"Проєктна робота“Моє село – перлинка України”"

Про матеріал
Завдання проекту: Вивчити історичне минуле рідного села. Зібрати інформацію про знаменитих вихідців села. Записати розповіді старожилів про розвиток села. Зібрати фотоматеріали про село. Прищеплювати любов до малої батьківщини, зберігати звичаї, традиції, обряди односельчан
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєктна робота “Моє село – перлинка України”

Номер слайду 2

Тема: «Моє село – перлинка України» Виконавець проєкту: Куян Олександра, учениця 6 класу. Керівник проекту: Кондратюк А.М. – вчитель географії. Тип проекту: дослідницький.

Номер слайду 3

Актуальність проблеми Як кожна велика ріка починає свій нестримний біг до моря з невеличкого чистого джерельця, так і любов громадянина до своєї Батьківщини розпочинається з любові до тієї місцевості, де він розпочав пізнавати світ, де пройшли його дитячі роки, де знаходяться могили його предків. Відомо також, що людина любить лиш те, що добре знає. А знати про те, як було засновано село, звідки походить його назва, хто населяв його терени в різні епохи не тільки цікаво, але й потрібно.

Номер слайду 4

 Мета: збагатити знання про рідне село Великі Орлинці – перлинку України. Завдання: Вивчити історичне минуле рідного села. Зібрати інформацію про знаменитих вихідців села. Записати розповіді старожилів про розвиток села. Зібрати фотоматеріали про село. Прищеплювати любов до малої батьківщини, зберігати звичаї, традиції, обряди односельчан

Номер слайду 5

Будить рідне село і зерно і росу, Я любов до села все життя пронесу. Все, що бачу навкруг, все в мені проросло Моє рідне село, моє рідне село. «Кожному мила рідна сторона» - кажуть у народі, і тому для кожної людини найдорожчим є те місце, де вона народилась, де провела свої роки дитинства і юності, тобто мала Батьківщина. Тому, моє село уособлює в собі і домашню оселю, і стежину від рідного дому, і поріг батьківскої хати, яка завжди чекає нас. І так поміж сотень доріг я обираю ту, яка веде до наймилішої серцю точки на землі – свого села, яке носить назву Великі Орлинці. Ця назва відображає пам'ять про степових орлів, які у великій кількості водились у нашій місцевості.

Номер слайду 6

Територія села розташована в зоні лісостепу, в межах Волинского плацу на висоті 295-320 м. над рівнем моря. Географічні координати: 49°48′16″ пн. ш. 26°54′22″ сх. д. Чарівні краєвиди села доповнюють грайливі ріки Ікопоть та Загребелка. Село Великі Орлинці знаходиться на відстані 35 км. до районного центру, 68 км. до обласного.

Номер слайду 7

Зробивши подорож у глибину століть, ми дізнаємось, що перші згадки про село Великі Орлинці були у 1563 р., тоді налічувалось 61 двір, де поживало 400 людей. Є в історії села і сумні сторінки. Не оминули село спустошуючі набіги татарів і внаслідок цього в 1580 р. село було спалене, але завдяки працьовитості і завзятості жителів село знову ожило.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Пам'ятають наші землі і сліди Богдана Хмельницького, який восени у 1648 р. під час Національно-визвольної війни проходив через село з своїм військом. Також цим шляхом вів своїх лицарів Кривоніс на облогу Кременецької фортеці.

Номер слайду 10

Народила ця земля і багато сміливців, які поклали своє життя у Великій Вітчизняній війні за світле небо над нашими головами. Одним із них був Андрій Юхимович Дячук, за свої бойові заслуги він нагороджений орденом «Червоної зірки» та іншими медалями. Пам'ять про нього назавжди залишиться в серцях його односельчан та родичів, які з великою гордістю і повагою згадують свого героя. На його честь у центі села побудований пам'ятник, його іменем названа одна із вулиць, і сільська школа носить його ім'я.

Номер слайду 11

Пам'ятний знак на честь воїнів-односельчан Майже 70 років знадобилося, аби старший сержант Андрій Дячук повернувся на свою рідну землю.

Номер слайду 12

В повоєнні роки було створено колгосп

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Населення села тяглось до знань, і так у 1870 р. на території села була побудована школа, а в 1885 р. вона була закріплена за церковним відомством, а в 1960 р. школа стала восьмирічною. За роки існування школи із її стін вийшло багато розумних і талановитих людей, які працювали на благо свого села, і завдяки цьому воно розквітало.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

З роками село зростало, ставало могутнішим. У 1950-55 р. було посаджено фруктовий сад і проведено озеленення шкільної садиби.

Номер слайду 18

Будови, будови – це так необхідно, щоб діти і внуки щасливо жили.

Номер слайду 19

Село також багате на різновид рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України, ось декілька з них: Підсніжник білосніжний (підсніжник звичайний)

Номер слайду 20

Цибуля ведмежа Сон широколистий (сон - трава)

Номер слайду 21

Тхір степовий , тхір лісовий Підковоніс малий

Номер слайду 22

Хом’як звичайний Заєць білий

Номер слайду 23

Кіт лісовий Борсук звичайний

Номер слайду 24

Жук-олень Мнемозина Райдужниця велика

Номер слайду 25

Рак широкопалий

Номер слайду 26

 Моє рідне село – світ дитинства чарівний, Де каштан білим цвітом, де безкраї поля. Кожен спогад про тебе такий неймовірний, Кожна думка про тебе солодка й гірка. Моє рідне село – солов’їнії  ночі, Чебреців і акацій духмяний нектар… Усе те, що забути не можу й не хочу Це –  життя мого частка, Божественний дар!

Номер слайду 27

ВИСНОВОК Великі Орлинці – то велика і дружня родина, це наші славні земляки: вчителі, інженери, лікарі, землероби, комбайнери, механізатори, котрі живуть з нами та в інших місцях, але тут пройшло їх босоноге дитинство, незабутня юність. Бережімо ж славні традиції, звичаї та свята нашого села, примножуймо здобутки його на радість дітям та внукам нашим, бережімо ж наше село, не цураймося його свят та буднів, бо село – це криниця нашого родоводу, це наша велика родина.

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

ppt
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку