Презинтація "Бактерії.Роль бактерій у природі і житті людини"

Про матеріал
Розкрити роль бактерій у природі та житті людини, розглянути їх різноманітність, повторити теоретичні основи та практичні засоби профілактики інфекцій , викликаних бактеріями, сформувати значення про негативний та позитивний вплив бактерій на живі організми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вправа « Третій зайвий»-ядро , цитоплазма , клітинна оболонка-джгутики, несправжні ніжки, війки-прокаріоти , еукаріоти, тварини-бактерії, гриби, ціанобактерії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Якби бактерії припинили розкладати органічні речовини решток та продуктів життєдіяльності організмів і виділяти при цьому вуглекислий газ, його запаси в атмосфері та світовому океані вичерпалися приблизно за 2 тис. років. Тобто, бактерії протягом тисячу років відігравали і відіграють важливе значення.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Класифікація бактерій Бактерії гниття та розкладу Грунтові бактерії Молочнокислі бактеріїХвороботворні бактерії

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ЦІАНОБАКТЕРІЇБактерії відіграють велику роль в природі та житті людини. Насамперед слід відзначити роль ціанобактерій. Це були перші живі істоти , здатні до фотосинтезу.

Номер слайду 10

АЗОТОФІКСУЮЧІ БАКТЕРІЇАзотофікуючі бульбучкові бактерії зв’язують атмосферний азот та перетворюють його на сполуки, які рослини можуть засвоювати.

Номер слайду 11

Бактерії гниття. Більшість бактерій завдають шкоди, псуючи продукти харчування. У природі ж ,вони відіграють санітарну роль , звільняючи поверхню Землі від решток відмерлих тварин і рослин.

Номер слайду 12

Бактерії і промисловість. Людина використовує бактерії у різних галузях промисловості для отримання ацетону, етилового і бутилового спиртів, оцтової кислоти, вітамінів , антибіотиків.

Номер слайду 13

Бактерії у різних процесах. Без бактерій неможливі процеси дублення шкіри, сушіння листків тютюну,виготовлення шовку, порошку какао, кави, квашення капусти.

Номер слайду 14

Хвороботворні бактеріїХвороботворні бактерії завдають великої шкоди людині, домашнім тваринам, культурним рослинам. Вони є збудниками інфекційних хвороб(дизентерії,холери, туберкульозу у людини; бруцельозу, сибірки – у тварин;бактеріозів у рослин).

Номер слайду 15

Молочнокислі бактеріїОсобливе значення в житті людини мають бактерії, які викликають процеси бродіння, зокрема молочнокислі, їх використовують для приготування кислого молока, сметани й масла, кефіру, сиру, під час засолення огірків.

Номер слайду 16

Споживання зіпсованих консервів та прострочених продуктів може спричинити тяжкі хвороби, навіть смерть. Щоб запобігти бактеріальним отруєнням, необхідно вживати харчові продукти до вказаного кінцевого терміну їх використання, стерилізувати або пастерилізувати харчові продукти.

Номер слайду 17

Розгадайте ребус

Номер слайду 18

Номер слайду 19

- пастеризація - спосіб консервування молока та інших продуктів шляхом однократного нагрівання до 60-70°С на протязі 15-30 хв.; - стерилізація - дія пари з температурою більше 100°С протягом 20 хв. або з допомогою вогню; - охолодження, заморожування, що призупиняє життєдіяльність бактерій; - дезінфекція для знищення хвороботворних бактерій. - ультрафіолетове опромінення; - висушування; - консервування;Засоби боротьби з бактеріями

Номер слайду 20

Метод пастерилізації Метод пастерилізації запропонував французький мікробіолог Луї Пастер , на честь якого і назвали цей метод.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завдання: повторити §12-13, зайти за адресою belmega-lyubov-mikolajivna7.webnode.ru/material-dlya-uchniv/ і дізнатися ще більше цікавої інформації про бактерії і не тільки…Свої міні –проєкти присилаєте в групу “Біологія 6 клас”

pptx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
2480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку