Якби бактерії припинили розкладати органічні речовини решток та продуктів життєдіяльності організмів і виділяти при цьому вуглекислий газ, його запаси в атмосфері та світовому океані вичерпалися приблизно за 2 тис. років. Тобто, бактерії протягом тисячу років відігравали і відіграють важливе значення.
- пастеризація - спосіб консервування молока та інших продуктів шляхом однократного нагрівання до 60-70°С на протязі 15-30 хв.; - стерилізація - дія пари з температурою більше 100°С протягом 20 хв. або з допомогою вогню; - охолодження, заморожування, що призупиняє життєдіяльність бактерій; - дезінфекція для знищення хвороботворних бактерій. - ультрафіолетове опромінення; - висушування; - консервування;Засоби боротьби з бактеріями