Україна та її сусіди. Зв’язки України з країнами Європи

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 7 класі за темою : "Україна та її сусіди. Зв’язки України з країнами Європи". Мета: актуалізувати та розширити знання про особливості географічного положення, риси населення та господарства України; сформувати загальні уявлення про країни, що є сусідами України; вдосконалювати вміння складати характеристику країни за типовим планом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна та її сусіди. Зв’язки України з країнами Європи7 клас

Номер слайду 2

Україна — найбільша за площею держава Європи. Вона має вигідне географічне положення та сприятливі природні умови для розвитку господарства та життя населення Більша частина України розташована на південному заході Східноєвропейської рівнини, у Центрально-Східній Європі, на перетині важливих транспортних шляхів. Площа – 603,7 тис км2 Населення: 44,1 млн. осіб. (2022 р.)• Столиця: Київ• Державна мова: українська

Номер слайду 3

Державний кордон України. Україна обмежена державним кордоном загальною протяжністю 6993 км. На суходільні кордони припадає 5638 км. Морські кордони на півдні тягнуться на 1355 км. З них 1056,5 км припадає на чорноморський кордон, 249,5 км – на азовський. Крім того, 49 км морського кордону проходить через Керченську протоку. Україна має морські кордони з п’ятьма країнами: Румунією, Болгарією, Туреччиною, Грузією, Росією. На сході, північному сході і півночі Україна межує з Росією. Кордон почина-ється від берега Азовського моря й тягнеться 1983 км до кордонів із Білоруссю. Північний кордон із Білоруссю (975,2 км) пролягає через заболочене Полісся. Західний кордон демаркований, тобто позначений на місцевості спеціальнимиприкордонними стовпами. Тут Україна межує послідовно з Польщею (542,4 км),Словаччиною (97,9 км), Угорщиною (136,7 км), двома відтинками з Румунією(580,8 км) та Молдовою (1222 км)

Номер слайду 4

975,2 км542,4 км97,9 км136,7 км580,8 км1222 км1983 км1056,5 км 249,5 км

Номер слайду 5

Найбільші острови Українио. Джарилгач. Його площа – понад 56 км2. Острів являє собою намиту морем понижену піщану косу. о. Зміїний. Він лежить на відстані 37,5 км від гирла Дунаю. Площа – 0,17 км2. Острів утворений міцними гірськими породами і має скелясті урвисті береги висотою до 25 м. На острів течією час від часу заносить водяних вужів, із цим пов’язана його сучасна назва.

Номер слайду 6

Найбільший півострів – Кримський (26,9 тис. км2), з’єднаний з материком вузьким (7–9,2 км) Перекопським перешийком. Східна частина Кримського півострова утворює Керченський півострів (близько 3 тис. км2).

Номер слайду 7

о. Зміїний о. Джарилгач. Чорне море. Берегова лінія. Кримський п-ів. Каркінітська зат. Таганрозька затзат. Сиваш. Арабатська стрілка. Керченський п-ів. Азовське море

Номер слайду 8

Характер поверхні нашої країни переважно рівнинний. Гори займають лише 5 % її території. Це мальовничі Карпати на заході з найвищою вершиною країни — горою Говерлою (2061 м) та невисокі Кримські гори на півдні Кримського півострова. Вони є складовими Великої Гімалайсько-Альпійської гірської системи

Номер слайду 9

Територія України лежить переважно у помірному кліматичному поясі північної півкулі, що зумовлює формування помірно-континентального клімату з теплим літом та холодною зимою. В її межах чітко простежуються три фізико-географічних зони. Степова Лісостепова. Мішні ліси. Висотна поясність

Номер слайду 10

Фізико-географічні зони України змінюються із заходу на схід за кліматичними і ґрунтово - рослинними ознаками1. Мішано-лісова зона2. Лісостепова зона3 Степова зона. Сформувалися найродючіші у світі ґрунти - чорноземи

Номер слайду 11

Україна має значні водні ресурси. Територію України перетинають такі річки, як Дунай, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець тощо. Головна річка України — Дніпро, третя за довжиною в Європі після Волґи та Дунаю. Завдяки побудові водосховищ Дніпро суднохідний по всій протяжності в Україні та є важливим транспортним шляхом. Дунай — водний шлях, який зв’язує Україну з країнами Європи.

Номер слайду 12

Ліси в Україні займають близько 14 %. На півночі, у зоні мішаних лісів, (збереглися незайманими ділянки соснових та сосново-дубових лісів. На схилах Карпат зростають ліси з дуба, бука, ялини, ялиці, сосни.  

Номер слайду 13

Ґрунти України сприятливі для вирощування різноманітних сільськогосподарських культур. 2/3 орних земель становлять різновиди чорноземів.

Номер слайду 14

Надра нашої держави багаті на запаси залізних, марганцевих, ртутних та титанових руд, кам’яного й бурого вугілля, сірки, будівельних матеріалів. Розвідані родовища нафти та природного газу не забезпечують потреби України в цих видах палива, тому Україна їх здебільшого імпортує.

Номер слайду 15

У країні живуть і працюють представники понад 100 національностей, українці становлять близько 78 % населення. Проживають також росіяни, білоруси, молдавани, поляки, кримські татари, болгари, угорці, греки тощо.            білорусимолдаваниполякиболгари

Номер слайду 16

В Україні, як і в багатьох європейських країнах, більшість населення (69 %) проживає в містах. Найбільших міст, де населення перевищує мільйон, три: Київ, Харків, Одеса. Київ. Харків. Одеса

Номер слайду 17

Основу економіки України становить потужний комплекс галузей промисловості та сільського господарства. Провідними галузями промисловості є машинобудування, чорна металургія, вугільна, хімічна, харчова. Мільйони гектарів родючих земель та сприятливі кліматичні умови дозволяють збирати високі врожаї пшениці, кукурудзи, гречки, ячменю, гречки, цукрового буряка, соняшника, овочів, фруктів. Тваринництво спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби, свиней, овець, домашньої птиці.

Номер слайду 18

Україна має сприятливі умови для розвитку туризму. Морські та гірські курорти, історичні пам’ятки міст та селищ країни приваблюють туристів. Києво-Печерський заповідник. На території нашої держави перебуває географічний центр Європи. Географічний центр Європи в Закарпатті Рахівський район с. Ділове.

Номер слайду 19

Росія — найбільша за площею країна світу, 1/3 її території розташована в Європі, а 2/3 — в Азії. Із Росією Україна має найбільш протяжний сухопутний кордон на півночі та сході. У цій величезній країні спостерігається виняткова різноманітність природних умов та природних ресурсів. У Росії живуть представники понад 100 національностей. Українська діаспора в Росії налічує більше ніж 4 млн осіб — тут вона найчисленніша у світі. Найбільші міста — Москва (столиця), Санкт-Петербург, Новосибірськ, Нижній Новгород та ін

Номер слайду 20

Білорусь — північно-західний сусід України. Це переважно рівнинна країна, вкрита сосновими, березовими та сосново-дубовими лісами з численними мальовничими озерами, болотами та річками. Населення Білорусі багатонаціональне, складається з білорусів, українців, росіян, поляків. Основна частина населення проживає в містах, серед яких найбільшими є Мінськ (столиця), Брест, Гродно, Гомель, Могильов.

Номер слайду 21

Польща — західний сусід України. Країна розташована майже в центрі Європи, із півночі її територія омивається Балтійським морем. Більша частина Польщі рівнинна, на півдні та південному заході простягаються гори Карпати й Судети. Більшість жителів країни (97 %) — поляки, решту складають українці, німці, білоруси, литовці. Найбільшими містами є Варшава (столиця), Лодзь, Краків (рис. 6). Досвід Польщі у проведенні економічних реформ є дуже цікавим для України.

Номер слайду 22

Словаччина — невелика країна в Центральній Європі між величними масивами Карпат і повноводним Дунаєм. За природними умовами Словаччина має багато схожих рис з українським Закарпаттям. Це край, рідкісний за красою та різноманітністю природи, тому недивно, що країну щорічно відвідують сотні тисяч туристів. Найбільше місто й найважливіший річковий порт на Дунаю — столиця Братислава.

Номер слайду 23

Угорщина — країна в Центральній Європі. Розташована на Центрально-Дунайській низовині, яка оточена півкільцем гір. У країні протікає головна річка Центральної Європи — Дунай і його найбільша притока — Тиса. Більшість населення країни складають мадяри (угорці). Чверть населення проживає в столиці Будапешті — найбільшому місті країни, великому культурному, науковому й промисловому центрі.

Номер слайду 24

Румунія — країна, із якою Україна межує на південному заході. Через усю територію країни дугою простягаються Південні та Східні Карпати. На території Румунії розташована більша частина дельти Дунаю з безліччю проток і густо зарослих боліт, із численними птахами, земноводними, рибою та ссавцями. Найбільше місто та столиця Румунії — Бухарест.

Номер слайду 25

Молдова — своєрідні ворота, розташовані між Карпатами й Чорним морем, що з’єднують європейські країни з Україною. Це невелика держава з пагорбистим рельєфом і м’яким помірно континентальним кліматом. Найголовніше національне багатство країни — чорноземи, які вкривають 3/4 її площі. Найбільше місто й столиця Молдови — місто Кишинів.

Номер слайду 26

Зв'язки України з країнами Європи. Основним напрямком зовнішньої політики України є інтеграція в європейське співтовариство. Особливе значення мають економічні зв’язки з країнами Європейського Союзу — найближчими сусідами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Словаччина постачає нам транспортні засоби, косметичну продукцію, папір та картон, Угорщина — автомобілі, лікарські засоби, продукти харчування. Румунія — меблі, взуття, текстильні вироби. З Польщі в Україну привозять технічне обладнання, тканини, фрукти, ліки, одяг та взуття. Країни Європейського Союзу надають Україні політичну та фінансову підтримку у проведенні різнобічних реформ. Серед інших країн Європи найактивнішими є зв’язки України з Німеччиною, Італією, Кіпром, Литвою, Латвією, Естонією. Культурні зв’язки: організація фестивалів українського мистецтва, виставок, обміни художніми колективами, покази фільмів, гастролі театрів, майстер-класи.«Дні України» щорічно влаштовують культурні центри різних європейських країн.

Номер слайду 27

Висновок . Україна — найбільша за площею держава Європи. Вона має вигідне географічне положення та сприятливі природні умови для розвитку господарства та життя населення. Суходолом Україна межує із сімома країнами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою.

Номер слайду 28

Чи вірите ви, що:1-Євразія-материк,що складається з двох частин світу;2-Україна розташована в Азії;3-Крайньою західною точкою материка є мис Рока;4-Із півночі материк омивають води Тихого океану;5-Найбільшим півостровом материка є Аравійський півострів;6-Близьким сусідом Євразії є Південна Америка;7-Материк омивається водами чотирьох океанів;8-Береги Євразії слабо розчленовані. Гра “Вірю – не вірю”9- Україна розташована в західній частині Європи? 10- Україна має з Росією найбільш протяжний державний кордон?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Щербій Вікторія
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Брич Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 квітня 2022
Переглядів
12097
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку