Про природне право людини жити на своїй землі. До річниці депортації кримських татар. Виховний захід для дистанційного навчання

Про матеріал
Мета розробки: ознайомити учнів з історичними фактами життя країни; сприяти формуванню чіткої громадянської позиції; виховувати повагу до прав і свобод особистості, гідності людини; сприяти вихованню толерантності, патріотизму, любові до Батьківщини. Матеріал підготовлений для роботи в умовах дистанційного/аудиторного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про природнє право людини жити на своїй землі До річниці депортації кримських татар

Номер слайду 2

Мета презентації: ознайомити учнів з історичними фактами життя країни; сприяти формуванню чіткої громадянської позиції; виховувати повагу до прав і свобод особистості, гідності людини; сприяти вихованню толерантності патріотизму, любові до Батьківщини.

Номер слайду 3

Коли мова йде про польського поета Адама Міцкевича,у його біографії є факт, що за участь у молодіжному русі він був висланий на південь Росії. В Російській імперії півднем була Україна. Адама Міцкевича було вислано до Одеси. Під час цього заслання поет здійснив подорож у Крим. І далі у фактах біографії поета є фраза, що він занурився у атмосферу Сходу і був зачарований нею. У тих, хто бував у Криму після Другої світової, цей факт з біографії Міцкевича викликав здивування: який Схід? Все таке ж, як усюди в СРСР і, де не повернись, російська мова. Бо ми не все знали. Все стало на свої місця, коли поколінням, що виросли після війни, відкрилася правда історії. Одна з них - про депортацію кримських татар у травні 1944 року.

Номер слайду 4

Про право кримських татар на свою землю А Схід у Криму все ж таки був, але його так старано стерли, що за пару десятиліть від нього не залишилося й сліду. Тяглість кримськотатарської історії в Криму становить понад сім століть. Погляньмо на історичні факти:

Номер слайду 5

Історична довідка: кримські татари в історії

Номер слайду 6

Особливе місце в етногенезі кримських татар належить половцям

Номер слайду 7

Етногенез. Кримські татари сформувалися як народ в Криму в XIII—XVII століттях. ... Особливе місце в етногенезі кримських татар належить половцям, які, змішавшись з місцевими нащадками гунів, хозар, печенігів, а також представниками нетюркского населення Криму, склали разом з ними етнічну основу кримських татар. Так свідчить історія. І сім століть осідлого проживання дає кримським татарам природнє право проживати на своїй землі,вести народне господарство за своїми національними традиціями, розвивати свою культуру, сповідувати свою релігію. А далі трапилось ось що..

Номер слайду 8

Початок депортації Вранці 18 травня 1944 року в Криму почалася спеціальна операція радянської влади щодо насильницького переселення — депортації — кримських татар на Урал та в Середню Азію. Службовці НКВС заходили в будинки кримців і зачитували наказ, згідно з яким абсолютно усі представники народу, разом з дітьми та старими, звинувачувалися у співпраці з нацистами і мали бути вислані з Криму.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Депортація була проведена Народним комісаріатом внутрішніх справ СРСР 18—20 травня1944 року за рішенням Державного комітету обороныи за підписом його голови Й. В. Сталіна, а закінчена 4 червня 1944 року.

Номер слайду 12

Про причини депортації Отже, яка мотиваця таких дій? Відповідь -міф радянської влади:Службовці НКВС заходили в будинки кримців і зачитували наказ, згідно з яким абсолютно усі представники народу, разом з дітьми та старими, звинувачувалися у співпраці з нацистами і мали бути вислані з Криму. Сергій Громенко у статті «Кримські татари: ціна війни, ціна миру» наводить такі цифри: ВСЬОГО кримських татар в Криму на початок бойових дій: 232 тис. У Радянській Армії воювали 17тис. кримців. Співпрацювали з німцями 6,5 %від загального числа кримців.Автор статті стверджує, що така кількість колабораціоністів трапляється у кожного завойованого народу. Серед воїнів Радянської Армії був двічі Герой Радянського Союзу льотчик Амет-Хан Султан. У Криму діяли партизанські загони з кримців. Всього депортовано з Криму: 194 тис. Як бачимо, за колабораціонізм 6,5 % населення був покараний весь народ. (Сергій Громенко.Історична правда. – 2015. – 2 липня)     

Номер слайду 13

Номер слайду 14

4 червня була завершена депортація, а 23 червня 1944 року у Сімферополі було прийняте ось таке розпорядження за підписом заст. Голови раднаркому Кримської АРСР С. Грачова, у якому читаємо:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044кримських татар, а за даними самоперепису кримських татар, проведеного Національним рухом кримських татар, — 423 100  . В ході виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46, 2 % кримських татар, тобто майже кожен другий з народу

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

18 травня 1944 — день початку депортації, коли жінок, дітей, інвалідів війни та людей похилого віку зігнали до товарних вагонів, та ущент заповнивши їх переселенцями, відправили за кілька тисяч кілометрів від рідної домівки, — нині є днем трауру в історії кримськотатарського народу і днем пам'яті в Україні. Сталін прагнув знищити всі сліди присутності кримських татар, а в наступних переписах населення СРСР були заборонені будь-які згадки про кримських татар. 

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Репатріація кримських татар 1989 року почалось масове повернення кримських татар до батьківщини, при цьому радянська влада ніяк не допомагала їхньому поверненню, не давала компенсацій за землі, які вони втратили. Російська Федерація як держава-правонаступник СРСР також не відшкодувала депортованим збитки за втрачене майно і не провела судових процесів над особами, відповідальними за насильницьке переселення або причетними до нього.

Номер слайду 22

Загальна декларацiя прав людини    10.12.1948 17:45 Стаття 12 Нiхто не може зазнавати безпiдставного втручання у його особисте i сiмейне життя, безпiдставного посягання на недоторканнiсть його житла, тайну його кореспонденцiї або на його честь i репутацiю. Кожна людина має право на захист закону вiд такого втручання або таких посягань.

Номер слайду 23

Загальна декларацiя прав людини Загальна Декларація Прав Людини (ЗДПЛ) - декларація, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року представляє першоглобальне вираження прав, на які усі люди мають невід'ємне право. На жаль, цей документ був прийнятий занадто пізно, бо до його прийняття було здійснено надто багато злодіянь з порушенням природних прав людини.

Номер слайду 24

Кримські татари в історії Отже, кримські татари до депортації прожили у Криму понад сім століть. Вони залишили по собі на півострові чимало пам’яток своєї культури.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Мечеть Узбека в м. Старий Крим

Номер слайду 27

Ханський палац у Бахчисараї

Номер слайду 28

Бахчисарайський фонтан

Номер слайду 29

Житлові Будинки.

Номер слайду 30

А Кримське ханство мало тривалу історію. Довгий час правителями Криму були хани з роду Гіреїв, які вели свій родовід від Чінгісхана. Кримськотатарський народ дав світовій культурі багатьох представників інтелектуальної і творчої еліти. Хан Гірей.

Номер слайду 31

Ісмаїл Гаспринський, творець кримськотатарської національної мови

Номер слайду 32

Номан Челебіджіхан – кримськотатарський  політичний і державний діяч. Один з організаторів першого Курултаю, перший голова уряду проголошеної в1917році Кримської народної республіки,перший муфтій мусульман  Криму, Литви, Польщі  іБілорусі. 23 лютого 1918 року був розстріляний більшовиками. Тіло вкинули в море.

Номер слайду 33

Агата́нгел Юхи́мович Кри́мський — український історик, письменник і перекладач, один з організаторів Академії наук України. Науковець мав кримськотатарське коріння та вважав себе кримським татарином. Жертва сталінського терору. Вікіпедія Народження: 15 січня 1871 р., Володимир-Волинський Смерть: 25 січня 1942 р., Костанай, Казахстан

Номер слайду 34

Ахмет-Хан Султан, льотчик, двічі герой Радянського Союзу. Його родина була депортована.

Номер слайду 35

Лідер кримських татар, депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілев

Номер слайду 36

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров

Номер слайду 37

Співак Феміль Мустафаєв

Номер слайду 38

Ахтем Сейтаблаєв, актор, режисер, творець фільмів “Хайтарма”, “Кіборги”.

Номер слайду 39

Ахте́м Шевке́тович Сеитабла́єв — український і крмськотатарський кіноактор, режисер театру та кіно, сценарист, заслуженный артист Автономної Республіки Крим. Ведучий проекту «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1». Народився: 11 грудня 1972 р. Янгіюль, Узбекистан Дружина: Іванна Дядюра (в в шлюбі з 2013 р.) Діти: Селім Сейтаблаєв, Сафіє Ахтемовна Сейтаблаєва, Назли Сейтаблаєва Нагороди: Премія «Ніка» за кращий фільм країн СНД і Балтії Фільми і серіали: Ще 2+ Хайтарма 2013 р. Її серце 2017 р. Кіборги 2017 р.

Номер слайду 40

Англійська письменниця Лілі Хайд кримськотатарського походження, авторка першого в світі роману про кримських татар,про їх репатріацію (повернення на батьківщину)

Номер слайду 41

Роман Лілі Хайд “Омріяний край”, виданийу видавництві “Дуліби 2014 року” в українському перекладі Лукії Зурнаджи

Номер слайду 42

Джамала – переможниця конкурсу Євробачення- 2016

Номер слайду 43

Рустем Емінов, сучасний кримськотатарський художник, автор картин про депортацію татар 1944 року

Номер слайду 44

У ВР організували виставку картин кримськотатарського художника Рустема Емінова «Пам'ятай»

Номер слайду 45

В пам’ять жертв на Арабатській стрілці

Номер слайду 46

Між минулим і нинішнім

Номер слайду 47

Поїзд смерті

Номер слайду 48

За що?

Номер слайду 49

Пам’ятай

Номер слайду 50

Чорний світанок

Номер слайду 51

На чужій землі

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

До депортації кримських татар Крим таки був Сходом. По всіх населених пунктах Криму звучала переважно кримськотатарська мова. У містах було багато ремісників- майстри чеканки, ювеліри, килимарі, майстри художньої та декоративно-прикладної вишивки. Вечорами пахло у населених пунктах кавою. Люди відпочивали. Селяни займались вівчарством, садівництвом, виноградарством. Депортація 1944 року стерла це життя з лиця кримської землі. Після депортації почалося перейменування кримськотатарських назв сіл, районів, міст: всього було перейменовано понад 1000 населених пунктів Криму ... Так з’явились Мірноє, Совєтскоє, Цвєтноє… Чиновники не могли придумати назви населених пунктів. То брали їх з якогось довідника.

Номер слайду 56

15 травня 1990 року ухвалено програму повернення кримських татар до Криму Історія репатріації кримських татар

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Фотографії кримських татар , що пережили депортацію

Номер слайду 59

Наріє Абдураман кизи, 72 роки

Номер слайду 60

Ахмет Бекір оглу, 92 роки

Номер слайду 61

Мер’єм Емір-Усеїн кизи, 79 років у 2016 році,

Номер слайду 62

Мідат Ібадулла оглу, 88 років

Номер слайду 63

Тевіде Ісмаїл кизи, 83 роки

Номер слайду 64

Наріман Алім оглу, 72 роки

Номер слайду 65

Резміє Кадир кизи, 88 років

Номер слайду 66

Решат Осман оглу, 83 роки

Номер слайду 67

Суваде Смаїл кизи,90 років

Номер слайду 68

Тасім Мустафа оглу, 76 років

Номер слайду 69

12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 9 травня 2019 року Латвією, 6 червня 2019 року Литвою і 10 червня 2019 Канадою депортація кримських татар була визнана геноцидом  .

Номер слайду 70

З лютого 2014 року Російська федерація розпочала дії, які призвели до анексії Кримського півострова

Номер слайду 71

Міністерство закордонних справ України закликає світ депортацію кримських татар визнати геноцидом.

Номер слайду 72

ООН оприлюднила доповідь щодо порушення прав людини в окупованому Криму

Номер слайду 73

Європарламент: у Криму безпрецедентний рівень порушення прав людини

Номер слайду 74

Генасамблея ООН закликала Росію припинити порушення прав людини у Криму.

Номер слайду 75

США закликали Росію припинити окупацію Криму та порушення прав людини на півострові

Номер слайду 76

Литва засудила порушення прав кримських татар в окупованому Криму

Номер слайду 77

Використані джерела: https://old.irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=82:1&catid=47:un&Itemid=74&lang=uk https://www.google.com/search?q=Наріє+Абдураман&r https://www.ww2.memory.gov.ua/krymski-tatary-tsina-vijny-tsina-myru/ (Сергій Громенко Історична правда. – 2015. – 2 липня) https://gurt.org.ua/news/informator/32438/ https://qha.com.ua/kryimskie-tataryi-uk/oblychchya-deportatsiyi-desyat-lyudej-desyat-dol-odna-tragediya/ https://www.google.com/search?q=рустем+емінов+картини+про+депортацію+кримських+татар&rlz=1C1AOHY_ruUA750UA752&sxsrf=ALeKk03 https://ua.krymr.com/a/26946490.html https://www.google.com/search?q https://uk.wikipedia.org/wiki https://www.google.com/search?q https://avdet.org/ru/2017/05/18/20-kartin-rustema-eminova-o-deportatsii-krymskih-tatar/

Номер слайду 78

Дякую за увагу!

ppt
Додано
17 травня 2020
Переглядів
590
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку