​Проект «Скажи «Ні» тютюнопалінню»

Про матеріал

Проект «Скажи «Ні» тютюнопалінню»

Проблема тютюнопаління серед дітей уже тривалий час не втрачає своєї актуальності. Основною причиною розповсюдження цих негативних явищ у дитячому та підлітковому середовищі є неправильна організація дозвілля дітей. Після завершення занять у школі, багато неповнолітніх залишаються надані самі собі. Саме в цей період, коли відсутній контроль з боку вчителів та батьків, деякі з них і наважуються спробувати цигарки.

Перегляд файлу

Проект: «Скажи «Ні» тютюнопалінню»

 Зміст

І.      Пошуковий етап   …………………………………….          

ІІ.     Аналітичний етап   …………………………………..

ІІІ.    Практичний  етап    …………………………………..

ІV.    Заключний, презентаційний етап …………………..

Використана література  …………………………………..

Додаток № 1 (Анкета)

І.   Пошуковий етап

Актуальність: Проблема тютюнопаління серед дітей уже тривалий час не втрачає своєї актуальності. Основною причиною розповсюдження цих негативних явищ у дитячому та підлітковому середовищі є неправильна організація дозвілля дітей. Після завершення занять у школі, багато неповнолітніх залишаються надані самі собі. Саме в цей період, коли відсутній контроль з боку вчителів та батьків, деякі з них і наважуються спробувати цигарки.

Тому  постає  ряд  питань, що  спонукали нас визначитися з метою.

Мета:

  • дослідити, чому підлітки починають палити;
  • інформувати про негативний вплив тютюну на здоров’я та ризик розвитку залежності від тютюну;
  • переконати учнів у шкідливості куріння, викликати негативне ставлення до цих згубних звичок;
  • створити  презентацію  до проекту «Скажи «Ні»  тютюнопалінню»

Стислий опис: 

Паління цигарок – одна з найшкідливіших звичок, що негативно впливає на здоров’я не тільки самих курців, але й оточуючих. Зараз вона перетворилася в епідемію, що поширюється не тільки серед чоловіків, жінок, а й серед підлітків і дітей. Підлітки шукають тимчасового вирішення своїх проблем. Причини, які спонукають шукати забуття можуть бути такі: цікавість, конфлікти з учителями й батьками, бажання відволіктися від реальності, заволодіти авторитетом однолітків, поганий приклад дорослих, мода та інші. Але основним мотивом призвичаювання підлітків до паління є прагнення самоствердитися, що характерне для цього віку. Через неспроможність підвищити свій статус серед ровесників за допомогою соціально прийнятих способів, він намагається завоювати визнання штучно викликаним збудженням і веселощами. Ще одна з причин паління – це те, що молоді важко спланувати свій вільний час, гідне, недороге дозвілля. Підлітки прагнуть якнайшвидше стати дорослими, а паління,  асоціюючись із можливостями дорослих, створює ілюзію незалежності й уседозволеності.

 Шукали відповіді на питання в додатковій літературі, Інтернеті, з часом, виникла ідея описати спостереження у  проекті. Проаналізувавши мету, визначилися зі змістом та терміном реалізації проекту. Щоб легше здобувати інформацію,  об’єдналися у групи:  «журналісти» - займалися опитуванням, анкетуванням; «інформатори» - розшукували та обробляли інформацію; «юристи» - вивчали законодавчі джерела, які  регулюють право на здоров’я, здорові умови життя; «аніматори» - організовували проведення прес-конференції «Паління шкодить здоров’ю», створювали  листівки

 «Палінню – Ні!»  

Типологія  проекту

За  кінцевим  результатом:  практичний

За  змістом: науково-освітній

Термін  реалізації  проекту : вересень - листопад 2016року

Об’єкт дослідження: учні Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ст.

   Методи дослідження:   спостереження, вивчення літератури

Календар проекту

Етапи

проекту

Термін

виконання

Зміст  діяльності

 

Організаційно-підготовчий, пошуковий

Вересень

 2016 року

Збір  інформації.

Аналітичний

Вересень

2016 року

Аналіз  інформації.

Ознайомлення з законодавчими джерелами, що регулюють право на здоров’я, здорові умови життя

Практичний

Жовтень 

2016 року

Проведення прес-конференції «Паління шкодить здоров’ю», створення листівок «Палінню – Ні!»  

Заключний, презентаційний

Листопад

 2016 року

Презентація  та підсумки роботи. Розповсюдження листівок  «Палінню – Ні!»  

ІІ.     Аналітичний етап

 

Тематичні питання

Змістовні питання

Чому підлітки починають палити?

 

  1. Шляхом анкетування виявити причини паління серед підлітків

Який негативний вплив на здоров’я має паління тютюну?

 

  1. Як впливає нікотин на організм людини?
  2. Вплив нікотину на пасивних курців

Який ризик розвитку залежності від уживання тютюну?

  1. У чому причини звикання до паління?
  2. Чи можна позбутися звички палити?

Які законодавчі джерела  регулюють право на здоров’я, здорові умови життя?

  1. Яка відповідальність за паління на території навчального закладу?

 

1.Чому підлітки починають палити?

Анкетування підлітків для виявлення причини паління

Як це не прикро, але проблема паління в нашій країні з кожним роком торкається все більше  і більше  молоде населення. Перші цигарки, за статистикою, викурюються хлопчиками у віці до десяти років, а дівчатками у тринадцять. Група «журналістів» вирішила провести анонімне анкетування серед учнів 4-11 класів. Питання для анкети були побудовані так, щоб учень міг обрати відповідь.(Додаток № 1)

Проаналізувавши анкетні дані,  зробили певні висновки. Так основними причинами паління серед підлітків є:

- середовище;

- намагання здаватися дорослішими;

- імідж серед підлітків;

- цікавість;

- перші серйозні стреси

1. Середовище  дуже важливе для дорослішання. У перехідному віці змінюються пріоритети, кумири, значення набувають інші цінності. Припустимо, в оточенні з‘явилися друзі, які набагато старші (у підлітковому віці помітна різниця навіть в один рік, не говорячи вже про 3-4). Хлопці та дівчата в 15-16 років часто виглядають старшими і можуть, на жаль, з легкістю купити цигарки. Дитина в 12-13 років намагається копіювати різну поведінку, незважаючи на заборону і небезпеку якихось моментів наслідування.

2. Намагання здаватися дорослішими – ще один привід узяти цигарку. Підліткам складно конкурувати з дорослими в освіченості, інтелекті, вчинках. Найпростіший та найлегший спосіб виглядати більш дорослішими – почати палити.

 3. У різних молодіжних компаніях паління – атрибут повноцінного іміджу. Цим проявляється протест проти думок та порад дорослих. Зробити щось заборонене приємно вже тільки з цієї причини, а про шкоду та можливу залежність задумуватися складно. Трапляється, що підлітки з оточення тиснуть на однолітка: якщо не палиш –  слабак,  не з нами.

 4. Нерідко підлітки починають палити просто з цікавості. Що це? Які відчуття? Чому не можна цього робити? Свої відповіді на ці питання вони знаходять тільки під час затяжки.

5. З‘являються перші серйозні стреси: закоханість, складні завдання, відповідальність, обов‘язки. На прикладі старших (особливо, якщо хтось палить в сім‘ї) підлітки  знайомляться з тим, що за допомогою цигарки дорослі намагаються заспокоїтись, і теж застосовують цей спосіб.

2. Який негативний вплив на здоров’я має паління тютюну?

  1. Як впливає нікотин на організм людини?

Група учнів «інформаторів», які виконували функцію знавців, розшукували та обробляли інформацію стосовно негативного впливу паління на організм і здоров’я людини.

Про шкоду нікотину вже сказано й написано чимало, але паління продовжує залишатися однією з найпопулярніших шкідливих звичок людства. Реклама, популяризація тютюну в народі, простота виробництва - ось основні чинники, які тримають «на плаву» куріння, як процес.

Основною діючою речовиною тютюну є нікотин. Його вміст у листі тютюну коливається звичайно від 1 до 1.5%, але в деяких сортах досягає 6-8%. В одній цигарці масою 10 г утримується звичайно 10-15 мг нікотин.

У чистому вигляді нікотин являє собою прозору маслянисту рідину з пекучим смаком. У фільтрі цигарки накопичується така кількість нікотину, якої досить, щоб убити мишу. Фактично нікотин токсичний у такій же мірі, що і синильна кислота.

Нікотин — надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також дихальну і серцево-судинну системи.

Від хвороб, пов'язаних з курінням, в Україні гине 110-120 тис. людей. Це 18% усіх смертей (31% чоловічої та 6% жіночої смертності).

Курці мають у 20 разів більшу ймовірність померти від раку легенів у середньому віці, ніж некурці, і в 3 рази більшу ймовірність померти в середньому віці від судинних захворювань, у т. ч. від серцевих нападів та інсультів.

Варто відзначити, що куріння у шкільному віці безпосередньо впливає на успішність учня. Якщо школяр курить, уповільнюється його психічний і фізичний розвиток. Оскільки при курінні депресивні стани не рідкість, у молодих людей пропадає бажання розвиватися і вчитися чогось, їм важче визначитися з вибором занять до душі. Такі підлітки більш нервові, у них спостерігається погіршення пам'яті, вони повільніше розуміють.

  1. Вплив нікотину на пасивних курців

Якщо говорити про короткостроковий вплив тютюнового диму на організм, то нікотин з нього швидко виводиться і знешкоджується. Але тривалий вплив вторинного диму здатний викликати головний біль, кашель, біль у горлі, подразнення очей, слабкість і запаморочення. Якщо пасивний курець хворий на астму, то її симптоми ще більше посилюються.

Регулярне вдихування вторинного диму викликає ті ж захворювання, що і в активних курців. Пасивні курці частіше хворіють обструктивним бронхітом, у них може розвинутися гастрит, з'явитися схильність до закрепів або проносів, вони більш схильні до туберкульозу.

Особливе місце серед пасивних курців посідають діти. Тютюновий дим викликає у дітей роздратування слизової оболонки бронхів і бронхіол, може стати причиною астми і таких серйозних захворювань як бронхіт і пневмонія, кашель, захворювання середнього вуха.

Батьки, які палять, повинні знати, що дитина їхня більше, ніж з триразовою ймовірністю, теж буде палити, як і дорослі, адже регулярне вдихання тютюнового диму веде до звикання.

3.Який ризик розвитку залежності від вживання тютюну?

  1. У чому причини звикання до паління?

Бажання покурити, вдихнути аромат тютюнового диму і затягтися приходить непомітно, але, на жаль, стає все більш сильним. Згодом паління перетворюється у звичку.

Але є ще один важливий фактор, що обумовлює звичку до паління — звикання до нікотину. Складові частини тютюнового диму всмоктуються в кров і розносяться нею по організму. Через 2-3 хвилини після вдихання диму нікотин уже проникає всередину клітин головного мозку і ненадовго підвищує їхню активність. Однак через деякий час почуття припливу енергії і піднесеності зникає. Фізіологічно це зв'язано з наступаючим звуженням судин мозку і зниженням його активності. Щоб знову відчути стан піднесеності, людина, що палить, через деякий час знову тягнеться за цигаркою, незважаючи на гіркоту в роті, рясне слиновиділення і неприємний запах. Нікотин, як і деякі інші отрути, стає звичним, і без нього людині стає важко обходитися. 

  1. Чи можна позбутися звички палити?

 Для того, щоб зберегти свою молодість, красу, відмінне самопочуття, білі зуби і приємний запах, пора кидати палити. Потрібно просто дуже захотіти цього, а способи знайдуться. Причини бажання розлучитися із згубною звичкою можуть бути різними. Треба пам'ятати, що кинути палити, взагалі-то легко. Але тільки тим людям, які дійсно хочуть цього. Необхідно припинити придумувати собі відмовки, краще знайти  в собі бажання жити здоровим.

4.Які законодавчі джерела  регулюють право на здоров’я, здорові умови життя?

Яка відповідальність за паління на території навчального закладу?

Група учнів -«юристів» протягом декількох тижнів вивчали законодавчі джерела, які  регулюють право на здоров’я, здорові умови життя. Вони включають низку законів, підзаконних актів, нормативів і регламентацій, спрямованих на зменшення шкоди від вживання тютюну. Так, статтею 32 Основ законодавства України про охорону здоров'я проголошено, що в Україні проводиться державна політика обмеження паління. З метою її реалізації і з урахуванням міжнародних підходів до організації діяльності, спрямованої на зменшення шкоди від вживання тютюну, в Україні в основному використовуються такі засоби правового регулювання, як обмеження реклами тютюнових виробів, заборона їх продажу в непристосованих місцях та продажу неповнолітнім, зменшення економічної доступності цих товарів за допомогою механізмів оподаткування.

З грудня 2012 року вступив у силу Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

За новим Законом України № 4844, з 16 грудня 2012 р. заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, закладів охорони здоров’я, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та органів державної влади і місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках транспортних засобів.

Так , Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме стаття 175-1 передбачає, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, –тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне вчинення порушення протягом року, передбачене ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, –тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ІІІ.    Практичний  етап

Учні - «аніматори», не гаючи часу, ще з вересня почали розробляти сценарій прес-конференції «Паління шкодить здоров’ю». А оскільки до сценарію учні включили розповсюдження листівок   «Палінню – Ні!», то постала потреба створення листівки. Таким чином, практичний етап  складався з двох частин:

  1. Проведення прес-конференції «Паління шкодить здоров’ю»
  2. Створення листівок  «Палінню – Ні!»  
  1. Проведення прес-конференції «Паління шкодить здоров’ю»

Організація прес-конференції передбачала кілька етапів

1. Підготовчий етап. Охопив вибір дати, часу та місця проведення; реєстрацію журналістів  (розподіл ролей « журналістів») та інших учасників (розподіл ролей « спеціалістів»); підготовку і роздачу прес-пакета (підготовка листівок).

2. Основний етап. Відбувся в такій послідовності:

- відкриття прес-конференції модератором (учителем), який лаконічно окреслив проблему, ознайомив учасників із регламентом та представив доповідачів  (спеціалістів).

- промова доповідача (спеціаліста);

- обговорення доповіді (запитання журналістів та відповіді на них);

- підбиття підсумків модератором.

3. Аналіз результатів (збір інформації про публікації у пресі за результатами прес-конференції тощо).

2. Створення листівок  «Палінню – Ні!»  

Створюючи листівку, учні визначили , що таке листівка.

Листівка — це інформаційно-пропагандистське друковане видання, яке має невеликий обсяг (не більше двох сторінок), стислий та доступний текст, яскраве типографське оформлення.  У зв’язку з цим продумали максимально сконцентрований зміст, аргументованість, чому не слід палити, та використали дохідливу мову (щоб могли зрозуміти учні як 4 так і 11 класів).

ІV.    Заключний, презентаційний етап

Протягом двох місяців об’єднаними  групами «журналістів», «інформаторів»,  «юристів» , «аніматорів»  організували проведення   пропагандистської роботи щодо інформування про негативний вплив тютюну на здоров’я та ризик розвитку залежності від тютюну; намагалися переконати учнів у шкідливості паління та викликати негативне ставлення до цих згубних звичок. А також організували прес-конференцію «Паління шкодить здоров’ю» та  створили  презентацію  до проекту «Скажи «Ні»  тютюнопалінню».

Пам’ятайте: набагато важливіше запобігти біді, уберегти дитину від необачного кроку, аніж потім рятувати її. Ніщо так правдиво не характеризує духовну сутність спільноти, як ставлення до дітей в ній.

 

   Палінню – Ні !  Ми – за здорове та розумне покоління !

 

 

Використана література:

  1. Андреєва Т.І. Якщо палять батьки. Київ, 2003р. 
  2. Андреєва Т.І. Смерть у колисці. Як її уникнути. Київ, 2003р.
  3. Генкова Л,Л., Славков И.Б. Почему это опасно. – М.: Просвещение, 1989.
  4. Деларю В.В. Губительная сигарета. – М.: Медицина, 1999г.
  5.  Запорожченко В.Г. Образ жизни и вредные привычки – М.: Медицина,2005.
  6.  Красовський К.С., Андреєва Т.І  Тютюн та здоров’я, . Київ, 2004р 
  7.  Красовський К.С., Андреєва Т.І, Машляківський М.Н. Економіка контролю над тютюном в Україні з погляду суспільного здоров’я. Київ, 2002р. 
  8. Ковтуник І.М., Гончарук В.Я., Стельмащук А.М. Тютюн. Вирощування. Переробка. Кам’янець - Подільський, Абетка. 2001р. 
  9. Красовський К.С. - Легка брехня або як тютюнова індустрія обманює споживачів легких сигарет. Київ, 2001 р. 

 

 

 

Додаток № 1

Питання анкети:

  1. Твоя стать.

                       Чол;         Жін.

  1. Як  вчишся?

                     Відмінно;        Добре;          Задовільно;          Незадовільно.

  1. Палять твої рідні?

                       Так;            Ні.

  1. Палиш?

                       Так;            Ні.

  1. З якого віку палиш?

                 Почав(-ла) палити до 7 років;               З 8-10 років;

                  З 11-12 років;                                         З 13-15 років.

  1. Відзнач мотиви, за якими, на твій погляд, найчастіше підлітки починають палити?

             Від нічого робити;

             За «компанію»;

             Для заспокоєння;

             Для зняття напруги;

             Для підняття настрою;

             Пустощі;

             Модно;

             Допомагає схуднути;

             Просто так;

              Хочеться бути дорослим;

             Інше (укажіть).

  1. Чи знаєш, що таке пасивне паління?

Так;           Ні;             Важко відповісти.

  1. Чи впливає пасивне тютюнопаління на оточуючих людей?

Так;            Ні;            Важко відповісти.

  1. Сумісні спорт і паління?

Так;            Ні;             Важко відповісти.

  1. Які заходи  міг(-ла) б  запропонувати для попередження паління?

Заборонити продаж цигарок особам до 21 року;

Заборонити рекламу цигарок;

Ввести великі штрафи за паління в громадських місцях;

У ЗМІ як можна більше говорити про шкоду паління.

 

 

doc
Додано
30 червня 2018
Переглядів
2352
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку