Проект "ГЕОМЕТРИЧНИЙ ДЕСЕРТ"

Про матеріал
Проект підготовлено для участі у математичних змаганнях ім. М.П.Кравчука «Крок до вершин математики», номінація "Прикладна математика"
Перегляд файлу

Навчальний проект

учениці 5-Б класу ЛНВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №22 – ліцей»

Артемчук Ангеліни

Керівник проекту:

вчитель математики Романович Надія Петрівна

Мета проекту: дослідити необхідність застосування математики  в кондитерській справі;

Завдання: вивчити літературу по цій темі;  показати значення математики в процесі випікання печива; розглянути математичні задачі, з якими може зіштовхнутися кондитер, випікаючи різні смаколики

Об’єкт дослідження: будинок з медово-імбірного печива, як геометрична фігура.

Предмет дослідження: розширення кругозору з прикладної спрямованості математики .

Вступ

З математикою ми зустрічаємось кожен день! У школі, на вулиці, в магазинах і навіть дома.

 Вивчення математики розвиває логічне мислення, привчає людину до точності, до вміння бачити головне, забезпечує необхідні дані для розуміння тяжких завдань, що виникають у різних областях діяльності сучасної людини.

У сучасному житті, коли навіть звичайна людина все більше залежить від застосування науки та техніки у загальній діяльності, роль математики дуже важлива. Навіть найпростіші розрахунки люди роблять підсвідомо, не задумуючись про те, що застосовують математику. Математика, вона скрізь, але ми іноді її не помічаємо, ми приймаємо її як невід'ємну частину нашого життя!

 

Список застосування математики нескінчений - визначення часу на годиннику, фінансові розрахунки, отримання оцінок у школі, підготовка за рецептом на кухні і так далі.

Я вважаю, що заняття математикою розвиває людину як особистість, робить цілеспрямованою, активною, самостійною, трудолюбною, наполегливою та терпеливою.

Якось , на теренах інтернету,  я натрапила на дивовижний будиночок з імбирного печива, до якого додавався легкий і простий рецепт.  Так і з’явилася ідей виготовити свій «десертний»  будиночок.  Заручившись підтримкою мами, я приступила до втілення свого «кондитерсько-математичного проєкту» в життя.

Аналізуючи рецепт імбирного печива, я зрозуміла, що без своїх знань математики мені не обійтися.

Вже читаючи рецепт печива я зіткнулася з дробами - звичайними і десятковими. Пропоную і вашій увазі цей такий простий, на перший погляд, рецепт.

Вдома з обладнання мала кухонні ваги з кроком 1 г  і максимальним навантаженням 3 кг, звичайний столовий стакан, ну і звичайно ложки, як чайні так і столові ;

Тому першою задачею для мене було виразити всі інгредієнти у зручних для мене  одиницях вимірювання. Отже, розв’язавши задачу, я отримала такі результати (див. РИС.1):

 0,2  кг = 200 г  меду

 1,25 стак. цукру отримала взявши 1 повний стакан  і ¼ від другого повного стакану (відсипавши половину, а потім від того що залишиться ще половину)

 125 г вершкового масла

 0,5 кг = 500 г пшеничного борошна

 100 г сметани

 1 яйце

 ½ пачки меленого імбиру

 2 ч.л. кориці (1/2 пачки)

 1 ч.л соди

 1/2 ч.л солі (половина чайної ложки)

 

Не обійшлося й без застосування знань про геометричні фігури та їх побудови, а також вимірювання їх величин. Реалізація проєкту потребувала виготовлення шаблонів для мого «геометричного десерту».

Як бачимо, для  цього мені довелося будувати три прямокутники з різними величинами, один квадрат і один рівнобедрений трикутник.  (див. РИС.2)

 

  Приготувавши з мамою тісто, за  покроковим рецептом, з яким ви можете ознайомитися за посиланням https://drive.google.com/file/d/15ihgr4FVl19whYQdi3ipTUszNzRWV_R/view?usp=sharing  , варто зауважити, що в процесі готування і випікання печива такі поняття, як «температура» та  «час» з їх одиницями вимірювання ◦С та хв відповідно, також довелося згадати.

C:\Users\38096\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\pryanichnyy-domik-testo.jpg

Після випікання, я  приступила до приготування глазурі для склеювання і декорування мого будиночка. На цьому етапі переді мною з’явилася ще одна математична задача.

Отож, згідно рецепту, глазурі, отриманої з 1 яйця та 70 г цукрової пудри вистачає для склеювання, ребра, довжиною, приблизно, 0,7 м  . Скільки ж тоді потрібно взяти яєць і цукрової пудри для склеювання деталей мого будиночка, розміри якого показані на шаблонах?

Розглянемо 3D модель будинку. Бачимо, що наш будинок умовно складається з двох многогранників: прямокутного паралелепіпеда і трикутної призми.

Для зручності , ребра цих многогранників  замалюємо різними кольорами і порахуємо суму довжин тих ребер, які  будемо склеювати. Отже,

ребер синього кольору, довжиною 12 см кожне, є 4;

ребер червоного кольору, довжиною 15 см кожне, є 4;

ребер зеленого кольору, довжиною 12 см кожне, є 2;

ребер кольору бордо, довжиною 10 см кожне, є 4;

ребро жовтого кольру, довжиною 17 см – 1.

Складемо вираз для обчислення, матимемо:

12•4 + 15•4 + 12•2 + 10•4+17•1 =48 + 60 + 24 + 40 + 17 =189 (см) = 1,89 (м) – приблизно таку загальну довжину сторін граней потрібно склеїти.

Обчислимо кількість яєць і цукрової пудри, необхідних для склеювання 1,89 м деталей:

1,89: 0,7=2,7 (я) -округливши до цілих, ми бачимо, що яєць потрібно взяти 3 шт., тоді цукрової пудри :

3*70=210 (г).

Загалом глазурі, отриманої з 3-х яєць і 210 г цукрової пудри може вистачити на 2,1 м довжини склеювання, отже отриманої глазурі цілком вистачить для декорування будиночка, оскільки 2,1 м > 1.89 м.

C:\Users\38096\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\kak-sdelat-pryanichnyy-domik.jpgПоки я виконувала обчислення, деталі мого «геометричного десерту» вже охолонули і готові до склеювання.

C:\Users\38096\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\pryanichnyy-domik-svoimi-rukami.jpg

 

Склеївши всі деталі будиночку, даючи час, щоб глазур  застигла, я вирішила порахувати вартість такого будиночка, нехтуючи залишками тіста і глазурі. Результати своїх обчислень пропоную переглянути в таблиці.

 

Інгредієнт

Кількість

Ціна

Вартість,  грн

Мед

0,2 кг

160 грн/кг

32

Цукор

0,25 кг

25 грн/кг

6,25

Пшеничне борошно

0,5 кг

22 грн/кг

11

Вершкового масла

0,125 кг

150 грн/кг

18,75

Сметана

0,1 кг

90 грн/кг

9

Меленого імбир

0,5 п

9 грн/п

4,5

Сода

8 г=0,008кг

26 грн/кг

~ 0.21

Сіль

10 г=0,01 кг

9,8 грн/кг

~ 0.1

Кориця

½ п

5,7 грн/п

2.85

Яйце

4 шт

3,2 грн/шт

12.8

Цукрова пудра

0,21 кг

38 грн/кг

7.98

Сума, грн

93.86

 

Отже, я дійшла висновку, що реалізація прикладної спрямованості математики суттєво сприяє формуванню стійких мотивів до вивчення математики. Діапазон практичного застосування математики величезний ! Яку б науку ви не вивчали, в  якій би  галузі ви не працювали,  всюди обов’язково потрібні математичні знання.

 Математика цариця – всіх наук, наука давня, точна, цікава і серйозна. Заняття математикою – це така гімнастика розуму до якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості.

Хто математикою займається той розвиває увагу , тренує мозок, волю,  виховує в собі наполегливість і завзятість у досягненні мети.


docx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку