Овочі і фрукти – складові вітамінів. Значення вітамінів для здоров′я людини

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям «вітаміни», зі значенням вітамінів для здоров′я людини.
Перегляд файлу

Урок: Овочі і фрукти – складові вітамінів. Значення вітамінів для здоров′я людини

Мета: Ознайомити учнів з поняттям «вітаміни», зі значенням

вітамінів для здоров′я людини.

Обладнання: Серія малюнків «Овочі та фрукти», велика тарі -

Лка зі шматочками овочів та фруктів, загадки.

Хід уроку

 1 Актуалізація знань учнів та повідомлення теми уроку

- Без чого людина не зможе жити?

- Навіщо людині потрібна їжа?

- Які продукти харчування приносять найбільше користі

нашому організму?

Отже на сьогоднішньому уроці ми з вами будемо говорити про овочі і фрукти, бо вони містять багато вітамінів, які вкрай необхідні людям.

 2 Розповідь учителя з елементами бесіди

Слово Вітаміни Походить від латинського віта – життя.

Вітаміни – активні сполуки, які необхідні організмові для нормального повноцінного життя. Вітаміни надходять в організм людини з їжею рослинного та тваринного походження, але, на жаль швидко там розкладаються. Тому необхідно постійно вживати продукти, що містять вітаміни. Найбільше вітамінів у свіжих фруктах та овочах.

- Які ви знаєте овочі?

- Назвіть відомі вам фрукти.

- Які фрукти ростуть у нашій місцевості?

За відсутності вітамінів у нашій їжі, в організмі виникають захворювання – авітамінози. Недостатнє забезпечення організму овочами, фруктами, ягодами та іншими рослинними продуктами, що містять у собі захисні речовини – природні ліки, призводить до скорочення життя. На сьогодні відомо близько 50 вітамінів. Для

Зручності їх позначають буквами латинського алфавіту.

Наприклад: А, В, С, Д, Е, К, Р і т. д. ( запис на дошці)

Вітамін А – це вітамін росту. При його недостатній кількості в у дітей порушується зір, знижується опірність організму до інфекцій, затримується ріст і розвиток організму. Цей вітамін міститься в моркві, червоному перці, кропі, щавлю, петрушці, абрикосах.

Вітамін С «відповідає» за міцність кісток і здорові зуби. Він міститься в капусті, помідорах, цибулі, часнику, картоплі. Найбільше його в плодах шипшини, лимоні і чорній смородині. Якщо організм тривалий час не отримує вітаміну С розвивається цинга. При цьому захворюванні ясна починають кровоточити, зуби розхитуються і випадають, кістки робляться крихкими, з′являється біль у суглобах.

Вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В9 і т. д.) сприяють росту, нормалізують роботу шлунку, регулюють рівень цукру в організмі,

Нормалізують нервову систему. Ці вітаміни є в зеленому горошку, зеленій цибулі, кукурудзі, бобах, шпинаті.

Вітамін Р нормалізує кровотворення. Джерело вітаміну Р – капуста, ревень, помідори, виноград, вишні, сливи, малина, яблука, лимони, апельсини.

Вітамін К загоює рани, заспокоює біль. Його використовують при кровотечах, опіках, обмороженнях. Він міститься в шпинаті, капусті, зелених помідорах.

Вміст вітамінів у їжі з різних причин зменшується. Найбільше вітамінів втрачається під час варіння. Почищені овочі не можна довго тримати на повітрі, бо руйнується вітамін С. Тому овочі потрібно очищати та нарізати перед самим варінням і класти в емальовану каструлю з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння треба закривати. Добре зберігаються вітаміни при низькій температурі. Овочеві страви треба їсти зразу після приготування.

Кожна людина повинна щоденно одержувати з їжею всі необхідні вітаміни. Взимку джерелом вітамінів є яблука, сира морква, капуста, цибуля.

3 Розгадування загадок

На сьогоднішній урок ви мали підготувати загадки про овочі і фрукти.

А тепер спробуй те відгадати мої загадки.

4 Гра «Відгадай на смак»

Правила гри: учням по черзі зав′язують очі, пропонують взяти з тарілки шматочок овоча або фрукта і на смак з′ясувати що це є.

 5 Підсумок уроку

Діти, ви всі повинні пам′ятати, що овочі і фрукти дуже потрібні для нашого здоров′я, бо вони містять у собі багато корисних сполук – вітамінів. Отже, овочі і фрукти необхідно вживати на протязі всього року.

Додатковий матеріал

Загадки

1 Хто мене роздягає, той сльози проливає. (Цибуля)

2 Круглий, червоний. Добрий солоний.

Добрий і сирий. Хто він такий? (Помідор)

3 Латка на латці, без голки зшиті. (Капуста)

4 І печуть мене, і варять, і їдять, і хвалять,

бо я добра. (Картопля)

5 Товстий Гнат, при землі не знать.

Сам червоний, а чуб зелений. (Буряк)

6 Дід Мартин ліз через тин.

Сам переліз, а голову

на тину залишив. (Гарбуз)

docx
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
14 жовтня
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку