Проект "Ми за здоровий спосіб життя"

Про матеріал
Проекти класу чи академгруп (у вузах) допомагають мобілізувати спільну роботу вихованців і керівників для реалізації корисної справи. Зазвичай постає питання: які теми вибрати, як розподілити завдання, щоб усі були задіянні і усім було цікаво працювати від етапу планування до самого завершення і презентації матеріалів. Оскільки тема збереження здоров`я актуальна і для студентів, і для їх майбутніх вихованців, в останній рік навчання у педколеджі, після закінчення різних видів практики ( на 4 курсі) академгрупа вибрала тему "Ми за здоровий спосіб життя". У методрозробці не подаються виховні заходи, заявлені на Старті проекту і проведені студентами, адже це вже їхня інтелектуальна власність. Подано структуру проекту. Вступ і підсумок із міркуваннями автора та деякі використані матеріали.
Перегляд файлу

Ми за здоровий спосіб життя

«Здоров’я – то найбільший в світі дар!

Його цінуємо,  коли втрачаєм …

Молитви шлемо вище хмар,

Бо повернути як, не знаєм…»

 

Сучасна молодь вкрай неграмотна в питанні здорового способу життя. Наркоманія, паління, вживання алкоголю, токсикоманія – часто це вбачається кращим дозвіллям серед певної частини юнаків та дівчат.

Організація дозвілля є одним із важливих завдань на шляху соціалізації молоді, адже діяльність, якій присвячено вільний час, конструктивно впливає на формування особистісних якостей: інтелектуальних, моральних, культурних, на фізичний розвиток молодого покоління. Нереалізованість надлишку вільного часу, відсутність сформованості культури дозвілля призводить до посилення негативних процесів у молодіжному середовищі (вживання алкоголю, наркотиків, спроби суїциду, агресії).

 Проблема соціалізації молоді та підлітків сьогодні стоїть досить гостро у всьому світі і викликає інтерес педагогів, вчених, соціальних працівників багатьох країн.

 

Актуальність проблеми. На сучасному етапі розвитку суспільства пріоритетним напрямом виховного процесу є формування у дітей та учнівської молоді моральних цінностей, що виробила цивілізація протягом тисячоліть свого існування. Здоров'я дітей – основа розвитку держави. Тому саме медичні аспекти збереження здоров'я мають істотно більше значення в дитинстві, ніж у подальших вікових групах. А негативні тенденції істотно впливають на ефективність навчально-виховного процесу. Саме тому наша академгрупа не тільки пропагує здоровий спосіб життя серед молоді, підготувавши ряд виховних годин на дану тематику, регулярно проводячи «дні здоров`я», а й активно працює з дітьми початкових шкіл, проводячи під час практики велику кількість фізкультхвилинок, фізкультпауз та рухливих ігор.

 


Паспорт проектної роботи

Керівник проекту: Сокур Р.Б.

Форми роботи: пошукова діяльність, виховна робота, профорієнтаційна робота, систематизація зібраних матеріалів.

Проектний девіз: «Здоров’я дитини сьогодні – успіх України завтра і в майбутньому»

Мета проекту:

- Виховання відповідального ставлення до збереження особистого здоров’я та життя, пропагування здорового способу життя серед мешканців Бродів.

- Створення творчої атмосфери, яка сприяє виявленню лідерських якостей студентів.

- Розвиток в учнів творчого мислення, самостійності, відповідальності, комунікативних навичок.

- Виховання толерантного ставлення до людей, хворих на ВІЛ/СНІД.

- Залучення учнів, учителів, мешканців міста, громадських організацій та установ до вирішення проблеми збереження здоров’я людей та формування у молоді навичок здорового способу життя.

 

Очікувані результати:

  • Формування активної життєвої позиції;
  • Формування негативного ставлення до паління, надмірного вживання алкоголю, наркоманії;
  • Прагнення вести здоровий спосіб життя;
  • Вдосконалювати навички працювати самостійно з додатковою літературою;
  • Бути дослідниками, вміти робити  захист свого проекту.

 

Актуальність проекту

Що таке здоров’я? Як його зберегти?

Ось два найважливіші питання сьогодення, які турбують кожну людину.

Здоров’я – запорука повноцінного та щасливого життя. Проте згубні звички, малорухливий спосіб життя та неповноцінне харчування заважають сучасній людині бути здоровою. Саме тому ми обрали таку тему для нашого проекту.

Здоров’яце найбільше багатство, яке має людина. Воно потрібне всім, щоб радіти, сміятися, насолоджуватися життям. Здоров’я залежить від того як ти поводишся, де ти живеш, що їси, як вчишся. Здоров’я треба вміти берегти.

Здавна людям всім відомо,

Що приємно буть здоровим,

Тільки треба добре знати,

Як здоровим можна стати.

Ось про це ми й поговоримо,

                                     І покажемо шлях вам.

 

Проблеми, що ставились перед студентами на початку реалізації проекту:

-Що таке здоров'я?

-Як ви розумієте слова: «тілесне й духовне здоров'я людини»? 

-Які основні складові здорового способу життя?

-Які чинники поведінки псують здоров 'я?

-Фізкультура: з чого починати і про що пам 'ятати?

-Що таке здорове харчування?

-Як організовувати режим навчання і відпочинку?

-Які додаткові заходи можуть зміцнити здоров 'я?

-Чи важливо поставити мету – бути здоровим?

 

Старт проекту

Операції: «Дні здоров’я  для студентів академгрупи»

 

Акції: веселі перерви, рухливі ігри для дітей ПШ.

 

Конкурс малюнків: «Ми обираємо здоров’я».

 

Проведення тематичних заходів: уроків здоров’я, виховних заходів, годин спілкування: «Подорож до міста Здоров’янська», «Здоров’я – найбільший скарб», «Здоров'я – запорука успіху», «СНІД. Небезпека і профілактика», «Подорож у країну Здоров'я», «Здоров’я природи – здоров’я людини», «Здоровий спосіб життя», «Абетка здоров’я».

 

Студенти були об`єднані у групи, кожна з яких відповідала за окремі напрями реалізації нашого проекту:

 

І-група – пошук та збір інформації про актуальність теми;

ІІ-група –підготовка та проведення тематичних уроків, виховних заходів у школах;

ІІІ-група - розподіл студентів до кожного класу Бродівської ЗОШ №3 щодо проведення з дітьми рухливих ігор на свіжому повітрі;

ІV-група підготовка та проведення тематичних виховних заходів у академгрупі;

V-група – організація оздоровчого відпочинку студентів групи.

 

Пам´ятка

Пропонуємо Вашій увазі

7 найважливіших правил здорового способу життя. 

 

Здоровий спосіб життя: правило № 1 

Найважливіше при здоровому способі життя - це харчування. Правильне харчування! Більше фруктів і овочів, продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами. Ніяких гамбургерів, коли, чипсів та іншої гидоти.

Як говорив сам товариш Гіппократ, їжа повинна бути нашим ліками, а не ліки їжею. В ідеалі, звичайно, потрібно відмовитися від шкідливої ​​їжі назавжди, але ... Але як відмовитися від улюбленої їжі, навіть не найкориснішою, але коханої? Це як будь-яка шкідлива звичка, розумієш, що шкідливо, але відмовитися не можеш. Іноді можна побавити свій шлунок, але без фанатизму.

 

Здоровий спосіб життя: правило № 2 

Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. В умовах постійної зайнятості важко знайти час на походи в спортзал, заняття спортом ... А даремно! 
І все-таки, навіть якщо на спорт часу немає, то піші прогулянки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими. 
Від серцево-судинних та інших серйозних захворювань потрібно йти або навіть тікати. У прямому сенсі слова. Рухайтеся назустріч міцному здоров'ю і довголіттю! 

 

Здоровий спосіб життя: правило № 3 

Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний з шкідливими звичками: курінням, вживанням алкоголю і тим більше наркоманією. І якщо алкоголь по святах при здоровому способі життя ще можна зрозуміти, то куріння і наркоманія скасовуються повністю. 

 

Здоровий спосіб життя: правило № 4 

Основа здорового способу життя - правильний розпорядок дня. Правильне харчування, фізична активність і відсутність шкідливих звичок при здоровому способі життя - це вже багато чого, але ще не все. При здоровому способі життя обов'язково повинен бути правильний розпорядок дня. 

Що значить правильний розпорядок дня? Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, не залежно від того, який день тижня: будний чи вихідний. В ідеалі, звичайно, прокидатися треба без будильника - це означає, що виспалися. 

Чому важливо висипатися? Хоча б, тому що існує прямий зв'язок між недосипанням і появою надмірної ваги. 

 

Здоровий спосіб життя: правило № 5 

Одне з найважливіших правил здорового способу життя - це позитивний настрій! Не зациклюйтеся на невдачах і промахах. Не вийшло встояти перед тортиком або тістечком, ну і Бог з ним! Не варто через це засмучуватися! 

І навіть якщо постійні тренування і дієти не допомагають скинути зайву вагу, це не привід для відчаю! Значить, дієта не та - варто спробувати іншу! 

 

Здоровий спосіб життя: правило № 6 

Здоровий спосіб життя - це так само дбайливе ставлення до себе! Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися. Наприклад, під час занять у спортзалі потрібно думати не про те, щоб швидше піти і рахувати хвилини, а займатися із задоволенням, з думками про те, що кожну вправу підтягує ваші м'язи .... Кожна вправа наближає Вас до ідеалу! 

Навряд чи вийде схуднути, якщо постійно лаяти себе: «Я товста!», «Я нічого не можу!». Треба говорити собі: «Я сильна, я впораюся!», «У мене все вийде.». 

 

Здоровий спосіб життя: правило № 7 

Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції - разом веселіше і є дух суперництва, наприклад, в позбавленні від зайвої ваги чи лінивства.

Уявіть, що всі навколо ведуть здоровий спосіб життя, все в прекрасному настрої, бажають один одному тільки добра. З ранку всі домочадці не за ванну лаються, а бажають один одному чудесного дня. Ех, не життя, а казка! 

Турбота про своє здоров'я не має бути проблемою, це має бути способом життя! Здоровим способом життя. Краще вже бігати на свіжому повітрі, ніж по лікарях!

 

Тематичні матеріали, використані для роботи з молодшими школярами:

Народні прислів´я  про здоров’я

  • Без здоров'я нема щастя.
  • Без здоров'я ніщо чоловікові не миле.
  • Було б здоров'я, а все інше наживем.
  • Вартість здоров'я знає лише той, хто його втратив.
  • В здоровому тілі — здоровий дух.
  • Все можна купити, тільки здоров'я ні.
  • Глянь на вигляд і про здоров'я не питай.
  • Горе стихає, а здоров'я зникає — і радість минає.
  • Добра жінка і здоров’я — то найбільший скарб.
  • Добре здоровому вчити хворого.
  • Здоровий злидар щасливіший від хворого багача.
  • Здоровий хворого не розуміє.

 

Вислови відомих людей про здоров’я

- Існують тисячі хвороб, але здоров'я лише одне (Карл Людвіг Берне)

-Здоров'я - всьому голова (М. А. Шолохов)

-Тільки у сильному, здоровому тілі дух зберігає рівновагу, і характер розвивається у всій своїй могутності (Герберт Спенсер)

-Той, хто хоче бути здоровим, частково вже видужує (Джованні Боккаччо)

-Здоров'я набагато більше залежить від наших звичок і харчування,  аніж від лікарського мистецтва (Джон Леббок)

-Перший обов'язок того, хто хоче бути здоровим, - очистити навколо себе повітря (Ромен Роллан)

-Здоров'я не цінують, доки не приходить хвороба (Томас Фуллер)

-Витонченість і краса не можуть бути відокремлені від здоров'я (Марк Туллій Цицерон)

 

Фізкультхвилинки у початковій школі

Основне призначення фізкультхвилинок, які проводяться під час занять, — підвищити працездатність, зняти втому, дати відпочинок організму, в першу чергу — нервовій системі та мускулам.

У запропонованих фізкультхвилинках діти стежать за рухами рук, імітують різні види рухів, вчаться орієнтуватись в просторі, що спонукає розвиток зорових функцій. Необхідною умовою є повна розкутість у рухах, вільне переміщення в кімнаті..

 

«Каченята»

Раз-два — всі пірнають,

Три, чотири — виринають,

П'ять, шість — на воді

Кріпнуть крильця молоді,

Сім, вісім — що є сили

Всі до берега поплили,

Дев'ять, десять — обтрусились

І за парти опустились.

 

«Гори Карпати»

Раз-два— піднімається гора,

Три, чотири — це круті гірські схили,

П'ять, шість — це орли дивний танець завели,

Сім, вісім — це смерічки похилилися до річки,

Дев'ять, десять — це вода з водоспаду витіка.

 

«Буратіно»

Буратіно потягнувся,

Раз — нагнувся, два — нагнувся,

Руки в сторону розвів —

Мабуть, ключик загубив.

А щоб ключик відшукати,

Треба нам навшпиньки встати.

 

«Зайченята»

Сірі зайчики маленькі

(Вушка є у них довгенькі)

В лісі грались, веселились, —

Працювати вже стомились.

А щоб добре працювати,

Треба трішки пострибати.

Відпочили, розім'ялись

Й до роботи знову взялись.

Один комплекс вправ виконується протягом 2—3-х тижнів.

 

«Ходить білочка по лісі»

Ходить білочка по лісі, —               Діти ходять по кімнаті, прос-

По високому, густому,                 тягають руки вперед, розводять

По зеленому, рясному.                 в сторони, слідкують поглядом,

В неї стежечок багато:                 відводять руку у загадану сторо-

По землі і по деревах.                  ну, слідкують поглядом, поверта-

Справа стежечка — до зірки,     ються назад, простягають руки

Зліва стежечка — до шишки,     вперед, слідкують поглядом.

Ззаду стежка — до горішка.

 

«На зеленій галявині»

На зеленій галявині,                                Діти ходять по колу.

Де рясна трава,

Дзюркотить криниченька,

Чиста, лісова.

До води схиляються                               Нахили тулуба вперед, руки

Квіти запашні.                                       витягнуті вперед, слідкують по-

Камінці поблискують                           глядом за витягнутими пальцями.

В темній глибині.

Ми збирали ягоди,                                Збирають ягоди: слідкують за

Забрели сюди.                                       рукою, присідають.

Відпочити в затишку сіли

край води. Ходять в лісі шелести,      Ходьба.

дзюркотить вода —

Це казки криниченька

нам розповіда.

 

«Долоні»

— Де ваші долоні? —                        Діти показують руки, склада-

Тут-тут-тут!                                       ють в кулачки.

А в долонях пальчики живуть.        Розкривають кулачки і пока-

Працювали пальчики —                  зують пальчики в русі.

не лінувалися:

Ліпили, ліпили, малювали,             Імітують ліплення, будівниц-

Будували, будували —                    тво.

зупинилися.

А потім, а потім, а потім                 Повільно опускають руки на

стомилися,                                        стіл.

 

 

 

 

Висновки

Наше століття називають століттям стресів, емоційних, духовних, фізичних. Не оминають стреси і юних, що шкідливо відбивається на їх здоров`ї. Усіх факторів, що завдають шкоди людському організму, не злічити. Тому дуже важко обрати здоровий спосіб життя, щоб самому собі не завдавати шкоди. Важко обрати «союзників», а не «противників» своєму здоров`ю, адже одна з найголовніших ознак сильного характеру – вольовий вибір.

Кожна людина хотіла б завжди бути здоровою. Але дуже часто люди не замислюються над тим, від чого залежить здоров’я, як зберегти цей дорогоцінний дар природи. Поки здоров’я є, ми про нього не думаємо і не піклуємося. Навіть маючи міцне від природи здоров’я, ми не маємо гарантії від усіляких хвороб. Тому кожна людина повинна вести здоровий образ життя. Кожного дня потрібно робити зарядку, виходити на вечірні прогулянки, провітрювати приміщення. Користуватися сонячною енергією, але не зловживати нею. Наскільки корисна вода, знають усі, але не завжди всі використовують її як засіб для загартування. Ну а головне для здоров’я — це правильне харчування. Серйозної шкоди здоров’ю завдають тютюн, алкоголь, наркотики. Недаремно в усьому світі триває боротьба з палінням, алкоголізмом, наркотичною залежністю. Усіх цих шкідливих звичок треба уникати.

Наше здоров’я залежить від нас самих, від наших власних зусиль. Міцне здоров’я допоможе не лише уникнути хвороб, але й зробить наше життя приємнішим та довшим.

З метою проінформованості та правильного вибору життєвої позиції студентами групи П-З1 було розроблено ряд виховних заходів для профілактики здорового способу життя, виховні заняття для учнів початкової школи. Усі подані у проекті заняття було проведено під час реалізації проекту.

Як і при спортивних тренуваннях, учасники проекту дотримувались поступовості, регулярності, не брались одразу за великі завдання. Так само ставились і до негативних звичок: старались побороти в собі одну звичку, потім іншу… Вірили в успіх і досягали найсолодшої перемоги – перемоги над собою, а ще – запалювали своїм завзяттям маленьких вихованців.

 

 

 

 

Картинки по запросу малюнки ми за здоровий спосіб життяhttp://www.dergachi-bdut.edu.kh.ua/files2/photogallery/799/DSC08571.JPG?size=100&height=300&width=395

http://kir-gimnasium.ucoz.ua/content/news/img/mis_zdor_2014/pic_1-3-.jpghttp://hryhorivka-sk.edukit.km.ua/files2/images/DSCN1827.JPG?size=6

https://pp.vk.me/c631623/v631623194/274b8/bdbMUzwOfLA.jpghttps://pp.vk.me/c626428/v626428893/8a2f/0Cr2yVibS3A.jpg

 

 

 

 

docx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
15012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку