Профілактика неінфекційних захворювань людини.

Про матеріал
Ознайомитися з інформацією презентації, подивитися відеофрагмет, виконати тест з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика неінфекційних захворювань людини.11 клас

Номер слайду 2

План уроку: 1. Що таке хвороба? Науки, які вивчають хвороби. Способи розповсюдження хвороб та їх профілактика. 2. Класифікація хвороб. 3. Неінфекційні хвороби та їх профілактика.

Номер слайду 3

Що таке хвороба? Науки, які вивчають хвороби Хвороба – істотне порушення будови і життєдіяльності організму, що супроводжується зниженням пристосувальних можливостей, зменшенням тривалості життя, погіршенням рівня його якості, працездатності тощо.

Номер слайду 4

Гігієна - наука, що вивчає закономірності впливу довкілля на організм людини та суспільне здоров’я з метою розробки санітарно-гігієнічних норм і профілактики захворювань. Медицина - система наукових знань і практичних засобів, що вивчає перебіг процесів в організмі людини у нормі і у патології, способи збереження і зміцнення здоров’я, запобігання та лікування хвороб і патологічних станів

Номер слайду 5

Класифікація хвороб{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Групи хвороб. Означення● За спадковою обумовленістю хвороби бувають спадкові (дальтонізм, фенілкетонурія, таласемія) і неспадкові (серцево-судинні захворювання); ● За способом лікування терапевтичні (нежить, діабет), хірургічні (апендицит) тощо;● За статевими і віковими ознаками хворих чоловічі (простатит), жіночі (дисплазія шийки матки), дитячі (жовтяниця новонароджених, ДЦП), хвороби похилого віку (хвороба Альцгеймера); ● За органами і системами органів, що вражає хвороба серцево-судинними (інфаркт), легеневими (пневмонія, хронічна обструктивна хвороба легень), хворобами сечовидільної системи (цистит, нефрит), ендокринними (мікседема, цукровий діабет І типу, акромегалія) тощо; ● За особливостями розповсюдження інфекційними і неінфекційними.

Номер слайду 6

Неінфекційні захворювання. Неінфекційні захворювання не передаються від людини до людини, мають повільно прогресувальний тривалий перебіг. Найбільш небезпечні групи таких захворювань: • Серцево-судинні (інфаркт, інсульт, ішемічна хвороба серця);• Онкологічні (злоякісні пухлини різних органів); • Респіраторні (хронічна обструктивна хвороба легень, астма); • Діабет.

Номер слайду 7

Відео. профілактика неінфекційних хвороб

Номер слайду 8

Загальні профілактичні принципи. Відмова від шкідливих звичок (тютюнопаління, вживання алкоголю і наркотиків);Раціональне харчування, контроль ваги;Фізична активність;Достатня тривалість сну у нічний час;Контроль рівня стресу; Регулярні профілактичні медичні огляди.

Номер слайду 9

Підсумок. Хвороба – істотне порушення будови і життєдіяльності організму. Закономірності виникнення, перебігу, лікування, профілактики та розповсюдження хвороб вивчають науки нозологія, епідеміологія, гігієна, медицина. Неінфекційні хвороби не передаються від людини до людини. У їх профілактиці вирішальне значення мають спосіб життя, стан довкілля, спадковість.

Номер слайду 10

Тест Профілактика неінфекційних захворювань людини.https://naurok.com.ua/test/profilaktika-neinfekciynih-zahvoryuvan-lyudini-1187463.html

Номер слайду 11

Домашне завдання§ 22

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
2 грудня 2023
Переглядів
381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку