ПРОЄКТ:«Рослини – рятівники від радіації»

Про матеріал
Великою небезпекою для довкілля стала трагедія на Чорнобильській атомній електростанції. Долаючи наслідки катастрофи, сповна навіть не уявляємо собі, що доведеться зробити нам і нашим дітям та онукам, аби захистити себе та навколишнє середовище від радіаційної безпеки. Вплив Чорнобильської аварії на здоров'я людей дуже значний і є проблемою не тільки для нас, а й для кількох прийдешніх поколінь. Захист організму людини від пагубного впливу радіоактивних речовин належить до числа загальних проблем екології та медицини постчорнобильської катастрофи.  І зрозуміло, що багатьох цікавить таке актуальне питання: чи може людина захистити себе від впливу радіації, чи може позбавитись від раніше отриманих доз опромінення? Наука і практика дає можливість відповісти на це питання позитивно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄКТ:«Рослини – рятівники від радіації»Виконали: команда «Екоклас» Лип’янської ЗОШ І-ІІІ ст. Карлівської районної ради, Полтавської областіКерівник: Ківшик Антоніна Іванівна, учитель біології 2021

Номер слайду 2

Актуальність проблеми Великою небезпекою для довкілля стала трагедія на Чорнобильській атомній електростанції. Долаючи наслідки катастрофи, сповна навіть не уявляємо собі, що доведеться зробити нам і нашим дітям та онукам, аби захистити себе та навколишнє середовище від радіаційної безпеки. Вплив Чорнобильської аварії на здоров'я людей дуже значний і є проблемою не тільки для нас, а й для кількох прийдешніх поколінь. Захист організму людини від пагубного впливу радіоактивних речовин належить до числа загальних проблем екології та медицини постчорнобильської катастрофи.  І зрозуміло, що багатьох цікавить таке актуальне питання: чи може людина захистити себе від впливу радіації, чи може позбавитись від раніше отриманих доз опромінення? Наука і практика дає можливість відповісти на це питання позитивно.

Номер слайду 3

Актуальність проблеми  Мова йде передусім про рослини, що наділені радіопротекторними властивостями, тобто які підвищують стійкість організму до дії іонізуючого опромінення. Такі рослини наділені значною кількістю вітамінів, зокрема вітаміном С, флавоноїдами, пектинами та дубильними речовинами. Ці речовини спроможні підтримати імунну систему, захистити мембрани клітин від опромінення та спроможні зв'язати нукліди і вивести їх з організму. Радіопротектори активно впливають на біохімічні і біофізичні процеси, зменшують проникнення мембран клітин, викликають специфічну дію, спрямовану на захист клітин від загибелі. Ми, учні Лип’янської ЗОШ І-ІІІ ст., працюючи над цим проєктом хочемо дізнатися які ж рослини із властивостями захисту від радіації, ростуть у рідному селі. Пропонуємо вашій увазі проєкт «Рослини – рятівники від радіації» команди «Екоклас». У команді працює 8 учнів 7 та 8 класу. Керівником є вчитель біології, Ківшик Антоніна Іванівна.

Номер слайду 4

Мета:зміцнення здоров’я дітейнабуття учнівською молоддю навичок вирощуваннялікарських рослиннабуття досвіду лідерської поведінки в організації колективної діяльності спрямованої на досягнення спільних цілей

Номер слайду 5

Завдання:

Номер слайду 6

Очікувані результати: Розповсюдити інформаційні буклети серед учнів школи та односельців

Номер слайду 7

План роботи

Номер слайду 8

Команда «Екоклас»

Номер слайду 9

Структура команди «Дослідники»: Миргородська Анна, Влас Сергій«Ботаніки»: Мадар Давид ,Грунтенко Вероніка«Фітотерапевти»: Трум В’ячеслав,Капчур Тетяна«Прес-центр»:Ємельянов Богдан,Нечай Богдан

Номер слайду 10

Польові дослідження: Під час польових досліджень ознайомилися з такими рослинами: ромашка лікарська;деревій звичайний;звіробій звичайний;подорожник великий;нагідки лікарські;кропива дводомна;калина;бузина;шипшина;кульбаба лікарська;пирій повзучий;полин.

Номер слайду 11

Робота дослідників. Знайшли рослини;визначили назву;ознайомилися з будовою рослин;визначили місце проростання, агротехніку(залежність рослини від сонця, вологи і т. д.);записали назви рослин;матеріал польових досліджень передали «Ботанікам».

Номер слайду 12

Робота ботаніків. Ще з курсу біології, учні, добре володіють знаннями про науку систематизацію та будову рослин. Також мають практичні навички правил складання гербарію. Не даремно говорять, зробити правильний вибір – запорука успіху. А саме, учні завдяки певним знанням та вмінням зуміли визначитися із завданням. Група ботаніків зробила опис за основними систематичними категоріями та ознайомилася з будовою понад 10 лікарських рослин. Були розроблені картки, які несуть таку інформацію про рослину (картки додаються).

Номер слайду 13

Робота систематиків. Рома́шка ліка́рська (Matricaria recutita, або Matricaria chamomilla, або Chamomilla recutita[1]) — вид з роду ромашка родини айстрових. Однорічна рослина 15—З0 см заввишки, із сильним своєрідним запахом. Латинська назва роду утворена від грецького слова, що означає «мати» (очевидно, пов'язана з лікувальними властивостями саме цієї рослини). Стебло пряме, циліндричне, голе, розгалужене, до 50 см заввишки. Листки чергові, голі, сидячі, перисторозсічені. Квітки язичкові, маточкові, білі, серединні — двостатеві, трубчасті, жовті, п'ятилопатеві зверху. Квітки ромашки лікарської зранку займають майже вертикальне положення щодо трубчастих у кошику, до 16-ї години вони переходять у горизонтальне положення, а потім починають опускатися донизу і на 19-у годину притискуються до квітконоса. Цвіте у травні-серпні. Плід — сім'янка. Росте як бур'ян на полях і городах, в садах, на пустирях, забур'янених місцях, уздовж доріг, на супіщаних і піщаних ґрунтах по всій Україні, але переважно на півдні. Культивується на плантаціях лікарських рослин.

Номер слайду 14

Робота фітотерапевтів. Виявлено 6 рослин, які мають речовини, що добре виводять з організму радіонукліди і входять до складу «Чорнобильського чаю»:подорожник великий;шипшина собача;кульбаба лікарська;кропива дводомна;пирій повзучий;полин гіркий.

Номер слайду 15

Подорожник великий. Подорожник великий (Plantago major L., Plantago borysthenica Rogow.) — багаторічна трав'яниста рослина родини подорожникових. Місцеві назви — бабка, порізник, ранник тощо. У науковій медицині використовують листки подорожника великого, середнього і ланцетолистого — Folia Plantaginis. Препарати з подорожника мають тонізуючу дію, збуджують апетит, сприяють підвищенню гемоглобіну у крові, позитивно діють при гострих шлунково-кишкових захворюваннях (гастритах, ентероколітах), виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, як ранозагоювальний засіб. Екстракт рослини має протисклеротичну дію, знижує вміст холестерину у крові. Розтерті листки подорожника прикладають до ран, фурункулів, набряків внаслідок удару, при запаленнях шкіри, укусах комах. Листки містять глікозид аукубін, гіркі й дубильні речовини, каротин, вітаміни С і К, лимонну кислоту. Корисно споживати аскорбінову кислоту постраждалим, які зазнали інтоксикації організму свинцем.

Номер слайду 16

Шипшина собача. Шипши́на — дикорослий рід рослин родини розових. Різновидом шипшини є троянда. лоди деяких видів (зокрема коричної) містять багато вітаміну С, цукру, каротину тощо. Настоянки, сиропи, відвари з плодів й коренів шипшини здавна застосовували в народній медицині у випадку захворювання печінки, шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, авітамінозах тощо. Шипшина у своєму складі містить вітамін С. А як відомо, у малих і середніх дозах кислота аскорбінова проявляє антиоксидантні та антирадикальні властивості. Корисно споживати аскорбінову кислоту постраждалим, які зазнали інтоксикації організму свинцем.

Номер слайду 17

Кульбаба лікарська. Кульба́ба ліка́рська (Taraxacum officinale Wigg., Taraxacum vulgare Schrank.,  — багаторічна трав'яниста рослина роду кульбаба родини айстрових (Asteraceae). У народній медицині цю рослину застосовують як апетитний, кровоочисний, сечогінний, жовчогінний, проносний засіб, при хворобах жовчного міхура, печінки, при водянці, діабеті, базедовій хворобі, геморої, хворобах нирок і сечового міхура, для поліпшення обміну речовин. Має також радіопротекторні властивості.

Номер слайду 18

Кропива дводомна. Кропива́ дводо́мна (Urtica dioica L.) — вид рослин роду кропива. Місцеві назви — «жалива велика», «жалюча кропива». Латинська назва кропиви — уртіка (Urtica); походить назва від слова «урере» (лат. urere) — «палити», «горіти». Кропива пече мурашиною кислотою, яка впорскується під шкіру, як шприцом, її пляшкоподібними клітинами-волосками. Їхній кінчик при дотику до тіла обламується, гострі краї встромлюються в шкіру, і з клітини-пляшечки виливається пекуча кислота. Навесні та влітку дуже корисні борщі та юшки з кропивою дводомною, вживання рослинної їжі, багатої на білки, пектин, вітаміни, мінеральні речовини, зокрема Калій, Кальцій, Магній, Фосфор, Іод, Селен, надійно захищає організм від згубної дії підвищеної радіації.

Номер слайду 19

Пирій повзучий. Пирі́й повзу́чий, пирій звичайний, перійка звичайна(Elymus repens (L.) Gould) — багаторічна рослина з роду пирійник (Elymus) родини тонконогових. Лікарська, кормова і харчова рослина; також вважається бур'яном. У народній медицині кореневища застосовують при хворобах дихальних шляхів і нирок. У кореневищах пирію містяться полісахарид трицитин, камедь, слиз, яблучна та інші кислоти, ефірна олія, каротин, вітамін С, крохмаль. З розмелених кореневищ отримують борошно, з якого можна готувати напої. Корисно споживати аскорбінову кислоту постраждалим, які зазнали інтоксикації організму свинцем.

Номер слайду 20

Полин гіркий. Полин гіркий,  багаторічна рослина родини айстрових. Лікарська, харчова, фітонцидна, ефіроолійна, фарбувальна, танідоносна й інсектицидна культура. Одна з найгіркіших рослин світу, що відтворене у народній приказці: «Гіркий, як полин». Видова назва в перекладі з латинської мови означає «гіркий, але цілющий засіб». Українські місцеві назви — бі́лий поли́н, віниччя. У науковій медицині використовують пагони (Herba Absinthii). Полин містить до 0,5 % ефірної олії, до складу якої входять фелландрен, туйон, кадинен, мірцен, сесквітерпенні лактони, азулогенні речовини та ін. Препарати з рослини застосовують для збудження апетиту і поліпшення травлення. Трава входить до складу жовчогінних і апетитних чаїв. Виділений з полину препарат хамазулен має протизапальну і спазмолітичну дію і використовується при опіках радіоактивними променями.

Номер слайду 21

Прес-центр

Номер слайду 22

Що зробили?Під час польових досліджень «Дослідниками» було вивчено 12 лікарських рослин, які ростуть у с. Лип’янка Карлівської ОТГ Полтавської області. Ці рослини «Ботаніки» систематизували та розглянули їхню будову. Склали картотеку лікарських рослин (див. додаток).«Фітотерапевти» виявили 6 рослин, які мають речовини, що захищають людський організм від дії радіації. Створили картотеку цих рослин.«Прес-центр» виготовив інформаційний буклет «Рослини – рятівники від радіації» з метою ознайомлення учнів школи, їх батьків та односельців про лікувальні властивості рослин, особливо, ті, що допомагають при радіаційному опроміненню, які ростуть прямо у селі. Розповсюдили буклет серед жителів с. Лип’янка та всіх учасників освітнього процесу.

Номер слайду 23

Висновок Досліджуючи рослинний світ с. Лип’янка, зіткнулися з байдужим ставленням односельців до оточуючого середовища. Знаходили сміття на березі ставка, залишки вогнищ. Така безвідповідальна поведінка людей негативно впливає на навколишнє середовище. Рослинний світ нашого краю – це дорогоцінна зелена перлина, щедрий подарунок природи, який дістався нам у спадщину для умілого раціонального користування та збереження його ресурсів майбутнім поколінням. Наш обов’язок – проводити інформаційну роботу серед жителів села з висвітленням екологічних проблем, ознайомлення з рослинністюнашого краю та проведення трудових акцій у напрямкузахисту довкілля.

Номер слайду 24

Додатки

Номер слайду 25

Деревій звичайний. Біологічна класифікація. Царство: Рослини (Plantae)Клас: Судинні рослини (Tracheophyta)Клас: Покритонасінні (Angiosperms)Клас: Евдикоти (Eudicots)Клас: Айстериди (Asterids)Ряд: Айстроцвіті (Asterales)Родина: Айстрові (Asteraceae)Рід: Деревій (Achillea)Вид: Деревій звичайний

Номер слайду 26

Подорожник великий. Біологічна класифікація. Домен: Ядерні (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)— Ембріофіти (Embryophyta)— Судинні (Tracheophyta)— Euphyllophyta— Насінні (Spermatophyta)— Покритонасінні (Angiospermae)— Дводольні (Eudicots)— Айстериди (Asterids)Порядок: Губоцвіті (Lamiales)Родина: Подорожникові (Plantaginaceae)Триба: Plantagineae. Рід: Подорожник (Plantago)Вид: Подорожник великий

Номер слайду 27

Звіробій звичайний. Біологічна класифікація. Домен: Ядерні (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Streptophyta. Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Еудікоти. Підклас: Розиди (Rosids)Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)Родина: Звіробійні (Clusiaceae)Рід: Звіробій (Hypericum)Вид: Звіробій звичайний

Номер слайду 28

Нагідки лікарськіБіологічна класифікація. Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Дводольні (Dicotyledoneae)Підклас: Айстериди. Порядок: Айстроцвіті (Asterales)Родина: Айстрові (Asteraceae)Підродина: Айстрові (Asteroideae)Триба: Calenduleae. Рід: Нагідки (Calendula)Вид: Нагідки лікарські

Номер слайду 29

Калина Біологічна класифікація. Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Streptophyta. Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Еудікоти. Підклас: Айстериди. Порядок: Черсакоцвіті (Dipsacales)Родина: Пижмівкові (Adoxaceae)Рід: Калина (Viburnum)

Номер слайду 30

Бузина чорна. Біологічна класифікація. Домен: Ядерні (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)— Судинні (Tracheophyta)— Насінні (Spermatophyta)— Покритонасінні (Magnoliophyta)— Еудікоти. Підклас: Айстериди— Campanulids. Порядок: Черсакоцвіті (Dipsacales)Родина: Адоксові (Adoxaceae)Рід: Бузина (Sambucus)Вид: Бузина чорна

Номер слайду 31

Шипшина собача. Біологічна класифікація. Домен: Ядерні (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)— Судинні (Tracheophyta)— Насінні (Spermatophyta)Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Еудікоти. Підклас: Розиди (Rosids)Порядок: Розоцвіті (Rosales)Родина: Розові (Rosaceae)Підродина: Розанні (Rosoideae)Рід: Троянда (Rosa)Вид: Шипшина собача

Номер слайду 32

Кульбаба лікарська. Біологічна класифікація. Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Еудікоти. Підклас: Айстериди. Порядок: Айстроцвіті (Asterales)Родина: Айстрові (Asteraceae)Рід: Кульбаба (Taraxacum)Вид: Кульбаба лікарська

Номер слайду 33

Кропива дводомна Біологічна класифікація. Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Еудікоти. Підклас: Розиди (Rosids)Порядок: Розоцвіті (Rosales)Родина: Кропивові (Urticaceae)Рід: Кропива (Urtica)Вид: Кропива дводомна

Номер слайду 34

Пирій повзучий. Біологічна класифікація. Домен: Ядерні (Eukaryota)Царств Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)— Судинні (Tracheophyta)— Насінні (Spermatophyta)— Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Однодольні (Liliopsida)Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)Родина: Тонконогові (Poaceae)Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)Триба: Triticeae. Рід: Пирійник (Elymus)Вид: Пирій повзучий

Номер слайду 35

Полин гіркий. Біологічна класифікація. Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)Клас: Еудікоти. Підклас: Айстериди. Порядок: Айстроцвіті (Asterales)Родина: Айстрові (Asteraceae)Підродина: Asteroideae. Триба: Anthemideae. Рід: Полин (Artemisia)Вид: Полин гіркий

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку