Матеріали зібрані та оформленні в семінар для батьків діти яких відвідують інклюзивно ресурсний центр, з метою налагодження взаємозвязку між батьками та педагогом центру, та з метою впровадження в домащніх умовах правильного харчування.
Правильне харчування, основа. Фізичного здоров’я ващої дитини
Номер слайду 2
Номер слайду 3
Як правило, спосіб життя і звички людини формуються в дитинстві. Завдання батьків сформувати у дитини правильне уявлення про якісне і корисне харчування. Культура правильного харчування закладається в сім'ї і допомагає дитині протягом усього її життя. r
Номер слайду 4
Що таке здорове харчування?Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Білки – це основний функціональний елемент, який відповідає за ріст і розвиток організму, вони є «будівельним матеріалом» для клітин і тканин. За відсутності достатньої кількості білкової їжі в щоденному раціоні, людина починає відчувати внутрішній дискомфорт, занепад сил, відбувається погіршення пам’яті, зниження рівня працездатності, зміна гормонального фону. Можливі й інші зовнішні прояви білкової недостатності: у вигляді ламких нігтів, посіченого волосся, шкірних висипань. Адже м’язи, шкіра, волосся, нігті людини складаються головним чином з білків. Тому за їхнім станом можна визначити повноцінність харчування. До того ж, дефіцит білка знижує імунітет організму і робить його беззахисним перед різними вірусними інфекціями.
Номер слайду 7
Жири корисні, оскільки виконують одразу багато важливих для здоров'я функцій:покращують поглинання жиророзчинних вітамінів,оптимізують обмін речовин,забезпечують запас енергії в організмі,захищають тіло від холоду,підтримують здоров'я шкіри, волосся та нігтів,допомагають організму засвоювати поживні речовини,сприяють правильній роботі нервів, мозку та серця.
Номер слайду 8
Основні функції вуглеводів Вуглеводи в більшій або меншій кількості містяться абсолютно у всіх продуктах – від знежиреного молока і цільнозернових хлібців до гамбургерів з картоплею фрі. В організмі вони виконують наступні завдання:забезпечують його енергією;будучи розщепленими до глюкози, служать « їжею » для клітин головного мозку;забезпечують повноцінну роботу нервової системи;сприяють злагодженій і повноцінній роботі травного тракту;
Номер слайду 9
Мінерали – неорганічні речовини, які утворюються в надрах землі. Практично всі мінерали потрапляють в організм людини разом з їжею і водою, які ми вживаємо. Організм сам по собі не виробляє корисні речовини і мінерали. Повноцінне харчування дозволяє одержувати всі види мінералів і поживних речовин з м’яса, фруктів, овочів, зернових і молочних Мінерали виконують три основні функції в організмі людини: Забезпечення формування тканин кісток і зубів. Підтримка нормального серцевого ритму, скоротливості м’язів, нейронної провідності, кислотно-лужного балансу. Регуляція клітинного обміну: мінерали стають частиною ферментів і гормонів, які регулюють клітинну активність.продуктів.
Номер слайду 10
Вітаміни надходять в організм з продуктами харчування, переважно рослинного походження. В тканинах організму людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. їх значення полягає в тому, що вони є складовою частиною молекул багатьох ферментів та деяких фізіологічно активних речовин, які беруть участь в обміні речовин. Отже, якщо вітаміни не надходять з їжею, то організм не отримує необхідних речовин, що згубно позначається на здоров'ї людини.