Проект "Твій друг-книга"

Про матеріал
Розробка даного проекту спрямована на виховання бережливого ставлення до книги, залучає дітей до читання, відновлює престиж книги.
Зміст архіву
Перегляд файлу

 

Александрюк Cвітлана Василівна

вчитель початкових класів,

спеціаліст  вищої  категорії,

Чудейський навчально-виховний комплекс

Сторожинецького району

Чернівецької області

 

ПРОЕКТ «Книга – твій друг»

 

     Школа сьогодення вимагає від нас, педагогів, творчого підходу до роботи в педагогічній практиці. Значна увага приділяється використанню у навчально - виховному процесі проектних технологій, впровадження яких спрямоване на стимулювання інтересу учнів до нових знань, розвиток дитини шляхом вирішення проблем і застосування здобутого  у конкретній практичній діяльності.

     Цей метод дає можливість в стінах школи формувати творчу особистість, пробуджує і розвиває в дитині талан, дає можливість дітям осмислено застосовувати свої знання, реалізує їх соціальні потреби, формує мотивацію до навчання. Батьки осторонь цієї справи теж не залишаються, а охоче підключаються до неї.

     Розробка даного проекту спрямована на виховання бережливого ставлення до книги, залучує дітей до читання, відновлює престиж книги.

     Під час проекту учні досліджують історію виникнення книги, дізнаються як твориться книга, збирають прислів’я і приказки про книгу., виготовляють саморобні книжечки та закладки, облаштовують у класі «Книжкову лікарню».

     Діти  усвідомлюють необхідність збереження книг, поповнення класної бібліотеки, бережливе ставлення до книги

     Виховний момент простежується протягом усього заходу. При проведенні презентації-свята спрямовується увага на формуванні в учнів бажання  читати книги,  виховання любові до книги.  Прищеплюються знання та вміння бережливого поводження з книгою.

     Використовуються різноманітні форми роботи. Серед них: інсценізація, показ відеороликів, вікторина. Свято супроводжується   піснею у виконанні учнів класу.

     Розробка проекту  може бути використана в роботі з учнями 1-4 класів.

 

Вид проекту: комплексний, творчий.

Форма: пошуково-пізнавальна діяльність.

Учасники: учні 3-Б класу.

Вік: 8-9 років.

Керівник: Класовод 3-Б класу Александрюк Світлана Василівна.

Мета проекту:

  • Залучення учнів до читання
  • Бережливе ставлення до книги
  • Престиж книги та бібліотеки
  • Підвищення інформаційної культури
  • Виховання всебічно розвиненої особистості
  • Поповнення класної бібліотеки
  • Залучення до благодійності

Спільна робота класовода, учнів, батьків та бібліотекарів:

  • Досліджували історію виникнення книги;
  • Збирали прислів’я і приказки про книгу;
  • Проводили конкурс на крашу закладку;
  • їздили на екскурсію у друкарню;
  • Дізналися як твориться книга;
  • Відвідали сільську бібліотеку;
  • Відвідали обласну дитячу бібліотеку;
  • Організували у класі “Книжкову лікарню”
  • Провели акцію “Подаруй бібліотеці власну книжку!”
  • Г оту валися та провели свято “Твій друг - книга!”

Продукт дитячої діяльності:

  • Альбом «Книга - кращий друг» (прислів’я, загадки про книгу)
  • Альбом «Бережіть книжку!» (правила користування книгою, виготовлення закладок)
  • Фотоальбом «Книгодрукування»(екскурсія у друкарню)
  • Саморобні книги для бібліотеки.

План роботи над проектом

     Підготовчий етап

1 група - дізнаються звідки прийшла до нас книга

2 група - збирають прислів’я, приказки, загадки про книгу

3 група - виготовляють закладки для книг

4 група - відвідують бібліотеку і «лікують» книги

5 група - готують сценку «Звірятка лікують книгу»

     Основний етап

  1. Екскурсія у друкарню
  2. Екскурсія у обласну дитячу бібліотеку
  3. Виготовлення саморобних книжечок для бібліотеки

     Заключний етап

Презентація проекту - Свято «Твій друг - книга»

 

Презентація - свято «Твій друг-книга»


Мета: Формувати в учнів бажання читати книги, розвивати інтерес до читання, викликати почуття поваги та шанобливе ставлення до книги, вироблення потреби користуватися бібліотекою, виховувати любов до книги, прищеплювати знання та вміння бережливого поводження з нею.

Обладнання:

  • Костюми учасників (Книга, Зайчик, Ведмедик, Лисичка, Лікар)
  • Слайди до свята «Твій друг – книга»
  • Презентація  проекту «Твій друг - книга»
  • Прислів’я про книгу
  • Презентація виставки книжок-саморобок та закладок.
  • Вікторина «Книголюб»
  • Фотосесія «Я та книга»
  • Книжкова виставка «Улюблені книжки дітей»
  • Відео «Як твориться книга»

Хід свята

     Вчитель. Значення книги в наші дні надзвичайно велике. Книги розповідають нам про історію нашої держави, про життя народів різних країн, про видатних вчених і мандрівникіив, досягнення науки і техніки, далекі планети, рослини і тварин, які оточують нас і яких ми не бачили.
     Книга вчить нас розуміти, цінувати працю дорослих, допомагає обрати шлях y житті.У багатьох відомих людей у житті були книги, які вони любили понад усе. Герої цих книг надавали їм сили, натхнення, допомагали виховувати волю, формували характер справжньої людини.

     Любі діти, товаришуйте з бібліотекою і книгою, виробляйте в собі звичку читати щодня. Попереду у вас ще багато зустрічей з героями цікавих книг відомих українських та зарубіжних авторів.

     Але завжди потрібно пам’ятати правила поводження з книгою, щоб вона довго жила і радувала багатьох читачів.

    Отже, тема нашого свята «Твій друг - книга»

    Епіграфом  свята стануть слова Тараса Григоровича Шевченка                «…Учитесь, читайте, і чужого навчайтесь, і свого не цурайтесь»

Любі хлопчики й дівчатка!
В нас сьогодні книжки свято.
Будем разом відзначати,
Друга-книгу шанувати!

     Вчитель „Хто багато читає, той багато знає", - так кажуть у народі. Книжка вчить, як на світі жить, книжка відповідає на безліч запитань. І кожна людина знає, що найвідданішого і наймудрішого друга, ніж книга, не знайти.

В кожнім домі, в кожній хаті,
В кожнім місті і селі, -
Хто навчився вже читати,
Має книжку на столі.

     Вчитель. Дорогі діти, хто з вас не любить книжок? Кни­жок, у яких так багато барвистих малюнків, гарних роз­повідей. Розкриєш першу ліпшу сторінку — опинишся у далекій казковій країні. А в тій країні живуть добрі та ку­медні велетні, веселі маленькі чоловічки чи просто твої однолітки.

     Ростуть там велетенські ріпки, такі, що цілий гурт їх із землі не вирве. Відважні герої б'ються там за правду з лю­тим ворогом. Але ж не завжди була книга.

Виступ 1 групи

1-й учень. Давним-давно на землі не було книжок, бо люди ще не вміли їх робити. «Сторінками» найдавніших книжок були камені, стіни печер. Писали на всьому. Далі люди почали писати на мокрій глині, яку потім су­шили й випалювали на вогні. Але ці книги були не­зручними та важкими.

2-й учень. З часом навчилися робити зручні та легкі книги з телячої чи козячої шкіри. Але вони були ду­же дорогими. На виготовлення однієї такої книги потрібні були шкури з цілої череди телят. Люди шу­кали недорогий матеріал, з якого можна було б роби­ти книги, щоб вони були дешевими й простими. І та­ки знайшли.

3-й учень. У далекій Африці на берегах повноводних річок простягнулися нескінченні зарості болотяної рослини - папірусу. Писали на сухих стеблах папірусу. Відтоді з'явилися на землі книги, а точніше сувої з папірусу. Писати такі книги було зручно, але че­рез кілька років папірус пересихав і руйнувався. 

4-й учень. В Україні писали на корі берези. Кору діли­ли на тоненькі смужки-пластини і висушували. Вони бу­ли білими. Писали на них грамоти і називали їх берестя­ними грамотами.

5-й учень. Справжній папір, на якому ми з вами пише­мо зараз, люди навчилися робити дві тисячі років тому. Спочатку книги переписували від руки. А це був досить важкий і тривалий процес — адже одну книгу доводило­ся переписувати іноді кілька років. Минуло ще багато ча­су, поки з'явилися друковані книжки.

6-й учень. Першу друковану книжку в Україні було ви­дано 1574 року Іваном Федоровим. Називалася ця книга «Апостол». Зараз папір виготовляють з деревини, а книги друкують у книжкових видавництвах.

7-й учень.

Книжка — добрий, мудрий друг,

Книжка знає все навкруг:

Про старі й нові країни,

Космос та морські глибини,

Хто нам написав «Кобзар»,

І який де правив цар.

Усе, чим ви цікавитесь,

Ви знайдете в книжках.

На всі питання — відповіді

На їхніх сторінках.

 

Виступ 5 групи

Інсценізація «Звірятка лікують книгу»

Заєць
Дорога нам книга кожна,
Нам без книг ніяк не можна,
Нам без книг ніяк не можна!
Голоси дзвенять навкруг.
А як часом книга хвора,
Значить в тім моя вина.
Ми її підклеїм скоро -
Враз одужає вона!

(На його шляху з’являється щось страшне, брудне, волохате. Це пошарпана книга).

Заєць. Ой, що це? Краще сховаюся, а то у мене зубки цокотять від переляку і хвостик тремтить. (Ховається за кущем).

Книга. Не бійся, Зайчику. Я книжка, тільки дуже хвора. Ой, як боляче моїм сторінкам. І корінець поламаний, вже зовсім сил немає. Навіть ходити сама не можу. (Плаче). Допоможи мені, Зайчику!

Заєць (вибігає з-за куща, підтримує хвору книжку).  Бідненька ж ти моя! Хто тебе так покалічив? Може ти з лисицею зустрілася, чи в лапи до вовка потрапила? Чи може лютий Бармалей над тобою знущався? Я навіть не впізнав тебе. Ми ж раніше з тобою зустрічалися. Ти була така гарна, чепурна! Усі діти тебе з радістю читали.

Книга. Так, тепер я зовсім не схожа на себе. Хлопчисько-поганисько мене так порвав. Ох і мучив він мене. Поливав гарячим супом, гнув кінчики моїх сторінок і чорнилом бруднив. Я ледве втекла від нього, і зовсім немає сили йти далі, та й куди ж я піду, нещасна?

Заєць. Не журися, Книжечко! Ми зараз що-небудь придумаємо. А ось і Ведмедик чапає. Може він нам щось порадить? (Кличе Ведмедика). Ведмедику! Ось Книга в біду потрапила, від хлопчиська-поганиська втекла, їй допомогти треба, а як - я не знаю.

Ведмедик. Бідолашечко ти наша! Потрібно негайно відвезти тебе у "Книжкову лікарню” до лікаря. Він тебе послухає, огляне, підклеїть, підпише і одягне у красиву обкладинку.

Заєць. Правильно! І як я одразу не здогадався? Адже в кожній школі, в кожній бібліотеці працює така лікарня. Там завжди прийдуть на допомогу юні друзі книги. Пішли, дорогенька Книжечко, спирайся на мене.
Добридень, шановний лікарю Айболить! З бідою прийшли ми до вас. Вилікуйте, будь ласка, бідолашну Книжечку!

Лікар. Обов’язково! Шановна Книго, присядьте-но сюди. Що з вами трапилося? Де ж болить?

Книга. Ой, дорогий лікарю, в мене болить все тіло.

Лікар. Як же ви дійшли до такого стану?

Книга. Лікарю, мені соромно перед класом,

Хазяїн мій обкладинки вирвав з м’ясом!
Та що обкладинки...
Вирвав сторінки, поробив з них кораблики,
Плоти та голубки.
Лікар. Який жах! Так поводитися з Книгою! Та це ж злочин! Я вас вилікую, шановна Книго! Підніміть свої сторінки. Ох, а що це за брудні плями на них?
Книга. Хлопчисько-поганисько, в якого я жила, брав мене брудними руками, одного разу вилив на мене борщ, кидав мене на підлогу, слинив пальці, коли листав сторінки. Тому я хочу звернутися до всіх діток, до кожної дівчинки і до кожного хлопчика:
Я - Книга! Я товариш твій!
Школярику, завжди мене жалій.
Чистенькою тобі приємна я,
Без бруду - подруга твоя.
Погану звичку ти покинь
І пальців більше ти не слинь.
Завжди я твій найкращий друг,
Та тільки не для брудних рук.
Лікар. Ой, у вас дуже багато хвороб! Зараз я покличу Лисичку – медичну сестричку допомогти нам. (Кличе Лисицю).
Лисиця. Добрий день, Книго! Зараз ми з Айболитом тебе вилікуємо. Подивимося ось на цю сторіночку. Ой-ой-ой! Тут намальований страшенний пес, а я їх так боюся.
Книга. А в собаки ніг немає.
Лисиця. Який жах!
Книга. Лікарю, сестричко! Вилікуйте мене, будь ласка!
Лікар. Прошу вас пройти в операційну. Будемо робити операцію.
(З’являється Хлопчисько-поганисько).
Хлопчик. Привіт! Ви тут не бачили Книги? Вона втекла від мене, а чому - я й сам не знаю. Я тільки вдарив нею по голові свого сусіда по парті та ще декілька разів забув її в саду. Ось і цього разу забув. Вночі пішов дощ. Наступного дня я пішов її шукати, та не знайшов. Втекла. Ви її не бачили?
Діти. Їй роблять операцію в "Книжковій лікарні”!
(З’являються Книга і Лікар).
Лікар. Ну ось. Ви тепер маєте набагато кращий вигляд.А допомогли нам Гумка, Обгортка, Закладка.
Гумка.
Я- Гумка, Гумка, Гумка:
Та хочу вам сказати,
Щоб всі ці неподобства
Не сміли більш писати
Щоб наша книжка стала ще гарніше,
Треба покликати Обгортку.
Обгортка
Я така гладенька, блискуча й ніжна
Ця книжка зі мною буде, мов царівна
Я оберігаю всі книжки на світі,
Тому обгортайте свої книжки ,діти!
Але для повного порядку
Книзі потрібна ще й Закладка.
Агов,Закладко,не лежи
Нашій Книжці допоможи!
Закладка.
Я дуже потрібна ,друзі вам
Нелегко без мене книжечкам.
Бо діти сторінки обривають,
Якщо мене в книжечки не закладають
Ось до тебе ,книжечко,притулюсь,
Не раз при читанні тобі знадоблюся.

Закладка
Щоб відкрити без вагання
У підручнику сторінку,
Необхідну для читання,
Де чомусь зробив зупинку,
Щоб завдання пам’ятати,
Сторінок не загинати,
Зайвий раз їх не гортати,
Щоб завжди книжки тримати
У належному порядку,
Треба в них постійно мати
Отакі зручні закладки.
                                      М.Люсак

Книга. Дякую всім вам! Я себе дуже добре почуваю. Ой, знову той бридкий хлопчисько! Він, напевно, шукає мене.
Хлопчик. А, ось де ти! Але чому ти так змінилася? А те¬пер пішли додому. Мені без тебе так сумно.
Лікар. Я не дозволю їй жити в тебе. Вона знову може захворіти.
Книга. Я ніколи не повернуся до тебе. Ти мене ображав, зовсім не беріг. Ти й до цього часу не знаєш правил охайного поводження з книгою.
Хлопчик. Але мені дуже погано без тебе. Я обіцяю тобі і лікарю, і всім дітям, які є в залі, що буду добре поводитися з книгами. І взагалі перестану бути поганиськом.
Книга. Мені шкода його. Мабуть, я повернуся до нього. Але ти повинен запам’ятати правила.

  • Книгу не  можна брати брудними руками.
  • Не став на книгу лікті, коли читаєш і не клади розгорнутими сторінками донизу
  • Не розмальовуй книжку ручкою та олівцем.
  • Якщо не закінчив читати, але не хочеш загубити сторінку, на якій зупинився, то вклади закладку.
  • У сиру погоду загортай книгу в папір, тому що така погода для неї шкідлива.
  • Допоможи книжці залишитися чистою і свіжою і вона допоможе тобі стати щасливим.


Хлопчик. Так, я все зрозумів і даю чесне слово, що виправлюся.
Книга. Діти, запам'ятайте і ви правила охайного поводження з книгою. Тоді ми завжди з вами будемо друзями.

Звучить пісня „Дружба з книгою" на музику „Бременських музик".

Перший куплет
Кращого нема нічого в світі,
Як дитині з книгами дружити!
Тим, хто дружить, не страшні тривоги,
Дорогім на будь-які дороги! (Двічі)
Другий куплет
Ми своє завдання не забудем -
Шанувати дружно книги будем.
Ні палаці, ні скарби ніколи
Не замінять книги нам ніколи. (Двічі)
Третій куплет
Книги, всім відомо, - джерело знання,
Ці словечка із сивого забуття.
Книги наші - небо неозоре
Наше щастя - коли книг доволі. (Двічі)
Бібліотекар.
У нашій бібліотеці багато книг. Вони, як і люди, народжуються, живуть, старіють. Як і люди, часом потребують лікування.
Учитель. Ми відвідали міську дитячу бібліотеку. Там ми багато про що дізналися. Зараз ми це пригадаємо і   проведемо з вами вікторину «Книголюб»  (показуємо слайди і відповідаємо на питання)

Вікторина „Книголюб" з учнями 3 групи

  1. Як називається людина, яка працює в бібліотеці? (Бібліотекар)
  2. Як називається невелика книжечка, яка заведена на усіх читачів бібліотеки, в яку виписують дані про взяті книги? (Формуляр.)
  3. Як називається відділ бібліотеки де можна спокійно сісти і прочитати там книгу? (Читальний зал)
  4. Як розташовані книжки в бібліотеці? (За алфавітом)
  5. Майстерня, фабрика, де виготовляють книги. (Друкарня.)
  6. Хто заснував першу бібліотеку в Київській Русі? (Ярослав Мудрий.)
  7.  Кому присвячені слова „Друкар книг перед тим не бачених"? (Івану Федорову.)
  8.  Як називається зібрання творів Т. Шевченка? (Кобзар.)

Бібліотекар. Шануючи книгу, зберігаючи її, ми шануємо і працю людей, що трудяться над їх створенням. А також продовжуємо життя лісу.

Презентація  3 групи виставки книжок-саморобок та закладок.

Учитель
-Діти виготовили власними руками книжки- саморобки. Ми передаємо їх у вашу бібліотеку.

 

Фотовиставка «Я та Книга» учнів 4 групи.


     Учитель.Є народна мудрість: «Книга — ключ до знань». І для того, щоб багато знати, треба багато читати, відвіду­вати бібліотеку.Ніколи не забувайте про те, що книга - ваш друг. Книжка - це праця багатьох людей. Ви вже знаєте, що книжку пише письменник. Художник виконує до неї малюнки, потім її друкують у друкарні, папір для книги виготовляє багато людей. Надруковані книжки надходять до крамниць, бібліотек. У нашій бібліотеці також багато книжок.


Учень
Багато мусиш знати
Про все, що є навкруг,
Тож слід книжки читати,               Бо книга - вірний друг.

Учень
Вона всім допоможе
Обрати вірний путь.
Де б ти не був, мій друже,
Про книгу не забудь.


 

Підсумок свята.

Вчитель. Ми багато дізналися про книгу. Я би хотіла, щоб ви  подивилися відео «Як твориться книга?»

Література

  1. Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою. 1-4 класи.- К.:Видавничий дім «Освіта», 2012
  2. Беліменко Л. Актуальність та значущість проектної діяльності. //Початкова школа №6, 2011.
  3. Бодько Л. Метод проектів як засіб реалізації особистісно орієнтованого навчання// Початкова школа. - 2013. - №10. - С. 1-4
  4. Демченко О.П. Проблеми використання проектної технології у навчально-виховній роботі з молодшими школярами //htth:vuzlib.com/content/view/204/84/
  5. Онопрієнко О.В. Управління проектною діяльністю молодших школярів. // Початкова школа, 2005.
  6. Савченко О.Я. Дидактика початкової освіти: підручн./О.Я.Савченко. - К.: Грамота, 2012.- 504с.
  7. Цимбалару А. Педагогічний проект у структурі початкового навчання // Початкова школа №4, 2011.

 


 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект“Твій друг –книга”

Номер слайду 2

І що цей проект ішов. Від класу і до класу. Дала йому наша дітвора. Широкого огласуІде змагання повсякчас. За кращих бережливих,Немає місця серед нас. Для учнів нерадивих. Живи, підручнику, живи,Учи тих дітлахів цікавих, Що вік продовжити тобіБагато знаєм правил“Пост бережливих” діє в нас,Дітей непосидючихІдея, пошук – ось маршрут. До дружби книги й учня. Щоб книга довгий час жила. У нашім НВКСтворили ми проект. Потрібний всім учням

Номер слайду 3

Мета проекту:

Номер слайду 4

Спільна робота класовода, учнів, батьків і бібліотекарів. Досліджували історію виникнення книги;Збирали прислів’я і приказки про книгу;Проводили конкурс на кращу закладку;Їздили на екскурсію у друкарню;Дізналися як твориться книга;Відвідали сільську бібліотеку;Відвідали обласну дитячу бібліотеку;Організували у класі “Книжкову лікарню”Провели акцію “Подаруй бібліотеці власну книжку!”Готувалися та провели свято “Твій друг – книга!”

Номер слайду 5

Ми у друкарні

Номер слайду 6

Екскурсія до обласної дитячої бібліотеки

Номер слайду 7

Конкурс «Краща закладка»

Номер слайду 8

Акція «Подаруй бібліотеці книжку!»

Номер слайду 9

«Я та книга»

Номер слайду 10

«Книжкова лікарня»

Номер слайду 11

З повагою,3– Б клас r

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Свято“Твій друг – книга”

Номер слайду 2

Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь. (Тарас Шевченко)Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь. (Тарас Шевченко)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Сторінка першого БукваряІван Федоров – перший український друкар

Номер слайду 14

Поради книги

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Як продовжити життя книжки

Номер слайду 17

Якщо книжка потрапила у воду Швидше поставте мокру книгу у сухому, теплому приміщенні, що добре провітрюється. Склеєні аркуші, перш ніж розгорнути їх, обережно перегинайте то в один, то в другий бік. Якщо вони не розклеюються, потримайте над парою. Вологі аркуші перекладіть фільтрувальним або цигарковим папером і наступного дня праскою доведіть їх до повного висихання.

Номер слайду 18

Якщо забруднилась обкладинка Тверду обкладинку книжки можна протерти вологим ватним тампоном, змоченим у розчині прального порошку. Коленкорову обкладинку протирають чорнильною гумкою. Паперову обкладинку не слід чіпати. Вона боїться чищення. Краще її обклеїти новою гарною обгорткою.

Номер слайду 19

Якщо забруднилися сторінки Сліди від пальців чи олівця витирають м'якою гумкою. Чорнильні плями найкраще виводити лимонною кислотою. Якщо плями не зникають, то застосовують щавлеву кислоту, розбавлену одеколоном: одна частина кислоти на чотири одеколону.

Номер слайду 20

Якщо сторінки порвалися Надірвану сторінку підклеюють так: намазану клеєм смужку цигаркового паперу кладуть під надрив, загинають по краю книжкової сторінки, наклеюють на сторінку. Пошарпаний край сторінки обклеюють папером схожого кольору. 

Номер слайду 21

zip
Додано
19 вересня 2019
Переглядів
3518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку