Призначення та робота частин і механізмів АК

Про матеріал
В презентації в світлинах, схемах та відеоанімаціях представлена загальна будова автомату АК, будова та принцип роботи його частин і механізмів. Є слайд для закріплення матеріалу. Презентація призначена, як для використання вчителем на уроці для більш ефективного візуального сприйняття учнями матеріалу, так і для самопідготовки та виконання домашніх завдань учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Призначення та будова частин і механізмів автомату Калашникова. Презентація для учнів з теми:

Номер слайду 2

Однією з причин популярності автомату Калашникова є відносна простота його конструкції та принципу роботи. Автоматична дія автомата грунтується на використанні енергії пороховихгазів, які відводяться з каналу ствола до газової камори, де діють на поршень штоку затворноїрами, яка в свою чергу приводить в дію затвор та ударно-спусковий механізм, які забезпечують автоматичний режим роботи автомату. ВІДЕО 1 ВІДЕО 2

Номер слайду 3

Автомат складається з десяти основних частин і механізмів: Ствол зі ствольною коробкою , прицільним пристроєм, пістолетною ручкою та прикладом. Кришка ствольної коробки. Затворна рама з газовим поршнем. Затвор. Поворотний механізм. Газова трубка зі ствольною накладкою. Ударно-спусковий механізм. Цівка. Магазин. Дуловий гальмо-компенсатор. До комплекту автомату входять: багнет-ніж з піхвами, шомпол, пенал з приладдям, ремінь та сумка для магазинів.

Номер слайду 4

Багнет-ніж до АК 74 МММГ АК 74

Номер слайду 5

СТВОЛПризначений для спрямування польоту кулі

Номер слайду 6

а - загальний вигляд; б-казенна частина; в – розріз ствола; 1 – прицільна колодка; 2- з’єднувальна муфта; 3-газова камора; 4- газоотвідний канал; 5 - основа мушки; 6-різьба; 7 - патронник; 8 - виїмка для шпильки ствола; 9 - кульовий вхід; 10 - нарізна частина; 11 - поле; 12 - нарізи.

Номер слайду 7

ПРИЦІЛЬНИЙ ПРИСТРІЙ Призначений для наведення автомату на цілі на різних відстанях

Номер слайду 8

Прицільний пристрій1 - колодка прицілу; 2 - пластинчаста пружина; 3 - прицільна планка; 4 - хомутик; 5 – грифік прицільної планки; 6 – фіксатор хомутика. Основа мушки1 - запобіжник мушки; 2 - полозок з мушкою; 3 -фіксатор ; 4- муфта ствола; 5 - упор для шомпола й багнета-ножа.

Номер слайду 9

ПІСТОЛЕТНА РУЧКА ТА ПРИКЛАДПризначений для зручності у поводженні зі зброєю

Номер слайду 10

СТВОЛЬНА КОРОБКАПризначена для з’єднання частин і механізмів автомата, для забезпечення закривання каналу ствола затвором та запирання затвора.

Номер слайду 11

1 - поперечний паз; 2 - поздовжній паз; 3 - відгини; 4- спрямовуючий виступ; 5-перемичка; 6 - відбивний виступ; 7 – вирізи для затвору; 8 - застібка магазину.

Номер слайду 12

КРИШКА СТВОЛЬНОЇ КОРОБКИзапобігає забрудненню частин і механізмів автомата, розміщених у ствольній коробці.1 - отвір; 2 - ребра жорсткості; 3 - ступінчасті вирізи.

Номер слайду 13

ЗАТВОРНА РАМА З ГАЗОВИМ ПОРШНЕМпризначена для приведення в дію затвору та ударно-спускового механізму

Номер слайду 14

1 - канал для затвору; 2 - запобіжний виступ; 3- виступ для опускання важеля автоспуску; 4- паз для відгину ствольної коробки;  5- рукоятка; 6- паз для відбивного виступу;  7- фігурний виріз; 8- газовий поршень.

Номер слайду 15

ЗАТВОРПризначений: для досилання патрону в патронникзапирання каналу стволарозбивання капсуля ударникомвилучення стріляної гільзи

Номер слайду 16

А-остов затвора; Б - ударник; В - викидач; 1-провідний виступ; 2-отвір для осі викидача; 3- виріз для викидача; 4- виріз для дна гільзи; 5- бойовий виступ; 6- поздовжній паз для відбивного виступу; 7- пружина викидача; 8- вісь викидача; 9-шпилька.

Номер слайду 17

ПОВОРОТНИЙ МЕХАНІЗМПризначений для повернення затворної рами із затвором у крайнє переднє положення1- поворотна пружина; 2- напрямний стрижень; 3- рухомий стрижень; 4- муфта.

Номер слайду 18

ГАЗОВА ТРУБКАПризначена для спрямування руху газового поршня, а ствльна накладка – для захисту рук від опіків.1- газова  трубка;   2- напрямні   ребра   для   газового   поршня;   3- передня   з’єднувальна муфта; 4- ствольна накладка; 5- задня з’єднувальна муфта; 6- виступ.

Номер слайду 19

УДАРНО-СПУСКОВИЙ МЕХАНІЗМПризначений:для спуску курка з бойового зводу ;нанесення удару по ударнику;забезпечення ведення автоматичного чи одиничного вогню;припинення стрільби;запобігання пострілів при незапертому затворі;постановки на запобіжник;1-курок;   2- бойова  пружина;   3-спусковий   гачок;   4- шептало   одиночного   вогню;   5-пружина шептала  одиночного вогню; 6- автоспуск;   7- пружина  автоспуску; 8- уповільнювач курка;  9- пружина уповільнювача курка; 10- перевідник запобіжника; 11-вісі.

Номер слайду 20

ЦІВКАПризначена для зручності дій з автоматом та захисту рук від опіків. ДУЛОВИЙ ГАЛЬМО-КОМПЕНСАТОРЗапобігає вильоту полум’я, компенсує силу віддачі.

Номер слайду 21

МАГАЗИНПризначений для розміщення набоїв та досилання їх в ствольну коробку1- корпус; 2- кришка; 3- стопорна планка; 4- пружина; 5- подавач; 6- опорний виступ; 7- зачіп.

Номер слайду 22

БАГНЕТ-НІЖ З ПІХВАМИ Призначені для ураження противника в ближньому бою, використовується як ніж, пилка, ножиці. 1- лезо; 2- ріжуча кромка; 3- отвір; 4- пилка; 5- зачіп; 6- ремінь; 7- засувка; 8- запобіжний   виступ;   9-поздовжній   паз;   10- гвинт   наконечника;   11- рукоятка;   12 - кільце.1- підвіска з карабінами; 2- пластмасовий корпус; 3- упор; 4- виступ-вісь.

Номер слайду 23

ШОМПОЛ ТА ПЕНАЛ З ПРИЛАДДЯМ Корпус. Кришка Викрутка Шпилька Протирка Вибивач. Йоржик. Шомпол. Призначені для чищення, змащення та легкого ремонту автомату

Номер слайду 24

Які частини автомату ви бачите на фото, яке їх призначення?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семеняко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Герус Алексей
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
23 травня 2020
Переглядів
13785
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку