Урок: Овочі і фрукти – складові вітамінів. Значення вітамінів для здоров′я людини
Мета: Ознайомити учнів з поняттям «вітаміни», зі значенням
вітамінів для здоров′я людини.
Обладнання: Серія малюнків «Овочі та фрукти», велика тарі -
Лка зі шматочками овочів та фруктів, загадки.
Хід уроку
1 Актуалізація знань учнів та повідомлення теми уроку
- Без чого людина не зможе жити?
- Навіщо людині потрібна їжа?
- Які продукти харчування приносять найбільше користі
нашому організму?
Отже на сьогоднішньому уроці ми з вами будемо говорити про овочі і фрукти, бо вони містять багато вітамінів, які вкрай необхідні людям.
2 Розповідь учителя з елементами бесіди
Слово Вітаміни Походить від латинського віта – життя.
Вітаміни – активні сполуки, які необхідні організмові для нормального повноцінного життя. Вітаміни надходять в організм людини з їжею рослинного та тваринного походження, але, на жаль швидко там розкладаються. Тому необхідно постійно вживати продукти, що містять вітаміни. Найбільше вітамінів у свіжих фруктах та овочах.
- Які ви знаєте овочі?
- Назвіть відомі вам фрукти.
- Які фрукти ростуть у нашій місцевості?
За відсутності вітамінів у нашій їжі, в організмі виникають захворювання – авітамінози. Недостатнє забезпечення організму овочами, фруктами, ягодами та іншими рослинними продуктами, що містять у собі захисні речовини – природні ліки, призводить до скорочення життя. На сьогодні відомо близько 50 вітамінів. Для
Зручності їх позначають буквами латинського алфавіту.
Наприклад: А, В, С, Д, Е, К, Р і т. д. ( запис на дошці)
Вітамін А – це вітамін росту. При його недостатній кількості в у дітей порушується зір, знижується опірність організму до інфекцій, затримується ріст і розвиток організму. Цей вітамін міститься в моркві, червоному перці, кропі, щавлю, петрушці, абрикосах.
Вітамін С «відповідає» за міцність кісток і здорові зуби. Він міститься в капусті, помідорах, цибулі, часнику, картоплі. Найбільше його в плодах шипшини, лимоні і чорній смородині. Якщо організм тривалий час не отримує вітаміну С розвивається цинга. При цьому захворюванні ясна починають кровоточити, зуби розхитуються і випадають, кістки робляться крихкими, з′являється біль у суглобах.
Вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В9 і т. д.) сприяють росту, нормалізують роботу шлунку, регулюють рівень цукру в організмі,
Нормалізують нервову систему. Ці вітаміни є в зеленому горошку, зеленій цибулі, кукурудзі, бобах, шпинаті.
Вітамін Р нормалізує кровотворення. Джерело вітаміну Р – капуста, ревень, помідори, виноград, вишні, сливи, малина, яблука, лимони, апельсини.
Вітамін К загоює рани, заспокоює біль. Його використовують при кровотечах, опіках, обмороженнях. Він міститься в шпинаті, капусті, зелених помідорах.
Вміст вітамінів у їжі з різних причин зменшується. Найбільше вітамінів втрачається під час варіння. Почищені овочі не можна довго тримати на повітрі, бо руйнується вітамін С. Тому овочі потрібно очищати та нарізати перед самим варінням і класти в емальовану каструлю з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння треба закривати. Добре зберігаються вітаміни при низькій температурі. Овочеві страви треба їсти зразу після приготування.
Кожна людина повинна щоденно одержувати з їжею всі необхідні вітаміни. Взимку джерелом вітамінів є яблука, сира морква, капуста, цибуля.
3 Розгадування загадок
На сьогоднішній урок ви мали підготувати загадки про овочі і фрукти.
А тепер спробуй те відгадати мої загадки.
4 Гра «Відгадай на смак»
Правила гри: учням по черзі зав′язують очі, пропонують взяти з тарілки шматочок овоча або фрукта і на смак з′ясувати що це є.
5 Підсумок уроку
Діти, ви всі повинні пам′ятати, що овочі і фрукти дуже потрібні для нашого здоров′я, бо вони містять у собі багато корисних сполук – вітамінів. Отже, овочі і фрукти необхідно вживати на протязі всього року.
Додатковий матеріал
Загадки
1 Хто мене роздягає, той сльози проливає. (Цибуля)
2 Круглий, червоний. Добрий солоний.
Добрий і сирий. Хто він такий? (Помідор)
3 Латка на латці, без голки зшиті. (Капуста)
4 І печуть мене, і варять, і їдять, і хвалять,
бо я добра. (Картопля)
5 Товстий Гнат, при землі не знать.
Сам червоний, а чуб зелений. (Буряк)
6 Дід Мартин ліз через тин.
Сам переліз, а голову
на тину залишив. (Гарбуз)