Проект на тему: Трансгенні організми

Про матеріал
Проблема генетичномодифікованих продуктів існує з 60-х років минулого сторіччя. – Дослідження цієї теми розпочалося ще за часів Радянського Союзу, – пояснює доцент кафедри екології КДПУ, кандидат хімічних наук Тетяна Козловська. – І ми вже з півстоліття висіваємо змінене насіння. Просто раніше властивості рослин поліпшували за допомогою селекції, тобто через видозмінення багатьох клітин. Генетична ж модифікація змінює одну єдину клітину, за рахунок чого змінюються властивості всієї культури. І за рахунок селекції, і за рахунок генетичних модифікацій вчені задають рослинам певні якості. Візьмемо морозостійке жито. З одного боку – це продукт селекції. А з іншого – хто нам заважає віднести його до генетичномодифікованих організмів. Адже у такого жита відсутня реакція на один певний чинник. І відсутність цієї реакції задала людина. Таким же чином вона змінювала сільськогосподарськи культури з тим, щоб вони були витривалішими, більш урожайними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальний проект“Трансгенні організми: за і проти”Підготувала: Непота О. Д. Вчитель біології і хіміїПерчунівського ЗЗСО І – ІІІ ступенів. Піщанобрідської ОТГКіровоградської областім. Кропивницький 2021

Номер слайду 2

Генетично змінені організми спроможні нагодувати всю планету, – кажуть біологічні інженери. Генетичномодифіковані харчі перетворять нас на мутантів, – відповідають їм противники трансгенів.

Номер слайду 3

Трансгенними називають рослин і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології. Трансгенні організми

Номер слайду 4

Генетично модифіковані організми, одержані за допомогою методів молекулярної біології, з’явилися у 80-х роках ХХ століття. Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном у 1980 р. У 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання. Трансгенні організми

Номер слайду 5

ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та  регенерації. Найбільше вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу та бавовну. Використання

Номер слайду 6

Використання. Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, стійких до несприятливих умов середовища, гербіцидів та шкідників або рослин, що мають покращені ростові та смакові якості.

Номер слайду 7

На сьогоднішній день при створенні трансгенних тварин застосовують 5 методів: 1) введення ДНК у яйцеклітину; 2) введення ДНК у стовбурові клітини; 3) введення ДНК за допомогою векторів на основі вірусів; 4) трансфекцію; 5) введення ДНК за допомогою ліпосом. Трансгенні тварини

Номер слайду 8

Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії. На сьогодні їх використовують для виробництва великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині. Наприклад, генетично модифіковані бактерії використовують для виробництва інсуліну. Також бактерії використовують для виробництва факторів згортання крові для лікування гемофілії. Трансгенні мікроорганізми

Номер слайду 9

Основною ціллю створення ГМ рослин є утворення нових сортів із специфічними ознаками, які не притаманні для рослин цього виду. Прикладом таких ознак можуть бути стійкість до різного роду гербіцидів, шкідників, стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища чи набуття нових якостей харчового значення.  Трансгенні рослини

Номер слайду 10

Переважна кількість генномодифікованих продуктів – рослинного походження. Станом на 2009 рік, комерціалізовано і допущено до вирощування 33 види трансгенних рослин: кукурудза, соя, папая, гарбуз, цукровий буряк, рапс…Трансгенні рослини

Номер слайду 11

Генетично модифікована їжа - це продукти харчування, отримані з генетично модифікованих організмів. Генетично модифіковані організми набувають певних якостей завдяки переносу в геном окремих генів теоретично з будь-якого організму (у випадку трансгенезу) або з геному споріднених видів (цисгенез). Генетично модифікована їжа

Номер слайду 12

Спеціалісти не можуть констатувати шкідливість ГМО на організм людини. Але й виключати факт небезпеки генномодифікованих організмів теж немає підстав. У зв'язку з цим нещодавно був прийнятий закон про обов'язкове маркування харчових продуктів на наявність або відсутність у них ГМО. Генетично модифікована їжа

Номер слайду 13

«За» Генну модифікацію здійснюють у спеціальних лабораторіях з найточнішою апаратурою на рівні однієї клітини. У результаті отримуємо нові форми біологічно активних ДНК та нові організми зі штучно зміненими генами. – І тут виникає двояка проблема,– З одного боку, без генетично-модифікованих продуктів обійтися не можна, тому що нам потрібно задавати рослинам певні властивості. До того ж якість нашого харчування викликає багато нарікань. Через незбалансоване харчування знижується імунний статус людини, тобто відгук організму на вплив негативних компонентів навколишнього середовища уповільнюється. А населення земної кулі постійно зростає і без збільшення кількості харчової продукції нам не обійтися. https://www.telegraf.in.ua/customer/5930-5930.html

Номер слайду 14

«Проти» 1. Перенесення генів на дикі рослини та на немодифіковані культури. Наприклад, звичайна соя у результаті переопилення може стати трансгенною * 2. Проникнення трансгенів у харчові ланцюги – перезапиленою дикою травою можуть харчуватися, наприклад, свійські тварини. А це призведе до потрапляння трансгенних компонентів у кінцеві продукти харчування. Це може призвести до посилення дії певних алергенів * стійкості до антибіотиків. 3. Виникнення нових вірусів – вони швидше адаптуватимуться до змін навколишнього середовища. Люди за ними не встигатимуть, тому що період біологічного та екологічного адаптування у нас відбувається не так швидко.  4. Посилення симптомів захворювань. 5. Зміні харчової цінності продукції. Ми не отримаємо той калорійний раціон, на який розраховуємо. 6. Мутації. Ймовірність такого випадку – одна на мільйон, і та – при генетичній схильності організму. Але це стосується тільки рослин. Люди мутантами не можуть стати. Адже генетичну структуру кода людини трансгенні продукти змінити не можуть. Люди і рослини – зовсім різні види. А різні види не так легко схрещуються один з одним. Найчастіше, вони не схрещуються взагалі.https://www.telegraf.in.ua/customer/5930-5930.html

Номер слайду 15

Список іноземних компаній, помічених у використанні ГМО: Nestle (Нестле) - виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування. Hershey's (Хершіс) - виробництво шоколаду, безалкогольних напоїв. Coca-Cola (Кока-Кола) - виробництво напоїв Кока-Кола, Спрайт, Фанта, тонік «Кінлі».

Номер слайду 16

Mc. Donald's (Макдональдс) - «ресторани» швидкого харчування. Danon (Данон) - виробництво йогуртів, кефіру, сиру, дитячого харчування. Mars (Марс) - виробництво шоколаду Марс, Снікерс, Твікс. Pepsi. Co (Пепсі-Кола) - напої Пепсі. Список іноземних компаній, помічених у використанні ГМО:

Номер слайду 17

Уважно читайте склад продукту;Харчуйтеся їжею власного приготування;Робіть покупки з особливою обережністю;Уникайте імпортних продуктів. Як уберегти себе від ГМО:

Номер слайду 18

Отже, самі по собі, як явище, ГМО є порівняно нешкідливими для людини та навколишнього середовища. Але, як і скрізь в харчовій галузі, все-таки існують певні небезпеки, пов’язані з трансгенними продуктами. Це і підробки, і збої в системі контролю, і багато іншого, чим «грішить» сучасний ринок харчової продукції. І тільки правильно організоване виробництво, робота з перевіреними компаніями, контроль за якістю і випуском на ринок трансгенних продуктів дозволить з достатньою впевненістю говорити про безпечність генетично модифікованої їжі, як і будь-якої іншої. Висновок

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
27 жовтня 2023
Переглядів
293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку