Проезентація "Губка та ульва"

Про матеріал

Матеріали до уроку "Губка та ульва - багатоклітинні організми" містить теоретичний матеріал стосовно особливостей будови та пристосування до умов існування організмів водного середовища існування. Є матеріал про цікавинки цих рослин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Губка та ульва (зелений морський салат) - багатоклітинні організми. 6 клас

Номер слайду 2

З латинської мови назва організмів переводиться як “пористі тварини”. Їх вигляд і будова такі незвичайні, що довгий час вчені не могли вирішити: рослини вони чи тварини. Мешкають вони від прибережних обмілин до темних морських глибин. А називаються ці дивні створіння – губки.

Номер слайду 3

Середовище існування губок, їх поширення. Мешкають у морях та прісних водоймах. Губки ведуть прикріплений спосіб життя, не здатні до активних рухів. Багатоклітинні особини здатні утворювати колонії навколо занурених у воду предметів.

Номер слайду 4

Будови губок як примітивних багатоклітинних тварин. Тіло губок має келихоподібну форму На нижній частині тіла є підошва – пристосування до прикріплення до підводних предметів. На протилежному - верхньому - кінці тіла губок є отвір, який слугує не для поглинання їжі, а для виведення води з неперетравленими рештками.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Самостійна робота з підручником стор. 81. Кожна клітина губок функціонує самостійно, як в одноклітинних організмів. Різні типи клітин можуть взаємодіяти між собою. Завдання: за допомогою підручника визначити типи клітин з яких побудовані шари губки ( покривні клітини, комірцеві клітини, амебоїдні клітини, різні типи клітин, клітини, з яких утворюються голки. Частини тіла губки Типи клітин Зовнішній шар клітин Міжклітинна речовина Внутрішній шар клітин

Номер слайду 7

Особливості процесів життєдіяльності губок. Губки –фільтратори. Фільтратори - організми, які споживають частинки органічних решток та дрібні організми, що зависли у воді. Перетравлюється їжа в травних вакуолях. Неперетравлені рештки їжі надходять у порожнину губки, а звідти через отвір на верхньому кінці тіла виводяться назовні. Рух води в тілі губок створюється роботою джгутиків комірцевих клітин. Розчинений у воді кисень надходить через поверхню тіла.

Номер слайду 8

Губкам притаманна висока здатність до регенерації. Регенерація - це процес відновлення організмом утрачених частин тіла. Завдяки здатності до регенерації губки розмножуються нестатевим способом: брунькуванням, поділом, частинами тіла. Губки здатні розмножуватись і статевим шляхом.

Номер слайду 9

Роль губок у природі та житті людини. Беруть участь у самоочищенні водойм. Губками живляться інші мешканці водойм. Використовують у промисловості (для виготовлення технічних фільтрів) й медицині (містять йод). Деякі види скляних губок, що мають масивний скелет, використовують як сувеніри.(Користуючись підручником знайти конкретні приклади.) Речовини, які входять до складу губок прискорюють загоєння ран, мають бактерицидну дію, запобігають утворенню пухлин. Деякі використовуються в косметиці. Губки з вапняковим скелетом беруть участь в утворенні осадових порід - вапняків.

Номер слайду 10

Ульва – примітивний багатоклітинний організм. Теплолюбний та світлолюбний організм. Мешкає в морях, у тому числі й у Чорному. Трапляється здебільшого на мілководді. Прикріплюється до різних поверхонь за допомогою ризоїдів.

Номер слайду 11

Роль у ульви у природі та житті людини Ульва слугує кормом для багатьох мешканців морів. Ульву ще називають зеленим морським салатом (Чому?) Її вживають в їжу в Японії та Кореї. Водорість багата на вітаміни та такі необхідні людині хімічні елементи, як Ферум, Манган, Йод.

Номер слайду 12

Цікаво знати. Під час гниття ульва випаровує велику кількість сірководню та токсичних газів. У серпні 2009 року велику кількість цих водоростей викинуло на пляжі Бретані, Франція, через це трапилось два інциденти. Недалеко від муніципалітету Сен-Мішель-ан-Грев після вдихання парів ульви вершник втратив свідомість, а його кінь помер. Другий випадок стався з водієм вантажівки, котрий вивозив згнивші водорості з узбережжя.

Номер слайду 13

Підсумки уроку Губки - нерухомі багатоклітинні поодинокі або колоніальні тварини. Мешкають у морях або прісних водоймах. Тіло - келихоподібне. Є голкоподібний скелет з неорганічних та органічних речовин. Усередині тіла є порожнина, з'єднана із зовнішнім середовищем отвором на верхньому кінці тіла. Губки мають клітини різних типів: покривні, комірцеві, амебоїдні та інші. Розмноження губок нестатеве або статеве.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Опрацювати параграф 18,19. Вивчити терміни та поняття Підготуватися до перевірчної роботи параграф 11-19.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Дякую, чудова презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Анциборова Вера
    Дякую, чудова презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Анциборова Вера
    Дякую, чудова презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Анциборова Вера
    Дякую, чудова презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додав(-ла)
Бігун Ольга
Додано
22 квітня 2018
Переглядів
19366
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку