Приклади задач на тему:" Дигібридне схрещування"

Про матеріал
Приклади задач на тему:" Дигібридне схрещування" Мета: Закріпити знання учнів розв’язути задачі на дигібридне схрещування застосовуючи третій закон Г. Менделя.
Перегляд файлу

Тема: Розв’язування задач на дигібридне схрещування.

I – варіант

Задача 1.

 У гарбуза біле забарвлення плодів домінує над жовтим, а кругла

форма – над видовженою.  Яким буде розщеплення за фенотипом при дигібридному схрещуванні батьківських особин з генотипами: АаВВ×ааВb?

Задача 2.

У людини кароокість і наявність ластовиння – домінантні ознаки. Кароокий без ластовиння чоловік одружується з блакитноокою жінкою, в якої є ластовиння. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою кароокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ластовиння.

Задача 3.

У перцю червоний колір плодів  (С) і нормальний висота (Д) – домінантні ознаки, а зелений колір і карликовість – рецесивні. Які плоди будуть у перцю, отриманих унаслідок схрещування:       

а) ССdd × ссДД;

б) СсДd × Ссdd;

в) СсДd × ссdd?

Задача 4.

 Довгошерстого  гетерозиготного чорного самця морської свинки схрестили з світлою  короткошерстою самкою. Визначте  потомство від морських свинок, якщо чорна і довга шерсть є домінуючими проявами ознак, а світла і коротка  шерсть – рецесивна ознака.

 

 

 

 

ІI – варіант

Задача 1.

У тюльпанів червоне забарвлення квітів домінує над жовтим, а нормальна висота   – над карликовою. Яким буде розщеплення за фенотипом при дигібридному схрещуванні батьківських особин з генотипами:       АаВb×ааbb?

Задача 2.

У людини зеленооокість і наявність ямочок на щоках – домінантні ознаки, а сіроокість і відсутність ямочок на щоках – рецесивні. Зеленоокий  без ямочок на щоках чоловік одружується з сіроокою жінкою, в якої є ямочки на щоках. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою зеленоокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ямочок на щоках.

Задача 3.

У помідорів червоний колір плодів  (К) і нормальний висота (В) – домінантні ознаки, а жовтий  колір і карликовість – рецесивні. Які плоди будуть у помідорів, отриманих унаслідок схрещування:   

                                                   а) ККbb × kkBB;

б) KkBb × Kkbb;

в) KkBb × kkbb?

Задача 4.

 1. Карі очі ‒ домінантна ознака, блакитні ‒ рецесивна. Темноволоса жінка з карими очима одружилася зі світловоло­сим чоловіком із карими очима. Жінка гетерозиготна за геном кольору волосся, чоловік — за геном кольору очей. Які очі можливі в дітей?

 

III – варіант

Задача 1.

 У кукурудзи біле забарвлення насіння домінує над жовтим, а овальна форма – над видовженою. Яким буде розщеплення за фенотипом при дигібридному схрещуванні батьківських особин з генотипами: ВвСС×ввСс?

Задача 2.

У людини кароокість і наявність ластовиння – домінантні ознаки. Кароокий із ластовиння чоловік одружується з блакитноокою жінкою, в немає ластовиння. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою кароокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ластовиння.

Задача 3.

У квітів петунії фіолетовий колір квіток  (А) і нормальний висота (К) – домінантні ознаки, а білий колір і карликовість – рецесивні. Які будуть квіти у петунії отриманих унаслідок схрещування:     

                                                   а) ААкк × ааКК;

б) АаКк × Аакк;

в) АаКк × аакк?

Задача 4.

 Довгошерстого  гетерозиготного чорного самця морської свинки схрестили з світлою  короткошерстою самкою. Визначте  потомство від морських свинок, якщо чорна і довга шерсть є домінуючими проявами ознак, а світла і коротка  шерсть – рецесивна ознака.

 

 

IV – варіант

Задача 1.

 У флоксів кремове забарвлення квітів домінує над білим, а нормальна висота   – над карликовою. Яким буде розщеплення за фенотипом при дигібридному схрещуванні батьківських особин з генотипами:    КкСс×кксс?

Задача 2.

У людини кароокість і праворукість – домінантні ознаки. Кароокий праворукий юнак одружується з блакитноокою жінкою, лівшою. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою праворукості.

Задача 3.

У гарбузів жовтий колір плодів  (С) і нормальний висота (Д) – домінантні ознаки, а білий  колір і карликовість – рецесивні. Які плоди будуть у помідорів, отриманих унаслідок схрещування:   

                                                   а) ССdd × ccDD;

б) CcDd × Ccdd;

в) CcDd × ccdd?

Задача 4.

Карі очі ‒ домінантна ознака, блакитні ‒ рецесивна.

Темне волосся  -домінантна ознака, а світле – рецесивна. Темноволоса жінка з карими очима одружилася зі світловолосим чоловіком із карими очима. Жінка гетерозиготна за геном кольору волосся, а чоловік — за геном кольору очей.  Які очі можливі в їхніх дітей?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
10861
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку