Приклади турботи про потомство у ссавців

Про матеріал
Турбота про потомство – це поведінка тварин, що забезпечує виживання і розвиток потомства. Це вигодовування, догляд, захист дитинчат здійснюється самицею,самцем, шлюбною парою або групою родинних тварин. В презнтації зібрана інформація про найбільш турботливих мам-тварин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

приклади турботи про потомство у ссавців

Номер слайду 2

турбота про потомство. Турбота про потомство – це поведінка тварин, що забезпечує виживання і розвиток потомства. Це вигодовування, догляд, захист дитинчат здійснюється самицею,самцем, шлюбною парою або групою родинних тварин.. Турбота про потомство має дві форми: активні і пасивні. Активні форми, наприклад, проявляють комахи (бджоли, мурашки,...). Вони влаштовують притулок і доглядають за своїм потомством. Пасивна - зустрічаються в комах : їздців, деяких ос. У тваринному світі повно мам, які не поспішають вчити своїх малюків знаходити їжу і захищатися від негоди. А я підібрав інформацію про матерів-тварин, які доклали всіх зусиль для захисту своїх дитинчат:

Номер слайду 3

1. Орангутанг. Зв’язок між матір’ю-орангутангом і її дитинчам – один з найсильніших за своєю природою. Протягом перших двох років життя молоді особини повністю покладаються на своїх матерів. Мами залишаються зі своїми дитинчатами від шести до семи років, навчаючи їх, де знайти їжу, а також методам побудови спільного гнізда. Відомо, що орангутанги «відвідують» своїх матерів, поки не досягнуть віку 15 або 16 років.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

2. Африканський слон. Слони – тварини які віддані своєму потомству. Вагітність триває протягом 22 місяців, і після такого довгого та виснажливого процесу слониха находить в собі сили та енергію, щоб доглядати за новонародженим, який так потребує чиєїсь допомоги, так як маленькі слоненята народжуються сліпими, тому повністю залежать від сторонньої підтримки. В стаді слонів про малюка піклується не тільки мама-слониха, а й будь-яка інша представниця жіночого роду. Це дозволяє цілодобово наглядати за новонародженим.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

3. Білий ведмідь. Уважні матері білих ведмедів зазвичай народжують дитинчат-близнюків, які залишаються з нею близько двох років, щоб навчитися необхідним навичкам виживання в холодному кліматі. Лігво матерів копається в глибоких снігових заметах, створюючи простір, захищений від негоди. Зазвичай вони народжують в період з листопада по січень і зберігають дитинчат в теплі, використовуючи тепло свого тіла і молоко. Дитинчата залишають лігво в березні і квітні, щоб звикнути до температури зовнішнього повітря, перш ніж навчитися полювати.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

4. Гепард. Самка гепарда народжує найчастіше 4-6 малят. Дитинчата гепардів не мають вродженого інстинкту виживання, тому мати повинна навчити їх правильно вести себе в дикій природі. Вона вчить їх ховатися від небезпеки і полює на здобич. Як тільки мати всьому навчить малюків, вона залишає їх і знову вагітніє. Після 18 місяців навчання, мисливці гепарда остаточно покидають своїх матерів. Самці все життя тримаються разом, а самки йдуть від своїх братів через 6 місяців і ведуть поодиноке життя

Номер слайду 10

Номер слайду 11

5. Імператорський пінгвін. Коли самка імператорського пінгвіна відкладає яйце, самець відразу перекочує його з льоду собі на ноги. Потім він ховає яйце в черевну складку шкіри, що нагадує мішок. Самка рушає годуватися у відкрите море. А самець протягом 65 суворих зимових днів висиджує нащадка, живучи завдяки накопиченому в тілі жиру. Під час снігових бур швидкість вітру часом сягає 200 кілометрів на годину, і, щоб підтримати температуру тіла, ці мудрі птахи збиваються у великі групи, де кожний із самців по черзі стає у зовнішній ряд, підставляючи свою спину вітру. З неймовірною точністю пінгвіненя вилупляється саме тоді, коли повертається самка.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

6. Восьминіг. Самки восьминога - матері-героїні. Вони висиджують понад 50 тисяч яєць. Яйця розвиваються протягом 40 днів. Весь цей час мати восьминіг ні на секунду не покидає дорогоцінні яйця. Вона не дає хижакам наблизитися до кладки і збагачує її киснем, створюючи потік води через так званий сифон. Поки самка піклується про ікринки, їй ніколи їсти, тому вона голодує, поки малюки не вилупляться. Сумно, але часто такі старання призводять до смерті самки.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

7. Алігатори. Статева зрілість у алігаторів настає приблизно в 3 роки. Самка відкладає яйця в купу листя, які, по суті, є перегноєм. Листя виробляє тепло в процесі гниття, і самка звільняє себе від насиджування яєць. Інкубаційний період триває 2 місяці. Температура компосту досить велика. При високій температурі з'являються самці, а при низькій - самки. Коли дитинчата з'являються на світ, мати бере їх в щелепи і охороняє. Протягом першого року життя у воді мати доглядає за молодими алігаторами. Через рік вони вже здатні піклуватися про себе самостійно.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

8. Кішка. Коти неймовірно дбайливі тварини, вони не покидають своїх кошенят ні на хвилину, вони немов розчиняються у вихованні свого потомства. Було безліч випадків, коли вони навіть піклувалися та вигодовували представників іншого сімейства, роблячи це з тією з самою любою та піклуванням. В одному з досліджень німецьких зоологів був здійснений експеримент, в якому вони підсунули кішці маленьких курчат. Мама-кішка доглядала їх так же люб’язно, як своїх рідних, вона вилизувала їх та вкладала спати. Коли під час експерименту на курчат напав яструб, то кішка, не вагаючись, кинулась їх боронити.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
29 квітня 2023
Переглядів
5547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку