Природні умови та населення Стародавньої Греції

Про матеріал
Природні умови та населення Стародавньої Греції. Презентація. За підручником Історія України. Всесвітня історія автори Г. Хлібовська, М. Крижановська.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План: Природні умови. Особливості господарювання. Еллада – морська країна.

Номер слайду 3

С е р е д з е м н е м о р е. Ч о р н е м о р еЄгипет?????????Критське море. Егейське мореІонічнеморематерикова Греціяострівна ГреціяІонійська Греція Клімат в Греції м’який. Літо сухе і спекотне, а зима дощова, тепла і коротка. Великих річок немає. Більша частина материкової Греції вкрита горами, земель, придатних для обробітку, мало. Узбережжя вкрито численними бухтами, поряд з ним розташовано багато островів. Усе це сприяло розвитку мореплавства. Лісів було небагато і вони непридатні для будівництва.

Номер слайду 4

За своїми природними умовами материкова Греція поділяється на 3 частини Північна Греція – це сувора гірська країна. Тут нерідко бувають снігові заметілі. Найвища гора – Олімп. Її вершина завжди покрита снігом. З Північної до Середньої Греції можна пройти лише вузькою гірською ущелиною – Фермопільським проходом. Середня Греція має широкі долини й гарні пасовиська для худоби. Тут греки вирощували жито, пшеницю, виноград, оливу Південною Грецією називають півострів Пелопоннес. Тут розта-шовані області з гарними умовами для землеробства Мессенія та Лаконіка. Які області Греції, на вашу думку, будуть відігравати провідну роль в історії цієї країни?

Номер слайду 5

Барвограй ідей. Кліо вважає, що вивчення історії країни слід починати з її географічного розташування. Попрацюйте в парах з історичною картою «Давня Греція». Усно заповніть пропуски в реченнях. Давня Греція розташована на півдні … півострова, тож з трьох боків омита морями. На заході береги Еллади виходять у … море, а на сході – у … море. Південну Грецію називають ще … . Вона омивається … морем. На півночі Греції височіє гора …, вершини якоїзавжди вкриті снігом. Крім материкової частини, до Греції належать острови, найбільшим серед яких є острів … . Кілька міст греки заснували на східному узбережжі … моря, на півострові Мала Азія. Зокрема, це міста Троя, Смірна й … .

Номер слайду 6

Робота в групах. Опрацюйте с. 147 і визначте особливості землеробства (група 1), скотарства (група 2) та ремесла (група 3) в Давній Греції.

Номер слайду 7

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА https://www.youtube.com/watch?v=oeds. OMKzt1 I

Номер слайду 8

Опрацюйте с. 148 і дайте відповіді на питання:1. Які морепродукти споживали давні греки?2. Чому море відігравало важливу роль у грецькій торгівлі?3. Чи можемо назвати греків відважними мореплавцями? Чому?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Опрацюйте с. 97 і дайте відповіді на питання:1. Якими були основні заняття ахейців?2. Імена яких ахейців до нас доносять міфи і поеми?3. Коли і чому занепали ахейські держави?

Номер слайду 11

Інформаційна картка Назва: ____________________Розташування: _______________________________________Річки: _____________________Моря: ________________________________________________Природа: ________________________________________________________________________Греціяна півдні Євро-пи (Балканський півострів)великі ріки відсутні Егейське, Іонічнесухе й спекотне літо,коротка дощова зима; землякам’яниста, малопридатна дляобробітку; багато бухт і островів. Критське

Номер слайду 12

Підсумки уроку. Незакінчене речення. Висловіть свої враження від уроку, продовживши речення: На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було… Найбільші труднощі я відчув…  Я зрозумів, що…  Я не знав, а тепер знаю… На наступних уроках мені хотілося б знову…

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати § 29 «Природні умови та населення Стародавньої Греції».

pptx
Додано
21 січня
Переглядів
171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку