Природні умови і ресурси Чорного моря, проблеми їх раціонального використання

Про матеріал
Презентація "Чорне море" курс фізична географія України. Матеріал містить теоретичний, практичний матеріал з теми " Фізико-географічне положення,геологічна будова,клімат ,органічний світ Чорного моря"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нумо, пригадайте! «ТАК/НІ» В межах України сформувалось 4 природні зони. Кримські гори- це молоді гори. Максимальна висота Українських Карпат 2061 м. 40% площі України розташовано в межах зони мішаних лісів. На ПБК сформувалися природні умови середземноморського типу. Максимальна вершина Кримських гір – гора Ай- Петрі. Кримські гори – частина Альпійсько-Гімалайського складчастого поясу. Зона лісостепу має вихід до узбережжя Азовського і Чорного морів.

Номер слайду 2

«Дивуй!» Перші згадки про Чорне море датуються V століттям до н. е. За легендою, Ясон і аргонавти пливли через нього за золотим руном до Колхіди.  Чорне море – наймолодше з усіх морів на Землі. Приблизно 7500 років тому воно було величезним прісноводним озером, на зразок Байкалу. Після сильного землетрусу виникла протока Босфор, через яку сюди хлинули солоні води Середземного моря. Припливи і відливи практично відсутні в Чорному морі. Через це, коливання його рівня мінімальні, що робить його спокійним і тихим для мореплавців. Рівень води в Чорному морі поступово збільшується. Наприклад, за останні 100 років він піднявся на 30 сантиметрів. Через це, руїни деяких древніх міст вже знаходяться під водою. Води Чорного моря постійно перемішуються двома величезними вирами з довжиною хвилі 350-400 км, які називаються «Окуляри Кніповича»

Номер слайду 3

Природні умови і ресурси Чорного моря, проблеми їх раціонального використання

Номер слайду 4

ФГП Чорного моря Робота з підручником: с.212 «Подорож словом» - з’ясуйте походження назви Чорне море.

Номер слайду 5

Берегова лінія Довжина берегової лінії становить 4090 км, а в межах України – 1829 км. Найбільшими затоками є Джарилгацька, Каркінітська, Каламітська, Феодосійська. До Чорного моря течуть великі річки Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг. Найбільшим півостровом Чорного моря є Кримський. Також є острови – Джарилгач, Довгий, Березань, Зміїний. «Практикуючий географ» (робота з географічною номенклатурою) https://learningapps.org/9480454

Номер слайду 6

Геологічна будова Улоговина Чорного моря за формою нагадую чашу з найбільшими глибинами в центральній і південній частині. Опускання дна Чорного моря триває і зараз. Чорне море – це залишок океану Тетіс . Середня глибина Чорного моря - 1240 м Максимальна глибина - 2245 м

Номер слайду 7

Кліматичні умови Клімат –субтропічний. Улітку Чорне море перебуває під впливом Азовського антициклону, завдяки чому тут переважає безхмарна погода. Влітку тут сухо і жарко. Температура води становить +24… +26°С Взимку над морем проходить середземноморські та атлантичні циклони, що приносять дощову і туманну погоду. Зима тут волога і тепла + 4…+7°С. З глибини 150м температура води не змінюється +8°С. Коли бувають суворі зими, північно-західна частина моря замерзає.

Номер слайду 8

Гідрологічний режим У чорному морі існують постійні течії, завширшки 40-5-км. Припливи і відпливи незначні 8см. Біля узбережжя рівень моря коливається в межах 10-15см. Солоність верхнього шару води в морі становить 17-18%. З глибиною вона зростає до 22%. Водний баланс Чорного моря формується за рахунок річкового стоку прісних вод Дунаю, Дніпра, Дністра, та інших річок, атмосферних опадів, верхньої течії з опрісненими водами з Азовського моря та глибинної течії із середземноморськими солоними водами, що надходять через Босфор.

Номер слайду 9

Фауна і флора Чорного моря Органічний світ моря різноманітний: понад 660 видів рослин і 2000 видів тварин. Промислове значення мають білуга, осетер, оселедці, хамса, кефаль, ставрида, скумбрія, тунець. У водах Чорного моря мешкає три види дельфінів – афаліна, білобочка та морська свиня. На берегах багато птахів: мартинів, бакланів, пеліканів

Номер слайду 10

Охорона Чорного моря

Номер слайду 11

Дякую за співпрацю!!!

ppt
Додано
8 квітня 2022
Переглядів
1037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку