Призначення, бойові властивості, загальна будова і принцип дії ручних осколочних гранат

Про матеріал
"Призначення, бойові властивості, загальна будова і принципи дії ручних гранат. Порядок огляду та підготовка гранат до метання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета уроку: ознайомитися з ручними гранатами РГД-5 та Ф-1, вивчити заходи безпеки при поводженні з ручними гранатами, відпрацювати техніку кидання гранат. План уроку1. Призначення та бойові властивості гранат РГД-5 та Ф-1 (15 хв)2. Заходи безпеки під час поводження з ручними гранатами (10 хв)3. Відпрацювання техніки кидання гранат (10)Тема: «Призначення, бойові властивості, загальна будова і принципи дії ручних гранат. Порядок огляду та підготовка гранат до метання»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Призначення, загальна будова і класифікація ручних осколкових гранат і запалів до них. Ручні осколкові гранати призначаються для поразки осколками живої сили противника у ближньому бою (при атаці в окопах, укриттях, населених пунктах, в лісі, в горах, тощо). На озброєнні в Збройних Силах України є:ручна граната РГД-5;ручна граната РГ-42;ручна граната Ф-1;ручна граната РГН;ручна граната РГО. В залежності від відстані розлітання осколків гранати діляться на наступальні та оборонні. Ручні гранати РГД-5, РГ-42 і РГН відносяться до наступальних гранат. Гранати Ф-1 і РГО – оборонні. Ручні осколкові гранати комплектуються модернізованим запалом до ручних гранат (УЗРГМ 1, УЗРГМ-2, УДЗ).

Номер слайду 8

Капсула запалу загорається в момент метання гранати, а вибух її відбувається через 3,2 – 4,2 с. після метання. Датчик цілі запалу до РГН, РГО спрацьовує при ударі гранати об перешкоду або через 3,2 – 4,2 с. Гранати РГД-5, РГ-42, РГН і Ф-1 безвідмовно вибухають при падінні в грязюку, сніг, воду і т. ін. Під час вибуху утворюється велика кількість осколків, що розлітаються в різні боки. Осколки гранат РГД-5 і РГ-42 мають енергію, що необхідна для ураження живої сили в радіусі до 25 м, а гранати Ф-1 – до 200 м.

Номер слайду 9

25 М.200 М. Радіус ураження осколками ручних гранат

Номер слайду 10

ОСНОВНІ БОЙОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСКОЛОЧНИХ ГРАНАТ

Номер слайду 11

Будова наступальної ручної гранати РГД-5

Номер слайду 12

Будова оборонної ручної гранати Ф-1

Номер слайду 13

будова ручної осколкової гранати РГ-421 — корпус; 2 — металева стрічка; 3 — розривний заряд; 4 — запал; 5 — трубка з фланцем; 6 — дно; 7 – кришка

Номер слайду 14

Номер слайду 15

будова ручних гранат РГО та РГН.а – ручна граната РГО; б – граната РГО без запалу (розріз)

Номер слайду 16

в – ручна граната РГН г – граната РГН без запалу (розріз)

Номер слайду 17

Умовні познаки: а – ручна граната РГО; б – граната РГО без запалу (розріз); в – ручна граната РГН; г – граната РГН без запалу (розріз); 1 – граната РГО без запалу; 2 – ударно-дистанційний запал; 3 – нижня зовнішня півсфера; 4 – верхня зовнішня півсфера; 5 – манжета; 6 – пробка; 7 – стакан; 8 – верхня внутрішня півсфера; 9 – нижня внутрішня півсфера; 10 – граната РГН без запалу11 – верхня півсфера; 12 – вибухова речовина; 13 – нижня півсфера.

Номер слайду 18

Будова запалу УДЗ Ударно-дистанційний запал зібраний у пластмасовому корпусі та складається з наступних частин: прокольно-запобіжного механізму; датчику цілі; дистанційного пристрою; механізму дальнього взведення; детонуючого вузла. Прокольно-запобіжний механізм, що забезпечує безпеку запалу в службовому використанні та проколювання капсуля-запальника після метання гранати, складається з жала, ударника, запобіжної чеки з кільцем, пружини, важеля, заглушки, планки та капсуля-запальника. Механізм дальнього зведення забезпечує безпеку в службовому використанні та зведенні запалу через 1 – 1,8 секунди з моменту метання. Складається з двох втулок з уповільнювачами, стопорів, движка, капсуля-запальника та пружини. Датчик цілі, що забезпечує роботу запалу при ударі гранати об перешкоду, складається з інерційного вантажу, гільзи, втулки, жала та пружини. Дистанційний пристрій забезпечує підрив детонатора через 3,2 – 4,2 секунди з моменту метання гранати. Він складається з втулки з уповільнювачем та капсуля-детонатора. Детонуючий вузол, який детонує складається з капсуля-детонатора та втулки, що закріплена в стакані.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Умовні познаки: а – положення частин і механізмів запалу при службовому використанні; б – положення частин і механізмів запалу після спрацьовування механізму дальнього взведення; в – положення частин і механізмів запалу при зустрічі з ціллю; 1 – капсуль-детонатор 7 К1 детонаційного вузла; 2 – капсуль-запальник;3 — движок механізму дальнього взведення з пружиною; 4 — жало ударника; 5 – гільза датчика цілі;6 — втулка датчика цілі з пружиною; 7 – корпус; 8 – інерційний вантаж датчика цілі; 9 – жало ударника прокольно-запобіжного механізму; 10 – ударник з пружиною; 11 – шплінт з кільцем;12 – капсуль-запальник прокольно-запобіжного механізму; 13 – важіль; 14 – втулки з уповільнювачами, стопорами та пружинами; 15 – втулка з уповільнювачем та капсулем-детонатором Б-37;16 – планка прокольно-запобіжного механізму

Номер слайду 22

Граната РГН під час вибуху утворює 220 – 300 осколків середньою вагою 0,42 грами з початковою швидкістю розльоту 700 м/с, приведена площа розльоту осколків складає 95 – 96 м2. Граната РГО після вибуху дає приблизно 670 – 700 уламків вагою 0,46 грамів і швидкістю до 1200 м/с. На утворення уламків йде до 73 % ваги корпуса гранати. Енергія уламків РГО втроє перевершує осколки РГН, приведена площа розльоту складає 213 – 286 м2. Граната РГО забезпечує велику щільність ураження, у той же час, має більшу безпеку для того, хто її кидає та його підрозділу за рахунок швидкої втрати осколками енергії.

Номер слайду 23

Дальність кидка ручної гранати. Вага ручних гранат35-45 м.40-50 м.600 грам310 грам

Номер слайду 24

Правила безпеки під час поводження з ручними гранатами. Заряджати гранату дозволяється лише перед її метанням;Забороняється: розбирати бойові гранати та усувати в них несправності;переносити ручні гранати без сумок або за кільце запобіжної чеки; торкатися гранати, що не розірвалися після метання.

Номер слайду 25

Правила метання ручної гранати

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
31 серпня 2023
Переглядів
2461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку