Проект на тему «Тварини Червоної Книги України» Учня 3-Б класу Пастуха Віталія

Про матеріал

Проект на тему

«Тварини Червоної Книги України»

Учня 3-Б класу

Пастуха Віталія

ЗУБР


Зубр - лісовий гігант, колись був широко поширений в Європі. Сьогодні цей вид зберігся лише в заповідниках крім України ще в Білорусії, Польщі та Росії.


Перегляд файлу

 

Проект на тему

«Тварини Червоної Книги України»

 

Учня 3-Б класу

Пастуха Віталія

 

«ЗУБР»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зубр - лісовий гігант, колись був широко поширений в Європі. Сьогодні цей вид зберігся лише в заповідниках крім України ще в Білорусії, Польщі та Росії.

Вид, чисельність якого в усіх країнах крім України, росте рік від року. З 1965 по 1967 рр. в Україну було завезено 41 особина. Максимальна чисельність в 1990 р. - 685 голів. На 2008 р. поголів’я зменшилося більш ніж в три рази і зараз становить менше 200 зубрів. Основна причина зменшення поголів’я це браконьєрство.

Клас — Ссавці, ряд — Парнокопитні, родина Порожнисторогі.

Один з 2-х видів роду, один вид в фауні України.

Історичний ареал виду від Піренеїв до Сибіру, Англія і Скандинавії. В Україні на початок 1990х рр. утримувалися 10 популяцій у Волинський, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській,

Чернівецькій                   та

Вінницькій    обл.    Зараз

зубр зберігся скрізь, крім Чернігівської обл.

Традиційно вид, що здійснював величезні міграції, зараз веде осілий спосіб життя. Тримається невеликими сім’ями або стадами (до 50 особин). Старі самці живуть поодинці, пристають до гурту лише під час гону. Живиться травою, листям, пагонами і гілками дерев та чагарників, корою, а також добре їсть сіно. Статевої зрілості самець досягає у 2–3-річному віці, а самка у 2-річному. Самка раз на рік після 9-місячної вагітності народжує одне, рідко двох малят. Лактація триває 8–10 місяців. Рівнині та гірські ліси (переважно листяні і мішані, з вирубками, луками та болотами). Виходить на сінокоси та ін. сільськогосподарські угіддя.

Довжина тіла може досягати до 330 см, вага його до однієї тонни, а висота в холці до 2 метрів. Голова зубра, у співвідношенні до тіла невелика. Очі темно коричневі, ніс великий, з великими ніздрями. Роги зубра, а їх два, ростуть все життя і не змінюються, як наприклад в оленя. Горб, похила спина, могутня статура, міцні невисокі ноги і довгий хвіст - ось такий він, зубр. Під підборіддям густа борода.

 Забарвлення хутра у тварини каштанового кольору, боки бурі. Пухнасте і м'яке підшерстя зубра зберігає тіло тварини в теплі і захищає від намокання. Верхнє жорстке остьове волосся захищає бика від забруднень. У зубра добре розвинений нюх, а слух і зір трохи гірше. Самки менше розмірами і за вагою, ніж самці.

Зубри здаються важкими і незграбними, спокійними і байдужими. Насправді, ці бики можуть жваво погнатися за порушником спокою, якщо знадобиться, можуть і буцнути. При цьому вони сердито пирхають, мотають головою, а очі наливаються кров'ю. Ні густі зарості, ні 2 метрова огорожа заввишки - не перешкода зубру.  Тривалість життя зубра 25 років.

 

 

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Природознавство, Розробки уроків
Інкл
Додано
22 квітня 2018
Переглядів
3497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку