Презентація "Природа Харківщини"

Про матеріал

Харківщина – найстаріша і найбільша область Східної України, що вабить туристів своєю сучасністю і водночас неймовірною красою природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа Харківщини. Вчитель історії КЗ “Удянський ліцей”Крохіна Ю. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Харківщина – найстаріша і найбільша область Східної України, що вабить туристів своєю сучасністю і водночас неймовірною красою природи.

Номер слайду 4

Парк та садиба у ШарівціТериторія парку навколо палацу також була значно розширена та доповнена новими видами рослин, у тому числі й екзотичними. При цьому враховувалися особливості місцевого ландшафту та рослинного світу. Сьогодні в парку ростуть старовинні дуби, блакитні ялинки, ясені та ін. Вік одного з дубів складає близько 600 років! Тут також знаходяться дуже мальовничі ставки. Через один із них перекинуто кам'яний місток.

Номер слайду 5

Краснокутский дендропарк За основну композиційну вісь Краснокутського дендропарку прийнято вододіл яру, який поступово переходить у широку балку. На днищі яру розташовані ставки, греблі, струмки

Номер слайду 6

СПІВАЮЧІ ТЕРАСИ Єдиний в Україні «амфітеатр» під відкритим небом знаходиться в Харківській області біля селища Городнє. Ця місцевість більш відома як Співаючі тераси – унікальний пам’ятник садово-паркової архітектури не тільки України але, і Європи.

Номер слайду 7

Солоне озеро У селі Антонівка Кегичівського району є унікальне солоне озеро техногенного походження. Утворилося воно 1962 року. Тоді при бурінні газової свердловини сталася аварія - назовні вирвався величезний газовий фонтан, а потім і зовсім стався невеликий землетрус, від якого утворився 60-метровий кратер. Поклади газу знаходилися нижче "соляного прошарку", тому після вибуху ґрунтові води винесли сіль на поверхню, і утворилося солоне озеро. 

Номер слайду 8

Козача Гора. Над південною околицею Коробових Хуторів прямовисною стіною піднімається над Донцем Козача гора, що зберігає безліч легенд. У XVII столітті черкаські козаки заснували тут Миколаївський монастир – тепер ще можна побачити його руїни. За переказами, у цьому монастирі ховалися від переслідування влади та запорізькі козаки. Коли весня про наближення карателів досягла монастиря, монахи почали прятати ціни: золото закопали в долині, в наслідку названої Золотою, срібло висипали прямо в озеро, яке з тих пор і називається Білим. Бажаючі знайти клад не одноразово пірнали в Біле озеро, но безрезультатно. Правда, срібло у воді все-таки є – лабораторні дослідження показали, що вміст у здешній воді іонів срібла набагато вище, ніж в інших водоємах Харківської області.

Номер слайду 9

Крейдові гори У 135 км від Харкова на північному сході області розкинувся Національний природний парк "Двурічанський". Візитна картка парку – меловые горы на правом берегу реки Оскол. Ні, це не те, що ви хочете, це цікаво. У парку мешкає близько 30 видів тварин, птахів і рослин, занесених в Красную книгу України.

Номер слайду 10

Кицевська пустеля  розташована на правому березі Сіверського Дінця біля села Кицівка Чугуївського району. Водяться в пустелі і тварини: лисиці, ховрахи, над пісками ширяють хижі птахи, а в тіні каміння ховаються яскраві ящірки. На початку літа Кицевська пустеля перетворюється на запашний оазис: у пісках цвітуть чебрець і безсмертник, блакитний льон.

Номер слайду 11

Великобурлуцький степ. За 80 км від Харкова розташований ландшафтний парк Великобурлуцький степ. На величезній площі в 2000 гектар можна побачити степових бабаків або байбаків (бабаків) у природному середовищі. Раніше населення бабаків в Україні було разів у 10 більше, ніж зараз. Постраждали тварини від браконьєрів, які їх відловлюють заради цінного байбачого жиру. А ще у Великобурлуцькому степу водяться незвичайні птахи. Якщо ви їх зустрінете, вам може здатися, що це папуга чи колібрі – настільки у них яскраве забарвлення. Але ні – це рідкісні мешканці Харківської області, які називаються золотими щурками. Гніздяться ці пташки колоніями в піщаному кар'єрі не менш яскравого забарвлення.  

Номер слайду 12

Природний парк Слобожанський  Головні та наймальовничіші пам'ятки цього національного парку – болота. Екотропою завдовжки 3 км за 2 години ви можете відвідати 3 торф'яні болота. ви зможете побачити хижу рослину росичку, яка харчується комахами. Або бобрів, які будують тут греблі. Або червонокнижного сірого журавля.

Номер слайду 13

Каньйон у Балаклійському районі  І нехай це на Великий Каньйон, як у США, але місце справді унікальне. Той, хто його знайде, не пошкодує – фотографії вийдуть надзвичайної краси. Знаходиться каньйон у Балаклійському районі між селами Чепель та Протопопівка. Високі стіни із твердої крейди відрізняють його від інших подібних об'єктів Харківської області. Каньйон дуже нагадує кримські каньйони та ущелини, лише у зменшеному вигляді.

Номер слайду 14

Гомольшанські ліси За 50 км від Харкова у Зміївському напрямку у долині річок Сіверський Донець та Гомольша знаходиться заповідний парк Гомольшанські ліси. Він унікальний насамперед своєю флорою та фауною. У дубових гаях можна запросто зустріти оленя, диких кабанів, косуль, зайців, лисиць... А на озерах ростуть водяні лілії

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Номер слайду 16

Джерелаhttps://tourcenter.kh.ua/uk/node/1212 (сл. 7-14)https://kh.vgorode.ua/img/article/4562/63_main-v1583952533.jpg сл.1https://findway.com.ua/ru/oblasti/kharkovskaya/selo-sharovka сл.4https://otdihnavse100.com.ua/img/cms/blog/krasnokutskij-dendropark/krasnokutskij-dendropark.jpg сл.5https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%82%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA сл.5https://www.ukraine-is.com/uk/spivayuchi-terasi-v-xarkivskij-oblasti-amfiteatr-pid-vidkritim-nebom/ сл.6https://translate.google.com/?hl=ru&sl=ru&tl=uk&op=translate (переклад сл.7-14)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Загородня Галина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зайцева Євгенія Сергіївна
    Коротко та змістовно! )) Дякую за чудову презентацію! ))
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 грудня 2022
Переглядів
2546
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку