Проєкт "«Сімейний бюджет»"

Про матеріал
Проєкт «Сімейний бюджет» Мета проекту: • на прикладі даної уявної родини розрахувати надходження, видатки родини і скласти та проаналізувати сімейний бюджет; • дослідити метод 6 глечиків для ведення сімейного бюджету ; • підготувати рекомендації для раціонального ведення бюджету. Тривалість проекту: 4 уроки. У ході виконання проекту учні покращують свої знання з фінансової грамотності та відпрацьовують вміння працювати в Excel з прикладними задачами .
Перегляд файлу

Проєкт «Сімейний бюджет»

 Мета проекту:
• на прикладі даної уявної родини розрахувати надходження, видатки родини і скласти та проаналізувати сімейний бюджет;

• дослідити метод 6 глечиків для ведення сімейного бюджету ;

• підготувати рекомендації для раціонального ведення бюджету.

Тривалість проекту: 4 уроки.
 

    У ході виконання проекту учні  покращують свої знання з фінансової грамотності та відпрацьовують  вміння працювати в Excel з прикладними задачами .
    

    Працюючи над завданнями проекту, ви маєте змогу:
        • вдосконалити навички користування електронними таблицями Excel та  інтернет-ресурсами;
        • навчитися знаходити причинно-наслідкові зв’язки між подіями;
        • навчитися узагальнювати інформацію;
        • навчитися швидко шукати та критично оцінювати інформацію, подавати її у найкращій для сприйняття формі.

План реалізації проекту передбачає розв’язання наступних компетентнісних задач .(Задачі взято з робочого зошита для учня ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ.ФІНАНСИ. ЩО? ЧОМУ? ЯК?, Київ,2019)

Задача1.

Сім’я Іваненків складається з трьох осіб. Тато Микола є підприємцем, мама Оксана працює вчителькою, донька Аліна є студенткою. За минулий місяць тато Микола отримав чистий дохід від свого бізнесу в розмірі 20 000 грн і вирішив 40% спрямувати до сімейного бюджету, а решту – вкласти в розвиток бізнесу. Мама Оксана отримала зарплату в розмірі 7 000 грн та чистий дохід від надання приватних уроків у розмірі 3 500 грн. Донька Аліна отримала стипендію в розмірі 1 200 грн. Тато Микола має 150 000 грн на довгостроковому депозиті в банку, який щомісяця дає чистий дохід 2 500 грн. Визначте суму надходжень сім’ї за минулий місяць. Якою є структура надходжень сім’ї з огляду на поділ, по-перше, на трудові та нетрудові надходження; по-друге, за ступенем прогнозованості надходжень?

Задача 2

Розглянемо видатки сім’ї Іваненків за минулий місяць. Передусім, це сплата за комунальні послуги, яка становила 3 200 грн, з них 2 000 грн – це плата за опалення. Також витрати на продукти харчування – 4 500 грн. Донька Аліна, як і було заплановано, записалася на курси іноземної мови, вартість яких становила 5 700 грн. Мама Оксана випадково зіпсувала зимову куртку, яка не підлягала ремонту, а тому мусила придбати нову за ціною 5 500 грн. Тато Микола витратив 2 000 грн на пальне. Витрати сім’ї за користування громадським транспортом становили 600 грн. На інші дрібні витрати сім’я щомісяця закладає 700 грн, які й було витрачено. Визначте обсяг видатків сім’ї за минулий місяць. Якою є структура видатків сім’ї з огляду на поділ, по-перше, на очікувані й неочікувані видатки з подальшим розподілом на регулярні, тимчасові та разові; по-друге, чи є в структурі видатків такі видатки, що можуть в майбутньому генерувати доходи?

Задача 3.

Складіть сімейний бюджет родини Іваненків за минулий місяць. Яким є бюджет за рівнем збалансованості? Якщо згадати метод глечиків, чи бракує якогось компонента?

Задача 4

Розрахуйте, якими мають бути надходження сім’ї Іваненків і як мають змінитися видатки сім’ї, якщо вони захочуть використати метод глечиків. (Метод глечиків полягає в тому, що чітко визначається декілька основних напрямів видатків і закріплюється певний відсоток надходжень, які спрямовуються у відповідний глечик. Це означає, що потрібно починати з аналізу регулярних видатків сім’ї, оскільки саме вони спрямовують подальший розподіл інших видатків.)

Задача 5

І знову сім’я Іваненків. Ми вже добре знаємо їхню фінансову ситуацію (нагадаємо лише, що обсяг депозиту, який розмістив тато, становить 150000 грн), знаємо структуру доходів і видатків і навіть запропонували їм метод глечиків для оптимізації сімейного бюджету. Тепер уявімо, що сім’я Іваненків хоче придбати квартиру з метою здавання в оренду. Вартість квартири становить 600 000 грн. Які варіанти, виходячи з поточної фінансової ситуації сім’ї, можливі для реалізації цієї цілі?

 

    На етапі подання результатів проекту група учнів повинна створити звіт про результати виконання завдань проекту та підготувати рекомендації для раціонального ведення бюджету

 

    Завершальним етапом роботи над проектом є його публічний захист, в ході якого відбувається:

  • презентація звіту про результати виконання завдань проекту
  • оцінка рівня подачі та оформлення результатів дослідження кожної групи ;
  • рефлексія (що дізналися нового та що будете використовувати ).

Зробимо висновки: робота над проектом дозволяє спробувати свої сили, перевірити знання і показати публічно досягнутий результат. Це діяльність, спрямована на розв’язування цікавої проблеми, що носить практичний характер, має важливе прикладне значення.

 

docx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
2206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку