"Прикметник як самостійна частина мови"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал про прикметник, його граматичні категорії, синтаксичну роль, а також тренувальні вправи з теми. Ця презентація підходить для першого уроку вивчення теми "Прикметник"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прикметник як самостійна частина мови:значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 2

Теорія Прикметник — це самостійна частина мови, що вказує на ознаки предмета або його якості. У називному відмінку прикметник відповідає на питання який? яка? яке? які? чий? чия? чиє? чиї?Увага!Прикметник змінюється за родами, числами та відмінками. Він завжди стоїть у тому ж роді, числі та відмінку, що й іменник, із яким він пов’язаний: Вишня (яка?) червона — однина. Вишні (які?) червоні — множина.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На відміну від іменників, в однині прикметники можуть змінюватися за родами. Вишня (яка?) червона. Перець (який?) червоний. Відро (яке?) червоне. Щоб визначити число та рід прикметника, необхідно діяти за таким алгоритмом.1. Знайти іменник, від якого залежить прикметник.2. Встановити рід іменника.3. За родом іменники встановити рід прикметника. У множині рід прикметника не визначаємо!!!

Номер слайду 5

Вправа 1. Із поданих слів першого та другого стовпчика утворіть словосполучення, визначте граматичні категорії прикметника (за зразком). Зразок: книга цікава – ж.р., одн., Н.в. Книга Комп’ютером. Болю. Чаєм. На ДніпріЗаписи. Собакою. України. КолібріВолоссям. Цікава. Грайливим. Довгим. РідноїТрав’яним. Прекрасному. Зубного. Персональним. Яскравий. Облікові

Номер слайду 6

Вправа 2

Номер слайду 7

pptx
Додано
12 лютого
Переглядів
137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку