Природоохоронні території України

Про матеріал
Природоохоронні території України. Матеріали для роботи. Природоохоро́нні терито́рії Украї́ни — території, створені з метою охорони природних ландшафтів від надмірних змін внаслідок господарської діяльності людини на території України. Найважливішими з таких об'єктів є заповідники, національні парки, заказники.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:“ Природоохоронні території України”Валентина МАРЧЕНКО

Номер слайду 2

Природоохоро́нні терито́рії Украї́ни — території, створені з метою охорони природних ландшафтів від надмірних змін внаслідок господарської діяльності людини на території України. Найважливішими з таких об'єктів є заповідники, національні парки, заказники. Загальна площа природно-заповідного фонду України становить 2,8 млн га. Створені з метою охорони природних ландшафтів від надмірних змін внаслідок господарської діяльності людини на території України. Найважливішими з таких об’єктів є заповідники, національні парки, заказники. Загальна площа природно-заповідного фонду України становить 2,8 млн. га.

Номер слайду 3

В Україні існує 3 біосферні заповідники: Асканія-Нова, Карпатський, Дунайський. −Біосферний заповідник Асканія-Нова є найдавнішим (заснований в 1874 році) в Україні. В заповіднику збереглись унікальні ландшафти степів України до їх змін в результаті господарської діяльності людини. Це по суті живий острівок в морі розораних степів.−Карпатський біосферний заповідник створений у 1968 році для збереження унікальних гірських ландшафтів Карпат. Заповідник включає в себе кілька масивів загальною площею 53630 га. В заповіднику збереглася унікальна флора й фауна Українських Карпат.

Номер слайду 4

Асканія-Новаppt_x

Номер слайду 5

Карпатський біосферний заповідникppt_xxshearppt_x

Номер слайду 6

Дунайський біосферний заповідник почав своє існування з 1976 року. На території України він має площу 120000 га і продовжується в Румунії. Заповідник охороняє гирло Дунаю з його численними колоніями птахів.

Номер слайду 7

Природний заповідник - територія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс і повністю заборонено будь-яку господарську діяльність людини. Крім біосферних на території України є 17 природних заповідників загальною площею понад 160000 га. Найбільшими з них є, Розточчя, Медобори, Канівський тощо.

Номер слайду 8

Розточчяppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 9

Медобори

Номер слайду 10

Канівський природний заповідник

Номер слайду 11

Національний природний парк - територія, яка виключена з експлуатації людиною, має особливу цінність і може використовуватися для відпочинку людини. Зазвичай ці території мають велику площу і займають мальовничу місцевість. В Україні налічується 15 національних природних парків. Найбільше їх в Карпатах: Карпатський, Синевир, Сколівські Бескиди, Яворівський, Гуцульщина. Величезні площі займає національний природний парк Подільські Товтри в Хмельницькій області. Шацький природний заповідник створений на Поліссі. Коса Бирючий острів і східна частина Сиваської затоки належить до території Азово-Сиваського національного природного парку. На Лівобережній Україні створено національні природні парки Деснянсько-Старогутський, Ічнянський, Гомільшаеські ліси, Святі гори.

Номер слайду 12

Карпатський природний паркppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 13

Синевирppt_xxshearppt_x

Номер слайду 14

Сколівські Бескидиppt_xxshearppt_x

Номер слайду 15

Подільські товтри. Націона́льний приро́дний парк «Поді́льські То́втри» (НПП «Подільські Товтри») — національний парк, розташований в Україні на території Городоцького, Чемеровецького та Кам'янець-Подільського районів Хмельницької області. Національний природний парк «Подільські Товтри» увійшов до семи природних чудес України у 2008 р. Загальна площа території парку — 261316 га, з них у власності парку перебуває 1300 га. За площею є найбільшим парком України.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Десня́нсько-Старогу́тський націона́льний приро́дний парк — природоохоронна територія на території Сумської області. Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський» створено 23 лютого1999 року. Парк розташований у крайній північно-східній частині України, в Середино-Будському районі Сумської області в долині річки Десни. Його площа становить 16215,1 га. з якої 7272,6 га надані парку в постійне користування. Національний парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання ландшафтів Лівобережного Полісся з типовими та унікальними природними комплексами. У перспективі він має стати складовою частиною білатерального українсько-російського біосферного резервату «Старогутські і Брянські ліси». Деснянсько-Старогутський

Номер слайду 18

ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 19

Святі гори. Націона́льний приро́дний парк «Святі́ Го́ри» — національний природний парк, розташований в північній частині Донецької області, в Слов'янському (11 957 га), Лиманському (27 665 га) і Бахмутському районах. Створений 13 лютого 1997 року. На території парку знаходиться 129 об'єктів археології (від палеоліту до середньовіччя), 73 пам'ятники історії. У 1980 році на нинішній території парку був заснований державний історико-культурний заповідник. Основу комплексу пам'ятників заповідника складає — Свято-Успенська Святогірська Лавра, розташована на скелястому правом березі Сіверського Дінця. До комплексу історичних пам'ятників також відноситься монументальна скульптура Артема роботи І. Кавалерідзе.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Національний природний парк «Гомільша́нські ліси» — природоохоронна територія в Харківській області. Національний природний парк «Гомільшанські ліси» був створений 6 вересня 2004 року. Парк розташовано у мальовничому куточку лівобережної України, у долині річок Сіверський Донець та Гомольша, на відстані 45 км від міста Харкова. Загальна площа парку становить 14314,8 га, із них у постійному користуванні парку знаходиться 3377,3 га. Гомільшаевські лісиppt_xxshearppt_x

Номер слайду 22

ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 23

Ічня́нський націона́льний парк — національний парк в Україні. Розташований неподалік від міста І́чня Чернігівської області, у верхів'ї річки Удай. Парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання характерних типових, лісостепових природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів. Ічнянський національний природний парк створено 21 квітня 2004 року. Загальна площа парку становить 9665,8 га, у тому числі 4686,1 га земель, що надані парку в постійне користування, та 4979,7 га земель, включених до його складу без вилучення у землекористувачів. У парку працюють 55 осіб, у тому числі в науковому підрозділі — 1, у службі охорони — 5.Є колективним членом Асоціації природоохоронних територій України.Ічнянський національний парк

Номер слайду 24

Ботані́чний сад́ — науково-дослідницький та культурно-просвітницький заклад, в якому проводиться накопичення колекцій флори з метою її вивчення, збереження, культивування й акліматизації; пошук і добір рослин, перспективних для створення зелених насаджень і здійснення інших видів господарської діяльності; робота щодо збереження.

Номер слайду 25

Кремене́цький ботані́чний сад — пам'ятка садово-паркового мистецтва, науково-дослідна установа, ботанічний сад загальнодержавного значення. Розташований у Тернопільській області, в місті Кременці. Площа 200 га. 12 жовтня 1992 року Кременецький ботанічний сад оголошено об'єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, мета якого — збереження, вивчення, інтродукція, акліматизація та ефективне господарське використання рідкісних і типових видів флори. Кременецький ботанічний садppt_xxshearppt_x

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Ямпільський ботанічний сад ( Станція Юних Натуралістів)  — природоохоронна територія місцевого значення, розташована у селищі міського типу Ямпіль, Сумської області по вулиці Ботанічна, на території районної станції юних натуралістів. Директором станції є Сергій Мерцалов. Площа Ямпільського ботанічного саду становить 13,5 гектарів. Робітники закладу співпрацюють з 30 ботанічними садами, розташованими у різних містах України та зарубіжжя. Займається 900 учнів з Ямпільської громади. 4,5 гектарів усієї території ботанічного саду зайнято насадженнями квітів. Представлено більше 2,5 тисяч сортів рослин. В березні в юннатській теплиці проводяться заходи по вирощуванню 5 тисяч саджанців. Теплиця працює протягом всього року, зростають в ній калла, фікуси, інжир. Серед рослин ботанічного саду представлені пролісок, крокуси, нарциси. Станція юних натуралістів

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Ужгородський ботанічний сад. У́жгородський ботані́чний сад — ботанічний сад Ужгородського національного університету (Закарпатська область, Україна), пам'ятка садово-паркового мистецтва державного значення. Директор — Дмитро Сойма. Ботанічний сад заснований 28 листопада 1948 року, на місці де існували два горіхово-фруктових сади: там росли 96 горіхів, а також яблуня, груша, черешня, вишня, алича и т.д. Ботанічний сад розташований на трьох терасах, перепад висот становить 22 метри. Третина площі саду розташована на першій і другій терасах над річкою, а решта території спускається в заплавну частину долини. Ґрунт складають вулканічні материнські породи, покриті шаром суглинкових окультурених ґрунтів. Площа:4,5 га.

Номер слайду 30

ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 31

Заказників на території України 2632. Вони займають площу понад 1 млн. га, що становить 37% від загальної площі природно-заповідного фонду України. Крім того під охороною перебувають велика кількість пам’яток природи (їх в Україні 3025). Решта природно-заповідного фонду (23,5%) припадає на регіональні ландшафтні парки (44), заповідні урочища (774), ботанічні сади (22), зоологічні парки (13), парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва (538), дендрологічні парки (39).    Таким чином в Україні ведеться активна діяльність по охороні природного середовища й збереженні унікальних природних ландшафтів.

Номер слайду 32

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
15 жовтня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку