Природня зона "Степ"

Про матеріал
Матеріали до уроку ЯДС для учнів 4 класу. З теми "Український степ".
Перегляд файлу

Степ

На південь від лісостепу до Чорного й Азовського морів розкинулася безлісна територія — степова зона, що займає трохи менше половини території країни.

З усіх природних зон України степ отримує найбільше сонячного світла і тепла; опадів випадає мало. Літо довге й спекотне; зима коротка, холодна і малосніжна. Весна рання. Навесні і влітку часто дмуть гарячі сухі вітри — суховії, які зумовлюють посухи.

Поверхня степів рівнинна, з горбами, ярами й балками.

Степовою зоною до морів течуть великі річки України. Біля берегів Дунаю багато прісних озер, а на узбережжі Чорного моря — солоних озер-лиманів. На Дніпрі побудовано каскад штучних водойм — водосховищ. Чимало степових річок улітку повністю або частково пересихають. Степова зона найменше забезпечена прісною водою.

Зона степу багата на паливні (кам’яне і буре вугілля, нафту й газ), рудні (залізні і марганцеві руди) та нерудні (сіль, глину, вапняк) корисні копалини.

Степ славиться найродючішим ґрунтом — чорноземом.

Зустрічаються також і неродючі ґрунти — солончаки.

У степовій зоні ростуть переважно трав’янисті рослини. Дерева і кущі (терен, вишня, шип шина, мигдаль, калина, верба та ін.) трапляються лише там, де їм вистачає вологи: на берегах водойм і в балках.

Трав’янисті рослини по-різному пристосувалися до життя в степу. Одні з’являються рано навесні, коли в ґрунті ще достатньо вологи. Це півники, гіацинти, крокуси, горицвіт, тюльпани, півонії, маки. До настання спеки вони відцвітають, дають насіння і їх надземні частини відмирають. У ґрунті залишаються бульби, цибулини, кореневища, з яких рослини виростуть і розквітнуть наступної весни. Інші рослини з’являються і зацвітають у степу пізніше: наприклад, полин, типчак, ковила. Вони пристосувалися до спеки й нестачі вологи. Ці рослини мають довге коріння, що дозволяє діставати воду з глибини. Листя в них жорстке або вузьке й опушене, тому вологи випаровується мало.

Тварини теж пристосувалися до умов життя в степу. Оси, джмелі і бджоли завдяки жовто-сірому забарвленню тіла ледь помітні серед пожовклої трави. Тільки метелики та деякі жуки вражають яскравими кольорами. У траві ховаються коники, богомоли, сарана.

Багато тварин риють нори, де ховаються від ворогів і несприятливої погоди, народжують малят, запасають корми на зиму або впадають у зимову сплячку. Найбільше в степу гризунів, які живляться рослинами. Це бабаки, ховрахи, хом’яки, тушканчики, миші, сліпаки, полівки.

 

 

    Півонія вузьколиста                               Типчак                                   Бабаки

 

Зустрічаються в степу заєць, козуля й кабан. З-поміж хижих звірів водяться лисиці, тхори, вовки й ласки.

Степові птахи — жайворонок, дрохва, перепілка, куріпка, степовий журавель — гніздяться на землі, живляться рослинами и комахами. Біля озер і річок можна побачити качок. Ширяючи високо в небі, видивляються здобич (гризунів та дрібних птахів) степовий орел і лунь степовий.

У норах дрібних звірів оселяються плазуни: гадюка степова, черепаха степова, ящірка прудка.

Зроби підсумки

Степова зона розташована на півдні України. Тут тепліше, ніж у зоні лісостепу, опадів випадає менше. Поверхня степів рівнинна. Ґрунти — переважно родючі чорноземи. У степу є річки, солоні й прісні озера, а також штучні водойми. Степова зона багата на рудні, паливні та нерудні корисні копалини. Рослини й тварини степу пристосувалися до спеки і нестачі вологи.

 

docx
Додано
4 травня 2022
Переглядів
12097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку