Проектна робота "Птах року 2018- Припутень"

Про матеріал

Екологічний проект у рамках Всеукраїнської акції "Птах року 2018- Припутень", посів 1 місце у обласному етапі акції та направлений на Всеукраїнський етап акції у місто Київ. Дану роботу можна використати як додатковий матеріал на уроках біології, екології, природознавства, та для позакласних заходів.

Перегляд файлу

Комунальний заклад освіти

 «Середня загальноосвітня школа №62»

Дніпровської міської ради

Відділ освіти Чечелівського  району

Станція юних натуралістів №2

ВСЕУКРАЇНСЬКА  АКЦІЯ

«Птах року  2018 -  ПРИПУТЕНЬ »

Роботу виконали  учні

Комунального закладу освіти  « ЗОСШ № 62» ДМР,

Вихованці КПНЗ «Станція юних натуралістів» ДМР

Керівник: Поліщук  Наталія  Ігорівна.

м. Дніпро

Акція    «Птах року – припутень »

Мета  акції:   Привернути увагу громадськості до проблем охорони припутня  та його  природних біотопів на території України  через  пропаганду охорони цього виду птаха та поширення знань про нього.

Завдання :     Розповсюдження   інформації   про  сучасне  поширення та чисельність припутня, що є все ще звичайним в межах України, але  скорочуює свою чисельність ,  бо   перебуває  у   несприятливому  становищі  через полювання на нього та  надмірне і нераціональне використання його біотопів.

Заходи: 

 1.Робота з науковою літературою з метою вивчення біологічних особливостей виду.

2.Спостереження за птахами в природних умовах біля селища Вовніги , що знаходиться на березі р. Дніпро, де росте змішаний ліс, та  визначення  чисельного складу їхніх угруповань.

3. Конкурс творчих робіт - оповідань, віршів, малюнків, плакатів, газет, презентацій, кросвордів, казок.

4. Захист найкращих робіт і презентацій.

5. Створення та розповсюдження в межах мікрорайону агітаційних матеріалів про припутня  та його ареал існування і захист у  межах Дніпропетровщини  та України вцілому.

 

ПРИПУТЕНЬ

(Columba palumbus) лат.

 

 

 

 Фото: http://pernatidruzi.org.ua

 

 

 

  •                        Інші  назви : вяхирь , великий лісовий голуб,пірнаючий голуб, трепетень, голуб підласий, крижівник, горлач, гривак.

 

 

К О Н К У Р С   С Т І Н Н И Х    Г А З Е Т

     

Фото: власні

 

 

 

Фото: власні

  

Р О Б О Т А  Н А Д  Т В О Р Ч І М И

 П Р О Е К Т А М И

 

Фото: власні

 

 

Р О Б И М О   Д О П О В І Д І

      

  

         

Фото: власні

 

М А Й С Т Е Р – К Л А С «Малюємо припутня»

 

 

Фото: власні

 

 

Фото: власне

К О Н К У Р С   М А Л Ю Н К І В

  

 

Фото: власне

К О Н К У Р С   М А Л Ю Н К І В

 

 

Фото: власні

 

 

РОЗДАЄМО АГІТАЦІЙНІ ЛИСТІВКИ «Бережіть припутня, це – частина природи!»

 

Фото: власні

РОЗДАЄМО АГІТАЦІЙНІ ЛИСТІВКИ «Бережіть припутня, це – частина природи!»

 

Фото: власні

Приклади агітаційних матеріалів

Брейн- ринг «Відгадайте хто?»

 

Фото: власні

 

Юнати  нашого  гуртка   проводили   певні  спостереження за  птахами  цього  виду протягом березня – вересня 2018  року у  природних умовах  біля селища Вовніги , що знаходиться на березі Дніпра, де розкинувся листяний ліс з невеликою кількістю сосен, велика кількість луків та поля пшениці, соняшника  й кукурудзи.

Фото: власні

 с. Вовніги – типовий біотоп припутня (негустий  мішаний ліс , поряд поля зернових культур)

 

       Також пошуки припутня  проводились в  умовах антропогенного середовища поряд з приватним сектором , на межі виїзду з селища Підгороднє, де по сусідству розташувались молоді яблуневі садки, городи , вико – вівсяні й пшеничні  поля та рідкі захисні лісосмуги.

Фото: власні

Лісиста місцевість поряд з полями зернових культур, селище Підгороднє – місце можливого існування припутня

 (Вико – вівсяне поле під час прибирання)

 

 

   Ці  місця для спостережень були обрані тому, що за свідченнями місцевих жителів селища Вовніги  , припутні гніздилися тут  протягом декількох  попередніх років , а вивчаючи літературу ми дізналися, що вони зазвичай повертаються до місць своїх  гніздувань та можуть  використовувати  їх  протягом декількох років. У селищі Підгороднє припутнів також зустрічали, але ці зустрічі були поодинокими.

Для спостережень за припутнями у природному середовищі нами була обрана  ділянка , що знаходиться між  селищем Вовніги і невеличким заливом р . Дніпро. Ця місцевість містить велику кількість пшеничних полів та природних лук, що межують зі змішаним лісом.

Ліс складається з декількох видів дерев. Частіше за все зустрічаються старі акації, дуби, клени, по берегу залива деінде можна зустріти осики, трішки далі – рідкі сосни. 

  Підлісок в основному складається з молодих акацій, іноді можна зустріти шипшину, глід.

   З трав'янистих рослин зустрічається кропива, чистотіл, молочай, зрідка можна натрапити на кущик диких конопель. 

   Зрозуміло, що в селищах Вовніги та Калинівка, що поряд, велика кількість садків, де можна зустріти звичайні для нашої широти плодові кущі та дерева, а неподалік знаходяться поля, засіяні пшеницею, кукурудзою та соняшником.

   Місцевість доволі спокійна, тиха,людей можна зустріти кожного дня, але це в основному рибалки, що поводять себе досить тихо. Ще декілька разів зустрічалося невелике стадо корів( приблизно 15-20 голів), що паслися, та рухалися в напрямку до водопою разом з пастухом.  Собаки  за період спостережень зустрічалися зрідка, котів за територією селищ не спостерігали. Частіше можна почути тільки співи різноманітних птахів та шурхотіння листя від вітру або дрібних лісових тваринок.

Поля в даній місцевості переважно пшеничні, серед них було одне поле кукурудзи.

На луках ростуть переважно злакові рослини, типові для степової зони України, також можа зустріти осот, амброзію, кропиву, чортополох, багато різних видів молочаї.

Для пошуку припутнів   у антропогенному середовищі нами була обрана ділянка на  виїзді з селища Підгороднє, (вулиці Новомосковська та Північна,), що межують з вико – вівсяним полем,рідкими штучними лісосмугами та молодим яблуневим садом. 

Ця територія відрізняється від  обраного нами природного ландшафту. 

Набагато менша кількість дерев ( в основному старі акації, дикі абрикоси та  клени). У лісосмугах поміж дерев зустрічаються кущі бузини чоної. Садки яблуневі дуже молоді ( їм 3 і 4 роки) , яблуні невисокі, ростуть з широкими міжряддями.

Серед трав'янистих рослин багато бур'янів: амброзії, осоту, мишію пирію, або декоративні квіткові рослини та кущі, які посаджені місцевими жителями у дворах.

Зовсім поряд одно- та двоповерхові будинки, траса, автомобілі, люди, собаки , коти, інші свійські тварини… Хоча шуму небагато.

Серед пернатих представників багато горобців, зрідка можна зустріти синицю, сойку, трішки частіше – горлиць, ближче до осені - шпаків. Також тут можна побачити і свійських птахів : курей, качок, гусей, індиків.

  На кожній відібраній ділянці ми обрали постійне місце для проведення обліку, з якого добре проглядається ділянка в радіусі близько 50 - 60 м. На кожному  обраному місці для проведення спостережень визначили маркер (добре помітну мітку). Але спостерігати припутнів на відкритому просторі – справа не з простих, бо птах дуже лякливий та обережний. Тому ми для себе обрали і зафіксувалм певні маршрути у лісистій місцевості у Вовнігах та в захисних лісосмугах у Підгородньому.

   З метою виявлення присутності припутнів  на обраних територіях та визначення їхньої кількості , ми проводили спостереження у цих  місцевостях  1 раз на тиждень з березня по серпень біля Підгороднього та з середини квітня до кінця липня біля селища Вовніги.  Виходи для спостережень  відбувалися приблизно опівдні ( о 12.00- 13.00 годині), спостереження відбувалися приблизно по 60 хвилин. (Не  дивуйтеся, що одночасно у двох місцях, до спостережень залучено кілька юнатів- помічників а також підключилися батькі і навіть дідусі – бабусі (з селища Вовніги ).

В ході спостережень було виявлено наступне:

Хочеться відмітити, що спостерігати припутнів було справою нелегкою. Причому,  нам вдалося зустрічати припутнів частіше  біля селища Вовніги, що і не дивно, бо місцевість там тихіше , лісів більше. Д того ж ліс деінде змішаний, а припутні полюбляють насіння хвойних рослин,хоча, як і всі голуби, не гребують і пшеницею, і насінням соняшника.

  

Фото: власні

Виходячи з проведених спостережень ми зробили наступні висновки та припущення:

- припутні в нашому регіоні  є перелітними птахами,  але через їхню обережість ми не зафіксували чіткої дати їх прильоту, тільки початок гніздування у штучній лісосмузі, яка розташована поряд з полями і людським житлом ( селище Підгороднє);

Гніздо припутня  на липі  у рідкій захисній лісосмузі на виїзді з селища Підгороднє.

Фото: власні

 - припутні дуже обережні, не люблять сусідства з людиною в силу своєї природи ( недарма припутень – лісовий голуб), але наявність легкодоступної кормової бази змушує їх примиритися з близькістю людини;

- кожного разу,коли ми приходили проводити спостереження припутні нервували за своє гніздо, а ми – за припутнів, тому нами було прийняте рішення відвідувати гніздо поодинці або вдвох, щоб не дуже полохкати птахів;

- відшукати припутнів – нелегка справа, хоча всюди пишуть, що птах дуже розповсюджений. Ми зобили висновки що в межах Дніпропетровщини це не зовсім так: зустріти  цих птахів можна, але тільки подекуди, і сказати, що їх багато ми не змогли. Можливо, дає  себе знати дозвіл полювати на цих незвичайних птахів;

- хотілося б зазначити, що припутні, які гніздувалися біля селища Підгороднє, де більше людей і шуму, все ж таки менше реагували на нашу присутність, ніж ті, що гніздувалися за селищем Вовніги, де значно менше людей ( голуби у тому гнізді помітно нервували через нашу присутність);

- припутні, яких ми спостерігали, навесні живились торішнім насінням дерев ( акації, липи, дуба), а от з другої половини липня все частіше відвідували поля, (причому перевагу надавали соняховим полям), після того, як з полів убрали пшеницю, дуже часто можна було зустріти їх саме на пшеничному полі. Ці висновки стали справедливими для обох досліджуваних ділянок ( поведінка була приблизно однаковою і у Вовнігах, і у Підгородньому);

- свої гнізда пипутні влаштували високо та ще в щільному переплетінні гілок;

- спостерігати за припутнями стало легше тоді, коли у гнізді з'явились яйця , а згодом  пташенята;

- насиджували та вигодовували  пташенят обоє батьків, але більший голуб ( напевне самець, ) більше піклувався про захист, навіть коли не насиджував, не відлітав далеко від гнізда, його часто можна було побачити, сидячим на високій гілці та роздивляючимся все навкруги;

- припутні добре захищають своє гніздо від чужих птахів, здатні налякати багатьох своїми розмірами та поведінкою у момент небезпеки.

 З початком сезону відкладання та насиджування яєць   ми вирішили  продовжити спостереження за поведінкою птахів. Гніздо припутнів  біля селища Вовніги нам вдалося  дослідити гірше через віддалене розташування від міста Дніпра і полохливість птахів,  тому відвідували ми його всього лише 6 разів,але цього вистачило , щоб підрахувати кількість пташенят, побачити насиджування і розвиток пташенят..

Натомість у селищі Підгороднє ми мали повну змогу повністю проспостерігати за гніздом у гіллі  липи. Спостереження проводились протягом  з 15 березня -  15 серпня. За цей час ми зробили 19 виходів на обрану та опрацьовау  раніше територію (Підгороднє) та спостерігали за птахами по годині  у один і той самий час (приблизно  з 12.00 до 13.00).

Таблиця спостережень Підгороднє

№ виходу

Дата виходу

Ділянка біля гнізда

Місця можливої годівлі

1

15.03.2018

Припутнів не зустріли

Припутнів не зустріли

2

29.03.2018

Був помічений великий голуб, можливо,самець. Поведінка цікава, перелітає з гілки на гілку,  видає гучні звуки

Припутнів не зустріли

3

6.04. 2018

Була помічена пара припутнів, воркували. При нашому наближенні полетіли геть

Припутнів не зустріли

4

13.04.2018

Почали будувати гніздо

Припутнів не зустріли

5

20.04.2018

Один з птахів залишається у гнізді, можливо, почався процес відкладання яєць

Помічений голуб на стовпі електромережі поряд з вико- вівсяним  полем (воно ближче до місця гніздування)

6

27.04.2018

Один з птахів залишається у гнізді. Інший – поряд на гілці

акації

Припутнів не зустріли

7

3.05.2018

Один з птахів залишається у гнізді.

Над вико – вівсяним полем припутнів не зустріли, натомість бачили у яблуневому саду пару великих голубів (можливо, десь там ще є гніздо припутнів), але пошукати його не вдалося, бо це – приватна територія

8

10.05.2018

Один з птахів залишається у гнізді. За час спостережень ми побачили , що другий птах прилетів до гнізда, і замінив у гнізді іншого

Припутнів не зустріли

9

17.05.2018

Один з птахів залишається у гнізді. Не змогли зрозуміти, це самець чи самиця – гніздо високо, а голуб у гнізді нам не зрадів.Погана погода. Дощить.

Припутнів не зустріли

10

24.05.2018

Дорослих припутнів у гнізді не застали, натомість, там щось ворушилось ( напевне, пташенята). Добре розгледіти не вдалося. За годину спостережень дорослі так і не прилетіли.

По дорозі додому побачили припутня, що сидів на стовпі електромережі.

11

1.06.2018

У гнізді присутній дорослий птах з пташенятами. Обігріває. Процес годування так і не застали. Іншого поблизу не видно.

Бачили 2 припутнів над полем соняшника. Що вони там робили – незрозуміло… Але, напевне, десь неподалік

 є ще гніздо.

12

8.06.2018

Пташенята підросли, їх можна побачити. Коли ми прийшли, знов були самі. Але нам пощастило бачити процес годування. Дорослий птах прилетів хвилин через 10 після нашого приходу. Довгенько сидів біля гнізда, а потім почав годувати пташенят. Вони засовували дзьби прямо до батьківського дзьба. Видовище здалося не з приємних…

Одного канюка помітили над полем, іншого – у яблуневому садку приватного сектора

13

15.06.2018

У гнізді залишаються самі пташенята, обидва  батьки по черзі прилітають,

годують пташенят. Пташенята вже величенькі,активно вкриваються пір'ям. У гнізді вже немає місця для батьків, хоча пташеняток всього двоє

Обох припутнів  помічено над вико – вівсяним полем, його уже раз скосили. Напевно, збирають насіння бобових трав та молодого вівса…

14

25.06.2018

Пташенята уже не в гнізді. Навіть помітили їх не одразу. Якби вони не злякались нас і не почали рухатись серед гілок дерева – взагалі могли не помітити їх. Як ми зрозуміли по їх рухах – літають ще поганенько.

Бачили чотирьох дорослих припутнів біля соняшникового поля, пізніше, ближче до вечора,-на узліссі.  Все ж таки гніздуться десь поряд ще одна пара!

15

2.07.2018

Пташенята ще біля гнізда, але вже дуже активні, мало чим відрізняються від батьків.

Припутнів не зустріли

16

12.07.2018

Пташенят ні у гнізді , ні біля гнізда вже не зустріли. Напевне, вони більше не потребують батьківського піклування.

Бачили невеличку згайку припутнів, що прямувала від яблуневого садка у бік поля соняшників. Точну кількість голубів порахувати не вдалось

17

22.07.2018

Гніздо пусте. Ми сподівались, що припутні зроблять другу кладку яєць, але цього не сталося… напевне тому, що перша була успішною…

Нам вдалося спостерігати згайку з 7 припутнів на соняшниковому полі.

18

02.08.2018

Гніздо пусте. Але на ділянці лісосмуги можемо спостерігати лісових голубів. Вони обережні, при нашому наближенні тікають. Їх більше ніщо не тримає біля гнізда

Зустрічаємо лісових голубів і на соняшниковому, і на вико – вівсяному полі.

19

15.08.2018

Гніздо пусте

Найбільша кількість припутнів, що ми бачили одочасно – 9. Наскільки можна було розгледіти – серед них було 5 молодих птахів( нас спочатку не помітили). Можна зробити припущення, що у пари, гнізо якої ми так і не знайшли з'явилося 3 пташеняти: одне спочатку і двоє – згодом… але це тільки припущення.

 

Кількість пташенят, що вивелось у гнізді

Кількість пташенят, що вижили у гнізді

Відсоток виживання

2

2

100%

Таблиця спостережень Вовніги

№ виходу

Дата виходу

Ділянка біля гнізда

Місця можливої годівлі

1

15.04.2018

Застали птахів за процесом будування гнізда

Припутнів не помітили

2

29.04.2018

Один з голубів залишається у гнізді, інший сидів неподалік на гілці дуба. Можливо, почався процес відкладання яєць

Припутнів не помітили

3

10.05. 2018

Один з птахів залишається у гнізді.Напевне, насиджує яйця.

Бачили великого припутня у лісі, неподалік гнізда

4

22.05.2018

Один з птахів залишається у гнізді. Помітне ворушіння- напевне, вилупились пташенята

На околиці лісу бачили декілька припутнів, можливо, серед них був і «наш».

5

12.06.2018

Дорослі припутні у гнізді відсутні. У гнізді помітно двох достатньо великих пташенят. Під дубом, на якому розташоване гніздо лежало мертве пташеня, схоже на пташеня припутня. Невже їх було троє? Ми читали,що бувають 1-2…

Над пшеничним полем, що межує з лісом, спостерігали припутня, що високо літав,на поле не сідав.

6

14.07.2018

У гнізді пташенят вже немає, воно пусте.

Поле озимої пшенці почали прибирати. Бачили декілька припутнів біля поля. Точну кількість підрахувати не вдалось

Виходячи з проведених спостережень ми зробили наступні висновки та припущення:

  • припутні будують гніздо не одразу, цьому передує час залицянь;
  • будівля гнізда починається в пору появи на деревах листя, що утруднює процес пошуку та спостереження за ними;
  • під час насиджування яєць припутні замінюють один одного, даючи можливість повноцінно харчуватись і не виснажуватись;
  • після появи пташенят обидва батьки годують їх, іноді на нетривалий час можуть залишати пташенят самих ;
  • пташенята дуже швидко ростуть, змінюються на очах;
  • нажаль, в обох випадках ми не змогли чітко визначити дату спустіння гнізда;
  • хоча у літературі сказано, що у припутнів буває дві кладки яєць, ми не змогли цього підтвердити. В обох випадках пари гніздувалися та виводили пташенят тільки одноразово.

Кількість пташенят, що вивелись у другому гнізді

Кількість пташенят, що вижили

Відсоток виживання

2

2

100%

 

Всього у обох гніздах

Кількість пташенят, що вивелись

Кількість пташенят, що вижили

Відсоток виживання

4

4

100%

Висновок: хоча припутні і дають маленьку кількість пташенят, піклуються про них настіьки добре, а пташенята так швидко ростуть, що серед пташенят, що вивелись, дуже високий відсоток виживання. Цим пояснюється те, що навіть попри всі «старання» людини припутні ще не стоять на межі вимирання і встигають відновлювати свою популяцію.

Цю інформацію можна відобразити у наступній діаграмі:

 

Також  ми порівняли кількість припутнів в обох  досліджуваних гніздах  напочатку і наприкінці сезону гніздування.

 

Кількість припутнів

напочатку гніздування

Кількість припутнів

наприкінці  гніздування

Відсоток приросту

4

8

Кількість птахів збільшилась на 50 %

 

Цю інформацію можна відобразити у наступній діаграмі:

 

   Як ви вже побачили з попередніх сторінок, протягом року юннати нашого гуртка і учні нашої 62 школи не тільки у природі досліджували припутнів  . Ми вивчали літературу, а потім вже наші теоретичні знання неодноразово допомагали нам на практиці.

  Далі у роботі ми хотіли б ознайомити і читачів з особливостями життя цих цікавих і дуже обережних  птахів. ІТАК, ВІТАЙТЕ:

ПРИПУТЕНЬ

Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії

Охоронний статус: LC – знаходиться у найменшій загрозі. (МСОП 3.1)

Біологічна класифікація

 

Домен:       Еукаріоти               (Eukaryota)

Царство:    Тварини                  (Metazoa)

Тип:            Хордові                  (Chordata)

Клас:          Птахи                      (Aves)

Ряд:            Голубоподібні       (Columbiformes)

Родина:      Голубові                (Columbidae)

Рід:             Голуб                      (Columba)

Вид:           Припутень              (Columba palumbus)  (Linnaeus,1758)

 

Розповсюдження припутнів

 

 

Червоним відмічено місця існування припутнів

 

    Як зрозуміло з цієї карти, припутень мешкає на території майже всієї Європи і на Сході до Північної Індії. Окрім того, припутень зустрічається і в гірських лісах Північної Африки.

Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії

   Припутень (Columba polumbus ) — «пірнаючий» голуб,  найбільший голуб Європи, птах  родини Голубових (Columbidae ) . Це суто лісовий птах.

 В Україні поширений скрізь крім високогір’я Карпат; перелітний, але  окремі особини зрідка трапляються взимку і на території нашої країни.       

В цьому році ми працювали за новими стратегіями

 ( об'єднались удекілька груп, і кожна група виконувала свою певну дослідницьку  роботу) Нижче ми представляємо на ваш розсуд результати цих робіт:

 

Робота 1 групи ( вік 10-11 років)

Родичі припутня

Сизий  голуб

https://agronomu.com

    Сизий голуб полюбляє гірську місцевість і скелі для створення  гнізда. Набагато рідше буває в лісах. Часто можна побачити у великих містах. Спосіб життя осілий, але  голуб цілком здатний до тривалих перельотів. Довжина крил коливається в межах 220 мм. Розмножуються швидко - до 3-5 кладок на рік від однієї пари. Сизарі приносять безперечну користь сільському господарству, очищуючи поля від решток зерен (перш за все, пшениці).

Скелястий  голуб

https://agronomu.com

Скелястий  голуб зовні схожий на сизара, але все ж відрізняється від нього чорнотою дзьоба, світлішим хвостовим оперенням і меншими розмірами. Його назва відповідає в даному випадку ареалу проживання - скелястий водиться в горах Алтаю, Гімалаїв, Тибету і Тянь-Шаню.

Клинтух

    Типовим лісовим мешканцем є клинтух, який надає перевагу заростя бука або липи з дуплистими деревами. Там він в'є гніздо з сухих гілочок, ховаючись від будь-якого стороннього впливу та сусідства. Географічний ареал розселення цієї породи охоплює значний простір від Африки і Туреччини до Середньої Азії, Сибіру і Китаю.

https://agronomu.com

                                          Вінценосний голуб

 

https://agronomu.com

    Цей красень холоду не любить. Середовищем його проживання є жаркий вологий клімат. Широко поширений в Новій Гвінеї. Живе осіло в джунглях, надаючи перевагу мангровим заростям. Названий вінцем чубчик на голові птаха, що складається з розпущених напівпрозорим віялом пір'їн, рухається вгору-вниз слідом за змінами настрою його власника. Пташка своїми розмірами відповідає дрібній індичці вагою від 1,5 до 2 кг при довжині до 0,7 метри .В гнізді з листя папороті відкладається одне велике біле яйце, яке батьки виси-джують протягом місяця по черзі. Важливо! Популяція швидко скорочується через неконтрольоване полювання.

Робота 2 групи ( вік 12-14 років)

Частіше за все припутня  плутають з його близьким родичем, сизим голубом, або сизарем :

       

                            Сизар                                                         Припутень

Щоб ви при зустрічі могли чітко визначили, яки саме перед вами голуб, юнати нашої школи розробили порівняльну таблицю:

П О Р І В Н Я Л Ь Н А     Т А Б Л И Ц Я

 

Відмінності

               Сизар                                                        

Припутень

Назва виду

Columba livia

Columba polumbus

Особливості розселення виду

Широко поширений птах родини голубових, батьківщиною якого вважається Європа, Південно- Західна  Азія і Північна Африка. 

Одомашнений людиною.

На території України в дикому стані трапляється в деяких (переважно гірських) районах Криму та Придунайського регіону. Синантропні популяції існують практичну в усіх містах країни. Осілий.

Тримається у хвойних лісах від Скандинавії до середньої частини Гімалайських гір. На території України поширений скрізь, крім високогір'я Карпат. В Україні в останні десятиліття окремі пари оселяються в межах населених пунктів. Гніздяться у змішаних та широколистяних лісах. На півночі  перелітний, на півдні  осілий птах.

Розмір

Маса тіла від 200 гр до 370 гр,

довжина тіла — 31-34 см,

розмах крил — 63-70 см.

Найбільший голуб Європи.

Маса тіла іноді сягає до 1 кг, частіше 500-600 гр,

довжина тіла понад 40 см, 

розмах крил понад 70 см.

 

Забарвлення

Колір сизий з зеленим і мідно-червоним блиском на шиї і волі. Поперек крила по великих покривних і другорядних махових перах ідуть дві чорні смуги. Стернові пера темно-сизі з чорною вершинною смугою і вузькими сизими кінчиками. 

 Колір блакитно-сірий, груди червонувато-сірі, дві білі плями і зелений металевий полиск на шиї. У польоті помітна поперечна біла смуга — шеврон на кожному крилі.

Кількість виводків за сезон

Протягом року буває до 7—8 кладок, кожна з яких зазвичай складається з двох (рідше одного) яєць, що відкладаються з інтервалом у дві доби.

1-2 кладки за сезон , частіше за все у кладці 2 яйця. Другу кладку роблять, якщо перша спроба була невдалою.

Гніздування

В «дикому» стані сизий голуб гніздиться здебільшого на кам'янистих морських і гірських урвищах, в гротах, печерах. Синантропна форма обирає за оселю горища та карнизи житлових будов, дзвіниці, вежі. 

Гніздяться в листяних лісах різного віку, в парках, іноді і в хвойних ділянках лісу.

 

Висновки:

 

Хоча припутень  на перший погляд  дуже схожий з сизарем, відрізнити їх цілком можливо за особливостями гніздування, кількістю пташенят за сезон, ромірами, та забарвленням хвоста і крил

Робота 3 групи ( вік 10 -13 років)

 

Паспорт ПРИПУТНЯ

 

         Виданий НАБІЛЬШОМУ ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ГОЛУБУ ПРИПУТНЮ (Columba polumbus), в тому, що він  відноситься до Роду Голуби (Columba), Родини  Голубині  (Columbidae), Ряду Голубоподібні  (Columbiformes), Класу Птахи.

www.mybirds.ru

Розмір: дикий лісовий голуб, найбільший серед голубів Європи птах, близько 40-44 см  завдовжки.     

Розмах крил: 70-80 см.

Забарвлення: верх тіла бурувато - сірий; на боках шиї білі плями; шия спереду і воло бурувато - рожеві; шия ззаду і на боках з зелено - пурпуровим полиском; на крилі біла смуга; махові пера бурі; хвіст сірувато - бурий, на кінці темніший; восковиця біла; дзьоб червоний, на кінці жовтуватий; ноги червоні; райдужна оболонка ока жовта.

Голос: у припутнів трубний, гучний, монотонний, голосне "гуу - гу - гу".

Вага:  500-600 грамів, зрідка до 1000 гр

Хвіст: 14-15 см 

Шия: виразні білі плями з обох боків

Крила : білі смуги, які добре видно в польоті

Райдужна оболонка ока: жовтого кольору

Дзьоб : червоний з жовтим кінцем

Ноги: червоні

УВАГА!  

Статевий диморфізм у припутня майже не проявляється. Самицю і самця важко відрізнити за зовнішніми ознаками. Але самиці, як правило, менші та легші від самців.

Джерело :  https://worldbirds.ru/golubi/26-vyaxir

 Як правило, молодий птах від дорослого відрізняється буруватим загальним тоном оперення. На шиї немає ні металічного блиску, ні білих плям.

Джерело :  www.mybirds.ru

 

     

            Молодий припутень                                      Дорослий припутень

РОЗМНОЖЕННЯ 
Статеве дозрівання: з 1 року

Відкладання яєць : квітень.

Несіння: зазвичай одне на рік ( іноді 2). 
Кількість яєць: 1-2 (частіше за все 2).

Висиджування: 17—18 днів.

Вигодовування пташенят: 28-29 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Звички: залежно від місця проживання, це осілий, кочовий або частково кочовий вид, окрім гніздового періоду тримаються зграями. 
Їжа:  припутень  - вегетаріанець. Харчуються ці птахи майже виключно рослинною їжею: насінням, листям, зерном, травою, жолудями та плодами. Рідше поїдають гусениць, слимаків та дощових черв’яків. Птахи, які живуть поруч з людським житлом, підбирають харчові відходи.
Тривалість життя: близько 16 років.

Розповсюдження

    Птахи цього виду традиційно мешкають у помірних широтах, які включають величезні території від Західної Європи до західного Сибіру. Голуби припутні, що живуть у теплих районах, не мігрують. Але їх північні родичі покидають будинок на зимовий період. Вони збираються у великі зграї і здатні подолати значні відстані в пошуках оптимального місця зимівлі.

Джерело :  www.mybirds.ru

Статус перебування в Україні:  гніздовий, перелітний, зимуючий.

Розповсюдження (поширення): гніздиться скрізь, крім високогір'я Карпат; мігрує всюди; зимує на півдні. Тримається у хвойних лісах від Скандинавії до середньої частини Гімалайських гір. В Україні в останні десятиліття окремі пари оселяються в межах населених пунктів. На півночі  перелітний, на півдні  осілий птах. 

Поведінка та спосіб життя

     Припутень мешкає як в рівнинній, так і в гірській місцевості. Найбільше птахам до вподоби листяні й змішані ліси, але нерідко вони селяться і в хвойних лісах. Голос припутня - особливе воркування, яке передають, як „куу-у-у, куу-руу" або „гурр-гру-гурр". Коли гніздовий період закінчується, припутні тримаються великими зграями, які увечері збираються на спільних місцях ночівлі. Самці припутнів проводять там ночі навіть тоді, коли самки насиджують яйця. У сільській місцевості звичайним місцем ночівлі цих птахів є межі між полями, порослі чагарником і деревами. Землероби не полюбляють припутнів за те, що ті часто годуються на полях. У міських садах і парках, навпаки, люди раді їх присутності й нерідко підгодовують птахів. 
     Назва виду дає чітке уявлення про походження і традиційне місце проживання виду. Однак все частіше припутнів також можливо зустріти по сусідству з нами, в містах. Як знати, можливо, у згайці голубів, яку ви частуєте хлібними крихтами, є і голуб припутень. Тим більше, урбанізовані голуби відрізняються від своїх диких родичів більшою сміливістю і толерантним ставленням до людини. Тому дають можливість підібратися до них на дуже близьку відстань. Так, наприклад, міські мешканці з причини більш легкого доступу до харчування та дах над головою не так охоче відлітають в зимовий період, а період гніздування у них дуже тривалий і починається ще з ранньої весни. Часто трапляється, що деякі особини не вілітають восени, а залишаються на зимівлю.

     У природному ж середовищі ситуація протилежна.При спробі підійти ближче найбільший лісовий голуб, не роздумуючи, зникає. Тому тільки самим спритним і досвідченим мисливцям вдалося підкрастися до припутня.

    У зграї, на годівлі, припутень мовчазний. Але в пору гніздування вранці і на вечірніх зорях лунають з сімейних ділянок глухуваті завивання. Так гуде, стоячи на гілці улюбленого дерева, припутень-самець. Не воркує, а саме гуде, не відкриваючи дзьоба. Це гудіння належить до тих неголосних звуків природи, які без перешкод однаково добре чути і на близькій відстані, і на далекій, як трелі бджолоїдок: що за двадцять кроків, що за двісті. Простенький мотив: «гу-гру-у-гу-гу», з наголосом на другому складі. Він може бути повторений і двічі, і чотири або п'ять разів, але вся «пісня» обов'язково закінчується тієї ж нотою, якою починалася, і тому щоразу здається раптово обірваною, немов починав птах ще одну фразу, так замовк на півслові, наляканий чимось.

   Дорослий припутень - один з найобережніших птахів. Його поза та особливо погляд виказують постійну настороженість.

Джерело :Kselu.ru

   Він і для співу завжди обирає місце, де огляд кращий: на сухій верхівці дерева, на дроті.

Джерело :Kselu.ru

        І його круговий токовий політ відбувається більше для того, щоб побачити те, чого не розгледіти з місця. У цьому польоті немає нічого незвичайного або цікавого, він швидкий і стрімкий з характерним шумом. Але зрідка в дні найбільш старанного токування можна помилуватися особливим польотом припутня, коли він, немов впевнений, що за ним ніхто не підглядає, перелітає відкритий простір між двома перелісками або лісосмугами: птах, що летить дивовижно нагадує сміливого плавця, що ковзає по невисоких і нечастих хвилях. Обірвавши гудіння, голуб набирає швидкість, по-особливому ставлячи крила і хвіст і підкидаючи голову, ніби зустрічаючи невидиму хвилю, що наступає на гребені якої він підіймається вище. Потім знову кілька помахів для розгону на плавне зниження і - знову грудьми на хвилю. За це припутень і отримав свою назву – пірнаючий голуб.

Джерело :https://worldbirds.ru

      Але помітивши хоча б на віддалі людину, припутень негайно переходить на звичайний політ і швидко мчить за межі видимості, ніби знітившись тим, що застали його за якимось дитячим заняттям. Молодняк, здобувши самостійність, проявляє вроджену обережність навіть там, де на припутнів не полюють. На відкритому місці до птаха-одинака, а тим більше до пари птахів або зграї, не підійти так близько, щоб можна було розгледіти малюнок оперення. Птах, який насиджує, зносить присутність людини, доки не побачить звернений в його бік погляд. Навіть не на нього, а тільки в його бік. Зірвавшись з гнізда, він стрімко мчить геть, довго не повертаючись, і наступного разу вже не підпустить людини і на невелику відстань, а відлетить завчасно. 

    Зате від пернатих ворогів пара захищає яйця і пташенят, як може. Якщо біля їх гнізда з'являється ворона або сорока, обидва дорослих птахи, як по тривозі, опиняються тут же, і буває достатньо лише одного їх рішучого вигляду, щоб злодійка забралась без бійки. Нападати на пташенят в присутності батьків - значить ризикувати отримати сильний і різкий удар твердим крилом. Підрослі пташенята, залишені без нагляду, лякають ворога, сильно розмахуючи ще не зовсім опереними крилами. І це таки допомагає.

Харчування

      Як і всі голуби, припутень - вегетаріанець. Батьки вигодовують пташенят «молочком», самі ж харчуються насінням, бруньками, зеленню, ягодами.  

 

Джерело : https://givotniymir.ru

 

       Полюбляють квіти, насіння трав, ялини, сосни, горіхи, плоди, хліб. В хід

ідуть горох, пшениця, ячмінь, жолуді, іноді, навіть, молюски, гусінь і дощові

черв'яки . Тому ситий цей голуб завжди і всюди, не маючи серед птахів серйозних конкурентів по харчуванню.

Джерело : https://givotniymir.ru

     Любить жолуді, і восени, не чекаючи, коли застукає в лісах жолудевий град, рве їх прямо з гілок, а пізніше збирає під дубами. І навесні його ще годує цей урожай. Жолуді з підмороженими паростками лежать цілісінькими на землі до середини літа. Навесні кидають насіння сосна і ялина, восени дозріває насіння в'язів, у яких не буває неврожаїв. Насіння осики, тополя - теж пожива. Пасуться припутні на сходах зернових, доки вони ще не стали травою, скубаючи соковиті сім'ядолі. Особливо полюбляють гречку і довго літають на її посіви.

Джерело : https://givotniymir.ru

   Зграя зголоднілих птахів може за кілька хвилин вищипати плантацію ранньої капусти, залишивши від рослин лише тоненькі пеньки. Єдине, що може позбавити припутнів поживи, - це стихія: сильний снігопад або міцна ожеледиця, що покриває землю, гілки, трави товстим шаром міцного льоду. Але тоді птахи, не зволікаючи, залишають район лиха і відлітають в пошуках поживи в місця за сотні кілометрів. Збираючись у величезні кочові зграї, припутні можуть самі ставати справжнім лихом, як було, наприклад, в початку 1982 року на чорноморському узбережжі Кавказу, коли спустившись з гір, з букових лісів, припутні напали на поля. 

Джерело : 4Lapki.com
   Той, хто мав можливість спостерігати за припутнями на водопої, помітив, що вони п'ють не так, як інші птахи. Ці птахи занурюють дзьоб у воду і всмоктують її через спеціальні дірочки. Перш ніж проковтнути воду, голуби на короткий час піднімають голову.

  
Джерело : 4Lapki.com

Гніздування

       Весняний приліт припутнів на місця гніздування триває починаючи з середини березня до початку-середини квітня. Незабаром після весняного прильоту пари припутнів селяться на місцях гніздування. Зайнявши гніздові ділянки, самці починають інтенсивно воркувати, але гнізда ці голуби будують, видимо, тільки тоді, коли дерева вкриються листям. Нескладні гнізда, кожне з яких являє собою невеличку купку тонких гілочок, крізь які просвічують яйця, майже без лотка і без гніздової вистилки, припутні будують на деревах у розгалуженні гілок або на товстій горизонтальній гілці, звичайно досить високо.

Джерело :  www.mybirds.ru

Іноді припутні використовують старі гнізда ворон або хижих птахів. Сторожкий і лякливий припутень не дозволить наблизитися до себе навіть на віддалі. Під час гніздування та виховання потомства надає перевагу ще більшій приватності, маскуючи гніздо в кроні дерев на узліссі чи в затишній лісосмузі. 3 настанням гніздового періоду самець, бажаючи звернути на себе увагу самочки, голосно воркує й показує льотні здібності. У науковій назві Columba polumbus латинське слово Columba означає голуб, polumbus має грецькі корені й походить від слова пірнати, пливти. Власне, "пірнаючий голуб" — це самець навесні, який у шлюбному польоті піднімається вгору, гучно сплескує крильми та "пірнає" донизу на розкритих крилах.

         Самка, шо прийняла залицяння самця, разом з обранцем виконує ще один ритуал. Під час нього припутні торкаються одне одного дзьобами та чистять одне одному пір'їнки.

 

Джерело : http://zoo.kharkov.ua

Джерело :Facebook

 У кладці припутня завжди не більше двох яєць — гладеньких, блискучих і білих. Шкаралупки від них знайдете на землі, батьки після вилуплення пташенят викидають їх неподалік від гнізда.

  

Джерело : https://commons.wikimedia.org/

Насиджують і самець і самка, причому вони сідають на гніздо вже після відкладання першого яйця. Насиджування триває 17—18 днів.

 

Джерело : http://pernatidruzi.org.ua

 Пташенята вилуплюються сліпими і вкритими тільки волосоподібним пухом, але розвиваються вони досить швидко і через три тижні вже залишають гніздо. 

  

Батьки годують їх особливою речовиною - „голубиним молоком", яке утворюється в зобу дорослих птахів. Пташенята припутня „п'ють молоко", глибоко занурюючи дзьоб в зоб одиного з батьків. Через декілька днів вони починають звикати до нормальної їжі. Літати пташенята починають через 7 тижнів .   Якщо спроба гніздування була неуспішною з якихось причин, самка робитиме наступну кладку.

       У вересні (не раніше його середини), після закінчення сезону розмноження, припутні збираються у великі зграї і починають відліт на південь. Закінчується осінній переліт тільки в листопаді.

Вигодовування пташенят

      Пташенятам, доки вони в гнізді, батьки нічого не приносять в дзьобі, а годують їх спочатку густим «молочком» з вола, а потім м'якою молочною «кашею».

 

Джерело : http://pernatidruzi.org.ua

 Прилетівши до гнізда, самець чи самка не відразу, як інші птахи, починають годувати дітей, а довго сидять біля гнізда, воркують тихенько, немов розповідаючи їм казку, і «варять кашку» з півгодини або довше. Потім птах перепурхує на гніздовий поміст, присідає або лягає перед пташенятами, а вони обидва, один - праворуч, один - зліва, засунувши свої м'якуваті дзьоби в материнський або батьківський рот, не відриваючись ні на мить, щоб перепочити, висмоктують усе до краплі. На очах порожніє і опадає воло дорослого птаха і наповнюються вола пташенят. І хоча годівлі трапляються рідко, але зате вони швидкі і ситні, і ростуть на них голубенята, як на дріжджах.

 

 

Джерело :https://raptors.org.ua

У місячному віці вони вже птахи, яким не потрібно гніздо,

 

Джерело :https://raptors.org.ua

а незабаром можуть обходитися і без батьків, зайнятих уже турботами про другий виводок.

    Незважаючи на свої розміри, птахи в’ють гнізда ненадійної конструкції. Як результат, вони часто не витримують ваги пташенят і руйнуються. Опинившись на землі, молоді пташенята стають легкою здобиччю для хижаків. Не варто підгодовувати таких пташенят або взагалі торкатися до них. Втручання людини може тільки суттєво зашкодити їм.

Охорона і природні вороги

В Червоному списку МСОП припутень значиться як вид з найменшим ризиком. Наразі в Україні є об’єктом полювання, а тому слід вжити освітніх та пропагандистьських заходів, щоб підвид припутня, що населяє територію країни не повторив долі припутня острова Мадейра (Columba palumbus maderensis) знищеного на початку ХХ ст. Слід зазначити, що припутень перебуває під охороною Бернської конвенції та Директиви Європейського союзу про захист диких птахів.

 

Джерело : WildLife.by

     У деяких країнах припутні настільки численні, що їх вважають шкідниками й знищують. У Британії припутня вважають одним із головних сільсько-господарських шкідників, що завдає посівам збитків на понад три мільйони фунтів стерлінгів. Небажаним гостем є цей голуб і у присадибних ділянках та садках. Щорічно в цих регіонах відстрілюють дуже велику кількість припутнів. 

     Припутень – ласий шматок не тільки для мисливців, ним із задоволенням ласують і природні вороги цього птаха – хижі птахи , серед яких не останнє місце займає канюк звичайний – птах 2017 року. Іноді припутні стають здобиччю лісової куниці, яка вправно лазить по деревах. На землі на них полюють лисиці та борсуки, оскільки птахи є досить великими і не можуть одразу піднятися у повітря.

 

Джерело : http://pernatidruzi.org.ua

Припутень і людина

     Через свої неабиякі розміри припутень, нажаль, став бажаною здобиччю для мисливців.

Джерело: http://ekbpic.ru/foto-golub-vyahir.html

   Цей птах не тільки великий, а й дуже обережний, тому полювання на припутня стало, нажаль, неабиякою розвагою для деяких людей. На сьогодні серед мисливців існуює дуже багато способів обманути цього птаха і внести його до спису своїх кровавих трофеїв.

 

Джерело : https://www.dyplet.com/oxotaptits/oxota-na-vyaxirya-s-chuchelami.html

Штучні манекени припутня,які використовують мисливці, щоб привабити

його на місце полювання.

  

Джерело: http://www.belhunter.org/forum/index.

 А якщо зважити, що припутень дає за сезон зовсім невелике у порівнянні з іншими голубами потомство ( в середньому 2 пташеняти за сезон), стає зрозумілим занепокоєня екологів щодо  подальшої долі цього виду. Вже сьогодні припутень не такий вже і розповсюджений птах у межах багатьох областей України. Ось, наприклад, на Дніпропетровщині ми неабияк постарались, щоб знайти місця його мешкання. Навіть дослідити канюків у попередньому році нам здалося набагато легшою справою.

    

Джерело : http://nick-hunt.ru/content/i-zhivye-pozavidujut-mertvym

     

На заняттях ми проаналізували причини скорочення чисельності припутня у межах України,  та дійшли наступних висновків:

Для збереження цього виду необхідна заборона масового використання пестицидів на полях, створення умов, придатних для гніздування припутнів ( зменшення вирубки лісів, що веде до скорочення ареалу існування), заборона на полювання  та проведення просвітницької роботи серед населення.
        Цікаві факти про ПРИПУТНЯ

  • Це найбільший дикий лісовий голуб Європи
  • Попри великі розміри і масивне тіло, припутень може виконувати в повітрі запаморочливі акробатичні номери.
  • Злітаючи, гучно б’є крилами
  • Його улюблена їжа — жолуді і букові горішки, які ковтає цілими. 
  • Птах може повиснути на гілці вниз головою, щоб дотягтися до плодів або горіхів.
  • Припутень ретельно підбирає будівельний матеріал для гнізда. Кожну гілочку та стеблинку він детально досліджує дзьобом, перш ніж вирішить, взяти їх або викинути.
  • Якщо припутня, який сидить на яйцях, злякати, то можна одразу забирати яйця, оскільки він уже не повернеться до свого гнізда; тільки до новонароджених пташенят вони мають деяку прихильність.
  • У припутнів, як і у ссавців, є період лактації. Ці птахи виробляють молоко, багате жиром і білком. Причому молоко голуба виробляється обома батьками.
  • Роль молочної залози виконує горловий мішок або зоб. Окрім голубів, здатність виробляти молоко притаманна ще фламінго та імператорським пінгвінам.
  • Протягом року припутні, навдміну від іших голубів, мають 1-2 приплоди.
  • На Оркнейських островах, на північ від Шотландії, де немає дерев, припутні гніздуються на землі або, частіше, у скельних ущелинах.

Припутень  на поштових марках країн світу

 

     У зв'язку з тим, що припутень – дуже поширений у світі птах, багато країн світу  зобразали його на своїх поштових марках. Деякі з них : Португалія, Болгарія, Польща, Нідерланди, Словаччина, Молдова, Люксембург.

    Нажаль, нам так і не вдалося з'ясувати, чи є українські поштові марки із зображенням припутня. Якщо немає, це варто було б зробити , щонайменше, з двох причин: по – перше, цей птах дуже розповсюджений на території України, а по – друге, полювання на припутнів дуже скорочує цю чисельність у межах нашого регіону, адже родина припутнів, у середньому, дає тільки 2 пташеняти за сезон.

 

    

 

Поштова марка Португалії                Поштова марка Бельгії

 

    www.belpost.by  

Припутень  на поштових марках країн світу

 

 

 

    www.belpost.by  

     

Припутень  на поштових марках країн світу

  

www.belpost.by

  

ПРИПУТЕНЬ

у дитячих малюнках

             

ww.

 

ПРИПУТЕНЬ

у дитячих АГІТАЦІЙНИХ  ЛИСТІВКАХ

 

Джерело :  http://dnevnikreflekciyplysetskaya.blogspot.com

 

      

Використані літературні  джерела

  1.  Бёме Р. Л., Флинт В. Е. Пятиязычный словарь названий животных. Птицы. Латинский, русский, английский, немецкий, французский. / под общей редакцией акад. В. Е. Соколова. — М.: Рус. яз., «РУССО», 1994. — С. 151. — 2030 экз. — ISBN 5-200-00643-0.
  2.  Jody Bourton. Supercharged swifts take flight speed record.  (англ.), BBC - Earth News (2 марта 2010). Проверено 1 января 2013.
  3. BirdLife International 2014. Buteo buteo. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 16 July 2015.(англ.)
  4.  Бокотей А.А. Порівняльна оцінка населення птахів міст Варшави та Львова // Екологічні аспекти охорони птахів. – Львів, 1999а. – С. 12-14. 2. Бокотей А.А. Орнітофауна міста Львова: населення, поширення, динаміка: автореф. дис. … канд. біол. наук: спец. 03.00.08 "Зоологія". – Варшава, 1999б. – 24 с.
  5.  Кістяківський О.Б., Корнєєв О.П., Пащенко Ю.Й. Хребетні тварини Полісся: Нариси про природу і сільське господарство Полісся. – Вид-во Київ. ун-ту. − 1955. − 36 с.
  6.  Клауснитцер Б. Экология городской фауны. − М.: Мир, 1990. − 270 с.
  7.  Станкевич О.І. Вплив урбанізації на структурно-функціональні характеристики угруповань птахів (на прикладі м. Ужгород): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. биол. наук: спец. 03.00.16 "Екологія". – Ужгород, 2002. – С. 119-122.
  8. Холодковский Н. А., Силантьев А. А. Птицы Европы. Практическая орнитология с атласом европейских птиц. Часть II. — СПБ: Издание А. Ф. Девриена, 1901. — С. 343—344. — 608 с.
  9.  Гиннесс мировые рекорды 2005. М.: ООО «Издательство Астрель»: ООО «Издательство АСТ», 2004. — 287 (рос.)
  10. Брем А. Жизнь животных. М.: АСТ Астрель Транзиткнига, 2004.
  11. Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії

Інтернет - ресурси

http://birdchuvashia.ru/index.php?view=detail&id=1246&option=com_joomgallery

http://www.zoodrug.ru/topic1696.html
http://dnevnikreflekciyplysetskaya.blogspot.com

https://www.dyplet.com/oxotaptits/oxota-na-vyaxirya-s-chuchelami.html

4Lapki.com

http://nick-hunt.ru/content/i-zhivye-pozavidujut-mertvym

http://peterstamps.ru

www.aldenvet.ua

www.florofauna.ru

www.mybirds.ru

www.springalive.net

birds-ukraine.pp.ua

pernatidruzi.org.ua

www.ptushki.org

http://www.naturfoto

www.m.diary.ru

www.belpost.by

                                                          Зміст

1. Мета, завдання і заходи акції   ……………………………………………………………….  1

2. Фотографії проведеної роботи ……………………………………………………………….  3

3. Звіт про проведену роботу  ……………………………………………………………………12

4. Опис виду ………………………………………………………………………………………25

5. Родичі припутня ……………………………………………………………………………….27

6. Порівняння з сизарем…………………………………………………………………………..30

7. Паспорт припутня….. …………………………………………………………….....................32

8. Розповсюдження ……………………………………………………………………………. …35

9. Поведінка та спосіб життя ……………………………………………………………………..36

10. Харчування …………………………………………………………………………………....40

11. Гніздування ……………………………………………………………………………………43

12.Вигодовування пташенят………………………………………………………………………46

13.Охорона і природні вороги …………………………………………………………………….48

14. Припутень і людина …………………………………………………………………………...49

15. Цікаві факти про припутня…….………………………………………………………….......52

16. Припутень  на поштових марках світу ……………………………………………………….53

17. Припутень у дитячих малюнках ……………………………………………………………...56

18. Припутень у дитячих агітаційних листівках ………………………………………………...57

19. Використані літературні джерела …………………………………………………………….58 

20. Використані інтернет – ресурси ………………………………………………………………59

21. Зміст …………………………………………………………………………………………….60

 

 

 

 

 


 

1

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
9 грудня 2018
Переглядів
2715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку