Про матеріал
Проблема генетичномодифікованих продуктів існує з 60-х років минулого сторіччя.
– Дослідження цієї теми розпочалося ще за часів Радянського Союзу, – пояснює доцент кафедри екології КДПУ, кандидат хімічних наук Тетяна Козловська. – І ми вже з півстоліття висіваємо змінене насіння. Просто раніше властивості рослин поліпшували за допомогою селекції, тобто через видозмінення багатьох клітин. Генетична ж модифікація змінює одну єдину клітину, за рахунок чого змінюються властивості всієї культури. І за рахунок селекції, і за рахунок генетичних модифікацій вчені задають рослинам певні якості. Візьмемо морозостійке жито. З одного боку – це продукт селекції. А з іншого – хто нам заважає віднести його до генетичномодифікованих організмів. Адже у такого жита відсутня реакція на один певний чинник. І відсутність цієї реакції задала людина. Таким же чином вона змінювала сільськогосподарськи культури з тим, щоб вони були витривалішими, більш урожайними.