Проект на тему: “Ферум: фізіологічна роль, добова потреба, джерела вмісту заліза”

Про матеріал
Проект на тему: “Ферум: фізіологічна роль, добова потреба, джерела вмісту заліза”. Містить зміст, короткі відомості про хімічний елемент-Ферум, форми у яких найчастіше в природі зустрічається цей елемент. Фізіологічна роль Феруму, де шукати різні форми заліза для раціону людини. Чому Ферум називають "будівничим організму" та що відбувається з організмом при надлишку та його недостатності? Проект можна застосувати на уроках хімії, біології та закладах професійної підготовки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: “Ферум: фізіологічна роль, добова потреба, джерела вмісту заліза”

Номер слайду 2

Зміст1. Короткі відомості про Ферум.2. Фізіологічна роль Феруму.3. Де шукати залізо?4. Скільки заліза нам потрібно щодня?5. Висновок.6. Список використаних джерел.

Номер слайду 3

1. Короткі відомості про Ферум. Ферум – металічний елемент побічної підгрупи VІІІ групи 4  періоду періодичної системи хімічних елементів. Залі́зо — хімічна речовина, яка складається з феруму. Порядковий номер-26 Відносна атомна маса-55,847

Номер слайду 4

Найчастіше Ферум зустрічається в природі у складі руд. Найважливішими з них є: магнітний залізняк (магнетит) Fe3 O4, червоний залізняк (гематит) Fe2 O3, бурий залізняк (лимоніт) Fe2 O3·n. H2 O, залізний колчедан (пірит) Fe. S2, шпатовий залізняк (сидерит) Fe. СO3, гетит Fe. O(OH). У водах багатьох мінеральних джерел міститься Fe(НСO3)2 і деякі інші солі Феруму.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Фізіологічна роль Феруму надзвичайно важлива, вона зумовлена здатністю Феруму утворювати різні комплексні сполуки, що виконують важливі функції в організмі. В організмі людини, як і тварин, ферум присутній в усіх тканинах, проте найбільша його частина (приблизно трьох грам) зосереджена в кров’яних кульках.  Ферумовмісний білок гемоглобін транспортує О2 від легенів до тканин усіх органів. Ферум, який входить у порфіринові комплекси цитохромів, переносить електрони від флавінових ферментів до кисню повітря.

Номер слайду 7

3. ДЕ ШУКАТИ ЗАЛІЗО? Залізо є в продуктах і рослинного, і тваринного походження, але в різній формі. Залізо у тваринних продуктах — червоному м’ясі, печінці, кров’янці — у 55-60% знаходиться в гемовій формі. В цьому разі іон заліза зв’язаний із великою органічною молекулою, що утримує його. У кишківнику воно поглинається значно ефективніше, ніж негемове залізо, притаманне рослинним продуктам. З м’яса, якщо все гаразд із травленням, засвоюється 20% заліза.

Номер слайду 8

Негемове залізо є в добавках та рослинній їжі. Найбільше заліза міститься в горіхах, бобових, гречці, чорносливі та куразі, зелені, зокрема, кропиві та листовій капусті (кейл). Негемове залізо досить погано засвоюється — в лужному середовищі тонкого кишківника залізо утворює нерозчинний осад з гідроксил заліза і стає недоступним.  Низка сполук впливає на поглинання заліза. Так, таніни чаю та кави, молочна продукція, клітковина, яйця та шоколад погіршують засвоєння заліза. Кальцій в добавках чи в їжі погіршує поглинання заліза.

Номер слайду 9

4. СКІЛЬКИ ЗАЛІЗА ПОТРІБНО НАМ ЩОДНЯ? Добова потреба в залізі залежить від віку, ваги та фізіологічного стану: дітям до року потрібно близько 11 міліграмів заліза на добу. старшим дітям — 7-10 міліграмів  підліткам і дорослим — 14-18 міліграмів літнім людям — 8 міліграмів

Номер слайду 10

Номер слайду 11

5. Висновок Ферум є життєво важливим елементом. Загальна його кількість потрапляє в організм людини з рослинною їжею та м’ясом. При втраті крові потреба у Ферумі перевищує кількість, яку людина отримує з їжею. Нестача Феруму в організмі може привести до стану, який характеризується зменшенням кількості еритроцитів та гемоглобіну крові. Медичні препарати Феруму слід вживати тільки за призначенням лікаря. 

Номер слайду 12

6. Список використаних джерел:1. Сайт Вікіпедія2. Енциклопедія здоров’я.-К.,20093. Довідник з хімії.-К.,2018

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Васик Каріна
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
4 травня 2023
Переглядів
432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку