Прнзентація "Люблінська унія"

Про матеріал
Презентація до теми :Люблінська унія".може слугувати допомогою при написанні науково-дослідницької роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «ЛЮБЛІНСЬКА УНІЯ»

Номер слайду 2

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ ТА МЕТА РОБОТИАктуальність теми обумовлена тим, що Люблінська Унія мала безпосередній вплив на українські землі, адже вони передавалися в управління Польського Королівства й уперше за кілька століть об’єднувалися в одній державі. Люблінська унія значною мірою визначила долю українських земель у ранньомодерний період. Не дала у XVI ст. можливості Московії поглинути українські землі. Зрештою, зазначений державний акт, попри мету її творців, певним чином посприяв збереженню «етнічного обличчя» українських земель. Принаймні не дав можливості розчинитися цим землям у «московському морі», як це сталося з землями Великого Новгорода, що в етнічному плані були близькі до України. Щоправда, унія сприяла розчиненню українців, передусім їхньої соціальної верхівки, в «польському морі». Мета роботи: дізнатися передумови виникнення, сутність та наслідки Люблінського унії для українського народу. Об’єктом дослідження є ретроспективний аналіз історії створення та особливостей реалізації Люблінської унії. Предметом дослідження є опрацювання періодичної літератури та Інтернет-джерел в аспекті дослідження історії виникнення, сутність та наслідки Люблінського унії для українського народу. Адже Люблінська унія справила великий різнобічний вплив на подальшу історію України. Унія мала як позитивні так і негативні сторони. До позитивних сторін можна віднести посилення контактів з Західним світом, та прилучення великої кількості українців до європейської освіти та культури. Негативні наслідки унії, в першу чергу, полягали в тому, що ліквідовувалися залишки українських удільних князівств, а також посилювалися  релігійні, соціальні та міжетнічні конфлікти між українцями та поляками.

Номер слайду 3

ПЕРЕДУМОВИ ЛЮБЛІНСЬКОЇ УНІЇДля Польщі — це намагання розширити свої кордони та вплив, передусім за рахунок українських земель. Для Литви — це, по-перше, послаблення князівства внаслідок воєн з Московською державою, яка претендувала на всі території колишньої Київської Русі. Крім того, Кримське ханство, яке у 1449 р. отримало незалежність від Золотої Орди, розпочало з 1478 р. планомірні військові походи на південно-литовські землі (так, у 1482 р. був пограбований і спалений Київ). По-друге, це намагання литовського та українського дрібнопомісного дворянства збільшити свої політичні права подібно до польської шляхти, яка займала ключову позицію в державі.

Номер слайду 4

Основні причини підписання люблінської унії1. Тривалий досвід Литовсько-Польських союзів XIV—XV ст. 2. Московськ. А загроз. А. 3. Династичні звʼязки. 4. Прагнення української шляхти здобути права, якими користувались польські шляхтичі (приміром, не сплачувати деякі податки).

Номер слайду 5

Основні ПОЛОЖЕННЯ ЛЮБЛІНСЬКОЇ УНІЇКоролівство Польща та Велике князівство Литовське, Руське та Жемайтійське обʼєднувалося в єдину державу – Річ Посполиту;єдину державу мав очолити єдиний король, який спільно обирався та коронувався одночасно як король Польщі та великий князь Литви;створювалися спільний вальний сейм та сенат;внутрішня та зовнішня політика повинні були проводитися спільно;шляхта отримувала право на володіння майном в обох частинах держави;велике князівство Литовське зберігало автономію – залишалося власне судочинство, адміністрація, армія, скарб тощо;інфляндія (колишні землі Лівонського ордену) мали увійти до Речі Посполитої як спільне володіння (кондомінімум) Литви та Польщі.

Номер слайду 6

Об'єднання двох земель. Королівство Польське. Велике князівство Литовське

Номер слайду 7

УТВОРЕННЯ НОВОЇ ДЕРЖАВИ – РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ

Номер слайду 8

НАСЛІДКИ ЛЮБЛІНСЬКОЇ УНІЇ: ПОЗИТИВНІзближення українських земель із західноєвропейською культурою: через Польщу до України потрапляли ідеї Відродження, Реформації та Контрреформації;поширювалася західноєвропейська система освіти: українці навчалися в європейських університетах, прилучалися там до західноєвропейських наукових і художніх ідей, збагачували ними рідну культуру;могутнє піднесення культурно-просвітницького руху, що сприяв зародженню та розвитку української національної самосвідомості;за відсутності держави культура залишалася єдиною сферою, у якій українці могли захистити свою самобутність.

Номер слайду 9

НАСЛІДКИ ЛЮБЛІНСЬКОЇ УНІЇ: НЕГАТИВНІпосиленню польської експансії на українські землі, наступу католицизму;полонізації (ополяченню) української знаті;покріпаченню селян, що було остаточно затверджено Литовським статутом 1588 р., який увів 20-річний термін піймання селян-утікачів і надав право шляхтичам самим установлювати всі повинності, розпоряджатися селянським життям і майном.

Номер слайду 10

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИЛюблінська Унія мала безпосередній вплив на українські землі, адже вони передавалися в управління Польського Королівства й уперше за кілька століть обʼєднувалися в одній державі. Люблінська унія значною мірою визначила долю українських земель у ранньомодерний період. Не дала XVI ст. можливості Московії поглинути українські землі. Зрештою, цей державний акт, попри мету її творців, певним чином посприяв збереженню «етнічного обличчя» українських земель.

pptx
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
3791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку