Проект до теми "Рух тіла, кинутого під кутом до горизонту"

Про матеріал
Учням десятих класів було дано завдання дослідити на практиці рух тіла, кинутого під кутом до горизонту. Для цього було запропоновано виготовити катапульту, дослідити історію створення і розвитку цього приладу. Також дослідити дальність польоту, точність та оцінити похибки досліджень. В рамках даного проекту для підведення підсумків був влаштований конкурс катапульт та їх презентації. Одну з таких презентацій ви можте побачити в даному матеріалі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Катапульта. Проект учня 10-б класу НВО «ІЛіт-ман» Ісікова микити. В рамках теми «рух тіла, кинутого під кутом до горизонту»

Номер слайду 2

Мета: Сконструювати мініатюрну катапульту, що зможе метати снаряд на відносно великі відстані. Заміряти відстань, на яку вона зможе метати снаряд та розрахувати відносну похибку. Експериментально перевірити розрахунки для тіла, кинутого під кутом до горизонту

Номер слайду 3

Що мені знадобилось?Папір, коробка, довга лінійка, карандаш, маркер, клей-карандаш, скотч, клей-пістолет, ножиці, пензлі, фарби та самозастигаючий пластилін.

Номер слайду 4

Початок конструювання. Першочергово я зробив 9 папірових трубок, по 2 листа кожна. Потім зробив 2 деталі від стійок: зклеїв 2 трубки між собою під кутом 90 градусів. Наступним кроком було приклеювання трубок до коробки та формування стійок катапульти.

Номер слайду 5

Завершення Конструювання. Зробивши опори, я зробив перекладину та порожній циліндр для неї, на який встановив найдовщу трубку з кошиком для снаряду. Дуже важливо було також зробити перекладину біля основи катапульти, на яку було закріплено резинку.

Номер слайду 6

Фінальна обробка. Було вирішено пофарбувати катапульту у блакитні та сині кольори. У коробку було покладено важкий предмет для стійкості конструкції

Номер слайду 7

Тестування. Методом спроб і помилок було визначено найкращий спосіб метання снаряду. Тести проводились із виміряною дистанцією: кожна фігурка була розташована за 50 см від іншої, а отримана відстань відмічалась крейдою.

Номер слайду 8

Відносна похибка. За результатами 6 запусків я отримав такі результати: 459; 461; 461; 462,5; 464; 465,5 см. Відносна похибка дорівнює 0,7 %. Це означає, що катапульта є дуже точною.

Номер слайду 9

Висновок. Я зконструював досить точну модель катапульти та обчислив її відносну похибку

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
До уроку
Розділ 1. Кінематика
Додано
10 вересня 2019
Переглядів
1562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку