Проєкт на тему: "Хімія в моїй професії»

Про матеріал
Проєкт на тему: Хімія в моїй професії» Зміст Блок 1 «Хімія в професії «Кухар» 1. Вступ 2. Виникнення «фаст-фуд» (швидке харчування) 3. Склад «швидкого харчування» 4. Вплив «швидкого харчування» на організм людини 5. Висновок 6. Рекомендації Блок 2 «Хімія в професії «Слюсар з ремонту автомобілів» 1. Вступ 2. Науково-дослідна частина 3. Джерело токсичних речовин 4. Експеримент на виявлення токсичності нафтопродуктів і їх впливу на організм людини. 5. Висновок 6. Рекомендації Блок 3 «Хімія в професії «Штукатур, лицювальник, плиточник, маляр» 1. Вступ 2. Вплив будівельних матеріалів на організм людини та рекомендації 3. Висновок Блок 1 «Хімія в професії «Кухар» Вступ Скажений ритм життя сучасної людини змушує багато робити на ходу - читати, пити, їсти. З розвитком суспільства, у людей стає все менше часу для організації здорового харчування. Життя в сучасному місті тепер неможливо уявити без кафе швидкого харчування. Мільйони людей відвідують такі кафе. Головними причинами популярності фаст-фуду є смак, невисока ціна, доступність, різноманітність, стрімкий темп життя і хронічна нестача часу. Нас зацікавила тема впливу «швидкої їжі» на людину, тому що в сучасному світі це питання дуже актуальне. Гіпотеза: існує прямий зв'язок між вживанням фаст-фуду і здоров'ям людського організму. Така їжа призводить до різних серйозних захворювань. Також хочеться дізнатися як можна зменшити шкоду фаст-фуду на організм, якщо людина не може зовсім відмовитися від нього. Виникнення «фаст-фуд» (швидке харчування) Хто з нас хоча б раз в житті не користувався послугами закладів швидкого харчування, які об'єднані загальною модною назвою – фаст-фуд. «Фаст-фуд» - загальна назва, дана будь-якій їжі, яку можна швидко приготувати і подати клієнту. Це їжа, яка може продаватися як в ресторанах, кафе, закусочних, так і в магазинах. Якщо ви думаєте, що фаст-фуд - недавній винахід людства, ви сильно помиляєтеся. У всі часи люди замислювалися про те, як би поїсти на бігу і при цьому не забруднити рук. Ще в стародавньому Римі на торгових площах торгували коржами з овочами, сиром і смаженим м'ясом. Коржі використовувалися в якості їстівних тарілок, і відвідувачі базарів були позбавлені необхідності витирати руки об тоги і туніки. З плином часу людство ставало все винахідливішим. Так, творець хот-дога, якийсь торговець сосисками з штату Луїзіана, спочатку роздавав своїм клієнтам рукавички, щоб ті могли тримати гарячі сосиски і не обпалювати пальці. Потім підприємець зрозумів, що дешевше вкладати сосиску в булку, і на світ з'явився хот-дог. Але нинішнього добробуту система швидкого харчування досягла з появою мережі ресторанів «Макдональдс». Її батьками-засновниками були брати Макдональди і Рей Корк - винахідник машини для змішування молочних коктейлів. З моменту появи мережі пройшло вже 60 років, і тепер на карті світу важко знайти країну, в якій немає жодного ресторану «Макдональдс». Склад «швидкого харчування» Зараз багато говорять про шкоду фаст-фуду та його вплив на здоров'я. Проте мільйони людей не можуть встояти проти спокуси і всупереч всім доводам продовжують купувати кури-гриль, гамбургери, чізбургери, картоплю фрі, хот-доги. Головними причинами популярності фаст-фуду залишаються стрімкий темп життя і хронічна нестача часу. Давайте розглянемо деякі особливості системи швидкого харчування. Зазвичай фаст-фуду надають привабливий вигляд, використовуючи різні харчові добавки та барвники, а також речовини для посилення запаху, поліпшення консистенції, при цьому подовжується термін зберігання такої їжі. 1.Калорії Типовий обід в кафе швидкого харчування вгамує голод і забезпечить вам більше половини калорій, необхідних для нормальної життєдіяльності. Але чи корисно це? До речі, американці зараз почали подавати в суд, на ресторани швидкого харчування, вважаючи, що їх багато років обманюють, заманюючи красивими, але дуже шкідливими різними «шедеврами», в яких багато калорій, і майже зовсім немає корисних вітамінів і мінеральних речовин. Формулиии 2. Жири Всі обіди в ресторанах швидкого харчування готуються з використанням, так званих, трансгенних жирів. Використовується неодноразово розігріте рослинне масло, маргарин. Ці жири підвищують рівень холестерину в крові людини, призводять до погіршення обміну речовин, шкідливо діють на серце, печінку та інші органи людини. Вони часто підвищують ризик захворіти на онкологічні захворювання. Формулиии 3. Сіль Сіль дуже шкідлива для серця, нирок. Нашому організму необхідно зовсім невелика кількість солі. Зайва кількість натрію шкодить нашому організму. Часто до складу страв фаст-фуду додають діоксид, консерванти і ліпіди для більш тривалого зберігання напівфабрикатів. А застосування консервантів ще не зовсім вивчено наукою через велику їх кількість. Але явно, що користі від них мало. Всі ми знаємо, що їжу треба пережовувати ретельно, їсти трохи, але часто. А що відбувається в фаст-фуді? Ми їмо на ходу, швидше звичайного, а це значить, що ми не пережовуємо їжу так, як це треба для кращого травлення. Відповідно нас чекають проблеми з травленням. Це ж очікує нас і в разі, якщо ми вибрали заклад, в якому не сильно піклуються про санітарію, таке можна часто бачити в торгових вуличних наметах. Формулиии Вплив «швидкого харчування» на організм людини Стрімкий набір ваги, інфаркти і діабет, все частіше зустрічаються у європейців, це спонукало дієтологів вивчити склад і калорійність найбільш популярних страв швидкого харчування. Вчені прийшли до невтішного висновку: всього в одній порції фаст-фуду міститься денна норма жирів. Причому звання головного «вбивці» удостоївся «кебаб», відомий у нас під назвою «шаурма». Виявляється, в одній цій страві міститься в середньому 120 г жиру, при тому, що денна норма споживання жирів не повинна перевищувати 70-80 г. А регулярне вживання цього гастрономічного шедевру призведе до стрімкого набирання ваги. Але дійсно шокуючим є той факт, що, з'їдаючи по одній «шаурмі» всього два рази в тиждень, любитель перекусити на ходу в кілька разів підвищує ризик виникнення інфаркту і гарантує собі через десять років такого харчування виникнення серцево-судинної патології Справа в тому, що жир, що міститься в фаст-фуді, складається переважно з насичених жирних кислот, які при попаданні в організм відкладаються на стінках судин і сприяють розвитку атеросклерозу, а також підвищенню рівня холестерину в крові. Причому особливо небезпечні продукти окислення жиру, що виникають після його обсмажування. Ці речовини ушкоджують мембрани клітин серця, печінки і судин, змінюють склад крові і порушують ліпідний обмін, що, в кінцевому підсумку, призводить до ураження серцево-судинної системи. До речі, шкідливі жири містяться не тільки в пересмаженої котлети і «шаурми», але і в картоплі- фрі, просоченої багаторазово використаним рослинним маслом. Ще одним ризиком для людей, які регулярно харчуються фаст-фудом, називають незворотні зміни в печінці. Але, навіть знаючи про шкоду фаст-фуду, відмовитися від нього не так-то просто. Дослідження вчених з Пристанського університету в Нью-Джерсі показали, що продукти швидкого приготування викликають у людини залежність, схожу на наркотичну. Доктор Джон Хебель виявив, що харчування жирними і солодкими продуктами активізує вироблення речовини допаміну, яке пов'язане як з відчуттям задоволення, так і з почуттям сильного потягу до чогось. Наприклад, піддослідні щури, які вибирали між жирною і солодкою їжею і нормальним, збалансованим харчуванням, відмовлялися від звичної для них їжі і переходили на фаст-фуд. Так, ендокринолог з Вашингтонського університету Міхаель Шварц виявив, що, набираючи вагу, любителі фаст-фуду розвивають несприйнятливість до лептину - гормону, який контролює апетит. Саме тому однією з причин ожиріння і збільшення частоти захворювань на булімію (неконтрольованим поглинанням їжі) є широке поширення напівфабрикатів і фаст-фуду, перевантажених жирами, цукром, підсилювачами смаку і консервантами. А дослідження британського Фонду психічного здоров'я довели, що фаст-фуд винен і в збільшенні числа людей, які страждають від психічних відхилень. Було встановлено тісний взаємозв'язок між виникненням депресії, хвороби Альцгеймера, шизофренії і високим рівнем вживання напівфабрикатів і «швидкої їжі». У зв'язку з цим в психіатричних клініках Великобританії одним з основних методів лікування стала дієтотерапія, яка передбачає часте вживання риби, овочів, фруктів, горіхів, злаків і обов'язкове виключення рафінованих і пересмажених продуктів. За свідченням дієтолога клініки міста Родеро графства Південний Йоркшир, вже через місяць подібного лікування пацієнти набагато рідше скаржилися на депресію, у них покращився сон і загальний стан. Тому відмова від чергової порції такої їжі вносить вклад в збереження не тільки фізичного, а й психічного здоров'я. Висновок Своїм дослідженням ми підтвердили висунуту гіпотезу: між здоров'ям людини і вживанням фаст-фуду існує прямий зв'язок. Ця їжа дійсно негативно впливає на організм. Шкода страв швидкого приготування, насамперед пов'язана з: -високим вмістом жирів, солі, цукру, високу енергетичну цінність; -низьким вмістом клейковини; - відсутністю важливих поживних речовин, вітамінів і мінералів. Необхідно вживати якомога рідше таку їжу, так як вона призводить до розвитку таких захворювань, як інфаркт, діабет, загострення гастритів, ожиріння і багато інших. Відмова від чергової порції фаст-фуду допоможе зберегти наше фізичне і психологічне здоров’я. Рекомендації Повністю виключити шкідливий вплив страв швидкого харчування неможливо, але можна хоча б постаратися зменшити шкоду для свого здоров'я. А для цього, намагайтеся, хоча б, вибирати фаст-фуди, де виконуються санітарні норми і використовуються якісні продукти. Ретельно вибирайте і самі страви, рахуйте калорії. Якщо це піца, наприклад, то тіста повинно бути якомога менше, а начинка здебільшого має складатися з корисних овочів, з найменшим застосуванням майонезу, спецій і кетчупу. При покупці хот-дога, замовляйте хот-дог в чистому вигляді без застосування майонезу і кетчупу. Якщо це картопля, то намагайтеся не купувати картоплю зі шкідливими спеціями і добавками. Якщо Ви вирішили перекусити пиріжком, з'їсти біляш або чебурек, віддайте перевагу печеним виробам. Не їжте смажених пиріжків, так як при їх виготовленні використовується рослинне масло багаторазового використання з підвищеним рівнем канцерогенів. Одним словом, не вживайте страви з підвищеним вмістом жирів, солі, пийте тільки напої без застосування цукру і різних барвників. Намагайтеся відвідувати заклади швидкого харчування рідше, а, відвідавши його, замовляйте невеликі порції, намагайтеся, їсти побільше овочевих і фруктових салатів, які в надлишку пропонують багато «правильні» фаст-фуди, не поспішайте, ретельно пережовуйте їжу. Використовуючи такі поради, можна значно зменшити шкоду. Блок 2 «Хімія в професії «Слюсар з ремонту автомобілів» Вступ При екологічній кризі відбуваються істотні зміни в навколишньому середовищі, пов'язані з безвідповідальним ставленням людини до природи, а в слідстві і до свого здоров'я. Автомобіль - це найпоширеніший в усьому світі транспортний засіб. Автомобільний транспорт, займає провідне місце в порівнянні з іншими видами транспорту за обсягом перевезень пасажирів і вантажів. Красиві і доглянуті автомобілі зараз викликають у нас в основному захоплення, розчулення, або навіть заздрість. Далеко не кожен водій транспортного засобу замислюється про те, якої шкоди завдає автомобіль атмосфері і всім людям зокрема. З точки зору нанесеного екологічного збитку, автотранспорт лідирує у всіх видах негативного впливу: забруднення повітря - 95%, шум - 49,5%, вплив на клімат - 68%. Один автомобіль щорічно поглинає з атмосфери в середньому більше 4 тонн кисню, викидаючи при цьому з відпрацьованими газами приблизно 800 кг чадного газу, 40 кг оксидів азоту і майже 200 кг різних вуглеців. В результаті, від автотранспорту за рік в атмосферу надходить величезна кількість тільки канцерогенних речовин: 27 тис. тонн бензолу, 17,5 тис. тонн формальдегіду, 1,5 тонни бензопірену і 5 тис. тонн свинцю. В цілому, загальна кількість шкідливих речовин, щорічно викидаються автомобілями, перевищує цифру в 20 млн. тонн. Саме тому в нашій країні з кожним роком значно збільшується число онкологічних, респіраторних захворювань, захворювань легенів, серця і нервової системи. Тому в інтересах кожного жителя країни убезпечити себе і своїх близьких від факторів, які сприяють розвитку цих згубних хвороб. У зв'язку зі зростанням вимог до екологічних проблем, пов'язаних з експлуатацією автомобілів, з споживанням ними хімічних рідин, а також викиду великої кількості газів в атмосферу, з'явилася необхідність вирішувати питання випуску екологічно чистого палива і рідин для автомобілів, які не повинні порушувати екологічної рівноваги в природі . Науково-дослідна частина Види палива та технічні рідини, які використовуються в ДВС Для підтримки автомобіля в робочому стані використовуються різні рідини хімічного походження, такі як: • бензин, • дизельне паливо, • антифриз, • моторне масло, трансмісійне масло, • гальмівна рідина, • рідина гідро підсилювача, • електроліти. Розглянемо шкідливу діяльність деяких рідин з наукової точки зору. Бензин - це горюча суміш легких вуглеводів, яка легко випаровується, і отримують її з нефті. В основі принципу роботи будь-якого двигуна внутрішнього згоряння лежить запалення невеликої кількості палива, обов'язково високоенергетичного, в невеликому замкнутому просторі. В ідеальному двигуні внутрішнього згоряння, при згорянні паливо –повітряної суміші утворюється вода і вуглекислий газ (СО2). Але на практиці все набагато гірше. Для поліпшення якості бензину, збільшення детонаційної його стійкості в нього вводять антидетонатори. Як антидетонатором використовується тетраетил свинець (Pb (C2 Н5) 4), званий також етилен (етилований бензин), в суміші з хлор-і бром органічними добавками, які виносять з мотора оксиди свинцю, тому що утворюють летючі хлорид і бромід свинцю, які з вихлопної труби потрапляють в повітря у вигляді аерозолів, осідають на ґрунті і деревах, зазвичай багато навколо дороги, але багато пилу з ними піднімається високо в атмосферу і розноситься по всьому світу. Хоча тетраетил свинець отруйний, а свинець - дорогий, але його ще використовують, тому що спроби замінити його чимось іншим виявилися невдалими. Дизельне паливо. Якщо порівнювати дизельне паливо і бензин, то вони різні і, навіть, мають різні запахи! Крім того, дизпаливо важче бензину і більш щільне, жирне. Воно випаровується набагато повільніше, порівняно з бензином через те, що важче. У дизпаливі міститься більше вуглецю, атомні ланцюжки довші, ніж у бензину. Якість і хімічний склад дизпалива багато в чому визначається наявністю присадок і добавок в ньому. Дизпаливо має більш високу щільність енергії, ніж бензин. В середньому 1 літр дизельного палива містить приблизно 41x10 6 Дж, а бензин - 35x10 6 Дж енергії. Цей факт у поєднанні з більш високим ККД дизельних двигунів, пояснює, чому останні мають кращий пробіг, ніж бензинові двигуни. З точки зору охорони навколишнього середовища, дизель має як плюси, так і мінуси. Плюси - дизельний двигун виділяє дуже невелика кількість чадного газу, вуглеводнів і діоксиду вуглецю. Мінуси - виділення великої кількості з'єднань азоту і сажі. Останні призводять до кислотних дощів, смогу, погано впливають на здоров'я людей. Особлива увага приділяється екологічної безпеки дизельного палива. При його згорянні утворюються високотоксичні оксиди сірки. Вони можуть стати причиною респіраторних і серцевих захворювань. Щоб зробити навколишнє середовище ще чистіше, з 2006 року, майже всі продається дизпаливо має знижений вміст сірки. Ризик виникнення злоякісних новоутворень може підвищуватися і при безпосередньому контакті з парами дизельного палива. Тому зниження вмісту канцерогенів, як у відпрацьованих газах, так і паливі представляється актуальним завданням для дослідників. Вчені Об'єднаного інституту досліджень навколишнього середовища і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень в ході своєї роботи прийшли до висновку, що вихлопи бензинових двигунів в кілька разів шкідливіший викидів дизелів. Виявляється, бензинові двигуни при обробці палива виділяють в 4 рази більше шкідливих органічних речовин. А вторинні речовини з дизельних моторів роблять найменший внесок у забруднення атмосфери. Моторні масла. Моторні масла, застосовувані для мастила механізмів в автомобілі, як і бензин, отримують з нафти, тому при протоці цих масел та інших продуктів нафтопереробки вода покривається шкідливої нафтовою плівкою, таким чином, всякий ремонт автомобілів поблизу водойм неприпустимий. На місці, де розлили олію, трава вигорає, ґрунт «вмирає», на ній нічого не росте протягом 6 - 10 років. За даними Управління з охорони навколишнього середовища 85% моторного масла, яке автовласники змінюють самостійно, неналежним чином зливається в каналізацію, сміттєві баки і на землю. При цьому відпрацьоване машинне масло може стати одним з найбільших джерел забруднення ґрунтових вод і видатків. Ймовірні наслідки, дійсно, вражають: літр олії може стати джерелом масляної плями площею майже 1 га або забруднити мільйон літрів питної води. Охолоджуючі рідини. При мінусових температурах вода в радіаторі замерзає, розриваючи двигун і радіатор; солі у воді утворюють накип, тому зазвичай замість води використовують антифризи - суміші спирту з водою, гліцерину з водою, етиленгліколю з водою, але тому що спирт легко википає, гліцерин дорогою, і суміш з ним виходить в'язка, то застосовуються, в основному, водно - гліколеві антифризи. Водно - гліколеві антифризи погані тим, що гліколь токсичний, викликає корозію. Етиленгліколеві антифризи найпоширеніші з-за дешевизни їх виробництва. Основним їх недоліком є висока токсичність. Скидати їх в навколишнє середовище не слід. Відпрацьований антифриз накопичує в собі важкі метали, наприклад, свинець, зібраний з двигуна в процесі його роботи. Будь-який антифриз шкідливий для організму людини, тому слід уважно ставитися до його використання і уникати попадання на слизову або в середину. Вони здатні викликати летальний результат при попаданні в організм людини. Особлива небезпека у використанні етиленгліколю полягає в смакових якостях такого антифризу - він солодкуватий на смак, тому зберігати таку рідину потрібно в недоступних для дітей місцях. Джерело токсичних речовин Вихлопні гази - основне джерело токсичних речовин двигуна внутрішнього згоряння - це неоднорідна суміш різних газоподібних речовин з різноманітними хімічними і фізичними властивостями, що складається з продуктів повного і неповного згоряння палива, надлишкового повітря, аерозолів і різних мікро домішок надходять з циліндрів двигунів в його випускну систему. Відпрацьовані гази двигунів внутрішнього згоряння містять близько 200 компонентів. У таблиці представлені всього 10 компонентів вихлопних газів. Компоненти вихлопного газу Азот 74,0 - 77,0 76,0 - 78,0 нетоксичний Кисень 0,3 - 8,0 2,0 - 18,0 нетоксичний Пари води 3,0 - 5,5 0,5 - 4,0 нетоксичні Діоксид вуглецю 5,0 - 12,0 1,0 - 10,0 нетоксичний Оксид вуглецю 0,1 - 10,0 0,01 - 5,0 токсичний Вуглеводні неканцерогенними 0,2 - 3,0 0,009 - 0,5 токсичні Альдегіди 0 - 0,2 0,001 - 0,009 токсичні Оксид сірки 0 - 0,002 0 - 0,03 токсичний Сажа, г / м3 0 - 0,04 0,01 - 1,1 токсична Бензопірен, мг / м3 0,01 - 0,02 до 0,01 канцероген Висновок: азот, кисень, пари води, діоксид вуглецю - нетоксичні. Оксид вуглецю, вуглеводні, альдегіди, оксид сірки, сажа - токсичні. Бензопірен - це канцероген. Дуже шкідливий для організму людини, є речовиною, що викликає новоутворення у людини. Експеримент на виявлення токсичності нафтопродуктів і їх впливу на організм людини. Основними джерелами забруднення є підприємства промисловості, транспорту та житлово-комунального господарства. У загальному обсязі викидів в атмосферу забруднюючих речовин на частку автотранспорту в останні роки доводилося до 59% сумарного викиду шкідливих речовин. Основними забруднювачами атмосферного повітря є: пил, оксид вуглецю, діоксид сірки. Діоксид сірки має виражену подразнюючу дію, що поєднується з різким неприємним запахом. Вражає, в першу чергу, органи дихання, очі, центральну нервову систему, збільшення смертності від серцево-судинних і респіраторних захворювань, збільшення числа нападів астми у астматиків, збільшення респіраторних захворювань у осіб старше 60 років. Оксид вуглецю призводить до гострого отруєння, до зміни психомоторних реакцій у дітей, почастішання нападів стенокардії. На простому прикладі можна показати, що зміст палива у відкритих резервуарах, а також будівництво АЗС поблизу житлових будинків вкрай небезпечно для життя і здоров'я людини. Для експерименту: 3 ємності, в які поміщено бензин АІ - 92, АІ - 95, дизельне паливо. У кожній ємності на початок експерименту містилося по 50 мл рідини. Умови зберігання - природні. Температура повітря + 17 С, вологість - середня. Рівно через добу обсяг бензину зменшився: АІ - 92, АІ - 95 склав по 25 мл, запах дуже різкий. Обсяг дизельного палива не зменшився. Всього за 4 доби бензин випарувався більш ніж на 33 мл, причому різне октанове число не впливало на швидкість випаровування. Максимально велике випаровування відбулося в перший день. Обсяг дизельного палива практично не змінився. У приміщенні зберігався різкий запах, що викликає кашель і сльозливість, почуття тривожності. Після 10 хвилин перебування в приміщенні заболіла голова, треба було терміново вийти на свіже повітря. В результаті цього експерименту ми прийшли до наступного висновку: - випаровуваність бензину набагато вище дизельного палива, тому вимоги до його зберігання повинні бути набагато вище; -бензин повинен зберігатися в умовах суворої герметичності, в темному прохолодному місці, захищеному від прямого попадання сонячних променів; - утримувати бензин в відкритих ємкостях в домашніх умовах категорично забороняється; - на АЗС вимоги до зберігання повинні бути підвищені; - випари бензину токсичні і дуже небезпечні для людини. Висновок Токсичні речовини на організм людини роблять негативний вплив. Вивчивши наукову літературу, і дослідивши рідини, що застосовуються для роботи ДВС автомобілів, ми робимо висновок, що шкідливі речовини промисловості та автомобільного транспорту завдають величезної шкоди організму людини, і це стосується, в тому числі, нашої області і міста. Останні роки забруднення атмосфери призвело до того, що погіршилося постачання киснем людського організму, люди нашої області і міста стали частіше хворіти на пневмонію, онкологічними захворюваннями, алергією, адже при тривалому вдиханні повітря з вмістом кисню менше 15%, доведено, настає навіть у людини смерть . Ознаки дефіциту кисню у людини, виражається в: - загальної слабкості; - погіршення кольору шкіри обличчя; - депресії, порушення сну; - запаморочення, головний біль; - роздратуванні і втоми; - зниженні розумової працездатності, ослаблення пам'яті; - порушення обміну речовин, надмірна вага, знижується імунітет. Останні дослідження показали, що в тканинах 40-річної людини стільки кисню, скільки повинно бути у 80-річного! При такій екології ми старіємо з кожним подихом! А діти? Вони страждають найбільше. Їм так необхідний кисень для розвитку мозку, для бадьорості і для стійкості до стресів і навантажень. Сьогодні першорядне значення для зменшення забруднення атмосфери викидами автомобілів має технічний стан автомобільного парку і підтримання його в технічно справному стані, що задовольняє екологічним вимогам. Рекомендації Щоб знизити шкідливість автомобільних викидів і хімічних рідин потрібно: - підвищити якість двигунів; - встановити пристрої (каталізатори), що знижують концентрацію шкідливих речовин у вихлопних газах; - шукати нові види палива; - створювати нові екологічно чисті двигуни; - бути обережним і уважним при виборі, використанні хімічних рідин, дотримуючись усіх заходів безпеки з ними. І ... якщо Ви живете в місті, намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі, утримувати свій автомобіль в технічно справному стані. Приймайте кисневий коктейль, застосовуйте дихальну кисневу терапію! Бережіть себе! Слідкуйте за своїм здоров'ям! Блок 3 «Хімія в професії «Штукатур, лицювальник, плиточник, маляр» Вступ Склалося так, що в нашій країні будівельники рідко замислюються про те, звідки той чи інший матеріал і про те, як він позначається на здоров'ї людини. Оздоблювальні матеріали модно виглядають і легко чистяться, але при цьому підривають наше здоров'я. Причому іноді вони роблять це непомітно. Деякі синтетичні матеріали виділяють в навколишній простір пари, що складаються з різних хімічних речовин: фенолу, формальдегіду, толуолу, бензолу і тому подібних, що сприяють виникненню цілого букета хронічних захворювань. На жаль, інформації про екологію будівельних і оздоблювальних матеріалів дуже мало. Крім того, ми хочемо зробити ремонт швидко і дешево, а виробники і продавці - продати багато і дорого, забуваючи розповісти про можливі негативні прояви, показують товар тільки з хорошого боку. Звичайно, всі оздоблювальні матеріали мають екологічний сертифікат. Але справа в тому, що норми вказуються для одного виду меблів або оздоблювального матеріалу. У кімнаті ж їх набирається добрий десяток. І акумулює вплив найдрібніших частинок токсичних речовин від меблів і різноманітних оздоблювальних матеріалів, підрахувати практично неможливо і ніякими гігієнічними нормами регламентувати не можна. Ось і виходить, що кожен рулон шпалер або лінолеуму має законний сертифікат, а разом вони створять таку атмосферу, яка негативним чином впливає на здоров'я. Вплив будівельних матеріалів на організм людини За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, міський житель проводить в приміщеннях майже 80% свого часу, тому до числа чинників, що впливає на здоров'я, відноситься ступінь екологічності внутрішнього і зовнішнього середовища будівлі. Вчені-гігієністи давно прийшли до висновку, що багато хвороб визначаються якістю житлових умов. Такі недуги отримали навіть назву «житлових хвороб». В даний час, безпеку штучного середовища - місця, де безліч людей проводить більшу частину свого життя, набуває більшої актуальності. Ось уже близько 20 років в світі існує таке поняття, як синдром хворих будівель. Причина цієї хвороби - незадовільний вплив внутрішнього середовища приміщення на здоров'я людини. Страшно те, що в будівництві останнім часом все чіткіше проявляється тенденція до хімізації технологічних процесів, використання в якості добавок до будівельних матеріалів, будь то бетон, цегла, залізобетон, кераміка, лаки, фарби та інші, відходів металургійної та хімічної промисловості. Сьогодні в складі будівельних матеріалів присутня практично вся таблиця Менделєєва. Кожен з нас знає про несприятливу дію на організм людини забруднень, стресу, вірусів і т. д, але не кожен підозрює, що, наприклад, в стінах і стелях його власної квартири криється для нього не менш суттєва небезпека. Про що ж мова? Про будматеріали! До матеріалів конструкцій відносяться, перш за все, різні бетонні вироби, а до оздоблювальних - лаки, фарби, матеріали, що містять синтетичні смоли, вироби з пластмас і покриття, що виготовляються з різних сухих сумішей. Бетонні плити. Досить небезпечні для нас бетонні плити. Бетон при застиганні стає міцним і щільним. Це добре з практичної точки зору. Однак він не пропускає повітря і посилює електромагнітні хвилі. А залізобетон, в свою чергу, ще й екранує електромагнітне випромінювання. У таких конструкціях люди втомлюються швидше, ніж в інших. Пов'язано це ще і з тим, що в якості заповнювача деяких сортів бетону використовуються гірські породи, просочені радіацією, конструкції перестають пропускати повітря і в приміщенні встановлюється дискомфортний мікроклімат. Крім цього, бетонні плити виділяють в атмосферу квартири радіоактивні гази: радій і торій. З цим ми, звичайно, мало що поробимо, але в якості виходу можна запропонувати зниженого вмісту радону штукатурку або, ж звичайні паперові шпалери. Гіпсокартоні листи. Існує два види гіпсокартону: звичайний (для житлових приміщень) та технічний (для нежитлових приміщень). На жаль, трапляється так, що під виглядом безпечного і екологічно чистого гіпсокартону, як раз і продається технічний, показники якого набагато гірше. Технічний гіпсокартон виконаний з погано очищеного гіпсу, і, відповідно, має низьку якість і більш вигідну вартість. Перебувати в безпосередній близькості біля такого матеріалу довгими годинами безперервно безпечно, хоча категорично не рекомендується. Звичайний гіпсокартон - матеріал не тільки безпечний, але і корисний, зручний у використанні. Його пориста структура дозволяє регулювати вологість повітря в квартирі, а кислотність поверхні дорівнює кислотності людської шкіри, що гарантує відсутність подразнень і алергії. Керамічна плитка. Керамічна плитка міцний, надійний, екологічно безпечний матеріал. Здебільшого вона не буде джерелом шкідливих речовин. Чого не можна сказати про клей, який буде застосовуватися для її кріплення. Він може таїти в собі толуол і фенол. Синтетичні матеріали і пластики знаходять все більше застосування в житловому будівництві, проте в своїй більшості не є екологічно чистими матеріалами. Спектр застосування полімерів в будівництві досить широкий. Вони використовуються для: покриття підлог (лінолеум, ПВХ плитки і ін.), внутрішнього оздоблення стін і стель, гідроізоляції та герметизації будівель, виготовлення тепло - і звукоізоляційних матеріалів (поропласти, пінопласти), покрівельних і антикорозійних матеріалів і покриттів , віконних блоків і дверей, конструкційно-оздоблювальних і огороджувальних елементів будівель, лаків, фарб, емалей, клеїв, мастик і для багатьох інших цілей. Пластикові вікна і двері. Зараз дуже популярна установка в квартирах, вікон із ПВХ. Крім стандартних забруднювачів в 25% випадків в них нерідко виявляється діоксини. Це дуже сильні токсичні речовини, одні з найпотужніших канцерогенів, які порушують ріст клітин організму і викликають мутаційні реакції в них, аж до загибелі клітин. Ці отруйні речовини негативно впливають на багато тканин організму, особливо на кровоносну і репродуктивну системи. Вплив діоксинів порушує нормальний перебіг вагітності і розвиток плоду. Меблі. Меблі, виготовлені з ДСП (деревостружкової плити) шкідливі тим, що цей будівельний матеріал виділяє формальдегід - потенційний канцероген. Він здатний привести до раку горла чи носа. З видимих нездужань - викликає головний біль, нудоту, дратує верхні дихальні шляхи, провокує алергію. ДСП, ДВП виробляються з деревної тирси і стружок (осики, вільхи і т.д.) з добавкою сполучних синтетичних смол. Після пресування і термообробки виходить щільна структура, придатна для використання в будівництві. Формальдегід та фенол, що містяться в смолах, неминуче виділяються в повітря житла, особливо в перший рік, наприклад, після покупки меблів. На жаль, без формальдегіду виробництво ДСП, ДВП неможливо взагалі, тому до складу смол додають речовини-акцептори, нейтралізуючі вільний формальдегід в процесі виробництва. Другий шлях - обробка поверхонь і торців вже готових плит матеріалами, які перешкоджають виділенню формальдегіду в повітря. Необхідно стежити за тим, щоб покриття ДСП (фанера, кромка, полірування) не оголювалися згодом, інакше формальдегід почне і через роки проникати в приміщення. Також небезпечні і поліровані меблі. Через кілька років покриття розтріскується, і формальдегід з ДСП починає проникати назовні. Небезпека №1. Формальдегід. Формальдегід міститься в смолі, використаної при виготовленні деревостружкових плит (ДСП), дерево-волокнистих плит (ДВП), фанери (ФРП), мастик, пластифікаторів, шпаклівок і мастил для сталевих форм. Можливі наслідки: Формальдегід подразнює слизові оболонки і шкіру, володіє канцерогенною активністю. Тривале вдихання парів формальдегіду, особливо в теплу пору року, може провокувати розвиток різних шкірних захворювань, погіршення зору і хвороби органів дихання. Небезпека №2. Фенол. Використання лаків, фарб і лінолеуму призводить до 10-кратного перевищення рівня гранично допустимої концентрації фенолу. Особливо небезпечно використання в приміщенні лаків і фарб, призначених тільки для зовнішніх робіт, дозволених до використання на відкритому повітрі. Можливі наслідки: Ураження нирок, печінки, зміна складу крові. Небезпека №3. Радіоактивне випромінювання. Деякі будівельні конструкції можуть включати в себе природні матеріали з вмістом радіонуклідів, набагато перевищують діючі норми радіаційної безпеки. Досить часто при ремонті будинків використовується суміш бетону і гранітного щебню, яка має високий радіаційним фоном. Крім того, причиною надмірного радіоактивного випромінювання можуть бути деякі види поширених, в даний час, фосфорецируючих шпалер (які світять в темряві елементами). Можливі наслідки: Онкологічні захворювання, особливо великий ризик розвитку раку легень. Небезпека №4. Молекули стиролу. Основним джерелом виділення стиролу є теплоізоляційні пінопласти, облицювальний пластик, лінолеум, а також лаки, фарби і клеї. Крім того, значно підвищує концентрацію стиролу в повітрі оздоблення стін і стель сухою вагонкою. Можливі наслідки: Роздратування слизових оболонок, очей, головний біль, нудота, спазми судин. Небезпека №5. Аерозолі важких металів. Деякі види шпалер і килимові покриття акумулюють в собі величезну кількість аерозолів важких металів. Крім того, високим вмістом важких металів відрізняються бетон, цемент, шпаклівки та інші матеріали з додаванням промислових відходів. Можливі наслідки: Захворювання серцево-судинної системи, печінки, нирок і алергічні реакції. Небезпека №6. ПВХ. ПВХ-продукти виготовлені з полівінілхлориду - небезпечної отрути, здатної руйнувати нервову систему і викликати ракові захворювання. Виділення вінілхлориду в навколишнє середовище посилюється навіть при невеликому нагріванні. У квартирі він найчастіше зустрічається у вигляді лінолеуму (виключаючи деякі дорогі марки), вінілових шпалер, пластикових віконних рам, пластмасових іграшок (від ляльок до дитячих зубних кілець). Для додавання ПВХ еластичності в нього часто додають - фталати або ефіри фталатів, попадання яких в організм може викликати ураження печінки і нирок, зниження захисних властивостей організму, безпліддя, рак. ПВХ може містити і інші небезпечні речовини: кадмій, хром, свинець, формальдегід. На кожному будівельному матеріалі має бути проставлено кілька маркувань. Однією з маркувань є буква Г, вона позначає пожежонебезпека даного матеріалу. При горінні будівельні матеріали з маркуванням Г4 виділяють отруйні токсини. Найнебезпечнішим вважається ковролін (Г4), далі йде лінолеум (Г2) і найбезпечнішим вважається ламінат (Г1). Якщо на лінолеумі присутній напис "комерційний," технічний "чи" промисловий "- значить, його не можна використовувати в житлових приміщеннях. Аналізуючи шпалери, самими легкозаймистими вважаються паперові (Г4), далі - вінілові (Г3), а найбільш пожежобезпечними є скло шпалери (Г1). Найбезпечніші фарби, які рекомендовані для обробки квартир - це водо дисперсійні і акрилові фарби, що не містять небезпечних розчинників. На них повинна стояти маркування ВС, ВД або ВА. Необхідно щоб на упаковці стояли такі літери як Е1, Е2, Е3, які інформують покупця, якої екологічності матеріал і де необхідно його застосовувати. Нами було досліджено навчальні кабінети. Кабінети частково забруднені небезпечними хімічними речовинами - це пластикові вікна, меблі, лінолеум. Систематичне вдихання парів, які виходять від лінолеуму може привести до негативних наслідків, а саме викликає нудоту, може стати причиною розвитку злоякісних новоутворень, різь в очах, першіння в горлі, безпричинний головний біль, алергічні прояви. Крім небезпечних для здоров'я оздоблювальних матеріалів, в кабінетах є і екологічно чисті матеріали. До них можна віднести стіни з ГКЛ, шпалери, стеля. Вивчивши склад оздоблюва
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Державний навчальний заклад «Богуславський центр професійно-технічної освіти. НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «Хімія в моїй професії»Виконалавикладач хіміїВалерія Лелека

Номер слайду 3

Блок 1 «Хімія в професії «Кухар»

Номер слайду 4

Виникнення «фаст-фуду» (швидке харчування) «Фаст-фуд» - загальна назва, дана будь-якій їжі, яку можна швидко приготувати і подати клієнту. Це їжа, яка може продаватися як в ресторанах, кафе, закусочних, так і в магазинах. Якщо ви думаєте, що фаст-фуд - недавній винахід людства, ви сильно помиляєтеся.

Номер слайду 5

Вплив «фаст – фуду» на організм людини Стрімкий набір ваги, інфаркти і діабет, все частіше зустрічаються у європейців, це спонукало дієтологів вивчити склад і калорійність найбільш популярних страв швидкого харчування. Вчені прийшли до невтішного висновку: всього в одній порції фаст-фуду міститься денна норма жирів.

Номер слайду 6

Висновок Своїм дослідженням ми підтвердили висунуту гіпотезу: між здоров'ям людини і вживанням фаст-фуду існує прямий зв'язок. Ця їжа дійсно негативно впливає на організм. Шкода страв швидкого приготування, насамперед пов'язана з: -високим вмістом жирів, солі, цукру, високу енергетичну цінність; -низьким вмістом клейковини; -відсутністю важливих поживних речовин, вітамінів і мінералів.

Номер слайду 7

Рекомендації Одним словом, не вживайте страви з підвищеним вмістом жирів, солі, пийте тільки напої без застосування цукру і різних барвників. Намагайтеся відвідувати заклади швидкого харчування рідше, а, відвідавши його, замовляйте невеликі порції, намагайтеся, їсти побільше овочевих і фруктових салатів, які в надлишку пропонують багато «правильні» фаст-фуди, не поспішайте, ретельно пережовуйте їжу. Використовуючи такі поради, можна значно зменшити шкоду.

Номер слайду 8

Блок 2 «Хімія в професії «Слюсар з ремонту автомобілів»

Номер слайду 9

Науково-дослідна частина Види палива та технічні рідини, які використовуються в ДВС. Для підтримки автомобіля в робочому стані використовуються різні рідини хімічного походження, такі як:• бензин,• дизельне паливо,• антифриз,• моторне масло, трансмісійне масло,• гальмівна рідина,• рідина гідро підсилювача,• електроліти.

Номер слайду 10

Джерело токсичних речовин Вихлопні гази - основне джерело токсичних речовин двигуна внутрішнього згоряння - це неоднорідна суміш різних газоподібних речовин з різноманітними хімічними і фізичними властивостями, що складається з продуктів повного і неповного згоряння палива, надлишкового повітря, аерозолів і різних мікро домішок, які надходять з циліндрів двигунів в його випускну систему.

Номер слайду 11

Експеримент на виявлення токсичності нафтопродуктів і їх впливу на організм людини Основними джерелами забруднення є підприємства промисловості, транспорту та житлово-комунального господарства. У загальному обсязі викидів в атмосферу забруднюючих речовин на частку автотранспорту в останні роки доводилося до 59% сумарного викиду шкідливих речовин. Основними забруднювачами атмосферного повітря є: пил, оксид вуглецю, діоксид сірки. АІ - 92 АІ - 95 Дизельне паливо

Номер слайду 12

Висновок Останні роки забруднення атмосфери призвело до того, що погіршилося постачання киснем людського організму, люди нашої області і міста стали частіше хворіти на пневмонію, онкологічними захворюваннями, алергією, адже при тривалому вдиханні повітря з вмістом кисню менше 15%, доведено, настає навіть у людини смерть . Ознаки дефіциту кисню у людини, виражається в:- загальної слабкості; - погіршення кольору шкіри обличчя; - депресії, порушення сну; - запаморочення, головний біль; - роздратуванні і втоми; - зниженні розумової працездатності, ослаблення пам'яті; - порушення обміну речовин, надмірна вага, знижується імунітет.

Номер слайду 13

Рекомендації Щоб знизити шкідливість автомобільних викидів і хімічних рідин потрібно: - підвищити якість двигунів;- встановити пристрої (каталізатори), що знижують концентрацію шкідливих речовин у вихлопних газах; - шукати нові види палива; - створювати нові екологічно чисті двигуни; - бути обережним і уважним при виборі, використанні хімічних рідин, дотримуючись усіх заходів безпеки з ними. І ... якщо Ви живете в місті, намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі, утримувати свій автомобіль в технічно справному стані. Приймайте кисневий коктейль, застосовуйте дихальну кисневу терапію! Бережіть себе! Слідкуйте за своїм здоров'ям!

Номер слайду 14

Блок 3 «Хімія в професії «Штукатур, лицювальник, плиточник, маляр»

Номер слайду 15

Будівельні матеріали Деякі синтетичні матеріали виділяють в навколишній простір пари, що складаються з різних хімічних речовин: фенолу, формальдегіду, толуолу, бензолу і тому подібних, що сприяють виникненню цілого букета хронічних захворювань.

Номер слайду 16

Вплив будівельних матеріалів на організм людини Вчені-гігієністи давно прийшли до висновку, що багато хвороб визначаються якістю житлових умов. Такі недуги отримали навіть назву «житлових хвороб». В даний час, безпеку штучного середовища - місця, де безліч людей проводить більшу частину свого життя, набуває більшої актуальності. Ось уже близько 20 років в світі існує таке поняття, як синдром хворих будівель. Причина цієї хвороби - незадовільний вплив внутрішнього середовища приміщення на здоров'я людини.

Номер слайду 17

Висновок Розроблено способи одержання екологічно безпечних ДСП на магнезит. Необхідно використовувати меблі, виконані з натуральних матеріалів - дерева. Як ми бачимо, штучний лінолеум далеко не безпечний матеріал, який складається з безлічі хімічних сполук. Ціна на натуральний лінолеум в кілька разів вище, ніж вартість полімерного. Найбільш безпечні паперові шпалери, шпалери під фарбування і скло шпалери. Для обробки стелі доцільно використовувати побілку вапном або водоемульсійною фарбою, а для фарбування стін акрилові, алкідні, латексні, поліефірні та водо дисперсійні фарби. Розроблено нові пластикові вікна з дерева. Можливість застосування в приміщенні плитки для підлоги.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
6 жовтня 2023
Переглядів
460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку