Причини модернізації компонентів комп'ютера

Про матеріал
Причини модернізації компонентів комп'ютера При вивченні теми ви дізнаєтесь: - Вибір корпусу і блоку живлення. - Вибір материнської плати. - Вибір центрального процесора (ЦП) і системи охолодження. - Вибір оперативно запам’ятовуючого пристрою (ОЗП). - Вибір адаптерних плат. - Вибір запам'ятовуючих пристроїв і жорстких дисків. - Вибір пристроїв введення і виведення.
Перегляд файлу

Причини модернізації  компонентів комп'ютера При вивченні теми ви дізнаєтесь:

-        Вибір корпусу і блоку живлення.

-        Вибір материнської плати.

-        Вибір центрального процесора (ЦП) і системи охолодження. 

-        Вибір оперативно запам’ятовуючого пристрою (ОЗП).

-        Вибір адаптерних плат.

-        Вибір запам'ятовуючих пристроїв і жорстких дисків.

-        Вибір пристроїв введення і виведення.

До причин, що вимагають заміни комп'ютерних компонентів, відноситься ремонт несправних частин або оновлення в цілях розширення функціональних можливостей.

Вибір корпусу і блоку живлення 

У корпусі комп'ютера встановлені блок живлення, материнська плата, пам'ять і інші компоненти. При виборі нового корпусу комп'ютера і блоку живлення окремо необхідно переконатися в тому, що всі компоненти уміщатимуться в новий корпус і що потужність блоку живлення буде достатньою для роботи всіх компонентів. Часто буває, що усередині корпусу вже встановлений блок живлення. Потрібно упевнитися в тому, що блок живлення виробляє достатньо енергії для роботи всіх компонентів, які будуть встановлені усередині корпусу.

Вибір материнської плати

Нові материнські плати часто мають нові функції або стандарти, які можуть бути несумісними із старими компонентами. При виборі материнської плати для заміни потрібно переконатися в тому, що вона підтримує ЦП, ОЗП, відеоадаптер та інші адаптерні плати. Слот і набір мікросхем материнської плати повинні бути сумісними з ЦП. Крім того, материнська плата повинна бути сумісна з видимим вузлом радіатора/вентилятора.

Роз’єми наявного блоку живлення повинні відповідати новій материнській платі. Звернути особливу увагу на кількість і тип слотів розширення. Чи відповідають вони наявним адаптерним платам? Наприклад, на новій материнській платі може не бути роз'єму AGP для наявного відеоадаптера. На материнській платі можуть бути слоти PCIe, які не підходять для існуючих адаптерних плат. І нарешті, нова материнська плата повинна фізично уміщатися в наявному корпусі комп'ютера

Вибір ЦП і вузла радіатора/вентилятора

ЦП замінюють, коли він виходить з ладу або більше не відповідає поточним застосуванням. Наприклад, користувач придбав складний графічний додаток (рис.1). Додаток може погано працювати через те, що для нього потрібен швидший процесор, ніж є в даний момент.

Перш, ніж купувати ЦП, потрібно переконатися в тому, що він сумісний з існуючою материнською платою:

-         новий ЦП повинен використовувати той же набір мікросхем та слот того ж типу; 

-         BIOS повинний підтримувати новий ЦП; 

-         для нового ЦП може бути потрібним інший вузол радіатора/вентилятора. 

 

 

Рис. 1. Графічний додаток 3D

 

УВАГА! Джерелом для вивчення сумісності ЦП і інших пристроїв є веб-сайти виробників. При модернізації ЦП необхідно переконатися в тому, що зберігається правильна напруга. У материнську плату вбудовують модуль стабілізатора напруги

(VRM). Параметри напруги для ЦП можна задати за допомогою перемичок і перемикачів, розташованих на материнській платі. 

Вибір ОЗП

Блокування або відображення повідомлення про помилки означає, що потрібен новий ОЗП. Щоб визначити, чи зв'язана проблема з ОЗП, потрібно змінити старий модуль ОЗП (рис.2). Для перевірки правильності застосування перезапустити комп'ютер.

УВАГА! Для закриття «завислого» ПК натиснути на клавіші Ctrl - Alt – Delete для відкриття вікна диспетчера завдань та вибрати застосування. Для закриття діалогового вікна  натиснути кнопку "Зняти завдання" (рис. 3).

 

 

Рис. 2. Зміна старого модуля ОЗП

Рис. 3. Діалогове вікно - Диспетчер завдань

При виборі нового ОЗП необхідно переконатися в тому, що він сумісний з материнською платою. Швидкість нового ОЗП повинна бути такою ж або більше, ніж у існуючого ОЗП. 

Вибір адаптерних плат

Адаптерні плати, плати розширення, збільшують функціональні можливості комп'ютера. Перед придбанням  адаптерної плати бажано б провести невелике дослідження:

-         Чи є вільний слот розширення? 

-         Чи сумісна адаптерна плата з вільним слотом? 

-         Якщо на материнській платі немає сумісних слотів розширення, можна розглядати варіант використання зовнішніх пристроїв:

-         Чи є версії USB або FireWire зовнішніх пристроїв? 

-         Чи є на комп'ютері вільний порт USB або FireWire? 

СИТУАЦІЯ. Для підключення до мережі потрібний безпровідний мережевий адаптер. Новий безпровідний мережевий адаптер повинний бути сумісний з існуючою безпровідною мережею і з комп'ютером.

Потрібно вивчите безпровідні мережеві адаптери перш, ніж придбати конкретну модель. Необхідно переконатися в тому, що новий безпровідний мережевий адаптер сумісний з безпровідним стандартом 802.11, що використовується у безпровідній мережі. Перевірити на комп'ютері наявність слоту розширення або вільного USB- порту. Придбати або адаптерну плату, яка підходить до наявного гнізда розширення, або безпровідний мережевий адаптер, підтримуючий USB. Останніми чинниками, які слід брати до уваги, є вартість, гарантія, назва марки та наявність. 

 

Контрольні питання

1.        Які причини вимагають зміну комп'ютерних компонентів?

2.        Яке дослідження бажано провести перед придбанням  адаптерної плати?

3.        Що означає блокування або відображення повідомлення про помилки?

4.        Що є джерелом для вивчення сумісності ЦП й інших пристроїв?

 

pdf
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку