій країні, у кримінальних справах – в Англії, Уельсі та Північній Ірландії)Верховні Суди Англії, Уельсу та Північної ІрландіїШотландський Сесійний та Верховний Суд

Номер слайду 12

Особливості сучасного розвитку Великої Британії

Номер слайду 13

Велика Британія належить до найрозвиненіших постіндустріальних країн світу. За величиною ВВП Велика Британія посідає друге місце після Німеччини в Європі й п'яте у світі. Чинниками, що визначають її місце в міжнародному поділі праці, є давні традиції індустріалізації, потужний науково-технічний та освітній потенціал, висока концентрація капіталу, висока якість ресурсів. Найбільш потужний економічний район - Південна Англія. Структура ВВП Великої БританіїСфера послуг. Сільське господарство. Промисло-вість. Будівниц-тво

Номер слайду 14

Первинний сектор. На первинний сектор економіки припадає лише 0,7 % ВВП Великої Британії та 1,6 % зайнятих. Нині енергетичною базою є видобування нафти і природного газу. Проте сільське господарство Великої Британії належить до найбільш продуктивних у світі. Середні врожаї: пшениця (70 ц/га), картоплі (360 ц/га), цукрових буряків (420 ц/га). Понад 70 % продукції сільського господарства припадає на м'ясо, молоко й молочні продукти. Майже 4/5 промислового виробництва сконцентровано у центральних і південих районах Англії.

Номер слайду 15

Вторинний сектор. Також добре розвинена хімічна промисловість. Країна має низку новітніх виробництв у нафто- й газохімії-, що дають друге дихання старим індустріальним райном. Особливе значення мають фармацевтичне і косметичне виробництво. Нині замість чорної металургії, країна має розвиненні виробництва харчових продуктів. Велика Британія є одним зі світових лідерів за рівнем технологій у промисловості, за інженерними інноваціями у машинобудуванні, у Великій Британії випускають автомобілі відомих брендів, що належать до люксового сегменту - Астон Мартін, Бентлі, Ягуар, Роллс-Ройс.

Номер слайду 16

Третинний сектор. Лідирують фінансові й ділові послуги, освіта та наука. Велика Британія є міжнародним центром надання ділових послуг, а 3 британські банки є провідними на ринку фінансових послуг крахни. У Лондоні розташовано штаб-квартири рекламних компаній, найбільших банків і фінансових компаній. Країна відома як міжнародний експортер освіти. Велика Британія, як і інші країни "Великої Сімки", належать до плостіндустріальних держав, тобто розвиток третинного сектора в її економіці є визначальним.  Його частка становить 79 % ВВП країни.

Номер слайду 17

Туризм. Туризм - одна з провідних сфер британської економіки. Велика Британія посідає 8-ме місце за відвідуванням, 5-те за доходами . Країну щорічно відвідує близько 35 млн гостей. За цим показником вона є четвертою в Європі, та шостою у світі. А  Лондон є другим за туристичним відвідуваннями містом світу. На території Великої Британії розташовано 31 пам'ятку світової природної та культурної спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 18

Природні умови і ресурси

Номер слайду 19

Клімат Англії  Її назва – Гольфстрім. До речі, одним з частих атмосферних явищ тут є тумани. Середньомісячна максимальна температура повітря:          навесні – 10-16 °C;                  влітку – 20-22 °C;          восени – 10-19 °C;                   взимку – 7-8 °C.       Клімат в цьому куточку Великої Британії володіє високим рівнем вологості. Спрогнозувати погоду навіть на наступний день дуже складно, настільки мінлива погода тут. Кліматичні умови формуються за допомогою теплої течії. 

Номер слайду 20

Шотландський клімат. Якщо говорити про цьому куточку Великобританії, тут клімат помірний океанічний, вологий. У Шотландії холодніше, ніж в інших провінціях Королівства. Велика кількість опадів випадає в такі пори року, як осінь, літо. У Шотландії холодніше, ніж в інших провінціях Королівства. Краще приїжджати в цю країну Великобританії – з травня місяця по вересень.

Номер слайду 21

Клімат в Уельсі В Уельсі спостерігається величезна кількість опадів, вологість, звичайно ж, висока. Середня температура:             у зимовий період – від +5 до +9 °C;                   влітку – 14-24 °C;             навесні – 13-17 °C;                                              восени – 14-18 °C.    Країна знаходиться в районі, який доступний всім вітрам, що приходять з Атлантики. З цієї причини клімат тут є морським. 

Номер слайду 22

Клімат Північної ІрландіїТут також присутня висока вологість. В кожну пору року випадає практично однакову кількість опадів. У Північній Ірландії завжди сиро, мало сонячних днів. В основному температурні показники коливаються в межах 18-20 °C. Правда ближче до вечора спостерігається похолодання. Вже у вересні місяці починає темніти починає рано. Все частіше відмічаються тумани, пориви вітру.

Номер слайду 23

Рельєф. Рельєф центральної, і південно-східної частин Великої Британії горбисто-рівнинний; у Шотландії, Уельсі і Ольстері переважають невисокі гори і височини. Висока Британія (включаючи Північну Ірландію), розташована на півночі і заході країни, являє собою в основному сильно розчленовані височини і менш поширені низовини. На півдні і сході розташована Низька Британія, характерна горбистим рельєфом, невеликими височинами і декількома гірськими районами; в її основі залягають більш молоді осадові породи. 

Номер слайду 24

Населення Великої Британії

Номер слайду 25

Статево – вікова піраміда. Великобританія – високо урбанізована країна (75%). Складається з: англійців,шотландців, уельсців, ірландців. Середня густота населення – 250 осіб/км². Найбільші агломерації – Манчестерська, Лондонська, Бірмінгенська, Ліверпульська, Брадфордська.

Номер слайду 26

Найбільші міста в Англії

Номер слайду 27

Бірмінгем. Населення: 1,086 мільйона

Номер слайду 28

Ліверпуль. Населення: 435 500 осіб

Номер слайду 29

Манчестер. Населення: 545 500 осіб

Номер слайду 30

Найбільші міста в Північній Ірландії

Номер слайду 31

Белфаст. Населення: 280 211 осіб

Номер слайду 32

ЛондондерріНаселення:26 126

Номер слайду 33

Найбільші міста в Шотландії

Номер слайду 34

Единбург. Населення:482 005

Номер слайду 35

Глазго. Населення: 598 830 осіб

Номер слайду 36

Найбільші міста в Уельсі

Номер слайду 37

Кардіфф. Населення: 335 145 осіб

Номер слайду 38

СуонсіНаселення: 239 000 осіб

Номер слайду 39

Ресурси Великої Британії

Номер слайду 40

Острів Велика Британія багатий на вугільні ресурси, запаси яких на сьогодні дуже виснажені. Найбільші кам'яновугільні басейни — Йоркширський, Ньюкаслський (північ Англії) та Уельський. Значними є запаси нафти й газу (шельф Північного моря). У Британському секторі Північного моря зосереджені значні поклади нафти та природного-газу. Велика Британія є єдиною з. європейських країн "великої сімки", яка повністю забезпечує свої потреби власними нафтою і газом

Номер слайду 41

Надра острова містять невеликі запаси залізної руди у центральних узбережних частинах держави, свинцево-цинкових та олов'яних руд на півострові Корнуелл (південний захід Великої Британії). У центральній частині Англії є поклади кухонної та калійної солей. На водні ресурси держава порівняно багата (вологий клімат сприяє повноводності річок). Лише в центральній Англії спостерігається дефіцит водних ресурсів. Незначні гідроресурси сконцентровані на річках Шотландії та Уельсу.

Номер слайду 42

Міжнародні зв'язки

Номер слайду 43

Експорт та Імпорт Більшість галузей Великої Британії розрахована на експорт, що забезпечує до  2/5 ВВП країни. Головним для експорта є автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо, хімікати, харчові напої, тютюнові вироби. Велика Британія імпортує мінеральну сировину, ліс, продукти харчування.

Номер слайду 44

Велика Британія і Україна. ВБ надає Україні гуманітарну та технічну допомогу як на двосторонній основі, так і в рамках міжнародних ініціатив. Зокрема, Уряд ВБ оголосив про збільшення технічної допомоги Україні до 12 млн. фунтів стерлінгів в рамках діяльності Фонду ефективного управління. В рамках Фонду запобігання конфліктів, сприяння стабільності і безпеки (сприяння в проведенні антикорупційних реформ, навчання українських військовослужбовців) Уряд ВБ виділив Україні 14,6 млн. фунтів стерлінгів, а також 6,8 млн. фунтів стерлінгів були виділені у якості адресної гуманітарної допомоги.

Номер слайду 45

Пам'ятки Великої Британії

Номер слайду 46

БІГ-БЕНЦя пам`ятка стала символом Лондона, супроводжуючи місто на всіх брошурах і листівках. Біг-Бен на сьогоднішній день знаходиться в списку найбільших годинників світу. Від підніжжя вежі вгору спрямована гвинтові сходи, яка веде на майданчик з дзвоном. Потрапити ж всередину вежі не представляється можливим з міркувань безпеки, але один тільки вигляд з вулиці принесе велике задоволення.

Номер слайду 47

БРИТАНСЬКИЙ МУЗЕЙ В ЛОНДОНІОдин з найбільших музеїв в світі. Також він відноситься до найбільш відвідуваним культурних пам`яток Великобританії і вважається основним історичним музеєм країни. Величезна експозиція споруди припаде до душі любителям історії та археології. Особливістю цього музею є його універсальність: тут розташовуються культурні цінності різних країн світу, для кожної з яких відведені свої зали. А що особливо радує, так це безкоштовний вхід для відвідувачів.

Номер слайду 48

ТАУЕРСЬКИЙ МІСТГаряче туристичне місце і символ столиці Англії. Міст одночасно є і висячим, і розвідним. За сходах в баштах можна потрапити на верхню галерею, з якої відкривається чудовий вид на околиці. Також в галереї розташовується музей, відкритий для відвідування щодня. Особливо варто відвідати міст в темний час доби, коли освячується вечірніми вогнями - це дійсно чарівне видовище!

Номер слайду 49

ТРАФАЛЬГАРСЬКА ПЛОЩАДосить важливою пам`яткою для Лондона є Трафальгарська площа. Важливість її пов`язана з історичною перемогою англійського флоту при Трафальгарі в 1805 році. Саме цей бій і увічнене в назві пам`ятки. Тут в 1945 році Черчілль сповістив Лондон про припинення Другої світової війни. Сьогодні Трафальгарська площа - постійне місце проведення мітингів, народних гулянь та інших громадських подій.

Номер слайду 50

КАМЕНІ СТОУНХЕНДЖАНадбанням давнину в Англії є камені Стоунхенджа, існуючі вже близько п`яти тисяч років. Це таємниче споруда з мегалітів внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.Існує безліч версій виникнення цієї древньої пам`ятки, але до сих пір це лише припущення і гіпотези, а точних фактів, відкриває завісу появи Стоунхенджа, немає. Звичайно, ходити між каменів не дозволяється, але деякі гіди йдуть на поступки.

Номер слайду 51

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 листопада 2019
Переглядів
20779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку