Проект на тему: "Все про каву"

Про матеріал

Пропоную Вам проект "Кава", де зібрана інформація про походження кави, основні сорти кави її географію. Також висвітлюється інформація про застосування кави в медецині та косметології. Дану інформацію можна ілюструвати та презентувати на позакласному заході на тему наприклад "Все про каву".

Перегляд файлу

 

 

 

ПРОЕКТ

на тему:

Результат пошуку зображень за запитом "кава"«КАВА»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Богдан І.І.,

вчитель географії Станьківської ЗОШ І-ІІ ст.

 

План

1. Етимологія назви та історія кави

2. Основні сорти

3. Географія кави

4. Процес приготування кави

5. Кава в Україні

6. Кава і здоров'я

7. Кава врятує красу

Висновки

Список використаних джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Етимологія назви та історія кави

Кава (араб. قهوة, тур. Kahve, пол. Kawa — назва провінції Каффа у Ефіопії) — напій, що виготовляється зі смажених плодів (бобів) кавового дерева. Стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води. Споживання кави вже давно набуло ознак окремої культури, оспіваної митцями різних епох. Містить у своєму складі кофеїн.

Існує багато легенд і версій відкриття людьми кави як напою, але майже всі вони називають батьківщиною кави Ефіопію. Ще до 1 ст. РХ мешканці провінції Каффа знали про властивості ягід кавового дерева надавати сил і бадьорості. Щоправда, у той час кавові боби не заварювали, а споживали загорнутими у тваринний жир. Такі енергетичні «палички» були чи не єдиним джерелом харчування під час довгих та виснажливих походів у пустелі.

Близько 1 ст. РХ араби через Ємен привезли кавове дерево і почали його вирощувати на своїх землях. Саме араби почали заварювати кавові зерна у окропі і пити цей напій (за іншими версіями це почали робити турки). З арабських країн і прийшло до нас слово кава, арабською qahwa, буквально «те, що позбавляє сну».

У єгипетських кав'ярнях розповідали арабську легенду про те, як в Ефіопії один пастух помітив, що кози, які поїли ягід з кавового куща, не сплять, а всю ніч граються, стрибають. Він розповів про це муллі, який вирішив на собі випробувати дію цих ягід, щоб не засипати в мечеті. Дослід вдався.

Споживання кави швидко поширилось у арабів. Проте певний час воно було заборонене: у Мецці в 1511, Каїрі в 1532, але через величезну популярність напою, заборона була анульована. Близько 1450 р. кава з'явилася у Туреччині, де у Стамбулі відкрилися перші кав'ярні (різні джерела надають різні дати між 1450 та 1560 роками).

До Європи кава потрапила у XV ст., але вживалася лише як лікувальний засіб і коштувала дуже дорого. Одного разу французький король Людовик XIV отримав в подарунок з Амстердаму в горщику одне квітуче деревце кави. Воно було передано в Паризький ботанічний сад, де в теплиці через дев'ять років з важкістю і з великими пересторогами виростили з насіння від єдиного деревця тільки один сіянець (рослина потрапила туди теж з пригодами). На островах Батавії і Яві росли цілі плантації цих дерев, зірко охоронювані голландцями. Згодом, в 1723 році, капітан де Кліе віз з Парижу цю ж рослинку на острів Мартініку. Через два роки дерево зацвіло білими, такими ж, як у жасмину, але більшими квітками й дало ягоди, спочатку зелені, потім почервонілі, а потім стали ліловими. З куща було отримано з кілограм кавових зерен. У кожній ягідці, завбільшки з вишню, було два зернятка кави.

Через кілька років від цього дерева відбулися цілі плантації не тільки на Мартиніці, а й на Гваделупі і Сан-Домінго.

В Південну Африку на плантації кавові дерева були привезені з Ефіопії.

Капітана де Кліє призначили губернатором Гваделупи, а після смерті поставили йому пам'ятник у подяку за розведення кави, яка збагатила французькі острови.

З капітана де Кліе взяли приклад інші французи. Їм вдалося, незважаючи на загрозу смертної кари, вивезти потай від голландців із Суринаму зерна кави і посіяти їх в Кайенні, а одне дерево перевезти в Гвіану.

Про каву в Європі вперше дізналися від італійського лікаря Просперо Альпіні, який супроводжував венеціанське посольство в Єгипет і привіз звідти в 1591 році розповіді про каву. Він же дав перший опис кави як медичного засобу:

"В одному з єгипетських садів бачив я дерево, що приносить насіння, усім тут відоме і вельми поширене: з нього араби і єгиптяни готують улюблений свій напій, який всі п'ють замість вина і в готелях продають так само, як у нас вино, а називають його «Кофа». Насіння його привозять із щасливої ​​Аравії. Деревце схоже на бересклет, але тільки листки товщі, жорсткіші і вічно зелені. Настій п'ють для зміцнення шлунку, для збудження травлення, від завалів і пухлин печінки та селезінки ".

Спочатку лікарі повстали проти «турецького напою», проти «жахливої ​​пристрасті, тиранічної звички» пити каву. Вони стверджували, що кава скорочує життя. Вони наводили приклади, що французький міністр Коблер нібито спалив собі шлунок, вживаючи каву при нічній роботі, що одна принцеса померла від кави, яка викликала у шлунку сто наривів, що у фламандського губернатора від кави утворився рак на руці тощо.

Перша в Європі кав'ярня відкрилась в Італії у 1645 році, у Франції в 1657.

Першу кав'ярню у Лондоні в 1652 році відкрив один грек. Ця кав'ярня під назвою «Віргонія» збереглася досі. Англійцям дуже сподобалась кава, і в 1715 у Лондоні нараховувалось більше 3000 кав'ярень. Кав'ярні стали свого роду громадськими установами. Чоловіки різних професій або політичних партій відвідували певні кав'ярні. Наприклад, партія вігів мала свій клуб в кондитерській Кит-Кет (Крістофера Кета​​). Люди, які шукали якусь людину, питали не адресу цієї людини, а яку він відвідує кав'ярню: «Віль», «Баттон», «Байта» або «Грецьку», особливо відомі в кінці XVII століття. У кав'ярнях дізнавалися останні новини (тоді газет не було), обговорювали питання політики, літератури, мистецтва. Там давали поради лікарі, адвокати, укладалися торговельні угоди. Жінки в кав'ярні не ходили.

Широке поширення кави як популярного в Європі напою почалось у Відні з 1683 і пов'язане з ім'ям українського шляхтича та козака Юрія-Франца Кульчицького. Під час облоги турками Відня у 1683 він, перевдягнувшись у турецький одяг, проніс листа про допомогу місту, за що був щиро нагороджений віденцями, у тому числі 300 мішками кави з турецького обозу. Перебуваючи в Туреччині, Юрій ознайомився із технологією приготування напою, яку вміло пристосував до смаків європейців — почав додавати до кави цукор. Так з'явилася знаменита кава по-віденськи. Згодом Юрій Кульчицький відкрив у подарованому йому будинку кав'ярню, де продавав порцію кави по крейцеру за філіжанку. За деякий час напій набув великої популярності серед віденців. Згодом, за сприяння підприємливого українця, в багатьох куточках міста почали діяти схожі заклади, а Ю. Кульчицький очолив цех продавців кави.

У XVIII ст. прусський король Фрідріх II, прагнучи збільшити казну на нові війни, обклав споживання модного кавового напою високим митом. Але кава надходила з-за кордону в невеликих кількостях і давала надто малий дохід. Втоді Фрідріх найсуворіше наказав вченим віднайти натуральній каві замінник (ерзац). 1790 року з'явилась кава з цикорію, а перед тим — напої з жолудів, ячменю, жита та інших рослин (з смажених коренів кульбаби). Спершу ці рослини застосовували для фальсифікації напою з натуральної кави, потім їх почали рекомендувати особам, котрим «натуральна кава протипоказана за станом здоров'я».

Кращу каву з усієї Аравії звозили в порт Мокка, звідки її розвозили на кораблях по всьому світу.

Згодом, відомий композитор Йоганн Себастьян Бах (1685–1750) написав «Кавову кантату».

Станом на 1964 рік Бразилія — ​​найбільший виробник кави на світовому ринку. Щоб затримати падіння цін на каву, нерідко знищують до 65 відсотків урожаю кави.

На Землі виростає всього 3 основних вида кавового дерева. Перший з них – арабіка. Він лідирує по багатьом показникам. Наприклад, по кількості сортів, по долі продажів в світовій торгівлі, по виробництву кавових зерен в світі. Другий – робуста. Він був виявлений лише в середині 18 століття. Лідер по виробництву цієї культури – Африка. Третій і останній вигляд кави – ліберіка. Ліберіка відрізняється дуже низькими урожаями, великою примхливістю і відсутністю попиту.

  1. Основні сорти

На Землі виростає всього 3 основних вида кавового дерева. Перший з них – арабіка. Він лідирує по багатьом показникам. Наприклад, по кількості сортів, по долі продажів в світовій торгівлі, по виробництву кавових зерен в світі. Другий – робуста. Він був виявлений лише в середині 18 століття. Лідер по виробництву цієї культури – Африка. Третій і останній вигляд кави – ліберіка. Ліберіка відрізняється дуже низькими урожаями, великою примхливістю і відсутністю попиту.

АРАБІКА

Офіційна назва культури – Кавове Дерево Аравійське (Coffea arabica). Арабіка – найважливіший вигляд кави в світі – відрізняється складним ароматом. Культура дуже примхлива. Оптимальні умови існування арабіки - гірські тропіки на висоті від 900 до 2100 м-коду над рівнем морить. Вологість - регулярні рясні дощі. Середні температури в місці зростання – 15-24°c. Основна умова – повна відсутність морозів. Характеристики грунту або глибокий, родючий грунт, багатий безліччю мінералів. Арабіка дуже чутлива до захворювань. Щоб їм запобігти, треба використовувати пестициди і фунгіциди. Кількість сортів аравійського дерева, які використовують сьогодні в кавовій промисловості, – 45-50 сортів. Термін з моменту цвітіння по момент дозрівання плодів – 6-7 місяців. Кількість урожаїв в рік - 1-2. Основний критерій кількості урожаїв – чергування сезонів засухи і дощів. Розмноження – зазвичай розмножується життєздатним насінням.

РОБУСТА

Офіційна назва культури – Кавове Дерево Канефора Робуста (Coffea Canephora). Воно було відкрите в басейні річки Конго, Конго, Африка. Робуста – другий по популярності вигляд кави в світі – характеризується високим вмістом кофеїну в зернах. Робусту використовують в кавових сумішах для додання фортеці напою. Робуста невибаглива, добре переносить високу температуру і вологість. Оптимальні умови існування культури – низовинні тропіки на висоті до 900 м. Вологість – регулярні рясні дощі. Середні температури в місці зростання – 22-27°c. Характеристики грунту вирощування – вологий грунт і висока температура. Робуста нечутлива до захворювань і шкідливих комах. Термін з моменту цвітіння по момент дозрівання плодів – 5-6 тижнів. Кількість урожаїв в рік – 12-15. Основний критерій кількості урожаїв – чітке дотримання техніки відходу.

ЛІБЕРІКА

Ліберійська кава родом із Західної Африки. В даний час цей вигляд вирощують майже всі країни африканського континенту, а також Шрі-Ланка, Індонезія, Філіппіни та інші. Отримують каву ліберіка з плодів кавових дерев заввишки 6-10 метрів з дуже крупним листям. Довжина кавового плоду – 30-35 мм, ширина - 10-15 мм. Ліберіка стійка до всіх захворювань кавових дерев, окрім іржавинного грибка. Якість плодів ліберіки не найвища, тому такий сорт кави використовують рідко. В основному ліберіку використовують для створення різних сумішей. Ніхто і ніколи ще не пив каву, зроблену цілком і повністю із зерен ліберіки. Мабуть, це неможливо.

ЕКСЦЕЛЬЗА

Ще один вигляд кави. Ексцельза-кава – або Кава Висока – ще менш відомий, чим ліберіка. Дерева цього вигляду досягають у висоту 20 м. Цей вигляд кави не має господарського значення.

В свою чергу ці види поділяються на велику кількість сортів, що різняться між собою своїми смако-ароматичними характеристиками і, відповідно, ціною.  Назви різним сортам даються :

- по країні походження;

 - по порту, з якого здійснюється постачання;

 - по підвиду кавового дерева (Bourbon, Typica і т.д.);

 - за назвою господарства, маєтку, володіння, де вирощують каву;

 - за назвою місцевості, гори, долини або довколишнього міста;

 - в якості комерційної назви;

 - відповідно до національної системи класифікації якості країни-виробника;

 Також існують багато різних класифікацій кави за якістю вирощених зерен. В різних країнах по-різному проводять таку класифікацію:

– SHG (Strictly High Grown) - кава вирощена в горах; HG (High Grown) - кава вирощена в передгір’ях; MG (Medium Grown) чи CS (Central Standard) - тобто кава вирощена на рівнинних плантаціях;

 – SHB (Strictly Hard Bean), тобто кава з дуже твердим зерном; HB (Hard Bean), тобто кава з твердим зерном;

 – A - кава найкращої якості; B - кава посередньої якості; та C - кава низької якості;

 – AA - найкраща кава; AB - хороша кава; BA - посередня кава; BB - кава низької якості.

Також на деяких сортах кави можна побачити спеціальне маркування про „підготовку” зерна, що означає, що зерно пройшло ручний процес видалення дефектних зерен і сторонніх тіл (камінців та ін.):

 - AP (American preparation) – Американська підготовка, що дозволяє видалити до 23 дефектів у 300 г зерна;

 - EP (European preparation) – Європейська підготовка, що дозволяє видалити до 8 дефектів у 300 г зерна.

Загалом, майже всі ягоди кавових дерев містять у собі по дві зернини, але трапляються випадки, коли в кавовій вишні лише одне зерно, яке зрослося. Такі зерна вручну відбираються, маркуються PB (Peaberry) (з англ. горох), і продаються як окремий сорт кави. Peaberry становлять 5% будь-якого врожаю кави.

З розвитком науки і техніки фермери і великі підприємства все більше стали використовувати фунгіциди та пестициди для захисту врожаїв кави від шкідників та хвороб. Це негативно впливало на якість та смак кінцевого продукту. Проте зараз деякі сорти кави вирощуються без використання хімічних засобів догляду, щоб створити максимально природну каву. Цю каву позначають organic (з англ. органічний).

3. Географія кави

Географія виробництва кави достатньо обширна, не дивлячись на те, що кліматичні умови обмежують вирощування кавових дерев зоною приблизно від 10° північною і до 10° південної широти. До цього лежачого уздовж тропіків кавового “поясу” увійшли понад п’ятдесят самостійних держав, так звані заморські департаменти Франції, острів гаваї - тихоокеанський штат США.

 Бразилія

 Бразилія - загальновизнаний світовий лідер кавового виробництва. Саме вона задає тон в забезпеченні потреб населення планети цим напоєм. Сьогодні Бразилія задовольняє попит світової спільноти більш ніж на одну третину. У країні налічується близько 4 мільйонів кавових дерев. Бразилія поставляє миру кави на всі смаки.

 Проте жоден з її сортів не може порівнятися з кращими світовими сортами. Вона проводить дешевий, хоч і достатньо смачна кава, головним чином арабіку, приготовану сухим методом.

Ефіопія

Головне багатство південного заходу країни - кавові плантації. Свою назву рослина одержала від провінції Кефа. За легендою, пастух, що пас кіз, звернув увагу, що тварини ставали жвавішими після того, як щипали листя і червоні плоди з невисоких, у зріст людини, дерев.

 Колумбія

 Колумбійська кава завоювала світову славу. Але проводиться він в цій країні порівняно недавно - всього два сторіччя. Вперше кава була завезена сюди в першій половині XVIII століття: у 1723 році до департаменту Сантандер, в 1738 році - в Каук, в 1758 році - в Сьєрра Неваду, в 1761 році - до Панами.

 З 1810 року кави стали розводити для продажу, а з 1835 року - на експорт. У 1857 році відбулося значне розширення колумбійських плантацій кави. Цьому сприяла та обставина, що в середині минулого століття різко скоротилося виробництво кави на Кубі і інших островах Карібського регіону. Сьогодні Колумбія - один з гігантів кавового виробництва.

 На неї доводиться близько 15 відсотків отримуваного в світі об’єму кави. Кава - основна сільськогосподарська культура Колумбії, якій за-нято 4,5 мільйона гектарів землі. І хоча країна поступається за об’ємом збираної кави Бразилії, все ж таки їй немає рівних по виробництву, експорту самої високоякісної кави сорту арабіка (”мяг-кий″/”мытый″).

 Коста-Ріка

Ця невелика країна, дослівний переклад назви якої російською мовою - Багатий берег, - найпівденніша з п’яти держав Центральної Америки. Кава була вперше завезена сюди з Куби в 1779 році ис-панським мандрівником Наварро.

 Костаріканська кава - сама досконалість. Його репутація як одного з кращих в світі заснована на наступних характеристиках.

Тут вирощується чудова кава, яку покупці люблять за її аромат та своєрідний кислуватий смак. У більшості вирощується сорт арабського кав`ярного дерева. Зерна, як і в Гватемалі, цінуються по тому, на якій височині вони візріли. Краща кава визріває на схилах гір на околицях столицы Сан-Хосе. Для Європи передбачаються зерна великі, выдбірні, відсортовані вручну, для Америки — і великі, і малі, сортовані машинами.  Завдяки помірному гірському клімату в Коста- Ріці росте чудова кава. Як і в Гватемалі, каву виробляють невеликі фермерські господарства. Кращі зерна вирощують в провінції Трес Ріос неподалік від столиці Сан-Хосе. Кава з високою густиною та прекрасною кислинкою, що притаманна для кращіх сортів Центральної Америки. Напій має глубокий пікантний смак з відтінками димку.

 Мексика

 Мексика вирощує виключно арабіку. Будучи одним з найбільших виробників кави, вона володіє кавовими плантаціями площею близько 400 тисяч гектарів, і збирає щорічно близько 300 тисяч тонн зерен. Вона займає четверте місце в світі за об’ємом виробництва і п’яте - по експорту кави. Велика частина кави вирощується майже ста тисячами невеликих виробників.

 Власників великих плантацій мало, вони - велика рідкість. Всього 3 млн. мексиканців живуть від доходів кавового виробництва. Середня врожайність кави невисока, небагато чим більше 600 кг з гектара.

 Головний район вирощування кави - південь країни. Серед 12 штатів виробників кави, безперечним лідером є Веракрус, який збирає велику частину кави на рівнинних плантаціях.

 Відмінна репутація у місцевих сортів кави: Алтура (у перекладі з іспанського означає “піднесеність”, так позначаються мексиканські різновиди кава, що обробляється на високогорьях) Гань Коатепек (Altura High Coatepec), який збирають в гористій місцевості біля міста Коатпек; Алтура Хуатусько (Altura Huatusco), що вирощується в штаті Оахака.

 Тут же проводять хороший сорт Плума Коїтепек (Pluma Coixtepec). Кава з цього штату продається в основному під узагальненими назвами Оахака і Оа-хака Плума (Оахаса Pluma). Він дає настій хорошої насиченості з горіховим присмаком.

 Нікарагуа

Революція 1979 року і період політичної нестабільності украй негативно позначилися на кофеїном виробництві в країні. Воно впало майже в два рази. Поступово ситуація змінилася до кращого, і сьогодні Нікарагуа щорічно проводить понад 60 тисяч тонн кавових зерен.

 Кенія

 Кава була завезена до Кенії з острова Реюньон католицькими місіонерами в кінці 1893 року. Пріоритет у виникненні тут кавової галузі належить англійцям. Потім кенійци перетворили її на одну з передових в світі, по украй мірі, сучаснішу, ніж кофепроїзводящие галузі багатьох країн світу, зокрема, наприклад, Колумбія.

Гватемала

Немало продає кави Гватемала, колишня (з 1523 до 1821 року) колонія Іспанії. Більшу частину її площі (близько 108900 кв.км) займають гірськи райони (Гватемальське нагірря, частина Кордильєр).

В Гватемалі кава цінується тому, що на такий висоті над рівнем моря він вирощен. кращими вважаються сорти кобано та антигуа. Кобан — шосте за розмірами місто Гватемали, Антигуа — містечко, що розташоване неподалеку від столиці Гватемали.

Ямайка

Це маленька держава, колишня англійська колонія, розташована на декількох маленьких остівцях у Карибському морі, здавна вирощує прекрасну каву, відому під назвою блу маунтін (Blue Mountain). «Jamaica Blue Mountain» — самий відомий сорт кави, який довгий час був неперевершеним. На міжнародному ринку каву "Blue Mountain"знайти практично неможливо, тому що більш ніж 70% зерен закуповує Японія. Сорт підходить для споживання у якості specialty coffees. Найбільш повно букет розкривається при збільшені об`єму молотої кави для одніє порції на 15-20%.

Дуже цінується любителями кави, адже дуже коштовна, тому що вирощують її дуже мало.

Домініканська республіка

Найбільш відомі плантації, розташовані на помірних висотах в провінції Санто-Домінго. Зерна отримуються не дуже твердими та переважно використовуються у якості основи для еспрессо темого обсмаження. Кавові дерева почали вирощувати в цій основній країні з XVIII століття. Кава виробляється на обох схилах гірського хребту, що проходить із заходу на схід по центральній частині острову.

Площа кавових плантацій перевищує 130 тис. гектарів, щорічний збір кави — близько 50 тис. тонн.

Каву арабіку отримують в районах Бараона, Осоа, Сібао, Бані. Кращий район виробництва — захід країни. Сорт Barahona, чи Barahona Lavados, що тут вирощується, відрізняється від інших місцевих сортів злегка духм`яним, насиченим та кислуватим настоєм. Він близький до ямайської Blue Mountain за своїми якостями та характеристиками.

Кава має високу густину, простий насичений смак, з середньої кислинкою. В цілому місцева кава арабіка вологої та сухої обробки називається Santa Domingo, чи Dominican Republic. Вона відрізняється невеликим зерном, адже разом з тим чудовим м`яким та насиченим настоєм із гарної кислотністю та приємним ароматом.

 Індонезія

 Кавові дерева були завезені до Індонезії ще в середині XVII століття. Це здійснили голландці, іс-пользовавшие рослини з індійського побережжя Малабар і підневільна праця місцевих аборигенів для догляду за ними. У 1712 році в Амстердамі була продана перша кава з Яви, з цього року Індонезія, в част-ності острів Ява, лідирувала і кавовому виробництві, забезпечуючи потреби багатьох країн.

 Але через півтора сторіччя, до 1880 року, всі плантації виявилися знищеними хворобою Hemileia vastatrix, ржав-чинним грибком, від якого раніше вже загинули кавові плантації на Цейлоні.

4. Процес приготування кави

Обсмажування

Обсмажувати кавові зерна можна навіть у домашніх умовах: у духовці на чавунних чи залізних сковородах, змащених олією, близько години. Таке домашнє обсмажування вимагає великого досвіду й уваги. Важливо, щоб внутрішня частина кавових зерен вийшла просмаженою, а зовнішня частина в той же час не підгоріла. Обсмажена в домашніх умовах кава досить низької якості, і її важко порівнювати з професійно обсмаженою кавою. У промисловому виробництві каву обсмажують чотирма різними способами: тепловим (контактним та конвективним), діелектричним, радіаційним та інфрачервоними променями.

Найстарішим є тепловий контактний спосіб обсмажування, коли нагрітий метал стінок барабана передає тепло кавовим зернам, створюючи чарівний смак і аромат. Такий спосіб не знайшов широкого застосування, особливо після того, як на кавопереробних підприємствах Бразилії і США в 1935 році з'явилися конвективні апарати. Розпечений до 200 градусів струмінь повітря в таких апаратах забарвлює кавові боби в каштановий колір, причому різні сорти кави доводять до різного ступеня потемніння. У барабанах ароматні зерна обсмажуються не остаточно, а доводять тільки до м'якого бурого забарвлення, дозволяючи кавовим зернам "дійти" за рахунок власного жару. При цьому забезпечується рівномірність обсмажування, а зерна не містять домішок і набувають блискучої поверхні.

При обсмажуванні діелектричним способом використовується НВЧ-енергія. Оскільки хвилі надвисоких частот здатні рівномірно проникати вглиб кавових зерен незалежно від їх розміру, обсмаженим таким чином бобам властивий рівний однорідний смак. Такі особливості НВЧ-енергії дозволяють зробити процес обсмажування безперервним і швидким, а отримана таким чином кава містить максимальну кількість екстрактивних речовин.

США першими стали експериментувати із застосуванням радіаційної енергії при виробництві кави та кавопродуктів. Як правило, обсмажування за допомогою такої енергії (енергії іонізуючих випромінювань) використовувалось для комбінованих способів виробництва - спочатку кавові зерна просвічують гамма-променями, а потім досмажують стандартними технологіями теплової обробки - але вже за більш короткий проміжок часу.

Як різновид у виробництві також застосовуються інфрачервоні промені. Для кожного сорту кави вираховуються оптимальні режими обжарювання - поєднання температури і часу. Причому тимчасові інтервали обчислюються хвилинами і навіть секундами. Іноді кілька зайвих десятків секунд можуть стати критичними - зерна обвуглюються і втрачають свої цінні властивості.

У процесі теплової обробки кавові боби збільшуються в розмірі в півтора рази, але одночасно втрачають у вазі близько 20 відсотків за рахунок випаровування води, згоряння сторонніх часток і розкладання деяких речовин. Проте при обсмажуванні народжується новий елемент - кафеоль, який дозволяє нам насолоджуватися чудовим ароматом смаженої кави.

Змішуючи обсмажені плоди кави різних сортів та різного ступеня обсмажування виробники домагаються унікальних смакових поєднань, а склад отриманих купажів зберігається у великому секреті.

Слід пам'ятати, що обсмажена кава легко вбирає сторонні запахи. Тому в жодному разі не можна тримати її поруч із продуктами з різким запахом. Зберігати її краще в прохолодному місці в скляній банці з щільною кришкою.

Помел кави

Як і обсмажування, розмелювання кави - важливий етап для виявлення аромату масел, що містяться в зернах. Заварювати каву краще відразу після розмелювання. Для різних способів заварювання необхідна кава, розмелена до різного ступеня.

 • Грубий помел (coarse grind): грубий помел, з частинками розміром до 0,8 мм добре підходить для заварювання в поршневій кавоварці або в будь-якій посудині-кавнику. Час екстракції кави грубого помелу - 6-8 хвилин.

 • Середній помел (medium grind): це дуже зручний вид помелу, тому що його можна використовувати для багатьох способів заварювання. Час екстракції кави середнього помелу - 4-6 хвилин.

 • Тонкий помел (fine grind): використовується для приготування напою в кавоварках з фільтрами. Час його екстракції - 1-4 хвилини.

• Тонкий еспресо помел (fine espresso grind): він необхідний для кавоварок еспресо, в яких струмінь гарячої води пропускається через мелені зерна.

•Порошкоподібний, надтонкий помел (pulverized): цей вид помелу схожий на борошно і використовується виключно для варіння справжньої турецької кави за допомогою ібріка (турка, джезва).

Рецепти приготування кави

Для того щоб приготувати прекрасну, ароматну, по істині аристократичну каву, після якої ви у своїй компанії уславитеся недосяжним авторитетом у приготуванні цього напою, засвойте лише кілька дуже простих правил.

Перше: готуйте каву тільки з натуральної свіжозмеленої кави.

Друге: для приготування кави служить спеціальний посуд - кавник (або турка - конічна залізна або мідна емність на довгій дерев'яній ручці)

Третє: цей кавник (або турка) повинен бути вичищений і вимитий, тому що ефірні олії від кави накопичуються на посуді і дуже швидко розщеплюються.

Четверте: вода для кави повинна бути якомога м'якшою.

П'яте: Зберігають каву в щільно закупорених банках з жесті або скла, далеко від приправ, що мають запах.

Шосте: для поліпшення аромату кави до неї можна додати дрібку солі або порошку какао.

Сьоме: найпростіший спосіб приготування - у підігріту посудину засипають каву середнього помелу, заливають окропом і настоюють (без жодного підігріву на вогні) 5 хвилин. Потім її розмішують, але не металевою, а керамічної ложкою, і переливають в іншу нагріту посудину, відділяючи при цьому осад. Другий спосіб приготування кави полягає в тому, що кавовий порошок засипається в турку. Залита гарячою або холодною водою кава підігрівається на вогні, доводиться до кипіння і знімається.

Чудова кава готується не на відкритому вогні, а на піску: у сковороду або спеціальну ємність засипається чистий дрібний річковий або морський пісок. Він прожарюється на вогні, потім на нього ставиться турка, яка так і доводиться до кипіння.

5. Кава в Україні

В Україні знали і пили каву принаймні у XVII—сторіччях. Із записок генерального підскарбія Андрія Марковича пізнаємо кухню козацької старшини: «На столі в час бенкету не знати, чого було більше — свого чи чужостороннього. Домашнє господарство доставляло м'ясо, ковбаси, гусей, качок і всяку дробину, сир, сметану, рибу, дичину, сушені яблука, дулі та сливки, повидло, горіхи приливані й смажені, варення всяке й напої. Все те приготовляли вдома. Але не менше смаковинок привозили купці з різних сторін: цукор у головах, цукор льодовий, помаранчову шкірку, цитрини, мигдаль, родзинки, імбир, гвоздику, чай, каву, кав'яр, лососі, осетрину, сьомгу й усяку іншу рибу, вина, чужосторонні горілки та наливки».

Є однак всі підстави вважати, що з огляду на давні стосунки України і Туреччини, козаки мали куштувати каву майже одночасно з турками.

Історія кави по-львівськи розпочалася ще за австрійської доби кінця 18 століття, коли у місті почали де-не-де з’являтись цукерні та кав’ярні. Там заможні мешканці міста могли скуштувати і насолодитися цим чорним напоєм та приєднатись до ритуалу з історією понад 500 років. З часу своєї появи, кава ставала все популярнішою у різних колах суспільства, і дуже скоро увесь Львів захворів кавоманією, яку вже, мабуть, неможливо вилікувати. Власники каварень розважали відвідувачів вечірніми концертами, танцями, і саме там можна було почути найсвіжіші та найпікантніші плітки… У кав’ярнях часто збиралась творча молодь Львова, увіковічнюючи  любов до цього напою в своїй творчості. Каві присвячено чимало віршів, пісень і легенд, які лише додають цьому напою містичності.

Перша кав'ярня в Україні, як вважається, відкрилася у Львові 1871 року.

Пройшло чимало часу, а любов до кави не зникла, зробивши Львів кавовою столицею України. Щороку місто тішить усіх любителів кави святом «На каву до Львова», 

Філіжанка львівської кави – це не лише горнятко чорного запашною напою, а й дух самого старого Львова, його душа і гордість, історія та віковічні традиції, які знову і знову оживають з кожним ковтком.

У цьому ж місті відбувається щорічне свято — «На каву до Львова». Тут кожен може скуштувати різні сорти цього напою, звареного за суто львівськими, традиційними рецептами, а також кавовими ярмарками та численними виставками на кавову тематику. Окрім великого кавового ярмарку відбувається нагородження кав'ярень у різних номінаціях та визначення «Найкращої кав'ярні Львова». У 2012 році найкращою вже втретє стала кав'ярня «Світ Кави». Цьогоріч свято «На каву до Львова» відвідало понад 100 тисяч осіб і подія потрапила у ТОП-100 найкращих подій України 2012 року.

6. Кава і здоров'я

Наукові дослідження вивчали зв'язок між споживанням кави та різноманітними захворюваннями. Висновки були суперечливі в тому, чи має кава які-небудь конкретні переваги для здоров'я, та чи є потенційно шкідливі наслідки споживання кави. Наприклад:

У каві вміст кофеїну становить до 1500 мг/л. Пуринові алкалоїди (кофеїн, теобромін і теофілін) при систематичному вживанні їх на рівні 1000 мг на день викликають у людини постійну потребу в них, що нагадує алкогольну залежність.

Кава має сильну діуретичну (сечогінну) дію. При вживанні кави бажано компенсувати втрату рідини.

Кава може викликати підвищення артеріального тиску приблизно на 10 мм рт. ст., у людей, які вживають її нечасто.

Хронічне вживання кави у більшості людей не підвищує артеріальний тиск, але є дані, що у деяких людей кава може викликати невелике, але стійке підвищення артеріального тиску.

Більшість досліджень не показали зв'язку коронарної хвороби серця з вживанням кави.

Нефільтрована кава може викликати підвищення загального холестерину в плазмі крові.

Кава впливає на функціонування ЦНС, причому можна чітко розділити гостру і хронічну фазу дії.

Кава короткочасно покращує увагу, продуктивність праці, пам'ять та настрій.

Кофеїн ефективний при головних болях мігренозного характеру, здатний знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона та Альцгеймера.

Хронічне вживання кави здатне поліпшити чутливість до інсуліну, і знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

Вживання кави трохи знижує частоту закрепів.

Кава суттєво знижує ризик розвитку цирозу печінки.

Споживання кави може призвести до залізодефіцитної анемії у матері і дитини. Кава також перешкоджає засвоєнню додаткового заліза. Втручання в абсорбцію заліза пов'язане з поліфенолами, присутніми в каві.

Запах кави можна відновити апетит та відновити нюхові рецептори.

Існують дані про те, що кава може знизити ризик розвитку раку грудей у жінок.

Література, що стосується раку простати і вживання кави, не дозволяє зробити висновки про ризик або користь пов'язану з вживанням кави.

Вживання кави може зменшити щільність кісток у жінок зрілого віку і збільшити ризик розвитку переломів.

Вживання кави збільшує ризик кислотного рефлюксу і пов'язаних з ним захворювань.

Багато досліджень показали, що помірне вживання кави знижує загальну смертність.

У результаті ряду дослідів британські учені дійшли компромісного висновку. Виявляється, кофеїн діє як стимулятор лише на ледачих від природи людей. Для справжніх трудоголіків він не те щоб шкідливий, але може справити зворотний ефект, себто відчутно знизити працездатність.

7. Кава врятує красу

Краса врятує світ, а красу - кава. Прочитавши цю фразу, багато хто може задуматися, який може бути зв'язок між кавою і красою? А між іншим, зв'язок є. Сьогодні натуральні кавові зерна використовуються для приготування різних скрабів, кремів, масок для волосся і тіла. Як же правильно використовувати кави, щоб зберегти красу і здоров'я?

Кава «два-в-одному» - не тільки бадьорість, але і краса! Кава має дивовижні властивості - вона бадьорить не тільки душу, але й клітини шкіри. Насолода смаком веде до поліпшення самопочуття, а використання натуральної кави в різних косметичних засобах сприяє поліпшенню вашого зовнішнього вигляду. Застосовуючи засоби, у складі яких є кава, ви доб'єтеся, щоб шкіра стала оксамитовою і пружною, а волосся - сильним і красивим.

Хочете мати свіжий і здоровий вигляд? Використовуйте кавові маски. Переконавшись, що у вас немає алергії на каву, займіться підбором інгредієнтів, придатних вашому типу шкіри. Тільки спочатку підготуйте шкіру до процедури.

Перший етап - очищення шкіри. Для цього процесу візьміть одну столову ложку глини, таку ж кількість цедри лимона і кавової гущі. Залийте окропом і додайте щіпку харчової соди. Нанесіть отриманий скраб на шкіру обличчя і потримайте 8-10 хвилин. Вмивайтеся і можете приступати до нанесення маски.

Маски для сухої і чутливої шкіри обличчя

Візьміть одну столову ложку оливкової олії, змішайте з такою ж кількістю меленої кави. Дайте суміші настоятися не менше години, нанесіть на обличчя і через 10-15 хвилин змийте кашку з обличчя. Є й інший рецепт: одну столову ложку кавової гущі залийте жирними вершками. Через годину нанесіть суміш на шкіру обличчя і потримайте 15 хвилин. Змийте маску теплою водою.

Маска для жирної шкіри обличчя

Півсклянки натурального йогурту без цукру змішайте з двома столовими ложками меленої кави. Дайте настоятися кілька хвилин і нанесіть на шкіру, уникаючи ділянок навколо очей. Через 15 хвилин вмивайтеся теплою водою.

Маска для нормальної шкіри

Півтори столових ложки кавової гущі змішайте з 1.5 ложками швидкорозчинних вівсяних пластівців і залийте окропом. Охолоджену до кімнатної температури суміш нанесіть на обличчя. Через 15 хвилин змийте гарячою, а потім холодною водою.

Скраб від целюліту

Для того, щоб звільнити шкіру тіла від непотрібних ороговілих частинок і забезпечити її живильними речовинами, можна скористатися наступним скрабом: візьміть 100 грам меду, додайте три столові ложки запареної меленої кави і перемішайте. Отриману суміш нанесіть на шкіру тіла легкими масажними рухами. Після нанесення скрабу злегка поплескайте долонями по найбільш проблемних місцях. Через 10 хвилин змийте засіб спочатку гарячою, а потім холодною водою.

Догляд за волоссям

Володаркам темного волосся, які бажають зберегти їх міцними і здоровими, пропонуємо скористатися наступним народним рецептом: візьміть одну столову ложку меленої кави, додайте 5-6 крапель олії іланг-іланг і залийте одним літром теплого відвару ромашки. Нанесіть проціджений відвар на чисте вологе волосся, після чого злегка промокніть голову рушником, щоб з волосся не капало. Після нанесення відвару на волосся надіньте поліетиленову шапочку і оберніть голову теплим шарфом. Через 15 хвилин волосся слід гарненько прополоскати теплою водою. А щоб не втрачати час даремно, можна провести його з користю для душі, наприклад, вживши на цей раз каву як засіб внутрішнього застосування. Загальновідомо, що цей ароматний напій здатний буквально вдихнути нове життя.

Як приготувати каву для поліпшення настрою? Ви, звичайно, можете побалувати себе і розчинною кавою, якщо він вам до душі, але виходячи з загальної думки, лише натуральна кава здатна викликати справжні емоції і бадьорість духу. Для того щоб процес приготування кави перетворився в задоволення, пропонуємо подумати про спеціальні пристрої - кавомашини (іноді, ще по старій пам'яті, їх називають кавоварками).

Не так давно у продажу з'явилися кавомашини капсульного типу, і саме на них варто звернути свою увагу. Вони компактні і зручні, а час приготування напою - менше хвилини. Рекордний час готовності чашечки еспрессо - 15 секунд. Таких приголомшливих результатів добилася швейцарська компанія Cremesso. Кавомашини цього виробника відрізняються високим тиском води, що нагнітається в капсули. В основному, виробники заявляють про тиск 15 бар, а система Cremesso видає 19 бар, що сприятливо позначається на смаку кави.

Говорячи про Cremesso, не можна також не згадати про унікальну технологію Aroma safe. Герметична упаковка, виготовлена без застосування алюмінію, дозволяє довгий час зберігати природний смак і аромат свіжомеленої кави. Можливість використання чайних капсул робить кавомашини Cremesso ще більш привабливими для покупців. Любителям чаю не треба купувати чайники або Термопот, так як кавомашина вміє готувати не тільки насичену ароматну каву, але і смачний, міцний чай. Причому, капсули для кавомашин Cremesso знайти в продажу неважко: наприклад, вони є у всіх магазинах MediaMarkt і у великих інтернет-магазинах.

Після того як ви насолодилися смаком і незрівнянним ароматом улюбленого напою, можете видалити кавову маску з волосся і висушити волосся (можна за допомогою фену). Все, ваша шкіра придбала свіжий вигляд, а волосся стало блискучим і слухняним. Ви готові до підкорення чоловічих сердець, а винуватцем вашого перевтілення стала звичайна кава.

Як бачите, кава - унікальний продукт. Він корисний і для душі, і для тіла. Але пам'ятайте, що для косметичних цілей не варто використовувати натуральну каву, інакше ви ризикуєте отримати ефект, прямо протилежний бажаному. Тільки з провареної кави дрібного помелу можна приготувати корисні засоби для підтримки краси. Як раз такий продукт залишається у використаних кава-капсулах. Таким чином, якщо ви - володарка кавомашини Cremesso, ви отримуєте два в одному: надзвичайно смачну каву і приголомшливі косметичні засоби.

Звичайно, ми розглянули лише малу частку рецептів приготування кавових масок і скрабів. Користуючись ними регулярно, можна досягти відмінних косметичних результатів.

 

 

 

 

Висновки

Кава (араб. قهوة, тур. Kahve, пол. Kawa — назва провінції Каффа у Ефіопії) — напій, що виготовляється зі смажених плодів (бобів) кавового дерева.

Стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води.

Існує багато легенд і версій відкриття людьми кави як напою, але майже всі вони називають батьківщиною кави Ефіопію.

На Землі виростає всього 3 основних вида кавового дерева: арабіка, робуста, ліберіка. Ще один вигляд кави –ексцельза.

Географія виробництва кави достатньо обширна. Найбільшими виробниками є Бразилія, Ефіопія, Колумбія, Коста-Ріка, Мексика, Кенія, Гватемала, Домініканська республіка.

Кава повинна пройти процес обсмаження і помел.

Перша кав'ярня в Україні, як вважається, відкрилася у Львові 1871 року.

Сьогодні натуральні кавові зерна використовуються для приготування різних скрабів, кремів, масок для волосся і тіла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

  1. http://uk.wikipedia.
  2. http://kava.blox.ua
  3. Розвінчання поширених міфів: кава – http://life.pravda.com.ua
  4. Кави зі Львова – http://kavazilvova.com.ua/
  5. Про каву – http://caffee.com.ua
  6. Географія кави – http://coffeelife.com.ua
  7. Країни, що виробляють каву – http://diktator.kiev.ua

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
3643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку