Застосування галогенів та їх сполук

Про матеріал
Матеріали презентації можна використовувати під час уроків хімії 11 клас з теми "Елементи VІІА групи (галогени)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування галогенів та їх сполук

Номер слайду 2

Йод і його з'єднання застосовують головним чином у медицині й в аналітичній хімії, а також в органічному синтезі й фотографії. У промисловості застосування йоду поки незначно по обсягу, але досить перспективно. Так, на термічному розкладанні йодидів засноване одержання високоочисних металів.

Номер слайду 3

У зв'язку з більшою або меншою нестачею йоду в їжі й воді застосовують йодування кухонної солі, що містить звичайно 10 – 25 м йодистого калію на 1 тонну солі. Застосування добрив, що містять йод, може подвоїти й потроїти його вміст у сільськогосподарських культурах.

Номер слайду 4

Препарати, що містять йод, мають антибактеріальні властивості, вони роблять також протизапальну й відволікаючу дію; їх застосовують зовнішньо для знезаражування ран, підготовки операційного поля. При прийомі всередину препарати йоду впливають на обмін речовин, підсилюють функцію щитовидної залози. Оскільки йод впливає на білковий і жировий (ліпідний) обмін, він знайшов застосування при лікуванні атеросклерозу, тому що знижує зміст холестерину в крові

Номер слайду 5

Добова потреба дорослої людини в хлорі, (2 – 4 г) покривається за рахунок харчових продуктів. З їжею хлор надходить звичайно в надлишку у вигляді хлориду натрію й хлориду калію. Особливо багаті хлором хліб, м'ясні й молочні продукти. В організмі тварин хлор – основна осмотично-активна речовина плазми крові, лімфи, спинномозкової рідини й деяких тканин. Відіграє роль у водно-сольовому обміні, сприяючи втриманню тканинами води. Регуляція кислотно-лужної рівноваги в тканинах здійснюється поряд з іншими процесами шляхом зміни в розподілі хлору між кров'ю й іншими тканинами

Номер слайду 6

Хлор бере участь в енергетичному обміні в рослин. Xлор позитивно впливає на поглинання коріннями кисню. Xлор необхідний для утворення кисню в процесі фотосинтезу ізольованими хлоропластами. До складу більшості живильних для середовищ штучного культивування рослин хлор не входить. Можливо, для розвитку рослин достатньо досить малі концентрації хлору.

Номер слайду 7

Рідкий фтор – окислювач ракетних палив. Фтор токсичний. Фтор постійно входить до складу тваринних і рослинних тканин; мікроелементів. У вигляді неорганічних з'єднань утримується головним чином у кістках тварин

Номер слайду 8

Бром застосовують досить широко: Він – вихідний продукт для одержання ряду бромистих солей й органічних похідних. Більші кількості брому витрачають для одержання бромистого етилу й діброметану – складових частин етилової рідини, що додає до бензинів для підвищення їхньої детонаційної стійкості. З'єднання брому застосовують у фотографії, при виробництві ряду барвників, бромистий мітив і деякі інші з'єднання брому – як інсектициди.

Номер слайду 9

Деякі органічні сполуки брому служать ефективними протипожежними засобами. Бром і бромну воду використають при хімічних аналізах для визначення багатьох речовин. У медицині використовують броміди натрію, калію, амонію, а також органічні з'єднання брому, які застосовують при неврозах, істерії, підвищеній дратівливості, безсонні, гіпертонічній хворобі, епілепсії й хореї.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку