Про природні ритми і здоров'я

Про матеріал
Матеріал описує природні ритми живих організмів, вплив біоритмів на поведінку людини, описує кращі режимні моменти для працездатності та відпочинку. Виховує в дітях відповідальність за своє здоров'я, бажання жити в синхронізації з природою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення біоритмів для організму3 клас

Номер слайду 2

Стан здоров’я та працездатність людини багато в чому залежить від того, наскільки режим праці і відпочинку відповідає його індивідуальним біоритмам.

Номер слайду 3

Розрізняють зовнішні та внутрішні біоритми. Зовнішні біоритми пов’язані з розташуванням Землі в космічному просторі, її обертанням навколо осі та навколо Сонця

Номер слайду 4

До внутрішніх біоритмів відносять, наприклад, ритм дихання, серцебиття, травлення, виділення.

Номер слайду 5

Біоритми людини в період із 4 до 6 ранку: все тіло налаштовується на активну денну діяльність. Це час щастя й оптимізму. Із 4 до 6 ранку всі токсини, накопичені організмом, зрушуються зі своїх місць, переміщаючись у кишечник і сечовий міхур, виходять на поверхню язика та шкіри. Якщо в цей час піти в туалет, почистити язик і прийняти душ, значна частина токсинів вийде з організму.

Номер слайду 6

Біоритми людини з 6 до 10 ранку: повільність, неквапливість. Підйом після 7-ї ранку наповнює день млявістю, стресом і хронічним невстиганням.

Номер слайду 7

Слідом відбувається загострення проблем, пов'язаних із травленням, серцево-судинною діяльністю. Падає життєва енергія, людині важко досягати поставлених цілей. До того ж токсини, не виведені у відведений для цього час, частково повертаються в організм. Але у біоритмів, що працюють усередині нас, є й безсумнівний плюс: якщо час із 6 до 10 ранку ти присвятиш самоосвіті – отримані знання надовго залишаться у твоїй пам'яті.

Номер слайду 8

Біоритми людини з 10-ї ранку до 14-ї години дня: найкращий час для прийняття основної їжі. Після обіду добре було б прогулятися. Але не спати!

Номер слайду 9

10:00 - Активність зростає. Найвища ефективність роботи. Відмінно працює «коротка» пам'ять.11:00 - Гармонія тіла і психіки, організм у відмінній формі.12:00 - Висока працездатність і фізична активність. Знижується запас глюкози. Поступово зменшується кров'яний тиск і пульс.12-14 годин - час обідньої перерви.13 годинa - Зниження працездатності, поява втоми і бажання відпочити. Час відпочинку для печінки.13-15 годин - час денного відпочинку.14 годинa - Ослаблення енергії, реакції уповільнені. Знижується больова чутливість, найбільш ефективно діють знеболюючі препарати.15 година - Організм відновлюється і входить в нормальний стан. Органи почуттів загострюються, посилюється інтуїція. Добре працює довгострокова пам'ять, це час для запам'ятовування інформації.

Номер слайду 10

15-18 годин - продовження робочої діяльності. Ідеальний час для спорту.16 година - Підйом працездатності. Підвищується цукор в крові. Відмінний час для нових відчуттів.17 година - Ефективність роботи на високому рівні.18 година - Зниження психічного збудження. Симптоми хвороб слабшають.18-19 годин - час вечері.18-20 годин - Гарний час для очищувальних процедур, лазні, сауни, для шкіри. 19 година - Підвищення артеріального тиску, психічна стабільність на найнижчому рівні. Людина максимально схильна до стресів і психічних розладів.20 година - Психічний стан стабілізується. Посилюється спритність та кмітливість. Поліпшується пам'ять.22-24 години - дуже корисний час для сну. Сон сприяє відтворенню сил та поповнення енергії.

Номер слайду 11

23 година - Початок відновлювальної роботи клітин організму.24 година - Відновлюється нервова система, мозок аналізує денну інформацію. Відсутність сну в цей період є дуже шкідливим для організму.1 години ночі - необхідно спати. У цей час відбувається найбільш повноцінний відпочинок і відновлення організму. В першій половині ночі переважає повільний сон. У цей час відбувається вироблення соматотропного гормону, що відповідає за розмноження і ріст клітин організму, відновлюються тканини тіла. Організм очищається від токсинів за рахунок активної роботи печінки. О 2 годині ночі - більшість органів припиняють свою діяльність.3-4 година ночі - найглибший сон.3 година ночі - Тіло максимально розслаблене. Кров'яний тиск дуже низький, пульс слабкий. У цей час відбувається очищення легенів. У хворих можливе погіршення нападів кашлю.4 година ночі - Дихання стає більш слабким і переривчастим, загострюється слух. Система кровообігу в стані повного розслаблення.5 година ранку - Швидка фаза сновидінь, людина бачить цілу серію сновидінь. Така коротенька схема наших добових біоритмів. І якщо намагатися слідувати їй, то це обов'язково окупиться здоров'ям, спокоєм та красою.

Номер слайду 12

ВИСНОВКИУ всього живого - навіть у крихітної бактерії, яку можна розгледіти тільки під потужним мікроскопом, - є добові біоритми. Це біологічний процес, який займає приблизно 24 години і визначає ритм нашого життя загалом.

Номер слайду 13

Яий час денного біоритму людини зображений на малюнку?Чому слід дотримуватись режиму дня?Що цікавого і важливого ви дізналися на уроці?Чому так потрібен нам режим дня?

Номер слайду 14

Дякую за роботу на уроці! Ви молодці!Складіть вдома свій режим дня, який буде відповідати вашим індивідуальним природним біоритмам!

pptx
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
2819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку