Проєкт "Утилізація відходів"

Про матеріал
Даний проєкт можна використати в роботі з учнями на уроці біології в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробка міні-проекту з утилізації побутових відходів. Підготувала учениця 6-Б класу. Чорнобаївської гімназіїЧерниш Марія

Номер слайду 2

Україна потрапила на 9 місце рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя за версією американського агентства 27/7 Wall Street. Країни з рейтингу розподілилися таким чином:* Канада – 36,1 тонна сміття на людину;* Болгарія – 26,7 тонн сміття на людину;* США – 25,9 тонн сміття на людину;* Естонія - 23,5 тонн сміття на людину;* Фінляндія – 16,6 тонн сміття на людину;* Вірменія – 16,3 тонн сміття на людину;* Швеція – 16,2 тонн сміття на людину;* Люксембург – 11,8 тонна сміття на людину;* Україна – 10,6 тонна сміття на людину;* Сербія – 8,9 тонна сміття на людину.

Номер слайду 3

Як довго розкладається сміття, яке ми щоднявикидаємо у смітник?Для роздумів: Паперовий рушник – 2-3 тижні. Бананова шкірка – 3-4 тижніПаперовий пакет – 1 місяць. Газета – 1,5 місяціОгризок від яблука – 2 місяціКартон – 2 місяціЛистя, гілки, насіння – 3-4 місяціАпельсинова шкірка – 6 місяців. Фанера – 1-3 роки. Вовняна шкарпетка – 1-5 років. Деревяна дошка – 2-5 років. Коробка з-під молока – 5 років. Недопалок – 10-12 років. Шкіряні черевики – 25-40 років. Склянка з пінопласту – 50 років. Концервна банка – 5о років. Гумова покришка – 50-80 років. Пластиковий контейнер – 50-80 років. Фольга, батарейки – 100 років. Алюмінієва банка – 200-500 років. Пластикова пляшка – 450 років. Одноразовий підгузник – 500 років. Пластиковий пакет – 200-1000 років. Скло – 1000 років.

Номер слайду 4

Склад побутових відходів. Дослідження свідчать, що склад побутових відходів приблизно такий:- папір – 41%- харчові продукти – 21%- скло – 12%- залізо та його сплави – 10%- пластмаси – 5%- деревина – 5%- гума та шкіра – 3%- текстильні матеріали (тканина) – 2%- алюміній – 1%- інші метали – 0,3%.

Номер слайду 5

В середньому мешканець великого міста викидає щодня близько 1-2 кг сміття! За статистичними даними в Україні нагромаджено близько 35 млн тонн відходів полімерів і щорічно ще додається 1 млн тонн. На сьогоднішній день 97% побутових відходів в Україні захороняються, і лише 3% з них утилізуються на сміттєспалювальних заводах у Києві та Дніпрі.

Номер слайду 6

Стихійні сміттєзвалища призводять до: Забруднення підземних вод;Створення вибухонебезпечних та пожежонебезпечних умов через утворення метану;Розмноження хвороботворних бактерій, які викликають тяжкі, а інколи і смертельні захворювання;Глобального потепління;Збільшення чисельності мишей, щурів, які теж є носіями хвороб;Забруднення великої площі землі

Номер слайду 7

Як зменшити негативний вплив відходів на навколишнє середовище?!На 40% можливо зменшити забруднення сортуванням сміття. Якщо всі відходи розділяти за різними категоріями, то можлива вторинна переробка, після чого ми отримуємо багато корисних речей для користування в побуті.

Номер слайду 8

Харчові відходи Збиток природі: практично не завдають. Використовуються для живлення різними організмами. Шкоду людині: гниють харчові відходи - розсадник мікробів. Шляхи розкладання: використовуються в їжу різними мікроорганізмами. Кінцевий продукт розкладання: тіла організмів, вуглекислий газ і вода. Час розкладання: 1 - 2 тижні. Спосіб вторинного використання: компостування. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: компостування. Категорично забороняється кидати у вогонь, тому що можуть утворитися діоксиди.

Номер слайду 9

Макулатура Матеріал: папір, іноді просочена воском і покрита різними фарбами. Збиток природі: власне папір шкоди не наносить. Проте фарба, якою покрита папір, може виділяти отруйні гази. Шкоду людині: фарба може виділяти при розкладанні отруйні речовини. Шляхи розкладання: використовуються в їжу різними мікроорганізмами. Кінцевий продукт розкладання: перегній, тіла різних організмів, вуглекислий газ і вода. Час розкладання: 2 - 3 роки. Спосіб вторинного використання: переробка на обгортковий папір. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: компостування. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ, вода, зола. Категорично заборонено спалювати папір у присутності харчових продуктів, так як можуть утворитися діоксиди.

Номер слайду 10

Вироби з тканин Тканини бувають синтетичні і натуральні. Все, написане нижче, відноситься до натуральних тканин. Збиток природі: не завдають. Шляхи розкладання: використовуються в їжу деякими мікроорганізмами. Кінцевий продукт розкладання: перегній, тіла організмів, вуглекислий газ і вода. Час розкладання: 2 - 3 роки. Спосіб вторинного використання: компостування. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: спалювання в умовах, що забезпечують повноту згоряння. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ, вода і зола.

Номер слайду 11

Консервні банки Матеріал: оцинковане або покрите оловом залізо. Збиток природі: з'єднання цинку, олова і заліза отруйні для багатьох організмів. Гострі краї банок травмують тварин. Шкоду людині: ранять при ходінні босоніж. У банках накопичується вода, в якій розвиваються личинки комах. Шляхи розкладання: під дію кисню залізо повільно окислюється. Кінцевий продукт розкладання: дрібні шматки іржі або розчинні солі заліза. Час розкладання: на землі - кілька десятків років, в прісній воді - близько 10 років, в солоній воді - 1-2 роки. Спосіб вторинного використання: переплавлення разом з металом. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання після попереднього випалу. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксиди або розчинні солі заліза, цинку та олова.

Номер слайду 12

Металобрухт Матеріал: залізо або чавун. Збиток природі: сполуки заліза отруйні для багатьох організмів. Шматки металів травмують тварин. Шкоду людині: викликають різні травми. Шляхи розкладання: під дією розчиненого у воді або перебуває в повітрі кисню поволі окислюється до оксиду заліза. Кінцевий продукт розкладання: порошок іржі або розчинні солі заліза. Швидкість розкладання: на землі - 1 мм в глибину за 10 - 20 років, в прісній воді - 1мм у глибину за 3 - 5 років, в солоній воді - 1 мм в глибину за 1 - 2 роки. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: вивіз на звалище або поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксиди або розчинні солі заліза.

Номер слайду 13

Фольга Матеріал: алюміній. Збиток природі: практично не завдає. Шляхи розкладання: під дією кисню поволі окислюється до оксиду алюмінію. Кінцевий продукт розкладання: оксид або солі алюмінію. Час розкладання: на землі - кілька десятків років, в прісній воді - кілька років, Вт солоній воді - 1-2 роки. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксид алюмінію.

Номер слайду 14

Банки з-під пива та інших напоїв Матеріал: алюміній та його сплави. Збиток природі: гострі краї банок викликають травми у тварин. Шкоду людині: у банках накопичується вода, в якій розвиваються личинки комах. Шляхи розкладання: під дією кисню поволі окислюється до оксиду алюмінію. Кінцевий продукт розкладання: оксид або солі алюмінію. Час розкладання: на землі - сотні років, в прісній воді - кілька десятків років, в солоній воді - кілька років. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: оксид алюмінію.

Номер слайду 15

Склотара Матеріал: скло. Збиток природі: бита склотара може викликати поранення тварин. Шкоду людині: бита склотара може викликати поранення. У банках накопичується вода, в якій розвиваються личинки комах. Шляхи розкладання: повільно розтріскується і розсипається від перепадів температур; скло поступово кристалізується і розсипається. Кінцевий продукт розкладання: дрібна скляна крихта, з вигляду подібна до піску. Час розкладання: на землі - кілька сотень років, в спокійній воді - близько 100 років. Спосіб вторинного використання: використання за прямим призначенням або переплавлення. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: вивіз на звалище або поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: скляна крихта

Номер слайду 16

Вироби із пластмас Збиток природі: перешкоджає газообміну в грунтах і водоймищах. Можуть бути проковтнуті тваринами, що призведе до загибелі останніх. Шкоду людині: пластмаси можуть виділяти при розкладанні отруйні речовини. Шляхи розкладання: повільно окислюються киснем повітря. Повільно руйнується під дією сонячних променів. Кінцевий продукт розкладання: вуглекислий газ і вода. Час розкладання: близько 100 років, може бути і більше. Спосіб вторинного використання: переплавлення. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ і вода.

Номер слайду 17

Упаковка для харчових продуктів Матеріал: папір і різні види пластмас. Збиток природі: можуть бути проковтнуті тваринами. Шляхи розкладання: повільно окислюються киснем повітря. Повільно руйнується під дією сонячних променів. Час розкладання: десятки років, може бути і більше. Спосіб вторинного використання: не існує. Найменш небезпечний спосіб знешкодження: поховання. Продукти, що утворюються при знешкодженні: вуглекислий газ і вода, хлороводень, отруйні сполуки. Категорично забороняється спалювати зазначені матеріали, так як при цьому можуть утворитися діоксиди.

Номер слайду 18

Окремими питанням є утилізація використаних батарейок, які містять багато шкідливих елементів, тому БАТАРЕЙКИ НЕ МОЖНА ВИКИДАТИ У СМІТНИК. На жаль, у нашій країні здебільшого використані батарейки викидають на смітник, а не рідко і просто на вулицю, в лісі, у водойми. Хоча на кожній батарейці є маркування, яке попереджає про небезпеку її викидання разом із звичайним сміттям. Через деякий час небезпечні метали та сполуки як ртуть, кадмій, свинець, цинк та марганець потрапляють у ґрунтові води та річки, атмосферу, тим самим забруднюючи наше довкілля. За даними екологів: одна пальчикова батарейка може – забруднити 20 квадратних метрів ґрунту, причому він продовж 50 років буде непридатний для ведення сільського господарства; – забруднити 400 літрів води, а з урахуванням того, що сміття ще й спалюють, то усі ці токсичні відходи потрапляють у атмосферу; – у деяких випадках токсини можуть потрапити й до артезіанських вод, а з водою в організм людей, підвищуючи рівень ранньої смертності серед українців. 

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Як допомогти навколишньому середовищу?!Утилізація – це переробка, використання відходів з метою одержання корисного продукту. Після переробки ми отримуємо речі, які використовуються на будівництві, в побуті, в медицині тощо.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

На вулицях Женеви розставлені металеві контейнери для битих і нестандартних пляшок, причому скло сортують за кольором: біле, зелене, коричневе – на контейнерах є відповідні написи, окремо сортується побутовий алюміній: кришки від молочних пляшок, навіть обгорткову фольгу від шоколаду. У м. Модесто (США, шт. Каліфорнія) діє теплова електростанція, що працює на використаних автомобільних шинах, вона розташована на найбільшому в світі смітнику відпрацьованих шин. У Данії на переробному заводі із битого скла отримують будівельний матеріал для облицювання підлог і стін, який за виглядом нагадує мармур. Також з отриманих скляних волокон скляних відходів на переробних заводах виготовляють папір, при цьому заощаджується деревина. У багатьох країнах макулатура є найважливішим джерелом для паперу в целюлозно-паперовій промисловості, гранульованого, брикетованого і порошкоподібного твердого палива, а також рідкого і газоподібного палива. Пакувальний папір, гігієнічні вироби з паперу, газети виробляються повністю з макулатури і вторинної сировини, завдяки чому зберігають ліс, повністю переробляють паперові відходи. З використаної олії виробляють біопаливо для транспорту. Ще одним із напрямків використання твердих побутових відходів є застосування їх в будівництві доріг. Важливим моментом утилізації відходів є заміна натуральних продуктів зробленими з відходів, наприклад, з відходів одержують глинозем, соду і поташ. 

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Сюди необхідно  покласти батарейки, акумулятори, ртутьвмісні лампи, градусники. Ці види відходів у жодному разі не можна викидати до загального сміття! Здавати тільки до спеціальних пунктів прийому!

Номер слайду 26

Щоб допомогти рідному місту чи селу не потонути у смітті, треба зовсім мало. Для цього потрібно лише навчитися правильно поводитися з домашніми відходами.1. Вдома необхідно розділити сміття у два відра: для органічних відходів (їжі та іншого) і всього решта, що можна буде переробити надалі.2. Вимагати, щоб влада організувала у місцях збору сміття біля ваших поселень спеціальні баки. 3. Якомога більше сміття варто сортувати і здавати у найближчі пункти прийому вторинної сировини макулатуру, склотару поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки.4. Купуйте якомога менше зайвих товарів, наприклад, поліетиленових пакетів.5. Дотримуйтесь «принципу трьох R»: Reduce (зменшуй споживання), Reuse (використовуй повторно), Recycle (переробляй).

Номер слайду 27

Рециклінг(Рециркуляція відходів)Інколи переробка не передбачає переплавку чи спалювання. Деякі відходи можна використати не за їх первинним призначенням, а зовсім в несподіваній ідеї!Рециркуляція відходів (рециклінг) – це їхнє багаторазове використання після переробки (металевий брухт, макулатура, склобій, мастила і т. д.).

Номер слайду 28

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 29

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 30

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 31

Рециклінг(Рециркуляція відходів)

Номер слайду 32

Немає нічого прекраснішого, ніж природа, до якої не торкалась рука людини! Пам’ятаймо про це!

Номер слайду 33

Використана література.1. Інтернет ресурси.2.Ігнатенко О. П. «Економіко-екологічні аспекти рециклу вторресурсів з твердих побутових відходів ».3. Циганкова О. П. «Утилізація твердих відходів»….

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
1902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку